Ghid alimentar: beneficiile si contraindicatiile alimentelor
In acest ghid alimentar, cu un singur click pe denumirea alimentului vei descoperi beneficiile pentru sanatate, proprietatile, contraindicatiile, informatii despre fiecare nutrient in parte (fructe, legume, cereale, condimente etc.) si recomandari privind nutritia sanatoasa.
Nutritia este parte esentiala a sanatatii si dezvoltarii noastre si consta in furnizarea tuturor nutrientilor de care organismul nostru are nevoie pentru ne hrani celulele, astfel incat acestea sa poata functiona corect.
O alimentatie buna este asociata cu o sanatate mai buna, un sistem imuNitar mai puternic, o sarcina si o nastere mai sigure, un risc mai mic de boli precum diabetul sau bolile cardiovasculare, o mai buna dezvoltare a copiluLui si o longevitate crescuta.
GHID ALIMENTAR
A
AFINE
AGRISE
ALUNE
AMARANT
ANANAS
ANASON
ANDIVE
ANGHINARE
ARDEI
ARDEI IUTE
ARONIA ( SCORUȘ NEGRU)
AVOCADO
B
BAME
BANANE
BROCCOLI
BUSUIOC
C
CACAO
CAFEA
CAISE
CAPSUNI
CARTOFI
CARDAMOM
CASTRAVETI
CASTANE
CATINA ALBA
CEAPA
CHIA
CHIMEN
CHIMION
CICOARE
CIUPERCI
CIRESE
COARNE
CONOPIDA
CORIANDRU
CUISOARE
D
DAFIN
DOVLEAC
DOVLECEL
DUDE
F
FASOLE
FENICUL
G
GRÂU
H
HREAN
HRIȘCA
I
IN
K
KIWI
L
LEUSTEAN
LEURDA
LINTE
LOBODA
M
MACESE
MANGO
MARAR
MASLINE
MAZARE
MERE
MERISOARE
MIGDALE
MORCOV
MUSTAR ALB
MUSTAR NEGRU
MURE
N
NAUT
NUCI
NUCSOARA
O
OREZ
ORZ
P
PATRUNJEL
PIPER
PORTOCALE
PORUMB
PRUNE
Q
QUINOA
R
RIDICHI
RIDICHE NEAGRA
RODIA
ROȘII
ROZMARIN
REVENT (RUBARBA)
S
SALATA VERDE
SCORTISOARA
SECARĂ
SFECLA ROSIE
SMOCHINE
SPANAC
SOIA
SPARANGHEL
STRUGURI
Ș
ȘTEVIE
ȘOFRAN
T
TARHON
TURMERIC
Ț
TELINA
U
ULEI DE MASLINE
USTUROI
URZICI
V
VARZA
VARZA KALE
VINETE
Este indicat sa avem o alimentatie cat mai variata care sa sigure organismului necesarul caloric, dar sa respecte si proportiile dintre principiile alimentare; sa asigure necesarul de vitamine si minerale.
Alimente pe care ar trebui sa le consumam zilnic sunt: cereale integrale, legume si fructe, lapte, iaurt, branza.
Pestele, carnea alba si ouale este recomandat sa se consume de cateva ori pe saptamana, iar carnea rosie si dulciurile de cateva ori pe luna.
Trebuie evitat consumul in exces de duciuri de tip ciocolata, creme, alimente hipercalorice de tip fast food, snack-suri.
Se recomanda evitarea bauturilor indulcite cu zahar iar consumul de alcool nu ar trebui sa depaseasca 25 g alcool pur la femei si 30 g la barbati.
Articole utile și interesante.
Mulțumesc!