Ciorba de perisoare ; reteta traditionala

Ciorba de perisoare este specifica bucatariei romanesti, se prepara relativ usor si este potrivita pentru mesele de sarbatori, dar si pentru meniul de zi cu zi. Pentru perisoare folosesc cel mai des carne tocata amestec vita-porc, dar se pot face perisoare si din carne de pui sau curcan.
Ciorba de perisoare
Ingrediente necesare pentru perisoare:
- 0,5 kg carne tocata vita -porc
- o ceapa medie
- 50 gr. orez
- 1 ou
- sare, piper
Ingrediente necesare pentru ciorba de perisoare
- 2 l supa concentrata din oase de vita sau 2 l apa
- un morcov
- un patrunjel
- telina
- o ceapa
- un ardei gras (sau 2 linguri pasta de gogosari pe care am preparat-o in toamna si care da un gust extraordinar ciorbelor si tocanitelor).
- 0,250 l bors sau zeama de varza (iarna)
- sare
- o legatura leustean
Ciorba de perisoare – Cum se prepara?
Zarzavatul ( morcovul, patrunjelul, telina,ceapa si ardeiul) se curata, se spala si se taie marunt sau se toaca in robot.
Se caleste 2 -3 minute in 2 linguri de ulei, ca sa-si dezvolte aroma, apoi se adauga pasta de gogosari si se caleste inca 1 minut.
Se stinge cu 2 l de apa rece sau fierbinte si se lasa la fiert 20-25 de minute timp in care se pregatesc perisoarele.
Pentru perisoare, se taie marunt ceapa apoi se caleste putin.
Carnea tocata se amesteca cu ceapa calita (o lingura de ceapa), orezul spalat si scurs de apa, oul intreg sare si piper si se framanta bine.
Se formeaza perisoare de marimea unei masline mari, iar cand toate perisoarele sunt gata se pun in supa clocotita.
Se lasa sa fiarba 30 de minute in clocote mici, iar cand toate sunt fierte se adauga borsul sau zeama de varza, lasind sa fiarba inca 2-3 minute.
Se ia oala de pe foc si se adauga leusteanul tocat marunt, apoi se potriveste gustul cu sare si acreala.
Dupa preferinta se poate drege cu smantana si 2 galbenusuri de ou.
Se serveste fierbinte cu ardei iuti.
Pofta buna!