Vita de vie rosie: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Vita de vie rosie (Vitis vinifera), este arhicunoscuta din vechi timpuri avand si proprietati antidiareeice. In urmatorul articol vom descoperi principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare in tratamentele naturiste, cum se prepara un ceai de frunze de vita de vie rosie, contraindicatiile si multe alte informatii despre vita de vie.
Vitis vinifera este o planta medicinala si fructifera cu o istorie bogata.
Cultivata de mai bine de 8000 de ani pentru fructele dulci, aromate si suculente, vita de vie rosie a fost considerata o planta a zeilor, un dar oferit muritorilor pentru a fi oferit ca ofranda zeilor.
Vindecatorii din timpurile antice au descoperit proprietatile curative ale fructelor care erau transformate in licori terapeutice deosebite dar si ale frunzelor si mugurilor fragezi.
Dovezile arheologice au demonstrat ca vita de vie a fost cultivata in mod organizat in zona muntilor Caucaz, in Armenia si in Persia din secolul IX inainte de Hristos.
In Egipt strugurii si vinul aveau un statut aparte, licoarea obtinuta din boabele zemoase era accesibila doar aristocratilor.
In culturile romane vita de vie rosie este asociata cu Bahus, zeul petrecerilor si al bunei dispozitii.
Si in spatiul locuit de daci, strugurii aveau loc de cinste.
Din mentiunile istoricului Herodot, dacii consumau cantitati impresionante de vin.
In prezent preparatele naturiste cu Vitis vinifera isi pastreaza un loc aparte.
Curele cu aceasta planta imbunatatesc digestia, circulatia si stimuleaza productia de hemoglobina.
Vita de vie rosie, planta medicinala: caracteristici
Vita de vie, cunoscuta si sub numele de poama sau jita de jie, este o planta din familia Vitaceae, originara din Europa Centrala si Asia de Sud Est. Aceasta planta este o liana cataratoare a carei lungime poate atinge lungimea 35 m.
In sol dezvolta sistem radicular foarte putenic, deci creste bine si in conditii de seceta.
Frunzele lobat-palmate cresc alternativ de-a lungul coardelor elastice lignificate.
Fructele sunt bace ce cresc in ciorchini, numite struguri. Au pulpa dulce, zemoasa si sunt bogate in zaharuri.
Culoarea pielitei variaza de la rosu-violet la violet inchis.
Pielita strugurilor este acoperita de obicei cu strat fin, si dens de pruina.
Fructele ating maturitatea in lunile august-noiembrie.
Vita de vie salbatica poate fi intalnita pe marginea raurilor, in luminisuri sau in aporpierea padurilor, in gradini, podgorii si parcuri.
Vita de vie rosie: proprietati
De la Vitis vinifera sunt utilizate frunzele, fructele, semintele si chiar seva, care sunt bogate in vitamine, minerale, zaharuri, polifenoli, antioxidanti puternici, rasini, acizi (malic si tartic), atociani si acizi grasi esentiali (12)
Preparatele naturiste cu vita de vie au proprietati antioxidante, digestive, antitumorale, hemostatice, astringente, antidiareice, diuretice, hepatoprotectoare.
Vita de vie rosie: beneficii
Preparatele curative cu vita de vie si struguri sunt utilizate pentru a regla tensiunea arteriala, in cazuri de hemoragii uterine, tulburari de menopauza, litiaza biliara, obezitate si pentru imbunatatirea vederii.
1.Vita de vie rosie previne si combate afectiunile cardio-vasculare.
Studiile au demonstrat ca un pahar de vin rosu consumat seara imbuntateste circulatia sangvina si are ca rezultat cresterea elasticitatii peretilor vaselor de sange.
In aceleasi timp regleaza tensiunea arteriala, deci 100 ml de vin rosu consumat zilnic constituie medicament eficient pentru sistemul circulator.
2.Impiedica aparitia varicelor.
Preparatele terapeutice din frunze de vita de vie au cantitati importante de substante flavonoide care au actiune deosebita asupra capilarelor periferice.
Le creste elasticitatea si imbunatateste irigarea acestora. Persoanele care urmeaza cure cu frunza de vita de vie sunt mai putin predispuse la varice dureroase si inestetice.
3.Previne imbatranirea celulara.
Pielita sturgurilor are in comozitie antioxidanti extrem de puternici care neutralizeaza efectele toxice ale radicalilor liberi. Efectele antioxidante sunt resimtite rapid iar tesuturile cutanate se mentin mai ferme.
4.Amelioreaza simptomele menopauzei.
Trateaza sangerarile abundente ce pot aparea la femeile care sufera din pricina sindromului de menopauza.
Efectele neplacute aparute din cauza modificarilor hormonale din timpul menopauzei sunt buferuile, constipatia si retentia de apa.
Aceste efecte pot fi usor tratate cu ajutorul infuziilor de frunze de vita de vie.
Preparatul imbunatateste tranzitul si circulatia, amelioreaza starile psihice si echilibreaza instabilitatea emotionala.
5.Previne rinopatia.
Efectele benefice pe care le au preparatele cu vita de vie rosie sunt resimtite si la nivelul ochilor.
Pacientii care consuma constant preparate cu vita de vie sunt mai putin sensibili la deteriorarea structurii retinei.
6.Imbunatatesc digestia si absorbtia intestinala.
Strugurii si frunzele plantei au efecte stimulatoare asupra digestiei.
Regleaza productia de sucuri gastrice care faciliteaza desfacerea bolurilor alimantare si transformarea acestora in substante nutritive.
7.Impiedica depunerea colesterolului pe vasele sangvine.
Preparatele cu vita de vie transforma si neutralizeaza rapid colesterolul rau din organism. Vasele de sange devin mai elastice si circulatia este imbunatatita.
Vita de vie: mod de utilizare
Vitis vinifera poate si fi utilizata in curele naturiste sub diferite forme: infuzie, vin, extract din samburi, decoct, tinctura, seva.
1.Ceai de vita de vie rosie
Ceai frunze de vita de vie; preparare
Infuzia poate fi preparate din frunze proaspete sau uscate de vita de vie.
Infuzia se obtine prin amestecarea a 50 gr. frunze proaspete/uscate de vita de vie rosie cu 1 litru de apa clocotita.
Se lasa sa dea in clocot si se fierb timp de 20 de minute.
15 minute se lasa la odihnit , dupa care se strecoara.
Se consuma cand atinge temperatura preferata de pacient; cate 3 cani pe zi dupa fiecare masa principala, in cura de o luna.
Ceaiul de frunze de vita de vie rosie este eficient in curele de slabire si pentru buna functionare a sistemului circulator.
2.Vinul obtinut din strugurii bine copti
Vinul este un digestiv deosebit si un preparat care intareste sistemul imunitar si imbunatateste circulatia sangvina.
Pentru efecte maxime se recomanda vinurile fara adaos de zahar si sulfiti.
3.Extractul din samburi de struguri
Extractul este un preparat cu efecte deosebite asupra sanatatii ochilor.
Poate fi achizitionat din magazinele specializate si farmacii.
Se consuma conform indicatiilor medicului.
4.Decoctul de vita de vie rosie
Decoctul poate fi obtinut din muguri tineri bine uscati de Vitis vinifera, dar si din frunze.
Organele maruntite – cca. 10 g – se amesteca cu 300 ml apa rece.
Preparatul se da la foc mare pana clocoteste, dupa care se fierbe la foc domol pentru 5 minute.
Se strecoara si se consuma cand atinge o temperatura optima. Decoctul trateaza efectele sindromului de menopauza.
5.Seva de vita de vie rosie
Seva este un preparat complex ce amelioreaza afectiunile aparatului oseo-articular, anginele si artrita.
Seva se poate obtine in timpul lucrarilor de taiere a plantatiei.
6.Tinctura de vita de vie
Tinctura se poate obtine din organele aeriene de planta (frunze, fructe, seminte uscate) amestecate cu alcool de fructe.
Preparatul se lasa la macerat pentru doua-trei saptamani dupa care se poate consuma conform indicatiilor medicului terapeut.
Alte beneficii si utilizari in lume
Vita de vie rosie (Vitis vinifera) este una dintre cele mai cultivate si utilizate specii de plante, datorita strugurilor ei deliciosi si vinurilor de calitate superioara pe care le produce.
In afara de aceste utilizari cunoscute, exista si alte beneficii si utilizari traditionale ale acestei plante in alte tari.
Grecia: In Grecia, frunzele de vita de vie rosie sunt folosite in mod traditional pentru a prepara dolmades, un fel de mancare din frunze umplute cu orez, carne tocata si alte ingrediente.
De asemenea, in Grecia, se utilizeaza si uleiul de seminte de vita de vie rosie pentru a trata diferite afectiuni ale pielii si ale sistemului respirator.
Turcia: In Turcia, se prepara o bautura traditionala din fructe de vita de vie rosie numita „sira”.
Aceasta bautura este adesea amestecata cu apa sau cu suc de portocale si este bauta in special in timpul sezonului cald, pentru a se hidrata.
Romania: In Romania, vita de vie rosie este utilizata in mod traditional pentru a prepara siropul de struguri, un lichid gros si dulce, folosit pentru a indulci diferite deserturi si bauturi.
De asemenea, in unele zone ale tarii, se prepara si palinca de struguri, o bautura alcoolica puternica, obtinuta prin fermentarea si distilarea mustului de struguri.
Franta: In Franta, vita de vie rosie este cultivata in special pentru a produce vinuri de calitate superioara, precum Bordeaux, Burgundy sau Champagne. Vinurile din aceste regiuni sunt recunoscute la nivel mondial pentru aroma si gustul lor unic.
Italia: In Italia, vita de vie rosie este utilizata in mod traditional pentru a produce diverse tipuri de vin, dar si pentru a face pasta de tomate si alte sosuri, prin adaugarea de struguri rosii la acestea.
Vita de vie rosie: contraindicatii
Desi consumul moderat de struguri sau vinuri din vita de vie rosie poate fi benefic pentru sanatatea noastra, exista anumite contraindicatii de care trebuie sa tinem cont, mai ales in cazul consumului excesiv sau al alergiilor la aceasta planta.
- Consumul excesiv de alcool: Chiar daca vinul rosu poate avea anumite beneficii pentru sanatatea noastra, consumul excesiv de alcool poate fi daunator pentru organismul nostru, cauzand probleme de sanatate, precum afectiuni hepatice, boli de inima, tulburari ale somnului sau probleme cognitive.
- Alergii la struguri: Unele persoane pot dezvolta alergii la struguri sau alte fructe de padure, manifestand simptome precum senzatie de mancarime sau de arsura in gura, dificultati respiratorii sau eruptii cutanate. Daca observati astfel de simptome dupa consumul de struguri, este important sa va adresati medicului dumneavoastra.
- Interactiuni cu anumite medicamente: Consumul de struguri sau de vin din vita de vie rosie poate interactiona cu anumite medicamente, precum cele pentru tratarea tensiunii arteriale sau a bolilor de inima. De aceea, este important sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a consuma astfel de produse, mai ales daca luati medicamente.
- Probleme cu dintii: Consumul excesiv de fructe acide, precum strugurii, poate cauza probleme dentare, precum carii sau sensibilitate dentara. Este important sa va clatiti gura cu apa dupa ce consumati astfel de fructe si sa va perieti dintii regulat.
In general, consumul moderat de struguri sau vin din vita de vie rosie nu prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea noastra, insa este important sa tinem cont de aceste contraindicatii si sa ne adresam medicului nostru in cazul in care avem probleme de sanatate sau suntem in tratament cu anumite medicamente
Felicitari pentru articol 🙂
Multumesc!