Unguras: beneficii, proprietati, mod de utilizare si contraindicatii
Ungurasul (Marrubium vulgare) este una dintre buruienile, ce si-a castigat un loc de cinste intre plantele cu proprietati curative deosebite. In urmatoarele randuri vom incerca sa descoperim care sunt efectele minunate ale ungurasului, cum actioneaza preparatele terapeutice asupra organismului, descrierea plantei, proprietatile medicinale, beneficiile pentru sanatate, cum se prepara un ceai de unguras, contraindicatiile si multe alte informatii despre unguras.
Utilizata inca din antichitate de primii invatati care au descoperit tainele medicinii, ungurasul se gaseste inca pe lista minunilor oferite de natura.
In vechile timpuri partile aeriene ale ungurasului erau utilizate pentru a calma bolile plamanilor, pentru a linisti tusea si pentru a calma starile nervoase.
Planta de unguras a fost utilizata si in perioadele urmatoare in afectiunile virale, bronsite si astenie.
In prezent frunzele si florile de unguras sunt remediu pentru gripa, indigestie si afectiuni biliare.
In popor ungurasul este cunoscut si sub numele de voronic si catsunica-salbatica.
Creste in mod spontan in zone necultivate, neorganizate, in balarii, pe marginea apelor, in parcuri ingrijite sau neingrijite.
Este o planta ce se dezvolta bine in orice conditii.
Unguras planta medicinala: caracteristici generale
Unguras planta medicinala. Iata pentru ce este bun ceaiul de unguras si in care tratamente naturiste se foloseste.
Planta originala din Asia de Vest, Auropa si Africa de Nord, este o reprezentanta de baza a familiei Laminaceae.
Pentru a face fata secetei, tipurilor de sol sarace in substante nutritive si concurentei altor plante, dezvolta in sol radacini pivotante puternice, bine ramificate.
Tulpina creste de obicei pana la 50 cm, insa daca conditiile sunt prielnice planta ajunge si la 80 cm inaltime.
Tulpina este groasa, acoperita cu peri foarte fini si prezinta patru muchii; are culoare verde deschis proaspat.
Frunzele cresc in perechi de-a lungul tulpinii, sunt ovale, dintate pe margini si acoperite cu perisori fini.
Culoarea frunzelor este mai intensa decat a tulpinilor.
Florile ungurasului se dezvolta la subsuoara frunzelor superioare, cresc grupate in buchetele.
Florile marunte de culoare alb inchis se deschid tarziu in lunile iulie-august.
In aceasta perioada trebuie realizata si recoltarea.
De la unguras se culeg partile aeriene superioare, pana la 20 cm lungime.
Unguras: proprietati medicinale
Planta de unguras contine cantitati impresionante de vitamine (A, C, E), saruri minerale, principii amare (marubina si marubiina), acizi (marubic, cafeic,ursolic), uleiuri volatile, tanin, colina, mucilagii si substante glicozide si saponide.
Cantitatile mari de substante chimice complexe, minerale, vitamine si acizi din unguras au proprietati febrifuge, colerice, expectorante, colagoge, stomahice, tonice.(f1)
Unguras: beneficii
Preparatele naturiste cu planta sunt eficiente in tratarea bolilor respiratorii, digestive, nervoase.
1. Scade febra si regleaza temperatura corporala.
Sarurile minerale (sodiu si potasiu) impreuna cu acidiul marubic ajuta la scaderea temeperaturii corporale.
Tratamentele febrifuge cu unguras sunt apreciate in special de pacientii cu reactii adverse la anti-termicele clasice alopate.
2. Regleaza ritmul inimii si previne aparitia tahicardiei.
Ungurasul are in compozitie cantitati impresionante de colina si azotat de potasiu care au efecte deosebit de bune in aritmia cardiaca.
Curele cu unguras previn dezvoltarea bolilor de inima.
In plus substantele glicozide din organele de unguras au actiune tonica asupra cordului.
3. Favorizeaza expectoratia.
De mii de ani sunt cunoscute proprietatile expectorante ale plantelor de unguras.
Preparatele medicinale au efecte antispastice, emoliente si calmante asupra cailor respiratorii, usureaza respiratia si ajuta la eliminarea secretiilor bronsice.
4. Imbunatatesc digestia si ajuta la tratarea bolilor stomacale.
Mucilagiile din compozitia ungurasului au actiune emolienta asupra stomacului.
In plus favorizeaza productia de sucuri gastrice care ajuta la imbunatirea digestiei.
5. Impiedica depunerea grasimilor
Deci ajuta la mentinerea greutatii corporale si a sanatatii vaselor de sange.
Substantele saponine din frunzele de unguras, impiedica depunerea grasimilor in organism.
Pacientii care consuma ceai preparat cu frunzele acestei plante se bucura de o sanatate a inimii mai buna si isi mentin fara efort greutatea corporala.
6. Ungurasul este un sedativ usor si un tonic pentru celulele nervoase.
Terapiile naturiste cu unguras ajuta la relaxare nervoasa, previn astenia si instalarea depresiei.
Unguras: mod de utilizare
In terapiile naturiste ungurasul poate fi utilizat sub diferite forme: infuzie, vin terapeutic, decoct, tinctura.
1. Ceai de unguras, preparare
Ceaiul este un expectorant eficient si un febrifug desavarsit.
Pentru o eficienta sporita terapeutii recomanda prepararea infuziilor concentrate.
Intr-un vas cu 250 ml apa clocotita de adauga 2 linguri frunze/flori maruntite.
Vasul se tine acoperit pentru 15 minute.
Infuzia de unguras se strecoara si se consuma cand ajunge la temperatura dorita.
2. Vinul terapeutic de unguras
Vinul este un medicament cu proprietati digestive deosebite.
Se obtine prin amestecarea a 50 g iarba uscata si maruntita cu 1l vin alb sec.
Solutia se agita bine si se lasa la macerat pentru doua saptamani, se strecoara si se depoziteaza in recipiente curate.
Vinul se consuma inainte de mesele principale.
3. Decoctul de unguras
este un preparat concentrat, care ajuta la mentinerea greutatii corporale, imbunatatirea digestiei si in afectiunile respiratorii.
Se poate prepara astfel: peste 300 ml apa rece se adauga 15 g frunze uscate sau proaspete, se pune la foc.
Dupa ce a atinge punctul de fierbere se lasa la foc mic pentru 10 minute.
Se strecoara si se consuma cand atinge temperatura agreata.
4. Tinctura de unguras
Tinctura este conform terapeutilor un puternic tonic nervos.
Se obtine prin amestecarea 100 ml alcool de fructe tare, cu 20 g frunze uscate si maruntite.
Preparatul se agita bine si se pune in loc insorit pentru doua saptamani.
La final solutia obtinuta se strecoara si se pastreaza in recipiente sterilizate.
Se consuma 15-20 de picaturi inainte de mese, diluata in apa rece.
Alte beneficii si utilizari traditionale in lume
Ungurasul, aceasta planta este nativă din Europa și Asia, dar este cultivată și utilizată pe scară largă în alte țări pentru proprietățile sale medicinale.
Iată cum este utilizată în alte țări:
Italia: În Italia, Unguras este utilizată pentru tratarea tusei, astmului, bronșitei și afecțiunilor gastrointestinale.
Turcia: În Turcia, Unguras este folosită pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, inclusiv a astmului și a bronșitei.
De asemenea, este utilizată pentru ameliorarea durerilor menstruale și pentru stimularea lactației la femeile care alăptează.
Iran: În Iran, Unguras este folosită pentru tratarea răcelilor și a gripei, precum și pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet.
Tunisia: În Tunisia, Unguras este utilizată pentru tratarea infecțiilor respiratorii, a afecțiunilor gastrointestinale și a tulburărilor menstruale.
Egipt: În Egipt, Unguras este utilizată pentru tratarea bolilor de inimă și a afecțiunilor respiratorii, precum astmul și bronșita.
India: În India, Unguras este utilizată pentru a trata tusea, răceala, astmul, bronșita, tulburările digestive și durerile menstruale.
În general, Unguras este utilizată pe scară largă în medicina tradițională din întreaga lume pentru proprietățile sale antitusive, expectorante, antiinflamatorii, digestive și hipoglicemiante.
Totuși, este important să vă consultați întotdeauna cu un medic înainte de a utiliza orice plantă medicinală, în special dacă aveți o afecțiune medicală sau luați medicamente
Unguras: contraindicatii si reactii adverse
Ungurasul (Marrubium vulgare) poate avea unele contraindicații și precauții de utilizare, iar acestea includ:
- Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite utilizarea plantei, deoarece nu există suficiente informații cu privire la siguranța utilizării acesteia în aceste cazuri.
- Persoanele care iau medicamente pentru diabet trebuie să fie atenți la utilizarea Ungurasului, deoarece aceasta poate scădea nivelul de zahăr din sânge. Este important să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați Ungurasul în acest caz.
- Persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială trebuie să fie atenți la utilizarea plantei, deoarece aceasta poate scădea tensiunea arterială. Este important să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați Ungurasul în acest caz.
- Persoanele cu afecțiuni hepatice sau renale ar trebui să evite utilizarea plantei, deoarece aceasta poate avea efecte hepatotoxice și nefrotoxice.
- Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare ar trebui să evite utilizarea plantei, deoarece aceasta poate avea efecte negative asupra ritmului cardiac și poate scădea tensiunea arterială.
- Persoanele cu hipersensibilitate la plantele din familia Lamiaceae (menta, rozmarinul, salvie etc.) ar trebui să evite utilizarea plantei, deoarece aceasta poate cauza reacții alergice.
În general, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza orice plantă medicinală, inclusiv Ungurasul, în special dacă aveți o afecțiune medicală sau luați medicamente.