Ulei de masline: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Uleiul de masline este cunoscut ca aliment, insa este folosit si ca medicament inca din vechime. Astazi, acest ulei de masline joaca un rol esential pe masa noastra, dar din cele mai vechi timpuri a fost venerat ca ceva mai mult decat o simpla hrana; un simbol al civilizatiei. In urmatoarele randuri vom trece in revista principalele proprietati, beneficii pentru sanatate, contraindicatiile si multe alte informatii despre uleiul de masline.
Parintele medicinei, Hipocrate, recomanda maslinele pentru vindecarea ulcerului iar Homer si Virgilio i-au elogiat excelentele.
Spania este in prezent cel mai mare producator mondial de ulei de masline cu o productie medie care depaseste, in functie de an, un milion de tone.
Aceasta tara produce cat toate celelalte tari din lume la un loc, de 6 ori mai mult decat Italia (al doilea producator din lume) si aproximativ de 7 ori mai mult decat Grecia (al treilea producator).
Ulei de masline: proprietati nutritionale
Uleiul de masline este uleiul natural extras din masline, fructul maslinului.
Acidul gras predominant in uleiul de masline este o grasime mononesaturata numita acid oleic care constituie 73% din continutul total de ulei. Uleiurile de arahide (48%) si porumbul (33%)sunt cu mult in urma, desi acestea au un continut mai mare de grasimi saturate si polisaturate.
Restul de aprox. 14% reprezinta grasime saturata iar 11% sunt acizii grasi omega-6 si omega 3.
In plus este bogat in polifenoli si viatamina E, compusi cu putere antioxidanta.
Molecule precum oleuropein, hidroxitirosol, si tirozol sunt usor de digerat si absorbit, astfel protejeaza impotriva stresului oxidativ si a deteriorarii radicalilor liberi.
Ulei de masline: beneficii
Efectele grasimilor alimentare asupra sanatatii sunt controversate, dar cu toate acestea expertii sunt de acord ca uleiul de masline, in special uleiul de masline extravirgin presat la rece este bun pentru sanatate.
Uleiul de masline este cel mai bogat ulei vegetal in acizi grasi mononesaturati, in principal acid oleic care ajuta la reducerea colesterolului rau(LDL), a trigliceridelor, si la cresterea colesterolului bun (HDL).
De asemenea, uleiul de masline contine antioxidanti care ii consolideaza efectul pozitiv asupra sanatatii inimii si a corpului.
In prezent cercetarile stiintifice au dovedit calitatile vindecatoare ale uleiului de masline: cicatrizante, digestive, astringente, vermifuge, febrifuge si emoliente.
1.Uleiul de masline bun pentru gatit
Uleiul de masline este bogat in grasimi monosaturate sanatoase, care sunt destul de rezistente la caldura ridicata , facand uleiul de masline extravirgin o alegere sanatoasa pentru gatit.
2.Uleiul de masline reduce riscul de boli cronice
Uleiul de masline contine cantitati mari de antioxidanti si este destul de hranitor.
In afara de acizii grasi benefici contine cantitati modeste de vitamine E si K.
De asemenea este incarcat si cu antioxidanti puternici, care sunt biologici activi si pot reduce riscul de boli cronice.
De asemenea combate inflamatia si ajuta sa va protejati colesterolul din sange impotriva oxidarii; doua beneficii care va pot reduce riscul de boli de inima.
3.Are proprietati antiinflamatorii
Uleiul de masline are puternice proprietati antiinflamatorii.
Inflamarea cronica este considerata un factor principal al bolilor, precum bolile de inima, cancerul, sindromul metabolic, diabetul de tip 2, Alzheimer, obezitatea si artrita.
Uleiul de masline extravirgin contine nutrienti care reduc inflamatia, acestia includ acidul oleic precum si oleocantalul antioxidant.
4.Uleiul de masline poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Accidentul vascular este cauzat de o perturbare a fluxului de sange catre creier , fie din cauza unui cheag de sange sau o sangerare.
In tarile dezvoltate accidentul vascular cerebral este a doua cauza de deces.
Cateva studii mari demonstreaza ca persoanele care consuma ulei de masline au un risc mult mai mic de acccident vascular cerebral.
Uleiul de masline extravirgin are numeroase beneficii pentru sanatatea inimii.
Scade tensiunea arteriala , protejeaza particulele de colesterol LDL ,,proaste” de oxidare si imbunatateste functia vaselor de sange.
5.Uleiul de masline ne protejeaza impotriva bolilor de inima
Boala cardiaca este cea mai frecventa cauza de deces in lume.
Studii observationale facute in urma cu cateva decenii au demonstrat ca bolile de inima sunt mai putin frecvente in tarile mediteraneene.
Uleiul de masline extravirgin este unul dintre ingredientele cheie din aceasta dieta; protejandu-ne impotriva bolilor de inima in mai multe moduri.
Scade inflamatia , protejeaza colesterolul LDL ,, rau ” de la oxidare, imbunatateste mucoasa venelor de sange si poate ajuta la prevenirea coagularii excesive de sange.
S-a dovedit de asemenea, scaderea tensiunii arteriale, care este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru boli de inima si moarte prematura.
Intr-un studiu uleiul de masline a redus necesarul de medicamente pentru tensiunea arteriala cu 48%.
Zeci sau chiar sute de studii indica faptul ca uleiul extravirgin are beneficii puternice pentru inima.
Diferite investigatii au aratat ca un aport zilnic minim de o lingura de ului de masline combate procesele inflamatorii care pot afecta vasele de sange.
6.Uleiul de masline nu este asociat cu cresterea in greutate si obezitate,
ci cantitatile excesive de grasime mancate, provoaca cresterea in greutate. Numeroase studii au asociat dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline cu efecte favorabile asupra greutatii corporale.
Intr-un studiu de 30 de luni la peste 7000 de studenti, dintr-un colegiul spaniol, consumul a mult ulei de masline nu a fost legat de greutatea corporala.
Deci consumul de ulei de masline nu pare sa influenteze cresterea in greutate ci dimpotriva, consumul moderat poate ajuta chiar la scaderea in greutate.
7.Uleiul de masline poate combate boala Alzheimer,
care este cea mai frecventa afectiune neurodegenerativa din lume. Caracteristica cheie a acesteia este acumularea de placi beta-amiloide din interiorul creierului.
Un studiu la soareci a aratat ca o substanta din uleiul de masline poate ajuta la eliminarea acestor placi.
Unele studii au aratat ca uleiul de masline poate combate boala Alzheimer insa sunt necesare mai multe cercetari.
8.Uleiul de masline poate reduce riscul diabetului de tip 2.
Mai multe studii au legat uleiul de masline de efectele benefice asupra glicemiei. Un studiu clinic la 418 persoane sanatoase a confirmat efectele protectoare ale uleiului de masline(38 Trusted Source).
In acest studiu, o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline a redus riscul de diabet tip 2 cu peste 40%.
9.Antioxidantii din uleiul de masline au proprietati anticancer
Locuitorii din tarile mediteraneene au un risc mai mic de aparitia unor tipuri de cancer si cercetatorii considera ca uleiul le masline poate fi motivul.
Antioxidantii din uleiul de masline pot reduce daunele oxidative datorate radicalilor liberi , care se crede a fi un conducator principal al cancerului ( 40 Trusted Source, 41Trusted Source). Cercetarile sugereaza ca uleiul de masline poate reduce riscul de cancer, dar sunt necesare studii suplimentare.
10.Uleiul de masline poate ajuta la tratarea artritei reumatoide
Artrita reumatoida este o boala autoimuna caracterizata prin articulatii deformate si dureroase.
Uleiul de masline pare deosebit de benefic cand este combinat cu uleiul de peste.
Uleiul de masline poate ajuta la reducerea durerilor articulare.
11.Uleiul de masline beneficii pentru stomac
Uleiul de masline contine multi nutrienti care pot inhiba sau ucide bacteriile daunatoare.
Uleiul de măsline extravirgin are proprietăți antibacteriene și s-a dovedit a fi deosebit de eficient împotriva Helicobacter pylori; un tip de bacterie care poate provoca ulcerații la stomac și cancer de stomac.
Uleiul de masline este un aliat al sistemului digestiv: protejeaza stomacul si previne constipatia.
In tractul digestiv, uleiul de masline este cea mai bine tolerata grasime, deoarece nu favorizeaza refluxul esofagian.
Protejeaza mucoasa stomacala prin reducerea secretiei de suc gastric si grabeste vindecarea, reducand astfel dimensiunea ulcerelor.
12.Ulei de masline: beneficii pentru piele
Uleiul de masline ajuta la asimilarea vitaminelor A, D, E, K, marind efectele lor benefice; ceea ce ajuta la pastrarea unui tonus bun si previne imbatranirea prematura.
Uleiul de masline , aplicat pe piele, actioneaza ca un emolient, gratie acizilor grasi esentiali.
In acest fel, isi imbunatateste flexibilitatea si hidratarea.
De asemenea, protejeaza impotriva radiatiilor solare datorita continutului sau de vitamina E.
Cat ulei de masline se poate consuma pe zi
- Pentru a obtine toate efectele benefice ale acestui aliment, expertii recomanda un consum zilnic de aproximativ 40 de mililitri (37 de grame) de ulei de masline pe zi.
- Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) recomanda un consum minim de 20 de grame pe zi pentru a beneficia de efectele asupra sanatatii ale polifenolilor care se regasesc in uleiul de masline extravirgin.
- Pentru afectiunile ficatului se administreza ca atare cate o lingura dimineata devreme. Se poate folosi in amestec cu suc de fructe sau legume.
- Impotriva viermilor intestinali si efectul laxativ se iau una-doua linguri de ulei pe zi.
- Pentru tratarea arsurilor se amesteca uleiul de masline cu un albus de ou si se unge locul afectat. Rezultatul este imediat, calmeaza durerile si ajuta la cicatrizare.
Ulei de masline: contraindicatii
Uleiul de măsline este un produs alimentar sănătos și nu are contraindicații majore pentru consumul moderat.
Cu toate acestea, există anumite precauții pe care trebuie să le luați în considerare:
- Consumul excesiv de ulei de măsline poate cauza probleme digestive, cum ar fi diareea.
- Persoanele cu alergie la măsline ar trebui să evite consumul de ulei de măsline.
- Uleiul de măsline poate interfera cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tensiunea arterială și cele pentru diabet. Înainte de a începe să luați ulei de măsline ca supliment alimentar, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre potențialele interacțiuni medicamentoase.
- În unele cazuri, consumul de ulei de măsline poate agrava simptomele gastroesofagiene de reflux (GERD).
- Uleiul de măsline are un conținut ridicat de grăsimi, deci trebuie consumat cu moderație în cazul persoanelor care încearcă să piardă în greutate sau să controleze nivelul de colesterol.
- Uleiul de măsline poate fi uneori contrafăcut, astfel încât este important să cumpărați ulei de măsline de calitate superioară de la surse de încredere
Efecte adverse ulei de masline
- Printre efectele consumului excesiv de ulei de ulei de măsline se numără:
- tulburări digestive
- dureri abdominale
- scăderea tensiunii arteriale sub nivelul optim
- de asemenea, aplicat în exces pe piele poate duce la formarea punctelor negre.
Achiziționarea felului potrivit de ulei de măsline este extrem de importantă, chiar daca este mai scump alegeti uleiul extravirgin presat la rece.
Uleiul de măsline extravirgin păstrează o parte din antioxidanți și compuși bioactivi din măsline.
Din acest motiv, este considerat mai sanatos decât marea varietatea mai rafinată de ulei de măsline.
„Uleiul de masline extravirgin contine nutrienti care reduce inflamatia, acestea…” Nutrienti care reduc* + acestia*