Teiul: proprietati medicinale, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Arborii din familia Tiliaceae cuprind trei specii: teiul de padure (Tilia cordata), teiul mare (Tilia platyphyllos) si teiul argintiu (Tilia tomentosa). In urmatoarele randuri vom trece in revista principalele proprietati medicinale, beneficiile teiului pentru sanatate, cum se prepara un ceai de tei, contraindicatile si multe alte informatii despre tei.
Este foarte des intalnit in regiunile rurale, pe dealurile impadurite si in apropiere de zonele muntoase, dar poate fi foarte bine intalnit si pe strazile din orasele mari, cultivat in scopuri ornamentale.
Parfumul sau ne incanta simturile din mai pana in iunie, uneori si mai tarziu.
In mitologia greca, originea teiului se afla in stransa legatura cu povestea unei zane pe care o chema Filira, care a fost sedusa de Cronos; aceasta l-a nascut pre Chiros dupa care s-a transformat in tei.
Florile de tei au fost folosite ca remediu pe baza de plante, de secole in Europa.
Romanii au plantat tei in centrul oraselor lor, crezand ca acestia induc un efect calmant. Infuzia a fost adesea denumita „nectarul regilor” din cauza beneficiilor importante pentru sanatate.
Un arbore de tei comun poate trai in jur de 150-400 de ani; conform cercetatorilor, arborii din familia Tiliaceae au aparut pe planeta in urma cu peste 70 de milioane de ani.
Pe vremuri, teiul crestea in apropiere de temple ca si arbori sacri.
Cand un copil se nastea, se credea ca un tei plantat ii servea acestuia drept talisman.
Teiul: caracteristici generale
Teiul este un arbore de dimensiuni mari care poate atinge o inaltime de maxim 40 de metri si coroana sa este deasa; diametrul trunchiului poate ajunge pana la 2-3 metri de-a lungul timpului.
Frunzele teiului sunt lung petiolate, rodunde, ascutite la varf, iar pe fata inferioara sunt nervuri proeminente.
Florile sunt in numar de 2-10 pe ram, uneori si mai multe , de culoare alb -galbuie, parfumate, asezate pe un peduncul comun.
Fiecare floare este formata din 5 sepale care cad in momentul infloririi, 5 petale, numeroase stamine si un ovar globulos.
Fructele teiului au o forma de nuca sferica sau ovala de dimensiuni mici.
Numeroase specii de tei sunt excelente pentru miere, mierea de tei este una dintre cele mai aromate si mai pretioase varietati de miere.
Teiul: proprietati terapeutice
Florile de tei sunt bogate in antioxidanti, printre care se numara flavonoidele (precum quercetina, kaempferol si procyanidin) si taninurile. De asemenea contine si uleiuri esentiale precum eugenol, limonene si citral.
Florile de tei au proprietati neurosedative si antispastice.
Teiul: beneficii pentru sanatate
Stramosii nostru cunosteau foarte bine beneficiile teiului; teiul a fost folosit pentru a induce transpiratia in cazul racelii si a gripei, pentru a reduce congestia nazala si pentru a calma tusea si iritatia gatului.
Teiul are efecte sedative si a fost folosit pentru a trata palpitatiile nervoase si hipertensiunea arteriala.
1. Teiul imbunatateste digestia
Ceaiul de tei este una dintre cele mai bune optiunipentru persoanele care sufera de stomac deranjat, balonare, constipatie sau crampe.
Cu doar o cana de ceai de tei va relaxati stomacul in cel mai scurt timp.
Amestecul de compusi si substante chimice gasite in tei, ajuta la reducerea disconfortului gastrointestinal si stimuleaza digestia si excretia corespunzatoare a alimentelor.
2. Reduce raceala si gripa
Pe langa stimularea transpiratiei pentru a scadea febra, teiul contribuie si la alte simptome ale racelii si gripei cum ar fi membranele inflamate ale gurii si cailor respiratorii.
AcEst lucru poate ajuta la reducerea tusei si iritatiei gatului, asa ca teiul este bun pentru a calma durerile de gat si pentru a calma tusea.
Ceaiul de tei poate ajuta de asemenea la eliminarea congestiei, si reprezinta un stimulent major al sistemului imunitar.
3.Amelioreaza anxietatea
Ceaiul de tei este adesea folosit pentru tratarea anxietatii, deoarece proprietatile sale calmante sunt cunoscute pentru a reduce stresul mental si anxietatea. Pentru persoanele care sufera de stres cronic inexplicabil sau schimbari de dispozitie, o cana de ceai de tei poate fi un avantaj pentru sanatate.
Are un efect minor asupra nivelului hormonal, inducand o stare de relaxare pentru corp si minte.
4. Indeparteaza inflamatia
Ceaiul de tei este benefic pentru cei care sufera de dureri de cap si alte afectiuni inflamatorii, inclusiv guta si artrita; ceaiul de tei este util in eliminarea acestor simptome dureroase.
Asa cum reduce inflamtia din tractul respirator, ajuta de asemenea la scaderea tensiunii arteriale si la eliminarea inflamatiei din vasele de sange, prevenind astfel micile rezerve capilare care duc atât de frecvent la dureri de cap, precum si tesutul umflat al bolnavilor de artrita.
5.Detoxifica organismul
Acidul P-cumaric este un alt compus organic benefic care se gaseste in tei, acesta este cunoscut sub numele de diaforetic ceea ce inseamna ca incurajeaza transpiratia, care este o modalitate foarte buna de a elimina toxinele din organism.
6. Previne cancerul
Teiul contine o cantitate impresionanta de antioxidanti, care reprezinta de fapt o anumita optiune pentru prevenirea si tratarea diferitelor forme de cancer. Acei compusi antioxidanti, cum ar fi quercetina si cumarina, ajută la prevenirea ca radicalii liberi să provoace apoptoză sau mutatii în celulele sănătoase, care adesea duc la cancer.( 1 )
Utilizari traditionale si remedii naturiste ale teiului.
- Florile de tei sunt un remediu domestic popular pentru o serie de afectiuni, în principal în tratamentul racelilor și a altor afecțiuni în care transpirația este de dorit.
- Ceaiul preparat din flori proaspete sau uscate este antispastic, diaforetic, expectorant, hipotensiv, laxativ si sedativ.
- Ceaiul din flori de tei este folosit și intern în tratamentul indigestiei, hipertensiunii, întăririi arterelor, isteriei, vărsăturilor nervoase sau palpitațiilor.
- Cărbunele din lemn este folosit în tratamentul tulburărilor gastrice sau dispeptice.
- De asemenea, se transformă într-o pulbere, apoi se aplică pe arsuri sau pe locurile dureroase.
- Protejează pielea de îmbătrânire și de expunerea la soare.
- Previne creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase din organism. Previne organismul de la diferite forme de cancer.
- Ceaiul reduce durerea asociată cu artrita, guta, durerile de cap și alte afecțiuni inflamatorii.
- Ceaiul reduce disconfortul gastrointestinal. Stimuleaza digestia si excretia corespunzatoare a alimentelor.
- Migrenele și tulburările cardiovasculare pot fi ameliorate cu ceai din floare de tei.
- Seva si florile sunt, de asemenea, folosite în unguente pentru iritatii ale pielii.
- Scoarta este folosită ca si cataplasmă pentru diferite leziuni, inclusiv vânătăi, furuncule și carbunculi.
- Florile uscate pot fi adăugate și la o baie, ceea ce ajută la controlul isteriei, vărsăturilor și a majorității tulburărilor legate de anxietate.
- Frunzele ajută la reducerea febrei.
- Lemnul din copac poate fi folosit pentru probleme ale ficatului și vezicii biliare, împreună cu combaterea celulitei.
- Uleiul din florile de tei este, de asemenea, utilizat pe scară largă în aromoterapie.
- Uleiul esential este util pentru relaxare, subtierea sangelui, reducerea febrei, scaderea transpiratiei nocturne si a scapa de flegme.
Teiul: mod de utilizare
1. Ceai de tei, beneficii si mod de preparare
Ceaiul de tei are proprietati curative unice pentru organism, aceasta bautura aurie cu gust dulce si aroma placuta este utila in special in sezonul rece, cand suntem mai expusi racelii si gripei.
Ceaiul de tei are efect antiinflamtor, elimina mucozitatile si are efect antipiretic.
Se folosesc florile si bracteele in special sub forma de infuzie.
Unele ceaiuri standardizate sau amestecate cu alte plante se gasesc in comert.
Gustul acestor infuzii este deosebit de placut si apreciat de toti cei care au obiceiul sa consume ceai.
Florile pot fi folosite proaspete sau uscate pentru prepararea ceaiului de tei.
Se toarnă 250 ml apă fierbinte peste 2 lingurite de flori proaspete (folosește 4 lingurite dacă folosesti uscate).
Lăsați 10 minute apoi savurați.
Specialistii recomanda consumul a maxim 4 cesti de ceai pe zi.
2. Decoct
Se pun la fiert aprox. 50 de grame de flori uscate intr-un litru de apa, dupa care se filtreaza. Se consuma acest decoct dupa fiecare masa principala.
3. Capsule
In cea mai concentrată formă medicinală, capsulele de tei pot ameliora spasmele musculare datorită proprietăților sale antispastice, precum și ajută la digestie.
4. Tinctura de tei
O tinctura de tei poate ameliora spasmele musculare, datorită proprietăților sale antispastice. De asemenea, poate promova un somn de mai bună calitate cu proprietățile sale sedative și ajută la digestie.
5. Apa de tei
Apa de tei este un veritabil calmant cutanat ce aduce beneficii pielii sensibile sau iritate. Ilumineaza si netezeste tenul, iar pentru par este un ingredient de infrumusetare si fortificare.
Pentru a calma mancarimile si pielea uscata, poti folosi apa florala pe baza de flori de tei, pe care o aplici pe zona pe care vrei sa o tratezi.
6. Mierea de tei
Mierea de tei se recomanda in caz de insomnie sau bronsite, datorita faptului ca are o actiune calmanta si antiseptica.
Teiul: contraindicatii
- Dacă florile folosite la prepararea ceaiului sunt prea vechi, pot produce simptome de intoxicație narcotică.
- Poate provoca alergie. Consultați-vă medicul sau medicul înainte de a consuma.
- Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite utilizarea preparatelor din tei.
- Pentru ca tratamentul fitoterapeutic sa fie optim, se recomanda ca teiul sa fie consumat in dozele recomandate.