Tataneasa: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Tataneasa (Symphytum officinale), este cunoscuta datorita proprietatilor sale in a trata plagile deschise. In urmatorul articol vom descoperi care sunt proprietatile medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare in tratamentele naturiste, cum se prepara un ceai de tataneasa, contraindicatiile si multe alte informatii despre tataneasa.
Tataneasa este o planta erbacee, ce creste atat la campie, cat si in zonele deluroase, pana in zonele montane.
Poate fi gasita la marginea apelor, a drumurilor, in locuri umede.
Este o planta medicinala recunoscuta inca din vechi timpuri ca fiind un bun leac pentru fracturile vechi, datorita alantoinei, ce ajuta la cresterea cartilagiilor, a oaselor si a muschilor.
Decoctul era folosit pentru ameliorarea durerilor lehuzelor; se mai folosea si pentru tratarea ulcerului de stomac si prevenirea diabetului.
Radacina de tataneasa este folosita in tratamentele naturiste.
Recoltarea acesteia se face in martie-aprilie sau in octombrie-noiembrie.
Dupa recoltare si spalare, radacinile sunt taiate in fasii si lasate la uscat in spatii bine aerisite ori se opteaza pentru uscarea artificiala, in cuptor (la temperatura mica, cu usa intredeschisa, timp de o ora).
Tataneasa planta medicinala: caracteristici generale
Tataneasa este o planta ierboasa ce face parte din familia Boracinageae.
Este cunoscuta si sub denumirile: iarba lui Tatin, mierea ursului, iarba intaritoare.
Planta poate atinge inaltimi de 100-120cm, are frunze lungi (e maxim 25 cm) si inguste (1-2 cm) si flori de culoare rosie-violacee (mai rar roz-alba).
Planta infloreste in perioada mai-august. Rizomul este gros, iar pe el se dezvolta si cresc radacini carnoase.
Tataneasa: proprietati
De la planta se recolteaza radacina si rizomul.
Acestea nu au miros si sunt foarte amare, au un continut bogat de mucilagii, taninuri, alantoina, substante minerale, ulei volatil, alcaloizi, glicozide, zaharuri (h1)
Tataneasa: beneficii
Tataneasa este folosita in tratarea urmatoarelor afectiuni:
1.Ulcer, gastrita, cancer
Planta are efect benefic in ulcerul gastroduodenal si a gastritei hiperacide, datorita proprietatilor ( de cicatrizare) mucilagiilor si alantoinei.
Alantoina are si efect antitumoral, astfel ca planta poate avea rezultate bune in cazul tumorilor exteriorizate si a cancerului.
2.Panaritiu, hemoroizi si fisuri anale
Pentru panaritiu se utilizeaza terciul, iar pentru hemoroizi si fisuri anale se foloseste atat terciul de radacina de tataneasa, cat si baile de sezut (in functie de gravitatea afectiunii).
3.Polipi intestinali, fibrom uterin
Alaturi de un regim alimentar corespunzator (fara carne, bazat pe legume), tratamentul cu tataneasa poate avea rezultate excelente in urmatoarele afectiuni: polipi intestinali si stomacali, fibrom si adenofibrom uterin sau mamar, chisturi ovariene.
4.Cistita, nefrita, pietre la rinichi
Cistita, nefrita, piolenefrita, pietrele la rinichi si la vezica urinara pot fi tratate cu tataneasa, datorita continutului de mucilagii ce au proprietatea de a relaxa tesuturile, de a stopa hemoragia si de a diminua inflamatiile.
5.Afectiuni pulmonare
Deoarece tataneasa are proprietatea de a reface tesuturile afectate si de a stimula eliminarea toxinelor din plamani; poate fi consumata in vederea tratarii afectiunilor pulmonare si a afectiunilor de la nivelul gatului (tuse, bronsita, traheita, pneumonii, infectii la nivelul gatului, tuberculoza).
Are efect expectorant, emolient.
6.Oase si ligamente
Tataneasa are un efect benefic asupra oaselor si ligamentelor, accelerand refacerea acestora, fapt pentru care este utilizata la entorse, luxatii, fracturi.
Datorita continutului de alantoina (ce are rolul de a regenera structura epidermei), planta este utilizata si in unele boli ale pielii: dermatite, eczeme, eriteme, infectii streptococice si stafilococice.
7.Abcese dentare, gingivite
Gargara cu ceai din radacina de tataneasa amelioreaza durerile provocate de abcese dentare, stomatite, gingivite, afte.
8.Candidoza vaginala
In tratarea candidozei vaginale si dermatozelor provocate de ciuperci, este recomandata utilizarea frunzelor (nu a radacinii), ce se recolteaza in perioada infloririi.
Tataneasa: mod de utilizare
Tataneasa poate fi folosita sub diferite forme: in stare proaspata, pulbere, decoct, tinctura, infuzie, sirop.
1.Proaspata
Se foloseste in stare proaspata in tratarea arsurilor, hemoroizilor, plagilor, ulcerului varicos, hematoamelor.
2.Decoctul de tataneasa; beneficii si mod de preparare
Decoctul se obtine prin fierberea a doua linguri de radacina uscata si maruntita in 500 ml apa, timp de 20 minute.
Se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi (dupa mesele principale), pentru tratarea bronsitei, a tusei, a gastritei hiperacide.
Are efect expectorant si calmant.
3. Ceaiul de tataneasa; beneficii si mod de preparare
O lingura de radacina se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, timp de 5 minute, dupa care se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi in cazul ulcerului gastric, avand efect calmant si cicatrizant.
4.Siropul de tataneasa; beneficii si mod de preparare
In afectiunile respiratorii se recomanda utilizarea siropului de tataneasa, obtinut astfel: se amesteca 200 gr. de radacina si rizom (uscati si maruntiti) cu un litru de apa fierbinte.
Se lasa 12 ore la macerat, dupa care se filtreaza, se amesteca cu zahar (de trei ori mai mult decat lichidul rezultat) si se fierbe la foc mic pana rezulta un sirop; acesta se consuma cate 4-5 linguri pe zi.
5.Tinctura de tataneasa; beneficii si mod de preparare
Tinctura este un preparat ce are termen de valabilitate de 2 ani si se obtine astfel: se pun 2 linguri de radacina (uscata si maruntita) la macerat in 100 ml alcool pentru 10 zile (se agita zilnic de 3-4 ori).
Se filtreaza prin sita fina sau tifon, apoi se lasa la decantat (la rece) 6 zile.
Cand s-a limpezit, se separa partea clara in alt recipient (de preferat cu pipeta sau se va utiliza pipeta ulterior).
Se administreaza 1-2 lingurite de tinctura de tataneasa diluata in apa de 3 ori pe zi, inainte de mese.
6.Pulberea de tataneasa; beneficii si mod de preparare
Prin rasnirea radacinii se obtine pulberea.
Adultii pot consuma cate o lingurita de trei ori pe zi, iar copiii cate jumatate de lingurita.
Pulberea se tine sub limba 10-15 minute, dupa care se inghite cu putina apa sau poate fi administrata impreuna cu putina miere (in functie de afectiunile tratate si recomandari).
7. Capsule de tataneasa
Se gasesc in magazinele specializate.
Acestea reduc procesele inflamatorii si aciditatea gastrica (favorizeaza refacerea mucoasei stomacale), cresc diureza si sunt dezobstruante respiratorii.
Benefice pentru gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, afectiuni renale, spondilita anchilozanta,bronsite, tuse de diverse etiologii.
Alte beneficii si utilizari in lume
Tataneasa (Symphytum officinale) este o plantă medicinală utilizată de secole pentru proprietățile sale antiinflamatorii și vindecătoare.
Aceasta conține substanțe active precum alantoina, mucilagii, taninuri, siliciu, minerale și vitamine.
Beneficiile și utilizările sale tradiționale în alte țări sunt:
Grecia: Tataneasa este folosită în Grecia pentru a trata afecțiuni ale pielii, precum arsuri, iritații sau eczeme.
Este folosită și ca tonic general pentru întărirea organismului.
Turcia: În Turcia, tataneasa este utilizată pentru a trata afecțiuni ale tractului respirator superior, cum ar fi răceli, tuse și bronșită.
Este, de asemenea, utilizată pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele și psoriazisul.
India: În India, tataneasa este folosită pentru a trata afecțiuni ale pielii și ale sistemului respirator.
Este de asemenea utilizată pentru a trata afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi ulcerele și gastrita.
Rusia: În Rusia, tataneasa este utilizată ca un remediu pentru afecțiuni ale pielii, precum arsuri, iritații, ulcerații și răni.
Este de asemenea utilizată pentru a trata afecțiuni ale sistemului respirator, cum ar fi bronșita și tusea.
Japonia: În Japonia, tataneasa este utilizată pentru a trata afecțiuni ale sistemului nervos central, cum ar fi anxietatea și depresia.
Este, de asemenea, utilizată pentru a trata afecțiuni ale sistemului osteoarticular, cum ar fi artrita și osteoporoza.
În general, tataneasa este o plantă medicinală cu proprietăți antiinflamatorii și vindecătoare, care poate fi utilizată pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, sistemului respirator și sistemului osteoarticular.
Cu toate acestea, trebuie să fie utilizată cu precauție, deoarece poate fi toxică dacă este administrată în doze mari sau în mod incorect.
Este recomandat să consultați un medic sau un specialist înainte de a utiliza această plantă medicinal
Tataneasa: contraindicatii
Deși tataneasa (Symphytum officinale) poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, există și anumite contraindicații și precauții pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a utiliza această plantă medicinală.
Iată câteva dintre acestea:
- Nu ar trebui să utilizați planta în timpul sarcinii sau alăptării. Nu există suficiente studii care să demonstreze siguranța utilizării acestei plante în timpul sarcinii sau alăptării.
- Nu ar trebui să utilizați tataneasa dacă sunteți alergic la plante din familia Boraginaceae. Dacă sunteți alergic la plante precum borăgine sau năpraznic, este posibil să aveți o reacție alergică la tataneasa.
- Nu ar trebui să utilizați planta pe răni deschise sau în cazul leziunilor grave ale pielii, cum ar fi arsurile. Aceasta poate împiedica vindecarea și poate provoca inflamație și iritație.
- Nu ar trebui să utilizați planta pe termen lung sau în doze mari, deoarece aceasta poate cauza probleme hepatice și poate crește riscul de cancer. Este important să urmați dozele recomandate și să utilizați tataneasa doar pentru perioade scurte de timp.
- Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui (cum ar fi warfarina) sau pentru tratamentul diabetului trebuie să fie precauți când utilizează aceasta planta, deoarece aceasta poate interacționa cu aceste medicamente.
Înainte de a utiliza tataneasa sau orice altă plantă medicinală, este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist pentru a vă asigura că este sigur și adecvat pentru nevoile dumneavoastră individual