Supa de rosii cu galuste de gris; reteta pas cu pas si alte variante
Pentru ca ne era pofta de o supa de rosii cu galuste de gris, ieri am cumparat ingredientele necesare si azi am gatit-o.
Sunt mai multe variante de supa de rosii, insa aceasta reteta o fac cel mai des, si de aceea o voi explica pas cu pas in cele ce urmeaza.
1. Supa de rosii cu galuste de gris
Ingrediente necesare pentru supa de rosii cu galuste de gris:
- 3 morcovi mari (450 gr. aprox.)
- un pastarnac (160 gr.)
- o bucata de telina (190 gr)
- o ceapa medie(70 gr.)
- carne de pui (1 kg aprox.)
- 2 l apa
- o cutie rosii intregi decojite in suc de rosii(400 gr)
- boabe piper (o lingurita)
- sare (o lingurita )
Ingrediente pentru galustele de gris:
- 2 oua
- 125 gr. gris
- un varf de lingurita de sare
Cum sa faci supa de rosii cu galuste de gris:
Legumele si carnea de pui se curata si se spala foarte bine.
Intr-o oala cu capacitatea de 4 litri, carnea de pui taiata in bucati , se pune in 2 litri apa rece cu o lingurita de sare, si se elimina spuma aparuta, imediat ce carnea incepe sa fiarba.
Spuma incoloră contribuie la gustul supei, insa cea de culoare închisă conține excesul de proteine din carne și celule din sânge.
Se adauga toate legumele (morcovii, telina, pastarnacul si ceapa), boabele de piper, si se lasa sa fiarba la foc mediu, 35 de minute.
Cand toate sunt fierte, se adauga rosiile pe care le-am pasat foarte bine si se fierbe supa de rosii inca 5 minute.
Se strecoara supa cu atentie, intr-o alta oala.
Pentru galustele de gris, se bat cele 2 oua si un praf de sare, cu o furculita, pana se formeaza putina spuma deasupra. Grisul se adauga treptat (in ploaie) si se amesteca incontinuu.
Se uniformizează compoziția, după care se iau cu lingura găluște și se pun în oala cu supă, oprita din fiert.
După ce se formeaza toate găluștele (au iesit 12 buc.) se pune din nou oala la fiert, acoperita cu capacul la foc potrivit.
Cand galustele au crescut in volum se opreste focul si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Pentru servire, se presara cu patrunjel verde tocat marunt.
Sfatul meu:
- Pentru a nu se desface găluștele, este important să opriți supa din fiert. Se va pune din nou la fiert, după ce se vor forma toate găluștele.
- Pentru incepatoare, galustele se pot fierbe separat in apa cu sare iar apoi se pot transfera in supa .
- Daca compozitia de galuste are prea mult gris si nu cresc in volum, se acopera oala cu un capac, si se lasa supa sa fiarba inabusit la foc mic.
2. Supa de rosii (fara carne)
Ingrediente necesare:
- 2 l apa
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 1 ardei
- 2 cepe
- 3 cartofi
- 800 g rosii in bulion
- 50 gr.fidea
- frunze de patrunjel
- sare dupa gust
Mod de preparare
Apa se pune la fiert intr-o oala de 4-5 l. Cand apa clocoteste se adauga zarzavatul , curatat si spalat,apoi taiat cubulete. Dupa ce zarzavatul este fiert se adauga rosiile in bulion pasate, sare si fideaua. Se mai lasa la fiert 10 minute apoi se adauga verdeata .
3. Supa de rosii cu orez
Ingrediente necesare
- 2 morcovi
- 1 patrunjel
- o ceapa
- 0,5 l suc de rosii
- 30 gr. unt sau ulei
- 20 gr. orez
- frunze de patrunjel si telina
- sare
Mod de preparare
Zarzavatul si ceapa se rad pe razatoatea cu gauri mari si se calesc 2 minute in unt sau ulei. Se stinge cu 1,5 l apa fierbinte si se adauga o lingurita de sare. Dupa 30-40 minute, cand zarzavatul este fiert, se adauga orezul si se lasa sa fiarba in continuare 30 de minute. Se adauga sucul de rosii, se lasa sa fiarba cateva clocote apoi se potriveste gustul cu sare si facultativ se pune o lingurita de zahar. Se ia de pe foc si se aromeaza cu frunze de patrunjel si telina.