Sunatoare: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Sunatoare (Hypericum perforatum), este o planta foarte cunoscuta din vechime datorita proprietatilor sale antidepresive. In urmatorul articol vom descoperi proprietatile medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare a plantei, contraindicatiile si multe alte informatii despre sunatoare.
Sunatoarea este o planta erbacee, care face parte din familia Clusiaceae.
S-a facut cunoscuta si apreciata in primul rand pentru efectele sale extraordinare asupra sistemului nervos, fiind considerata un bun antidepresiv natural.
Isi are originea in Europa. In tara noastra o putem gasi atat la campie, cat si in zonele de deal si munte, fiind o planta nepretentioasa si rezistenta.
Sunatoarea era utilizata pentru a alunga spiritele (se spune ca, daca culegi planta la miezul noptii, de Sf. Ioan, esti ferit de rele), in plus, stramosii o considerau un bun afrodisiac.
Latura medicinala este si ea cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri.
Grecii antici utilizau sunatoarea in tratarea depresiei, in lupta cu febra, precum si pentru vindecarea intepaturilor ori ranilor.
Egiptenii o utilizau in afectiunile biliare si cardiovasculare iar Hipocrate o recomanda pentru efectul sau antiinflamator.
Sunatoare planta medicinala: caracteristici generale
Sunatoarea este cunoscuta si sub urmatoarele denumiri regionale: sovarf galben, buruiana de naduf, iarba crucii, asunatoare, inchegatoare, pojarnita, drobisor, harnica, falcatea.
Sunatoarea creste sub forma de mici tufe, are o tulpina dreapta, cu foarte multe ramificatii in partea superioara, iar la baza este usor lemnoasa. Inaltimea medie este de 30-80 cm, insa poate ajunge si la 1 m.
Planta este bogata in frunze mici, ovale, dispuse opus si in flori galbene, grupate in varful tulpinii si pe ramificatii.
Perioada in care infloreste sunatoarea este iunie – septembrie, timp in care se si recolteaza.
Recoltarea florilor se realizeaza in zilele insorite, prin taierea cu o foarfeca sau prin rupere .
Ulterior, acestea sunt asezate in straturi subtiri pe hartie ori pe panza sau in mici smocuri (atarnate), in spatii bine aerisite, la umbra (deoarece actiunea directa a soarelui le-ar inrosi).
Dupa uscare este recomandata pastrarea plantei in pungute din hartie sau panza, in loc uscat si intunecat.
Sunatoare: proprietati
Sunatoarea este bogata in uleiuri volatile, taninuri, flavonozide, saponine, hipericina si pseudohipericina, acid clorogenic si cafeic, acid ascorbic, nicotinic si valerianic etc.
Sunatoarea: beneficii
Sunatoarea are numeroase beneficii si intrebuintari medicale, datorita continutului bogat de substante benefice, dintre care amintim:
1.Cicatrizant
Este un foarte bun cicatrizant (cu actiune antiseptica si astringenta), datorita continutului de hipericina si pseudohipericina, a uleiului volatil si taninurilor si un excelent antiinflamator, datorita prezentei acidului cafeic si clorogenic.
De aceea este des utilizat pentru tratarea zgarieturilor, a taieturilor, a intepaturilor, a iritatiilor si eczemelor, a diferitelor rani si arsuri. Este de ajutor si in cazul durerilor musculare.
2.Raceli, bronsite
Sunatoarea este utilizata cu succes in sezonul rece, avand rezultate bune in tratarea racelilor, a bronsitelor acute, a astmului bronsic.
Datorita continutului de saponine, care au proprietati expectorante si febrifuge, planta contribuie la buna functionare a organismului, intarind sistemul imunitar.
3.Antidepresiv
Un studiu a constata ca sunatoarea poate fi eficienta in tratare depresiei majore, deci este un excelent antidepresiv natural.
Este utilizat in tratarea persoanelor ce sufera de depresie, anxietate, al celor care sufera de insomnie, al persoanelor care au atacuri de panica ori prezinta episoade de isterie.
Planta este folosita pentru ameliorarea si combaterea migrenelor, a durerilor de cap, a tulburarilor de vorbire.
4.Ulcer, gastrita, hepatita
Sunatoarea este folosita pentru tratarea ulcerului gastric, a gastritelor, a hepatitei (acute sau cronice), a cirozei.
Sunatoarea sta la baza bunei functionari a aparatului digestiv datorita actiunii de reducere a spasmelor aparute la nivelul tractului intestinal, de eliminare a tendintei de evacuare precoce a scaunului, de stimulare a producerii si eliminarii de bila, de protejare a mucoasei gastrice.
Este utilizata si pentru ameliorarea crampelor stomacale, pentru eliminarea parazitilor intestinali si pentru imbunatatirea/reactivarea poftei de mancare.
5. Abcese dentare
Abcesele dentare, aftele, inflamatiile de la nivelul gatului, a gingiilor ori ganglionilor pot fi tratate cu aceasta planta.
6.Efect antibacterian
Datorita continutului de hipericina (care are un efect puternic antibacterian), sunatoarea poate lupta impotriva Stafilococului auriu si a altor bacterii.
7.Buna dispozitie
Sunatoarea este responsabila de instalarea bunei dispozitii, deoarece contribuie la cresterea nivelului de serotonina, de dopamina si noradrenalina si scade nivelul de cortizon.
8.Dependenta de nicotina
Consumul ceaiului de sunatoare reduce senzatia de dependenta de nicotina.
9.Dureri de urechi si retentie de apa
Ceaiul de sunatoare ajuta la tratarea durerilor de ureche si la eliminarea retentiei de apa (sunt favorizate persoanele predispuse la obezitate sau obeze).
Sunatoarea: mod de utilizare
Sunatoarea poate fi folosita sub diferite forme: infuzie, tinctura, unguent, vin, ulei, pulbere sau pliculete de ceai ori capsule.
1.Ceai de sunatoare; beneficii si mod de preparare
Infuzia de sunatoare se prepara astfel: se toarna 200ml apa fierbinte peste o lingura de planta macinata; se lasa la infuzat timp de 15-20 minute, dupa care se strecoara.
Este de preferat consumul neindulcit. In functie de bolile ce necesita a fi tratate, se fac, cure de cate 3 saptamani, cu un consum de 2-3 cani pe zi.
2.Tinctura de sunatoare
Tinctura rezulta din macerarea (timp de 3 saptamani) a 2-3 pumni de flori de sunatoare in 750ml alcool; zilnic este necesara agitarea recipientului.
Ulterior macerarii, tinctura se strecoara, se imbuteliaza in sticlute mici, de culoare inchisa si se pastreaza la frigider.
Dozajul zilnic difera, in functie de varsta si afectiune. Astfel un copil poate consuma aproximativ 7-10 picaturi, pe cand un adult 10-20 picaturi (de 3 ori pe zi, dupa masa).
3. Unguent de sunatoare
Unguentul se obtine astfel: peste 4 linguri de flori maruntite fin se adauga un pachet de unt topit (fierbinte), apoi se amesteca pana se raceste.
Dupa aproximativ 8 ore, se repune pe foc pana redevine lichid, apoi se strecoara prin tifon si se pastreaza la frigider.
4. Vin de sunatoare
Pentru a obtine vinul , se amesteca 50 g de planta cu un litru de vin; se lasa la macerat 10 zile, timp in care se agita recipientul; se filtreaza. Se consuma cate 50 ml de 2 ori pe zi.
5.Pulberea de sunatoare
Pulberea se obtine prin macinarea fina a florilor de sunatoare.
6. Ulei de sunatoare; beneficii
Uleiul se gaseste in magazinele de specialitate.
Uleiul atenuează anxietatea, tensiunea nervoasă, stările depresive.
De asemenea crește rezistență la stres, reduce spasmele, scade tensiunea aterială, menține sănătatea stomacului, a sistemului hepato-biliar, menține funcția urinară, tumori, cicatrizarea rănilor, enterocolite.
Intern
Adjuvant în depresii, infecții virale, anxietate, dischinzie biliară, colicistite, oboseala, tonic digestiv, coleretic-colagog, incontinența urinară gastrite hiperacide, ulcer gastric și duodenal, diaree, insomnie.
Extern
Arsuri, răni deschise, tumori.
Alte beneficii si utilizari traditionale in lume
Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o plantă medicinală cu flori galbene, folosită în mod tradițional pentru a trata o serie de afecțiuni în diferite țări din lume.
Iată câteva exemple de beneficii și utilizări tradiționale ale sunătoarei în diferite țări:
Germania: Sunătoarea este utilizată ca tratament pentru depresie ușoară până la moderată.
Este disponibilă ca supliment alimentar fără prescripție medicală.
Regatul Unit: Sunătoarea este utilizată pentru a trata simptomele depresiei, anxietății și stresului.
Este disponibilă ca supliment alimentar fără prescripție medicală.
Grecia: Sunătoarea este utilizată ca antiseptic și pentru a trata răni și arsuri.
Uleiul de sunătoare este aplicat local pentru a trata eczeme și psoriazis.
India: Sunătoarea este utilizată în Ayurveda pentru a trata anxietatea, depresia și insomniile.
Este de asemenea folosită pentru a trata afecțiuni digestive, inclusiv dispepsia și diareea.
China: Sunătoarea este folosită în medicina tradițională chineză pentru a trata afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare.
Este de asemenea utilizată pentru a trata răni și arsuri.
Africa de Sud: Sunătoarea este utilizată pentru a trata răni, tuse, anxietate și depresie.
Este important să rețineți că sunătoarea poate interacționa cu alte medicamente, inclusiv antidepresive, contraceptivul oral, medicamentele pentru scăderea colesterolului și medicamentele pentru HIV/SIDA.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza sunătoare sau orice alt supliment alimentar
Sunatoare: contraindicatii
Deși sunătoarea este considerată a fi o plantă medicinală sigură și eficientă pentru tratarea unor afecțiuni, există și anumite contraindicații pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a utiliza acest remediu natural.
- Interacțiuni cu alte medicamente: Sunătoarea poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, medicamentele pentru controlul nașterii, anticoagulantele și medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale. Aceste interacțiuni pot afecta eficacitatea medicamentelor și pot cauza efecte secundare nedorite.
- Fototoxicitate: Sunătoarea conține substanțe numite hipericine, care pot provoca fototoxicitate, adică sensibilitate la lumina soarelui. Persoanele care utilizează sunătoare ar trebui să evite expunerea la soare sau să utilizeze un filtru solar adecvat.
- Copii și adolescenți: Nu s-a stabilit încă siguranța utilizării sunătoarei la copii și adolescenți. De aceea, aceste grupuri de vârstă ar trebui să evite utilizarea sunătoarei.
- Femeile însărcinate și care alăptează: Nu s-a stabilit încă siguranța utilizării sunătoarei în timpul sarcinii și alăptării. De aceea, femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să evite utilizarea sunătoarei.
- Afecțiuni hepatice: Persoanele cu afecțiuni hepatice ar trebui să evite utilizarea sunătoarei, deoarece acest remediu natural poate afecta funcția hepatică.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza sunătoare sau orice alt supliment alimentar pentru a determina dacă este sigur pentru dumneavoastr