Strugurii ursului: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Strugurii ursului (Arctostaphylos uva ursi), este cunoscuta din trecut datorita proprietatii sale antimicrobiene . In urmatorul articol descoperiti care sunt beneficiile si modul de utilizare in medicina naturista, contraindicatiile, cum se prepara un ceai de strugurele ursului si multe alte informatii despre strugurii ursului.
Strugurii ursului este un arbust mic care creste spontan in padurile de pin, pe stanci calcaroase si in zone montane.
Poarta denumirea stiintifica de Arctostaphylos uva-ursi iar in tara noastra este o specie monument al naturii, ocrotita in rezervatiile din judetele Suceava si Alba, respectiv de la Scarisoara si Rachitisul Mare.
Este o planta cu efect curativ descoperita cu secole in urma si folosita inca din timpuri indepartate in medicina populara.
Distrugerea sa este interzisa, motiv pentru care in utilizarile medicale este folosit mai des Merisorul (Vaccinium vitis-idaea), cu efecte medicale asemanatoare.
Strugurii ursului, planta medicinala: caracteristici generale
Arbustul Strugurii ursului este vesnic verde, are o tulpina agatatoare si taratoare, frunzele carnoase, tari, alungite si lucioase, iar florile de culoare rosie, roz sau alba, de aproximativ 5 mm.
Fructele ursului sunt asemanatoare Merisorului comestibil, are culoare rosie si forma rotunda.
Intre lunile aprilie si iunie este inflorit si poate fi admirat in zona rezervatiei din muntii Apuseni, Scarita-Belioara.
In practica medicala din stravechi s-a dovedit ca folosirea frunzelor culese la inceputul verii, şi a fructelor ursului recoltate spre sfarsitul acesteia, au efecte terapeutice evidente si importante în prevenirea şi combaterea numeroaselor afectiuni.
Strugurii ursului: proprietati si beneficii
1.Tratarea infectiilor tractului urinar
Frunzele tinere din strugurii ursului sunt folosite in principal pentru tratarea infectiilor tractului urinar; a bolilor de rinichi, nefritei, pietrelor la rinichi, cistitei cronice, colibacilozei renalei, litiazei renale, edemelor.
2.Tratarea bolilor ca hematuria, uretrita…
Tot din aceeasi sfera, planta se mai poate folosi in tratarea bolilor ca hematuria, inflamatii urinare, uretrita, prostatita, hipermenoree, pielita, reducerea acidului uric.
3.Are efect slab diuretic sau astringent
Planta strugurii ursului are si un efect slab diuretic sau astringent, care se datoreaza unei substante denumite arbutina.
Aceasta substanta actioneaza ca un antiseptic pentru mucoasa tractului urinar.
De asemenea, ea este antimicrobiana, astringent si un dezinfectant natural.
4. Crește elasticitatea pielii și reduce semnele de îmbătrânire
Afinele sunt incredibil de bogate în antioxidanți, care sunt compuși puternici care ajută la neutralizarea moleculelor instabile numite radicali liberi din corpul dumneavoastră.
Antioxidanții acestor fructe de padure includ vitamina C, quercetină, flavonoide și antociani ( 5 , 6 ).
Aceasta vitamină promovează sănătatea imună și formarea adecvată de colagen, care poate crește elasticitatea pielii și reduce semnele de îmbătrânire (8).
5. Diabet, tuse, enterocolite
Alte beneficii importante sanatatii pe care le aduce strugurii ursului sunt în tratamente interne pentru diabet zaharat, enterocolite, diaree, tuse, dizenterie, si hemoptizie, precum şi in tratamente externe pentru candidoza, herpes, furunculoza.
Strugurii ursului: mod de utilizare
In scopul tratarii diferitelor afectiuni se folosesc frunzele tinere de strugurii ursului; care se culeg in vederea uscarii in locuri ferite de umezeala sau soare, in straturi subtiri.
Dupa uscare ele se pot folosi sub forma de infuzie, decocturi, tinctura, macerate sau pulbere.
De asemenea, in industria farmaceutica, aceasta planta este folosita si sub forma de unguente externe ce au ca baza substanta arbutina in concentratie de 21%.
Preparatele industriale din frunze de strugurii ursului, se gasesc sub forma de pulbere sau asociate cu extracte vegetale si substante de sinteza.
Fiind recunoscuta pentru proprietatile sale diuretice şi antiseptice, preparatele obţinute din Strugurii ursului distrug bacteriile patogene ce se gasesc in tractul urinar, protejeaza prostata de infectii, ajuta la eliminarea rapida a nisipului din rinichi şi a edemelor.
Pentru uz intern
Strugurii ursului se folosesc sub forma de infuzie, decoct sau tinctura in vederea tratarii inflamatiilor cailor urinare (cistite, pielonefrite, colibaciloza, uretrite, hipertrofie prostatica).
Tot sub forma de infuzie se folosesc pentru tratarea pietrelor la rinichi, diareei, incontinentei urinare, litiazei urinare, enterocolitei, dizenteriei, hemoragiilor uterine, hematuriei, metroragiei.
1.Ceai din strugurii ursului
Ceaiul se obtine adaugand doua lingurite pline de planta intr-o cana de aproximativ 250 de mililitri de apa clocotita.
Aceasta se acopera si se lasa la infuzat trei minute.
Ulterior se strecoara şi se bea din infuzia obtinuta trei cani pe zi, care se pot indulci cu miere.
2. Tinctura de strugurii ursului
Alta varianta de utilizare a tratamentului cu planta este sub forma unei tincturi preparate din 20 de grame de planta ce se adauga la 100 de mililitri de alcool.
Aceasta se lasa la macerat timp de două săptămâni, după care se poate utiliza, fara a se depasi 30 de picături pe zi.
3.Macerat de strugurii ursului
Planta se poate administra si in varianta maceratului, care este mai consistent decat infuzia si se prepara dintr-o lingurita de frunze peste care se toarna o cana de apa.
Se lasa la macerat 24 ore dupa care se strecoara şi se poate bea rece sau putin încălzit, doua sau trei cani pe zi.
Pentru Uz extern
Strugurii ursului se folosesc sub forma de bai sau spalaturi locale in tratamentul herpesului si leucoreei.
Alte utilizari si beneficii traditionale ale plantei strugurii ursului in lume
Srugurii ursului (Arctostaphylos uva ursi) sunt o plantă medicinală folosită de multe secole în diferite părți ale lumii pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate.
Iată câteva dintre utilizările tradiționale ale acestei plante în alte țări:
Statele Unite ale Americii: În medicina tradițională americană, strugurii ursului sunt folosiți în principal pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar.
Ei sunt, de asemenea, utilizați pentru tratarea diabetului, a afecțiunilor gastrointestinale, precum și pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii.
China: În medicina tradițională chineză, strugurii ursului sunt utilizați pentru a trata afecțiuni ale rinichilor și ale tractului urinar, precum și pentru proprietățile lor antibacteriene și antiinflamatorii.
Rusia. În medicina tradițională rusă, strugurii ursului sunt utilizați pentru tratarea infecțiilor respiratorii, a afecțiunilor gastrointestinale și a afecțiunilor pielii.
Europa. În Europa, sunt utilizați pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, a diareei, a afecțiunilor hepatice și pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii.
Este important de menționat că utilizările tradiționale ale strugurilor ursului nu au fost în întregime validate prin cercetarea științifică modernă și ar trebui să fie considerate doar ca sugestii. Înainte de a începe orice tratament cu plante medicinale, ar trebui să consultați întotdeauna un profesionist medical califica
Strugurii ursului: contraindicatii
- In administrarea terapeutica a plantei strugurii ursului, nu trebuie depasit dozajul recomandat sau frecventa administrării acelor preparate care au la baza substante active din strugurii ursului.
- Nerespectarea indicatiilor poate duce la iritari ale mucoasei gastrice, in special prin folosirea maceratului mai mult timp de o saptamana sau in perioade mai mari de cinci ori pe an.
- Ca si interdictii absolute, planta strugurii ursului nu trebuie administrata sub nici o forma femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor mai mici de 12 ani, persoanelor care sufera de boli cardio-vasculare, de persoanele cu tensiune arteriala ridicata, si de cele care au ulcer gastro-intestinal.
- Pentru a nu provoca leziuni hepatice si iritarea stomacului datorita continutului mare in taninuri, nu se recomanda folosirea in tratamente ce depasesc 7 zile consecutive.
- De asemenea, persoanele care sufera de boli ale rinichilor trebuie sa consulte medicul inainte de consumarea plantei.
- In cazul in care se constata un supradozaj pot aparea urmatoarele simptome : greata puternica si varsaturi, iritabilitate, insomnii, sindrom dispeptic, cresterea frecventei cardiace si colaps.
- Cresterea frecventelor cardiace si provocarea aritmiilor datorate unui consum in exces a acestei plante poate avea si o finalitate nedorita, si anume decesul.
De aceea, indiferent de multiplele beneficii ale plantei strugurii ursului, aceasta nu trebuie utilizata fara atentie si fara o indrumare medicala in vederea unei administrari corecte.