Strugurii: beneficii, proprietati, calorii, suc de struguri
Strugurii cunoscuți științific sub numele de Vitis vinifera sunt fructe mici și rotunde care cresc în ciorchini pe o viță de vie perenă și de foioase din genul Vitis. In continuare vom descoperi principalele beneficii pentru sanatate, proprietatile strugurilor, caloriile, si multe alte informatii despre struguri.
Strugurii sunt un superaliment!
Probabil ca ati auzit termenul superaliment foarte mult in mass-media si online.
Dar ce este mai exact un superaliment si ce il face atat de super?
Desi nu este chiar un termen stiintific, superalimentele includ in general orice alimente naturale cu o densitate nutritionala extrem de mare, care ne ajuta sa fim mai sanatosi si sa ne simtim bine in fiecare zi.
Chiar daca nu exista o lista acceptata la nivel mondial, majoritatea nutritionistilor sunt de acord ca superalimentele, sunt in general considerate excelente pentru inima, si sanatatea generala atunci cand fac parte dintr-o dieta echilibrata.
Deci cum se incadreaza strugurii in lista superalimentelor?
Struguri calorii; valori nutritionale
Strugurii au un continut ridicat de substante nutritive importante.
O cana (151 g) de struguri rosii sau verzi contine ( 1 ):
- Calorii: 104
- Carbohidrati: 27,3 g
- Proteine: 1,1 g
- Grasimi: o,2 g
- Fibre: 1,4 g
- Vitamina C: 27% din doza zilnica recomandata (DZR)
- Vitamina K: 28% din DZR
- Tiamina: 7%din DZR
- Riboflavina: 6% din DZR
- Vitamina B6: 6% din DZR
- Potasiu: 8% din DZR
- Cupru: 10% din DZR
- Mangan: 5 % din DZR
Strugurii conțin multe vitamine și minerale importante, inclusiv mai mult de un sfert din DZR pentru vitaminele C și K.
Strugurii: beneficii
Beneficiile strugurilor pentru sanatate incep chiar din interiorul lor, fiind bogati in fitonutrienti si substante chimice vegetale care contin compusi de prevenire a bolilor.
Beneficiile pentru sănătate se extind la gama de polifenoli a fructelor, antioxidanți puternici care combat o mare varietate de tipuri de cancer, Alzheimer și boli de inimă. Cu toate acestea, beneficiile nu se opresc aici.
1.Strugurii pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului.
Compușii din struguri și vinul roșu pot proteja împotriva bolilor de inimă.
In special in compozitia strugurilor negri se gaseste cel mai puternic antioxidant, resveratrolul .
Acesta declanseaza secretia hormonului adiponectina, care impiedica dezvoltarea mai multor tipuri de afectiuni cardiace si protejeaza vasele de sange.
Consumul regulat de struguri reduce riscul inflamatiilor si imbunatateste modul in care organismul proceseaza glucoza sau insulina.
O cană (151 grame) de struguri conține 288 mg de potasiu , ceea ce reprezintă 6% din DZR (doza zilnica recomandata).
Acest mineral este necesar pentru menținerea nivelurilor sănătoase ale tensiunii arteriale.
Aportul scăzut de potasiu a fost legat de riscuri crescute de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral ( 19 ).
Un studiu a arătat că persoanele care au consumat cantitati mai mari de potasiu în raport cu sodiul au fost mai puțin susceptibile de a muri din cauza bolilor de inimă decât cele care au consumat mai puțin potasiu (20)
2. Strugurii, sursa importanta de energie
Prezenta glucidelor complexe si a vitaminei B in struguri va pot oferi un impuls energetic atat de necesar.
Sunt adesea consumati de sportivi inainte de antrenament, pentru ca sunt o gustare perfecta si o sursa de energie aproape instantanee.
Continutul de glucide este asimilat imediat de catre organism, iar acest lucru are ca rezultat functionarea perfecta a sistemului nervos si muscular.
3. Beneficii pentru sanatatea oaselor
Strugurii conțin multe minerale necesare pentru sănătatea oaselor , inclusiv calciu, magneziu , potasiu, fosfor, mangan și vitamina K ; asadar consumul strugurilor negri in special, este benefic pentru imbunatatirea sistemului osos si o rezistenta sporita a oaselor si articulatiilor.
Pentru mai multe informatii cititi si articolul Vita de vie rosie: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii.
4.Intaresc sistemul imunitar
Fructele contin multe vitamine benefice organismului, iar proprietatile antibacteriene si antivirale ale acestora, intaresc sistemul imunitar si protejeaza organismul de infectii respiratorii, produse de bacterii si virusuri.
Consumul de struguri te ajuta sa stai departe de raceala si gripa.
5.Imbunatatesc memoria, atentia si starea de spirit
Consumul de fructe poate aduce beneficii sanatatii creierului si poate stimula memoria.
In urma mai multor studii, cercetatorii au descoperit ca strugurii pot fi un tratament pentru tratarea bolii Alzheimer, datorita resveratrolului.
6.Strugurii pot proteja impotriva diabetului.
Consumul de struguri poate scădea nivelul zahărului din sânge și proteja împotriva diabetului.
Resveratrolul din compozitia acestora creste rezistenta la insulina, iar acest lucru sporeste capacitatea corpului de a consuma glucoza.
7. Trateaza problemele digestive
Persoanele cu probleme digestive pot folosi ca tratament natural sucul de struguri.
Acesta are un efect laxativ usor si asigura buna functionare a sistemului digestiv si intestinal.
8. Ideali in curele de slabire
Datorita numarului redus de calorii, strugurii se recomanda pentru eliminarea toxinelor din organism, dar si pentru accelerarea metabolismului.
O cura cu struguri te ajuta sa slabesti chiar si pana la 5 kg intr-o saptamana.
Alte beneficii si utilizari traditionale ale strugurilor
- Seva de ramuri tinere este folosita ca remediu pentru bolile de piele.
- Frunzele sunt astringente si sunt folosite in diaree.
- Sucul de struguri necopti este astringent si folosit in afectiunile gatului.
- Sucul de struguri este un remediu pentru tumorile amigdalelor, tumorile cronice, tumori ale gatului, si induratii.
- Folosind seva de vita de vie, vindecatorii populari europeni au cautat sa vindece bolile de piele si ochi.
- Frunzele sunt folosite pentru a opri sangerarea, durerea si inflamatia hemoroizilor.
- Stafidele erau date pentru consum, pentru a trata tuberculoza, constipatia si setea.
- Strugurii copti au fost folositi pentru tratamentul cancerului, greturilor, variolei, holerei, infectiilor pielii si oculare, precum si a bolilor de rinichi si ficat.
Strugurii: contraindicatii
- Nu ar trebui sa consume struguri persoanele care sufera de: probleme digestive grave, retentie de apa in organism. diabet zaharat, colita, diaree cronica.
- Sucul din struguri rosii nu se recomanda persoanelor care sufera de anemie, deoarece are in compozitie substante care scad nivelul de fier din corp.
- Cura de struguri poate provoca constipatie, daca nu este facuta conform indicatiilor.