Stil de viata sanatos; 35 de sfaturi si reguli
Care este vârsta potrivită pentru a-ti schimba stilul de viață? Nu există, deoarece orice moment este bun pentru adoptarea unui stil de viață sănătos. V-ați gândit vreodată la o comparație între aceste generații și cele din perioada postbelică? Această idee servește la definirea conceptului de stil de viață sănătos.
Traieste sanatos
Acum 150 de ani speranta de viata era la 40 de ani. Cine s-a nascut in zilele noastre si face ceva sa traiasca sanatos are toate sansele sa prinda tortul aniversar de 100 ani. Cine traieste sanatos, nu-si reduce numai riscul de imbolnavire, ci se v-a simti si mai tanar. Un lucru este clar: poti trai cel putin 10 ani in plus, poate chiar mai mult. Aceste sfaturi va vor ajuta sa aveti un stil de viata sanatos.
Miscarea
1.Reconstructia masei musculare
Pe masura ce imbatranesti proportia dintre masa musculara si cantitatea de grasime existente in corp se schimba in favoarea grasimii. Persoanele in varsta se misca mai putin, iar acest lucru face ca hormonii, in loc sa produca masa musculara, impiedica acest proces. Trainingul specializat in intarirea masei musculoase face ca trecerea la o varsta mai inaintata sa se faca fara riscuri majore.
2.Antrenament de anduranta
Inotul, aerobicul, joggingul imbunatatesc circulatia sangelui si scad tensiunea arteriala. Muschiul inimii se va intari, volumul bataiilor se va marii. De asemenea, in creier se imbunatateste circulatia sangelui si, altfel, capacitatea de concentrare. In plus hormonul fericirii, Serotonina, este eliberat ceea ce duce la risipirea ingrijorarii si a stresului cotidian. In acelasi timp se vor activa si anticorpii care vor apara corpul de infectii.
3. Agilitatea
Prin exercitii regulate de stretching tendoanele raman flexibile, echilibrul se antreneaza si se mareste concentratia.
Hrana
4. Insuficienta substantelor vitale
Pentru a compensa lipsa constanta din organism a iodului si a vitaminei D este necesar consumul de suplimente si nutrienti alimentari.
5. Ingredientul miracol-Resveratrol
Studiile arata ca acest ingredient activ obtinut din struguri imbunatateste fluxul sanguin cerebral, precum si schimbul de zaharoza. Poate proteja chiar si cancerul de prostata si infarctul .
6. Mancare picanta
Unele condimente contin substante ce mareste imunitatea si combate unele bacterii. Aceste condimente sunt: chili, rozmarin, usturoi,turmenicc, ceapa, etc.
7. Grasimi
Corpul are nevoie de grasimi de buna calitate, uleiuri de masline si ulei de in. Uleiurile din prajeli mareste proportia de LDL rau si reduce HDL bun din sange.
8. Reduceti consumul de sare
Prea multa sare poate creste tensiunea arteriala. Mai mult de 4 gr. de sare pe zi nu ar trebui consumate. Produsele fast-food si cele semipreparate contin de cele mai multe ori mari procente de sare. Sfatul este: cumparati produse proaspate si gatiti-le voi. Acesta este cel mai sigur mod de a controla cantitatea de sare din mancare.
9. Mai multi acizi omega-3
Omega -3 il putem gasi mai ales in peste si in nuci. Acizii omega-3 sunt vitali pentru organismul uman. In plus acestea reduc riscul unui atac de cord si protejeaza impotriva cancerului si a depresiei.
10. Tomatele
Lycopinul, colorantul rosu din rosii este considerat o protectie pentru vasele de sange cat si pentru inima. Lykopinul mai poate incetini cresterea celulelor de cancer de prostata.
11. Legumele
Cu cat sunt legumele mai colorate cu atat sunt mai bune pentru sanatatea organismului. Fiecare culoare contine de obicei alte minerale si vitamine.
12. Capcane de zaharuri
Rafturile supermarkturilor sunt pline cu alimente cu continut redus de grasimi, asa numitele Light, care adesea contin foarte mult zahar. Indulcitorul duce la obezitate si dauneaza vaselor de sange.
13. Bacterii de acid lactic
Bacteriile ce se gasesc in iaurturi sunt privite ca un precursor pentru o flora intestinala sanatoasa. De asemenea , ele ajuta la afectiuni ca diareea si previne unele infectii.
14. Ceaiul
Ceaiul verde contine asa-numitele Katechine. Acest tip de substante bioactive previne dezvoltarea arterosclerozei si reduce riscul aparitiei cancerului de prostata.
Fitness mintal
15. Activ spiritual
Activitatea creierului nu trebuie sa scada odata cu varsta. Trebuie sa lucram permanent cu materia celulara cenusie. Aceasta consta in calatorii, cursuri de limbi straine sau de yoga, exercitii mintale, care duc la o viata plina de vitalitate.
16. Mentinerea contactelor sociale
Un factor central de prelungire al vietii sunt prietenii. Studiile arata ca persoanele care au mai multe legaturi sociale, au o mai mare speranta de viata.
17. Scrieti liste
Notati ce aveti zilnic de rezolvat si aranjati sarcinile pe prioritati. Facand asta scapati de un stres si economisiti si timp.
18. Ginko
Extractele de frunze si seminte de Ginko au fost folosite de mai multe secole ca tratament la diferite boli.Extractele de Ginko ajuta la marirea puterii de concentratie, la marirea puterii de memorare cat si la formarea de noi celule nervoase.
19. Dansul
Si stramosii nostri au incercat, prin dans, sa indeparteze spiritele rele cu sunete si dansuri ritmice. Astazi unii medici folosesc terapii de muzica si dans pentru ameliorarea durerilor si imbunatatirea starii post-accident. La pacientii cu Parkinson se poate imbunatatii coordonarea miscarilor.
Preventie
20. Protectie solara
Primele semne de imbatranire pot fii amanate cu cativa ani folosind creme cu protectie solara. Cele mai multe leziuni ale pielii nu apar in vacanta ci in timpul petrecut in aer liber.
21. Calciu suficient
La femeile peste 40 ani nivelul de estrogen scade incet. Acest lucru slabeste oasele. O dieta bogata in calciu (lapte, branza) mentine sistemul osos ferm si protejeaza impotriva osteoporozei.
22. Antioxidanti pentru piele
Cremele de piele cu antioxidanticum ar fi vitamina C, niacinamida B3, sau flavonoide(coloranti de plante) contracareaza degradarea colagenului
23. Protectia oculara
Protejati intotdeauna ochii cu ochelari de soare, altfel la o varsta mai inaintata se poate instala o degenerare maculara. Lentilele trebuie sa aiba un factor de protectie de UV-400 si sa fie marcate cu literele CE.
24. Renuntati la fumat
In fiecare an, circa sase milioane de oameni mor din cauza fumatului. Nicotina creste riscul unui atac de cord, al unui accident vascular sau al diferitelor forme de cancer.
25. Ingrijirea dentara
Bacteriile din cavitatea bucala pot intra in sange, se pot raspandi in intregul corp si pot provoca leziuni. Bacteriile pot creste in timp riscul unui infarct miocardic si de accident vascular. Chiar si diabetul se poate agrava pe termen lung.
26. Masuri de precautie
Mergeti din timp la doctor si faceti analizele medicale din timp. Multi pot fi salvati prin descoperirea la timp a diferitelor boli, cand inca se mai pot trata. Acest lucru este valabil mai ales la tipurile de cancer(intestin, prostata,glanda mamara).
27.Vitamina D
Vitamina D nu numai ca intareste oasele dar si protejeaza impotriva cancerului. Deja un sfert de ora pe zi de stat la soare face ca corpul sa produca mai multa vitamina D.
28.Dusuri alternative
Baile alternative de dimineata antreneaza sistemul cardiovascular si te invioreaza. Lasati sa curga , pe picioare, apa rece si apoi alterneaza cu apa calda.
29. Spalatul mainilor
Cei care o fac in mod regulat elimina bacteriile si virusii care pot afecta intregul organism.
30. Sauna
Mergeti de cel putin o data la doua saptamani la sauna. Schimbul cald-rece stimuleaza metabolismul, imbunatateste circulatia sangalui, si intereste sistemul imunitar.
Stil de viata
31. Zambeste
Multe studii arat ca rasul este sanatos pentru sanatate. Eliberand serotonina hormonului de fericire, ne relaxam si reducem stresul in mod eficient.
32. Mentineti-va ritualurile
Micile ritualuri aduc in viata claritate, ordine, calm. Ritualurile pot da tarie vietii de zi cu zi. Acestea pot fi ceasca de cafea de dimineata, dar si o plimbare zilnica prin padure.
33. Mancati fara graba
Mancand la repezeala, mancarea va deveni otrava pentru corp. Deoarece alimentele nu sunt metabolizate optim, ne va fi foame mai repede, iar organismul va stoca nutrientii neutilizati in depozite de grasime. O circumferinta abdominala de peste 88 cm. la femei si de peste 102 cm. la barbati, inseamna un risc crescut de accidente vascular cerebrale si de diabet, dar mai ales pentru arteroscleroza. Sfat: mestecati fiecare muscatura de cel putin 15 ori. Acest lucru face ca sa va saturati mai repede, si impiedica formarea de grasimi.
34. Dormiti suficient
Lipsa somnului slabeste corpul. Un somn sanatos dureaza cel putin 7 ore. Unii au nevoie de mai multe ore, altii de mai putine.
35. Masaje
Presiunea exercitata asupra partilor blocate elibereaza presiunea, activeaza drenajul limfatic. In plus masajele sigura si o placere deosebita, si o eliberare de stres.