Sofran: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Sofranul ( Crocus sativus), este cunoscut si apreciat din cele mai vechi timpuri avand proprietati aromatice si medicinale. In acest articol vom discuta despre principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate , modul de utilizare, descrierea plantei, cum se prepara un ceai de sofran, contraindicatiile si multe alte informatii despre sofran.
Sofranul este o planta mediteraneana din care se obtine condimentul numit sofran (cel mai scump condiment din lume), un ingredient foarte
apreciat in alimentatie.
Desi este cunoscut mai mult datorita proprietatilor aromatice, sofranul contine substante benefice intregului organism, de aceea este utilizat cu
succes si in medicina.
Desi originea nu este clara, se presupune ca ar fi aparut prima data in Orientul Mijlociu, dupa care s-a raspandit in Europa.
Este cultivat in Spania, Franta, Grecia, Italia, precum si in Casmir, China, Maroc, Iran.
Iranul este cel mai mare producator, iar Franta ofera sofran de cea mai buna calitate.
Este o cultura manuala, insa se poate interveni cu unelte mecanizate doar pentru prelucrarea solului.
Se recolteaza stigmatele, care sunt apoi, puse la uscat, la temperaturi de 40-60 grade, pana pierd 4/5 din umiditate.
Dupa uscare, sofranul este depozitat in sticlute inchise ermetic, in spatii uscate, intunecate.
El poate fi utilizat dupa minim 30 de zile, timp in care se fixeaza/defineste aroma.
Planta a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri, pentru culoarea sa minunata; hainele personelor importante din societea medievala erau
vopsite cu extract de sofran.
Sofran planta: caracteristici generale
Sofranul este o planta erbacee, perena, ce face parte din familia Iridaceae; este supranumit „aurul rosu”, fiind considerat simbol al luminii.
Planta este cultivata si la noi in tara, ceea ce inseamna ca nu este foarte pretentioasa in ceea ce priveste solul si clima, adaptandu-se bine; este
important ca pamantul sa fie bine arat si suprafata sa fie insorita.
Poate ajunge la inaltimi de 30-40cm, are frunze inguste, lungi, fructe mici, albe, iar florile (ce apar in septembrie-noiembrie) sunt de culoare
violet, cu linii fine, purpurii; are pistile lungi, rosii.
Este o planta ce se dezvolta din bulb (numit cormus), iar plantarea se realizeaza in iulie-august. Stigmatele (partea superioara a pistilului,
divizata in trei) contin substante amarui, uleiuri esentiale si culoarea galbena; are un continut bogat de carotenoizi, protocrocina, ulei volatil.
Sofran: proprietati
Sofranul are proprietati analgezice, antifungice, antibacteriene, antispasmodice, antiseptice (datorita continutului de iod), antitusive,
antiinflamatoare, stomahice .
Sofran: beneficii
Este un bun tonic gastric si al sistemului nervos central, de aceea este folosit, cu rezultate excelente, in tratarea diferitelor afectiuni.
1.Afectiuni ale cavitatii bucale
Datorita proprietatilor antiinflamatorii, este folosit cu succes in tratarea afectiunilor din cavitatea bucala, diminuand durerea si reducand
inflamatiile.
Ajuta in tratarea abceselor si la intarirea gingiilor.
2.Afectiuni artritice
Sofranul lupta impotriva artritei, reducand oboseala si inflamatia musculara, durerile articulare si ajutand tesuturile sa elimine acidul lactic,
evitand, astfel, eroziunea oaselor.
Preparatele terapeutice din sofran cu proprietati antiinflamatorii, sunt extrem de eficiente in afectiunile artritice.
3.Afectiuni ale tubului digestiv
Este folosit in tratarea si prevenirea unor afectiuni ale tubului digestiv: tulburari intestinale, ulcere gastrice, gastrita pentru ca ajuta la eliminarea gazelor intestinale si stomacale, prevenind instalarea gastritei. Este si un bun detoxifiant.
4.Cancer de colon, ovarian sau de ficat
Sofranul, prin continutul de carotenoide, are proprietati chemio preventive, putand lupta impotriva cancerului ovarian de colon sau de ficat.
5.Depresie, anxietate, insomnie, anemie
Este folosit pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii inimii, lupta impotriva depresiei, a anxietatii si a insomniei, pentru ca are proprietati
usor sedative.
Este de ajutor in caz de anemie, datorita continutului de fier, pentru ca favorizeaza formarea hemoglobinei si producerea de globule rosii.
6.Prevenirea cataractei
Datorita continutului de carotenoizi, sofranul este utilizat pentru prevenirea aparitiei cataractei, protejeaza organismul de radiatiile solare
nocive si are capacitatea de a regla nivelul acidului gras al membranei celulare a ochilor.
7.Dureri menstruale
Are proprietatea de a calma crampele menstruale, de a reduce intensitatea si durata durerilor premenstruale si menstruale, precum si rolul de reglare.
8.Colesterol si trigliceride
Sofranul contine antioxidanti ce ajuta la scaderea colesterolului si a trigliceridelor.
9.Acnee, puncte negre
Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice, este utilizat pentru tratarea acneei, a petelor, a punctelor negre, revigorand pielea.
Este un bun aliat impotriva cearcanelor si a ridurilor.
10.Parkinson, Alzheimer
Utilizarea sofranului tine la distanta Parkinsonul si Alzheimerul, precum si bolile de ficat, rinichi, ale vezicii urinare.
11.Tuse, astm, inflamatia plamanilor
Este un bun expectorant si antiinflamator, astfel ca poate fi folosit in tratarea afectiunilor aparatului respirator – tuse, astm, inflamatia plamanilor.
12. Creste memoria
Conform unui studiu studiu sofranul contine doua substante chimice, crocina si crocetina, despre care cercetatorii cred ca pot ajuta la invatare si buna functionare a memoriei.
Sofranul: mod de utilizare
Sofranul este utilizat sub forma de tinctura, decoct, extract, pulbere, ceai, pasta.
1. Ceai de sofran
Reteta ceai de sofran
La o cana de apa clocotita (250 ml) se adauga o lingurita de sofran maruntit, se acopera si se lasa la infuzat 15 minute.
Apoi se strecoara si se bea pe tot parcursul zilei.
Ceaiul este utilizat pentru prevenirea gastritei si in tratarea ulcerului gastric, al tulburarilor intestinale.
Ajuta la eliminarea gazelor intestinale si stomacale.
2.Tinctura de sofran
Tinctura se prepara astfel: se pun 20 g de sofran maruntit in 250 ml alcool alimentar de 70 grade, intr-un recipient; se tine la macerat
15 zile, timp in care se agita (zilnic).
Dupa aceasta perioada, se strecoara prin sita fina sau tifon si se consuma cate 5-10 picaturi, diluat in putina apa.
Se poate folosi si extern (tot diluat), pentru tratarea diferitelor rani, aplicari locale pe zonele dureroase.
3.Alifia de sofran
Pentru vindecarea hemoroizilor, se foloseste alifia, ce rezulta din amestecarea unei baze grase (100g de untura sau unt) cu 10-20g de
sofran praf. Se poate pastra in cutiute de mici dimensiuni.
4.Infuzia de sofran
Infuzia se prepara clasic: o lingurita de sofran se adauga in 250ml de apa clocotita, apoi se lasa 15 minute la infuzat, dupa care se strecoara; se
consuma cate 2-3 cani pe zi.
5.Extract de sofran
Se achizitioneaza din magazinele specializate sub forma de capsule si are urmatoarele beneficii: stare de spirit buna si echilibrul mental, este un antioxidant, îmbunătățeste funcția imunității, si stimuleaza nivelurile de energie.
De asemenea reduce simptomele PMS, îmbunătățeste funcția inimii, îmbunătățeste funcția sexuală, reduce tensiunea arterială, este antiinflamator si protejează creierul.
Alte beneficii si utilizari traditionale ale sofranului in lume
Sofranul (Crocus sativus) este o plantă perenă din familia Iridaceae, originară din Asia de Sud-Vest, dar cultivată în prezent în multe țări din lume pentru producția de condimente, medicamente și parfumuri.
Sofranul este cunoscut mai ales pentru frumusețea sa, dar are și proprietăți medicinale valoroase, ceea ce îl face foarte popular în multe culturi din lume.
Iată câteva utilizări tradiționale ale sofranului în alte țări:
India: Sofranul a fost cultivat în India încă din antichitate și este cunoscut sub numele de „kesar”.
În medicina tradițională indiană (Ayurveda), este utilizat pentru a trata afecțiuni precum artrita, tulburări digestive, afecțiuni ale plămânilor și ale sistemului nervos central.
De asemenea, sofranul este utilizat în multe preparate culinare indiene, precum curry-uri și brioșe.
Iran: Iranul este cel mai mare producător de sofran din lume și exportă o mare parte din producția sa.
În medicina tradițională persană, acesta este utilizat pentru a trata o serie de afecțiuni, inclusiv depresie, insomnie, probleme digestive și probleme de vedere.
De asemenea, sofranul este utilizat pentru a da gust și culoare preparatelor culinare persane, precum ghorme sabzi și fesenjan.
Spania: Spania este un alt producător important de sofran și este cunoscută pentru utilizarea sa în preparate culinare precum paella și arroz con pollo. Sofranul este, de asemenea, utilizat în multe băuturi tradiționale spaniole, precum sangria și licor de hierbas.
Maroc: În Maroc, sofranul este utilizat pentru a da gust și culoare la multe preparate culinare tradiționale, cum ar fi tagine-ul, ras-el-hanout și couscous-ul. De asemenea, este utilizat în medicina tradițională marocană pentru a trata afecțiuni precum astmul, reumatismul și anxietatea.
Grecia: În Grecia, safranul este utilizat în preparate culinare precum moussaka și pastitsio.
De asemenea, este utilizat pentru a produce lichiorul „Krokos”, care are o culoare distinctivă și un gust dulce-amar.
În concluzie, safranul are utilizări și beneficii tradiționale în multe țări din lume, de la medicina tradițională la gastronomie și parfumerie
Sofran: contraindicatii
Sofranul (Crocus sativus) este o plantă medicinală valoroasă, dar trebuie utilizată cu precauție deoarece poate avea anumite contraindicații.
Iată câteva dintre contraindicațiile asociate cu utilizarea safranului:
- Sarcina și alăptarea: Utilizarea safranului în timpul sarcinii și alăptării nu este recomandată deoarece nu există suficiente date disponibile privind siguranța utilizării sale în aceste perioade.
- Reacții alergice: Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la safran, ceea ce poate provoca simptome precum erupții cutanate, mâncărime și umflarea feței sau a limbii.
- Interacțiuni cu medicamentele: Safranul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele și sedativele. Utilizarea safranului împreună cu aceste medicamente poate crește riscul de efecte secundare sau poate afecta eficacitatea medicamentelor.
- Hipotensiune: Safranul poate reduce tensiunea arterială, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele care iau deja medicamente pentru hipotensiune arterială.
- În doze mari: În doze mari, safranul poate fi toxic și poate provoca simptome precum greață, vărsături și vertij.
Este important să consultați un medic înainte de a utiliza safranul în scopuri medicinale sau dacă aveți orice preocupări cu privire la utilizarea acestuia. De asemenea, trebuie să urmați întotdeauna instrucțiunile de dozare și să evitați utilizarea safranului în doze mari sau pentru perioade prelungite de tim