Sfecla roşie: proprietăți, beneficii, mod de folosire și contraindicații
Sfecla roşie (Beta Vulgaris) este cea pe care o folosim pentru un consum zilnic iar sfecla alba, este destinata producției de zahar, sau folosita ca furaje pentru animale. În următoarele rânduri vom descoperi proprietățile, beneficiile, modul de folosire, contraindicații si multe alte informatii despre sfecla rosie.
Sfecla roşie: descrierea plantei
Sfecla roșie ( Beta Vulgaris) face parte din familia Amaranthaceae, este bienală, în primul an se dezvoltă din semințe și crește, eliberand frunze, și produce semințe în al doilea an.
Rădăcina are diverse forme : rotundă și turtită, sferică sau ovală-lunguiață; culoarea este de la roșu aprins până la bordo și poate prezenta și dungi albe sub formă de inele.
Sfecla a fost folosită de mai mulți ani în scopuri medicinale, în principal pentru afecțiunile hepatice, deoarece stimulează procesele de detoxifiere a ficatului.
Pigmentul plantelor care îi conferă culoarea roșie intensa este betacianina; un agent puternic, care contribuie la eliminarea toxinelor din organism și previne apariția și dezvoltarea unor tipuri de cancer, conform unor studii.
Sfecla este bogată în fibre, exercitând efecte favorabile asupra funcționării intestinului, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației și poate ajuta și la scăderea nivelului de colesterol.
Sfecla roşie – valori nutritionale
100 g de sfecla roșie conține următorii nutrienți (1):
- Compoziția sa de apă este de aproximativ 80%
- Calorii: 43 kcal
- carbohidrați: 9.56 g
- Proteine: 1,61 g
- Grăsime: 0,17 g
- Fibră: 2,8 g
- Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru
- Vitamine: Vitamina C, tiamina, Rivoflavina, Niacina, Vitamina B6, Vitamina E, Vitamina K
Sursa: USDA (Departamentul Agriculturii din Statele Unite, Servicii de Cercetare Agricolă )
Sfecla roşie , beneficii pentru sănătate
1. Sfecla roşie ajută la reducerea nivelului tensiunii arteriale
Sfecla este o sursă excelentă de nitrați, care, atunci când sunt consumate, sunt transformate în nitriți și un gaz numit oxid nitric.
Ambele componente ajută la lărgirea arterelor și la scăderea tensiunii arteriale.
Cercetătorii au mai descoperit că consumul a 500 de grame de sfeclă în fiecare zi, scade tensiunea arterială a unei persoane în aproximativ 6 ore.
2. Sfecla roşie reduce colesterolul „rău” și previne formarea plăcii dentare
Se știe că sfecla conține cantități mari de fibre solubile, flavanoide și betacianină.
Betacianina este compusul care conferă sfeclei culoarea lor purpurie și este, de asemenea, un puternic antioxidant.
Ajută la reducerea oxidării colesterolului LDL și nu îi permite să se depună pe pereții arterelor.
Acest lucru protejează inima de atacuri cardiace potențiale și accidente vasculare cerebrale prin reducerea nevoii de medicamente.
3. Sfecla roşie ajută la combaterea osteoporozei
Sfecla conține siliciu, un component important pentru ca organismul să folosească calciu eficient.
Din moment ce calciul face parte din oasele și dinții noștri, consumul unui pahar de suc de sfeclă ajută în boli precum osteoporoza și oasele fragile.
4. Sfecla roşie ajută la controlul diabetului
Persoanele cu diabet își pot satisface poftele dulci, adăugând un pic de sfeclă în dietele lor.
Fiind o legumă cu indice glicemic scăzut (ceea ce înseamnă că eliberează încet zahărul în sânge), vă ajută să mențineți nivelul scăzut al glicemiei în timp ce vă satisfaceți pofta de zahăr.
În plus, sfecla roșie are un conținut scăzut de calorii și nu conține grăsimi, ceea ce o face leguma perfectă pentru diabetici.
5. Sfecla roşie tratează anemia
Este un mit comun faptul că sfecla având culoarea roșiatică, înlocuiește sângele pierdut și, prin urmare, este bună pentru tratarea anemiei.
În timp ce acest lucru poate părea un pic deplasat, există un totuși o parte de adevăr în acest mit.
Sfecla conține mult fier iar fierul ajută la formarea hemaglutininei, care este o parte a sângelui care ajută la transportul oxigenului și nutrienților către diverse părți ale corpului.
Conținutul de fier și nu culoarea ajută la tratarea anemiei.
6. Sucul de sfecla roşie ajută la ameliorarea oboselii
Un studiu prezentat în cadrul conferinței „American Diabetic Association” a declarat că sfecla ajută la creșterea energiei la o persoană.
Ei spun că datorită conținutului său de nitrați ajută la dilatarea arterelor, prin urmare ajută la transportul adecvat al oxigenului în diverse părți ale corpului, crescând energia persoanei.
O altă teorie a fost aceea că, deoarece sfecla este bogată în fier, ajută la îmbunătățirea performanței fizice a unei persoane.
Prin urmare, mulți dintre sportivii de elita, profită de proprietățile sănătoase oferite de sfeclă, atunci când vine vorba de creșterea performanței fizice în sporturile de anduranță.
Cheia acestei creșteri a rezistenței oferite de sfeclă sportivilor ar fi oxidul nitric, un vasodilatator important, capabil să crească fluxul de sânge la nivel muscular și să promoveze astfel oxigenul în mușchi.
Sucul de sfeclă a câștigat popularitate de când medaliatul de aur paralimpic, David Weir, a anunțat că un pahar de suc a fost secretul său pentru succes.
7. Sfecla roșie îmbunătățește sănătatea și performanțele sexuale
Cunoscută și ca „Viagra naturală”, sfecla a fost folosită în mod obișnuit în multe obiceiuri străvechi pentru a îmbunătăți sănătatea sexuală.
Deoarece leguma este o sursă bogată de nitrați, ajută la eliberarea de oxid nitric în organism, la lărgirea vaselor de sânge și la creșterea fluxului de sânge către organele genitale – un mecanism pe care medicamentele ca Viagra încearcă să le reproducă.
Un alt factor este faptul că sfecla conține mult bor, un compus chimic important pentru producerea hormonului sexual uman.
8. Sfecla roșie ar putea ajuta la reducerea riscului unor tipuri de cancer
Conținutul de betacianină din sfeclă are o altă funcție importantă.
Într-un studiu realizat la Universitatea Howard, Washington DC, betacianina a fost găsită pentru a ajuta la încetinirea creșterii tumorilor cu 12,5% la pacienții cu cancer de sân și de prostată.
Acest efect nu numai că ajută la diagnosticul și tratamentul cancerului, dar îi ajută și pe supraviețuitorii de cancer să rămână sănătoși mai mult timp.
9. Sfecla roșie ajută la combaterea constipației
Datorită conținutului ridicat de fibre solubile, sfecla acționează ca un laxativ excelent.
Ajută la regularizarea mișcării intestinului prin înmuierea scaunului.
De asemenea, curăță colonul și elimină toxinele dăunătoare din stomac.
10. Sfecla roșie vă ajută să vă îmbunătățiți capacitatea cognitivă (mentala)
Un studiu realizat la Universitatea din Exeter din Marea Britanie, a arătat că un consum regulat de suc de sfeclă rosie poate crește performanța unei persoane cu 16%, datorită conținutului de nitrați.
Cunoscut pentru a crește absorbția oxigenului de către organism, studiul a mai constatat că, datorită acestui factor, poate ajuta și în buna funcționare a creierului și pentru a preveni apariția demenței.
Nitratul convertit în nitrit a fost de asemenea, demonstrat că ajută la o mai bună transmitere a impulsurilor neuronale, ceea ce face creierul să funcționeze mai bine.
11. Sfecla roșie ajută la lupta împotriva îmbătrânirii și a radicalilor liberi
Fibra din sfeclă s-a dovedit că crește nivelul de enzime antioxidante din organism, precum și că crește numărul de celule albe din sânge , care sunt responsabile de detectarea și uciderea celulelor anormale și a radicalilor liberi. .
Sfecla este, de asemenea, una dintre cele mai bogate surse de glutamină , un aminoacid, esențială pentru sănătatea și întreținerea tractului intestinal.
12.Sfecla roșie contribuie la îmbunatățirea sănătății ficatului
Ficatul este un organ foarte solicitat al corpului, și joaca un rol important în funcționarea sistemului digestiv, al sistemului imunitar, a sistemului de detoxifiere si a metabolismului.
Sfecla roșie conține o concentrație însemnată de betaina, o substanță care este un bun remediu pentru detoxifiere si are un efect hepatoprotector si stimulator al bilei.
Sucul de sfecla roșie regenerează celulele hepatice si stimulează funcția hepatica.
Consumul sfeclei crude sau a sucului din sfecla roșie cu regularitate, încetinește evoluția bolilor cronice de ficat și are efecte benefice în cazul steatozei ( boala de ficat gras).
13. Sfecla roșie este un aliment bun pentru gravide și pentru sugari
O altă calitate uimitoare a rădăcinii de sfecla roșie este că are o cantitate abundentă de acid folic.
Acidul folic este important pentru mamele însărcinate și pentru sugari, deoarece este o componentă esențială pentru formarea corectă a măduvei spinării a copilului nenăscut si protejează copilul de probleme precum spina bifida.
Sfecla roșie oferă, de asemenea, mamelor însărcinate, energie suplimentară în timpul sarcinii.
14.Frunze de sfecla roșie pentru o vedere bună
Carotenoide și luteine, substanțe antioxidante, se găsesc în frunzele de sfeclă roșie și prin asocierea lor este menținută o vedere bună.
S-a demonstrat prin unele studii că frunzele de sfeclă roșie, previn degenerescenta maculară legată de înaintarea în vârstă.
Frunzele de sfecla roșie se pot consuma crude în salate, sau preparate asemănător spanacului sau șteviei.
Alte beneficii pentru sănătate a sfeclei :
- Hidratează organismul, datorită conținutului ridicat de apă
- Revitalizează corpul
- Contribuie la sănătatea creierului
- Menține pielea sănătoasă, aceasta, pentru aportul bogat de vitamine
- Ajută inima să rămână sănătoasă, permițând scăderea nivelului de colesterol, precum și trigliceridele.
- Permite creșterea nivelului de colesterol bun (HDL)
- Ideal pentru a combate problemele respiratorii.
- Previne îmbătrânirea prematură
- Curăță ficatul
- Previne acumularea de depozite grase
- Ajută la eliminarea toxinelor din organism
- Scade tensiunea arterială
- Previne dezvoltarea bolilor de inimă
- Întărește sistemul imunitar
- Susține sănătatea digestivă
- Datorită conținutului de fibre, ajută ca tratament natural împotriva constipației
- Întărește oasele
- Ajută la vindecarea rănilor
Consumul de sfeclă este foarte recomandat de experți, nu numai pentru bogăția nutrițională, ci și pentru toate beneficiile pe care le oferă atât pentru îmbunătățirea sănătății, cât și pentru prevenirea viitoarelor boli.
Sfecla roșie – contraindicații
- Persoanele cu stomacul delicat ar trebui să fie precauți cu consumul sfeclei roșii, deoarece poate genera gaze și / sau aciditate datorită conținutului ridicat de oxalati, fiind iritant, în aceste cazuri da, pentru sistemul digestiv.
- Din același motiv, persoanele cu tendință sau diagnosticate cu cistită, pietre la rinichi, colici nefritice sau boli renale, ar trebui să evite consumul excesiv de sfeclă roșie.
- Pentru unii oameni, consumul de sfeclă poate induce beturie; o culoare roșie sau roz în urină sau scaun. Acest lucru este inofensiv!
- Frunzele de sfeclă și, într-o măsură mai mică, rădăcinile conțin niveluri ridicate de oxalat. Persoanele cu istoric de pietre renale oxalate ar trebui să evite consumul prea mare de sfeclă.
Cum se consumă sfecla roșie?
Este recomandat să le consumați crude sau, dacă doriți să fie gătite, prepararea să fie pentru o perioadă scurtă de timp.
Trebuie să aveți grijă atunci când manipulați această legumă, întrucât expunerea prelungită la căldură o vor face să-și piardă proprietățile.
Salata de sfecla roșie
Este ideal sa consumați sfecla roșie crudă în salate, deoarece puteți profita de toate virtuțile sale nutriționale, de asemenea va da o notă de culoare și aromă salatelor sau ca garnitură.
Odată tăiată sau rasa, nu trebuie decât să o asezonați cu un strop de ulei de măsline, lămâie, hrean sau câțiva căței de usturoi, puteți adăuga și alte legume, ou fiert tare și veți avea o salată delicioasă!
Suc de sfecla roșie cu morcov și lămâie
- o sfecla roșie
- un morcov
- o jumătate de lămâie
Sfecla, morcovul și lămâia se spală, se curata de coajă, se adaugă în storcătorul de fructe și se extrage sucul.
Dacă consumi acest suc zilnic, îți vei îmbunătăți considerabil starea sănătății.
Există o mulțime de idei și rețete pentru a adăuga sfecla roșie în dieta noastră.