Salvia: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Salvia (Salvia Officinalis), este o planta cunoscuta mai ales datorita proprietatilor sale antiseptice. In urmatorul articol vom descoperi principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate ale acestei plante, modul de utilizare, descrierea plantei, cum se prepara ceaiul de salvie, contraindicatiile si multe alte informatii despre salvie.
Salvia, este o planta melifera, cultivata în gradini insorite, cunoscuta si sub denumirile de jales, salvir, jale, salbie.
Numele salviei provine din limba latina, insemnand salvare, ceea ce demonstreaza importanta pe care o are in tratamentele corpului uman.
Salvia se cultiva in sudul tarii, pe terenuri insorite, calcaroase sau pietroase.
Salvia planta medicinala: caracteristici generale
Salvia are o tulpina ramificata, ce poate ajunge pana la 70 cm inaltime, frunze alungite si paroase pe ambele fete, ce au o perioada culoarea argintie, devenind apoi verzi-cenusii.
Frunzele salviei emana un parfum aromatic si usor amar, iar florile sale sunt albastre cu nuante de violet si dispuse in forma de cerc.
Salvia: proprietati terapeutice
Salvia are un continut bogat în vitamine, fiind considerata astfel o planta miraculoasa cu numeroase proprietati tamaduitoare.
Ea contine vitaminele A, B si C, mineralele de fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, si sodiu.
Pentru terapiile medicinale, se folosesc de la salvie frunzele si florile deoarece sunt bogate in uleiuri volatile.
Fiind cunoscuta ca un medicament natural foarte eficient, salvia face parte din numeroase tratamente cu efecte garantate de insanatosire.
Salvia: beneficii
1.Diminuarea transpiratiei
Salvia are multe proprietati benefice sanatatii , insa cea mai importanta dintre ele este aceea de diminuare a transpiratiei, intrucat are un efect antisudorific pronuntat.
2. Salvia regleaza activitatatea tiroidei
Preparatele din salvie au efecte calmante asupra sistemului nervos, regleaza activitatea tiroidei, au actiune antispastica, antiseptica si astringenta.
3.Stimuleaza pofta de mancare
Salvia stimuleaza pofta de mancare, vindeca ranile, iritatiile si infectiile cutanate.
Ajuta la indepartarea celulitei, calmeaza durerile de cap si scade febra.
5.Salvia ofera beneficii unice in special femeilor
În Orientul Mijlociu, femeile însărcinate folosesc în mod obișnuit salvie pentru a trata simptomele digestive, cum ar fi greața , o problemă obișnuită la începutul sarcinii.
Din punct de vedere istoric, salvia a fost de asemenea utilizată ca o modalitate naturală de a reduce producția de lapte matern , la femeile care au o cantitate excesivă (37).
Un studiu efectuat pe 71 de femei in menopauza a constatat că administrarea unui comprimat zilnic care conține salvie proaspătă a redus severitatea și frecvența bufeurilor cu 64% .
6.Uleiul de salvie: pentru combaterea caderii parului
Uleiul obtinut din salvie este un bun remediu pentru combaterea caderii parului, reducerea procesului de albire, si nuanteaza culoarea parului.
De asemenea, salvia trateaza gastrita, reduce dependenta de tutun si alcool.
Trateaza dermatitele, ciupiturile de insecte si afectiunile aparatului digestiv, fiind si un ajutor in tratamentul diabetului zaharat.
7.Poate promova sănătatea creierului și îmbunătăți starea de spirit
Salvia este utilizat pe scară largă în medicina alternativă pentru a stimula starea de spirit.
De asemenea, imbunatateste memoria și a ajuta la prevenirea tulburărilor legate de creier, cum ar fi Alzheimer.
Cercetările științifice susțin multe dintre aceste utilizări (26).
Salvia: mod de utilizare
Salvia se foloseste in terapiile medicale sub forma de infuzie, ceai, tinctura, pulbere, decoct sau cataplasme, atat intern cat si extern.
Pentru uz intern, infuzia se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate de salvie ce se adauga la o ceasca de apa in clocot.
Se lasa la infuzat timp de 10 minute.
1. Ceai de salvie; beneficii si mod de preparare.
Infuzia de salvie se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita.
Se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol.
Pentru tratarea balonarilor si dischineziilor biliare se consuma aceasta infuzie de 2-3 ori pe zi cu 30 de minute inainte de mese.
Cate trei cani cu aceasta infuzie se pot consuma zilnic si pentru tratarea racelii si gripei.
Pentru reducerea transpiratiei, aceasta infuzie se va consuma rece.
Ceaiul de salvie este folosit cu succes in combaterea formarii cheagurilor de sange.
De asemenea este util si in prevenirea si tratarea infarctului miocardic sau a durerilor generale coronariene.
De asemenea, ceaiul de salvie mentine tineretea celulelor din scoarta cerebrala, fiind folosit si pentru tratarea sindromului Alzheimer.
Un ceai de salvie baut seara cu cel putin 30 de minute inainte de culcare, va va ajuta sa va eliberati de stres si stari de nervozitate si este recomandat persoanelor care sufera de insomnii.
2.Decoct de salvie
Decoctul de salvie se prepara adaugand un pumn de frunze de salvie intr-un litru de apa si lasat la fiert timp de zece minute.
Cu acesta se pot face spalaturi pentru tratarea gingivitelor, aftelor, abceselor dentare si stomatitelor.
3.Pulberea de salvie
Pulberea de salvie se obtine prin macinare cu rasnita si se depoziteaza ermetic in locuri intunecoase si racoroase vreme de maxim doua saptamani.
Din ea se poate consuma cate patru lingurite zilnic luate pe stomacul gol, pe o perioada de 3 saptamani; pentru a trata indigestia, colitele, balonarea sau enterocolitele.
Diferite infectii si probleme digestive se pot trata prin consumarea pulberii inainte de masa sau a decoctului de salvie combinat.
Avand efecte detoxifiante puternice, bolnavii cronici pot consuma pulberea de salvie primavara, pentru rezultate mai profunde asupra bolilor.
In vederea armonizari hormonilor ce cauzeaza dereglari ale ciclului menstrual sau sterilitate feminina; se consuma cate o jumatate de lingurita de pulbere de salvie, luata pe stomacul gol de patru ori pe zi.
Acest tratament va dura trei luni pentru producerea efectului de armonizare la nivel hormonal.
4.Tinctura de salvie
Tinctura se obtine din pulbere de salvie amestecata cu alcool alimentar, ce se lasa la macerat timp de doua saptamani.
Din solutia filtrata se administreaza cate o lingurita diluata in apa; pentru stimularea memoriei, a activitatii cerebrale, precum si ca echilibrant nervos sau hormonal.
6.Cataplasme de salvie
Pentru uzul extern, salvia poate fi folosita in tratarea ranilor, prin aplicarea de cataplasme.
Astfel, frunzele maruntite de salvie se lasa la inmuiat 2 ore in apa calda, dupa care se aplica pe locul afectat si se acopera cu un tifon.
Pentru ranile ce se vindeca greu, se recomanda folosirea cataplasmei zilnic, timp de minim 3 saptamani.
De asemenea, pentru eliminarea mirosului neplăcut al transpiraţiei se pot aplica comprese cu infuzie de salvie pe locul afectat sau se pot face băi de picioare.
7.Comprese de salvie
Comprese imbibate in infuzie de salvie se pot aplica si pentru tratarea acneei, iar in afectiuni bucale se face gargara de cateva ori pe zi.
Intrucat frunzele de salvie au puternice efecte antifungice si antibacteriene, pentru tratarea eczemelor infectioase se fac intai spalaturi cu decoctul de salvie si apoi se aplica o cataplasma din aceeasi planta, care se tine pe locul afectat un interval de 2 sau 3 ore.
Baile cu salvie pot ajuta la inlaturarea oboselii si confera pielii un miros delicat, in timp ce mentin tonusul psihic ridicat.
8. Capsule de salvie
Se achizitioneaza din magazinele de specialitate.
Asigură menținerea tonusului general al organismului, ajută la reglarea funcțiilor digestive.
Adjuvant în menopauză pentru diminuarea bufeurilor, în circulație defectuoasa, micșorează secreția de lapte la femeile care alăptează.
Alte beneficii si utilizari ale salviei in lume
Salvia officinalis, cunoscuta si sub numele de salvie, este o planta aromatica perena din familia Lamiaceae, originara din regiunea mediteraneana.
Are o varietate de utilizari medicinale si culinare, fiind cunoscuta in mod traditional pentru proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatoare, antifungice si antispastice.
In plus, exista o serie de utilizari traditionale ale salviei in alte tari, detaliate mai jos:
Italia – Salvie este o planta traditionala in Italia, fiind utilizata in principal in bucataria italiana, dar si in medicina traditionala.
Este adesea adaugata in mancaruri precum paste, risotto, pizza sau carne de porc.
In medicina traditionala italiana, salvie este utilizata pentru a trata durerile de gat, racelile si tusea.
Grecia – In Grecia, salvie este utilizata in principal ca remediu pentru problemele digestive.
Este adesea consumata sub forma de ceai, fiind cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatoare si antiseptice.
De asemenea, este utilizata in mod traditional pentru a trata problemele respiratorii si durerile de cap.
Turcia – In Turcia, salvie este utilizata in principal in bucataria traditionala, fiind adesea adaugata in mancarurile cu carne si in preparatele din orez.
De asemenea, este cunoscuta pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice, fiind utilizata in medicina traditionala turca pentru a trata infectiile.
China – In medicina traditionala chineza, salvie este utilizata pentru a trata problemele digestive si respiratorii.
Este adesea consumata sub forma de ceai, fiind cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatoare si antiseptice.
Statele Unite ale Americii – In Statele Unite ale Americii, salvie este utilizata in principal ca planta medicinala.
Este cunoscuta pentru proprietatile sale antifungice, antibacteriene si antiinflamatoare; fiind utilizata pentru a trata problemele digestive, racelile si infectiile tractului urinar.
In concluzie, salvie este o planta aromatica cu proprietati medicinale importante, fiind utilizata in mod traditional in multe tari pentru a trata o varietate de probleme de sanatate
Salvia: contraindicatii
- Consumul salviei este contraindicat, indiferent de forma de preparare, femeilor insarcinate, celor care alapteaza, epilepticilor, precum si persoanelor sensibile la stomac.
- De asemenea, copiii sub zece ani nu pot consuma uleiul volatil de salvie, iar diabeticii pot urma o cura de salvie doar cu urmarirea atenta a glicemiei.