Salcia: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Salcia (Salix alba), este mai cunoscut ca si arbore, insa mai nou si cu proprietati in afectiunile reumatice. In urmatorul articol vom trece in revista principalele proprietati , beneficiile medicinale ale salciei, modul de utilizare, cum se prepara un ceai din coaja de salcie, contraindicatiile utilizarii preparatelor din planta si multe alte informatii despre salcie.
Salcia este un copac foios, care creste in locuri umede, in principal pe malul apelor din zonele de deal si de campie.
Salcia infrunzeste primavara si se adapteaza usor la fiecare schimbare a temperaturii anotimpurilor.
Salcia planta: caracteristici generale
Salcia se recunoaste usor dupa tulpina sa ce creste stramba, atingand înalţimi de pana la 25 sau 30 de metri, dupa frunzele sale verzi argintii lungi in forma de lance.
Scoarta salciei are culoare verde-cenusiu, este neteda la inceputul tulpinii, si apoi cu crapaturi ce apar pe lungime.
Salcia: proprietati terapeutice
Pentru folosirea terapeutica se utilizeaza frunzele si florile salciei precum si scoarta ramurilor tinere de 2 si 3 ani.
O importanta deosebita pentru medicina o prezinta acidul acetilsalicilic.
Acesta se extrage din coaja salciei si este principalul component al aspirinei.
Industria medicamentelor antiinflamatoare foloseste pe scara larga acidul acetilsalicilic sintetizat pe cale chimica.
Pe langa aceasta, coaja de salcie are in compozitie si vitamine, minerale, tanin, lipide, amidon, celuloza, proteine si substante minerale.
Astfel, substantele active continute de coaja salciei se regasesc in preparatele medicinale ce au proprietati antireumatice,analgezice,
antiinflamatoare, antipiretice, astringente,sedative, hemostatice si tonice.
Salcia: beneficii
1.Insomnii, afectiuni reumatice
Preparatele obtinute din coaja salciei albe sunt utilizate pentru calmarea durerilor, in afectiunile reumatice, in insomnii pe fond nervos, in
combaterea febrei .
2.Anxietate
De asemenea se utilizeaza in tratarea starilor de iritabilitate nervoasa si a anxietatii. Un ajutor mare il are pentru combaterea transpiratiei
abundente a picioarelor,in dismenoree, dureri musculare,nevralgii si stomatite.
3.Guta, artrita, artroza
Aspirina naturala oferita de coaja salciei albe, are efecte astringente si antireumatismale, antiseptice si antiinflamatoare, tonice si sedative.
Poate fi folosita cu succes in tratarea gutei, artozei, sciaticii si a puseelor reumatismale.
Datorită proprietăților antiinflamatorii ale scoarței de salcie, aceasta poate fi deosebit de eficientă în combaterea de durerilor articulare.
4.Raceli, dureri de cap
In plus, salcia alba este si un bun analgezic, tratand afectiunile febrile, racelile, durerile de cap si alte afectiuni dureroase.
Salcia: mod de utilizare
Salcia alba se utilizeaza in scop terapeutic sub forma de decoct, pulbere, ceai si comprese, atat intern cat si extern.
Salcia: Uz intern
Pentru uz intern, decoctul de salcie alba se obtine din 2 linguri de coaja maruntita, ce se adauga la 1 cana cu apa, din care se poate
administra 3 sau 4 linguri zilnic.
1.Decoct de salcie
Impotriva reumatismului, nevralgiilor, febrei si gutei, se prepara un decoct din 2 linguri de coaja uscata de salcie maruntita.
Se fierbe jumatate
de ora in 250 ml de apa, si se consuma filtrat, cate doua-trei linguri pe zi.
2.Pulbere de salcie
Pulberea se obtine din scoarta bine uscata, ce se macina in rasnita doar atat cat se poate consuma timp de 10 zile, intrucat dupa
aceasta perioada isi pierde din proprietati.
Ca si administrare, pulberea se consuma inaintea meselor principale in doza de doua sau trei grame pe zi sau jumatate de lingurita.
Pulberea este cel mai mult utilizata ca sedativ si calmant in tratarea bolilor nervoase, depresie, insomnie, angoase si neuroastenie.
3.Capsule de salcie
Coaja de salcie poate fi achiziționată de la multe farmacii si magazine specializate sub formă de pudră, încapsulată.
Este un supliment alimentar care ajuta la reducerea starilor febrile, contribuie la protejarea organismului de simptomele gripale, favorizează reducerea procesului inflamator, ajută la diminuarea durerii, suport pentru menținerea echilibrului nervos si ajută la obținerea unui somn odihnitor.
4.Ceai din coaja de salcie; proprietati, beneficii si mod de preparare.
Infuzia din salcie alba se prepara din doua lingurite de coaja de salcie bine uscata si maruntita, ce se adauga in 200 ml de apa clocotita.
Din ceaiul obtinut se beau cate doua-trei linguri pe zi pentru tratarea gripei, racelii sau durerilor de oase.
Astfel, principalele afectiuni care pot fi combatute cu preparate obtinute din salcie sunt spondiloza anchilozanta, guta, nevralgiile, insomniile,
gripa, reumatismul, anxietatea, durerile musculare, poliartrozele, starile febrile, indigestiile, rinita, cefaleele, dizenteria, colitele, hemoragiile
interne, neurasteniile, hemoroizii si litiaza biliara.
Salcia: Uz Extern
Pentru uz extern, decoctul din coaja de salcie, se foloseste in tratamentul stomatitei.
Se prepara din 4 linguri de scoarta de copac ce se adauga la 1 cana cu apa, din care se poate face gargara de mai multe ori in decursul unei zile.
1.Decoct de salcie
Impotriva transpiratiei urat mirositoare a picioarelor se pot face spalaturi locale cu un decoct concentrat obtinut din 100 grame de coaja de
salcie adaugat la 1 litru de apa.
Gargara cu decoct de coaja de salcie se recomanda in tratarea durerilor de gat, tratament care nu trebuie sa depaseasca 21 de zile.
Ceaiul cu care se face gargara trebuie sa fie la temperatura corpului.
2. Ceai de salcie, mod de preparare
Compresele cu ceai concentrat din coaja de salcie, se recomanda pentru tratarea ranilor si ulceratiilor pielii.
Ceaiul concentrat se obtine din patru sau cinci linguri de salcie, ce se adauga la un sfert de litru de apa clocotita.
Compresele cu ceaiul astfel obtinut se pot pune pe locul afectat pentru a usca si vindeca rana.
Astfel, ca tratamente pentru uz extern, salcia se foloseste in bai generale sau bai de sezut.
De asemenea se folosesc comprese cu decoct din coaja de salcie pentru tratarea ranilor purulente si cicatrizarea lor, a ulceratiilor pielii si a
degeraturilor.
De asemenea, se poate folosi si pentru tratarea bataturilor, matretii si pentru stimularea creşterii părului.
Pentru afectiunile gurii si gatului se poate face gargara cu un decoct concentrat de salcie sau cu otet diluat de coaja de salcie, benefice în
tratarea gingivitei, aftelor, stomatitei, laringitei, si mirosului neplăcut al gurii.
Alte beneficii si utilizari traditionale in lume
Desi salcia alba este originara din Europa si Asia de Vest, aceasta este cultivata si utilizata in diverse tari din intreaga lume pentru proprietatile sale terapeutice si pentru alte scopuri.
In Europa, salcia alba este utilizata in special in tarile din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Polonia si Ungaria, unde este folosita traditional pentru tratarea durerilor de cap, a durerilor reumatice si a altor afectiuni inflamatorii.
De asemenea, in aceste tari, salcia alba este utilizata si pentru a reduce febra si pentru a trata afectiunile respiratorii.
In Statele Unite ale Americii, salcia alba a fost folosita de catre triburile amerindiene pentru proprietatile sale medicinale.
In prezent, salcia alba este utilizata in principal ca supliment alimentar si este disponibila sub forma de capsule, tablete sau extracte lichide.
De asemenea, salcia alba este utilizata pentru a reduce durerea si inflamatia asociate cu afectiunile musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita si lombalgia.
In India, salcia alba este utilizata in medicina ayurvedica traditionala pentru tratarea durerilor de cap, a febrei si a altor afectiuni inflamatorii.
De asemenea, salcia alba este folosita pentru a trata probleme gastrointestinale, cum ar fi diareea si sindromul de colon iritabil.
In Japonia, salcia alba este folosita pentru a produce o forma de arta traditionala numita „yamabushi”.
Acest lucru implica sculptarea in lemn a figurinelor din salcie alba, care sunt utilizate pentru a exprima idei filozofice si spirituale.
In Rusia, salcia alba este utilizata pentru a produce un tip de instrument muzical numit „balalaika”.
Balalaika este un instrument cu coarde, care are o forma triunghiulara si este folosit in muzica populara ruseasca.
In alte tari, salcia alba este utilizata pentru diverse scopuri, cum ar fi producerea de instrumente muzicale sau pentru a produce anumite produse cosmetice si de ingrijire personala.
Salcia: contraindicatii
În studiile care au fost făcute, riscurile și efectul secundar pare destul de minim. Și există secole de studiu și utilizare a aspirinei, care își obține ingredientul activ din coaja de salcie.
Desi salcia alba este utilizata pentru proprietatile sale terapeutice, exista si anumite contraindicatii care trebuie luate in considerare.
- Persoanele care iau medicamente anticoagulante sau antiplachetare, cum ar fi warfarina sau aspirina, ar trebui sa evite consumul de salcie alba, deoarece aceasta poate creste riscul de sangerare. De asemenea, salcia alba poate interactiona cu alte medicamente, cum ar fi corticosteroizii sau medicamentele pentru diabet, astfel incat trebuie consultat un medic inainte de a utiliza salcie alba in combinatie cu alte medicamente.
- De asemenea, salcia alba nu trebuie utilizata de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, deoarece nu s-au efectuat suficiente cercetari cu privire la siguranta utilizarii acesteia in aceste situatii.
- Deoarece salcia alba contine salicina, care poate fi convertita in acid salicilic in organism, persoanele cu alergie la aspirina sau la alte medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) ar trebui sa evite consumul de salcie alba.
- In plus, salcia alba poate cauza reactii adverse, cum ar fi iritatia stomacului, diareea sau reactii alergice, cum ar fi erupții cutanate sau dificultati de respiratie.
- Preparatele din coaja de salcie, indiferent de forma de administrare, trebuie sa respecte dozajul stabilit pentru afectiunea tratata.
- Administrarea unei doze prea mari de salcie alba poate duce la manifestari neplacute cum ar fi ametelile, varsaturile, cefaleea, greţurile, convulsiile şi diareea.
In concluzie, salcia alba poate fi utila pentru tratarea durerilor si a altor afectiuni, dar trebuie utilizata cu precautie si numai dupa consultarea medicului, mai ales daca exista probleme de sanatate preexistente sau daca se iau alte medicamente.