Salcam: proprietati, beneficii si contraindicatii
Salcamul (Robinia pseudoacacia L.) face parte din familia Fabaceae, este un arbore din famila leguminoaselor, renumit pentru parfumul placut mirositor al florilor sale care infloresc in luna mai. In continuare vom descoperi principalele proprietati, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare in tratamentele naturiste, contraindicatiile si multe alte informatii despre salcam si florile de salcam.
Numele genului (Robinia) il onoreaza pe Jean Robin (1550-1629) din Paris, gradinar al lui Henric al IV-lea si al lui Ludovic al XIII -lea al Frantei, care a introdus salcamul în Europa în anul 1601.
Planta este originară din câteva zone mici din estul Statelor Unite, dar a fost plantată și naturalizată pe scară largă în altă parte din America de Nord temperată, Europa, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă si Asia.
Salcam: descriere si caracteristici generale
Salcamul este un arbore melifer cu tulpina inalta de 25-30 de metri, acesta creste spontan pe aproape orice tip de teren.
Cu o rezistență bună la ger, iubește lumina, suportă seceta, preferă solurile permeabile, ușoare, fertile, dar nu suportă solurile calcaroase.
Salcâmul crește bine pe soluri ușoare, chiar și pe nisipuri nefixate, fiind cultivat pentru fixarea lor. Sistemul de radacina extinsa este excelenta pentru legarea solului, dar este si capabil sa produca radacini adanci de 5-7 metri adancime. Radacina radiala este de aproximativ 1 pana la 1,5 ori inaltimea copacului.
Crengutele sunt in zig-zag, oarecum robuste si colturoase de culoare rosu-brun cu numeroase lenticele mai deschise. Tepi perechi prezenti la fiecare cicatrice a frunzelor, deseori absenti pe crengutele mai vechi sau cu crestere lenta.
Scoarta copacilor tineri este maro sau verzuie, neteda si cu lenticele si tepii vizibili; la copacii mai batrani scoarta devine adanc brazdata, cu creste cu varfuri plate, de culoare cenusiu-maro.
Frunzele aranjate alternativ sunt lungi de 8-15 cm si sunt o data compuse.
Florile sunt albe, in ciorchine, puternic mirositoare iar fructele sunt pastai aplatizate, brun roscate.
Salcamul traieste in jur de 100 de ani si face parte din categoria arborilor cu lemn de esenta tare, este greu, dur si rezistent la umezeala.
In scop medicinal se folosesc florile de salcam.
Florile de salcam se recolteaza in lunile mai-iunie, in perioada de maxima dezvoltare, fie direct cu mana de pe arbore, fie taind crengutele cu ajutorul unei foarfeci de pomi, facandu-se detasarea inflorescentelor, dupa care florile se strujesc.
Florile se pot folosi in stare proaspata sau uscate.
Flori de salcam: proprietati
Florile de salcam sunt bogate in flavone (robinina, acaciina), acid cafeic si clorogenic, ulei volatil, taninuri si glucide; si au efect emolient, antiacid, antitusiv si antispastic al tractului respirator.
Preparatele medicinale din flori de salcam sunt utilizate pentru calmarea durerilor reumatice, pentru atenuarea aciditatii gastrice, in arsurile retrosternale datorita hiperaciditatii, ca antitusiv si emolient in infectiile acute ale aparatului respirator,
Flori de salcam: beneficii
1. Florile de salcam: antitusiv natural
Florile parfumate ale salcamului au proprietati expectorante si calmante in cazul tusei, deoarece contin ulei volatil precum acaciina si robinina doi compusi importanti cu proprietati antitusive excelente. De asemenea sunt utile si in astm bronsic, bronsita si viroza.
Infuzia de flori de salcam, poate calma crizele de tuse convulsiva, aceasta se poate indulci cu miere de salcam.
2. Tonic al sistemului nervos
Florile de salcam au capacitatea de a calma si tonifia sistemul nervos. Acestea sunt eficiente impotriva depresiei, melancoliei, asteniei, iritabilitatii, nervozitatii, epuizarii, insomniei si tulburarilor de memorie.
Floarea de salcam are efect relaxant si calmant datorita substantelor pe care le contine. O cura de ceai de flori de salcam este un remediu bun impotriva stresului. Beti timp de o luna cate una sau doua cani de infuzie de flori de salcam zilnic si migrenele cauzate de stres vor disparea.
3. Gastrita, ulcer gastric si duodenal, reflux gastro-esofagian
Afectiunile digestive sunt din ce in ce mai frecvente in randul tinerilor si al adultilor, datorita unui stil de viata nesanatos a unei diete neechilibrate si a stresului. Florile de salcam au proprietati miraculoase si calmeaza in cateva minute durerile gastrice.
- Se poate face un tratament de lunga durata precum si unul scurt. In tratamentul de lunga durata, trebuie consumata o lingurita de pulbere de flori de salcam inainte de fiecare masa, pentru gastrite si ulcer. Puteti tine cura de o luna cu posibilitatea de a o repeta dupa o luna de pauza.
- Puteti pune la macerat intr-o cana,de seara pana dimineata, doua linguri de flori proaspete sau uscate si turnati apa la temperatura camerei. Dimineata se strecoara si se bea lichidul pe stomacul gol.
- Turnati o cana de apa clocotita peste doua linguri de salcam proaspete sau uscate. Se lasa la infuzat 15 minute , apoi se strecoara. Se beau trei cani pe zi intre mese.
4. Trateaza insomnia
Fie ca consumati florile de salcam in stare proaspata, amestecate cu 2-3 lingurite de miere sau o adaugati in salatele de fructe, fie ca faceti o cura cu infuzie de flori de salcam timp de o luna, acestea au efect de combatere a insomniei.
5. Remediu impotriva constipatiei
Se poate prepara o pasta din flori de salcam astfel: 10 linguri de flori de salcam uscate se macina si se amesteca cu 5 lingurite de miere pana obtineti o pasta. Aceasta se poate consuma zilnic timp de 2 luni, o lingura in fiecare dimineata inainte de micul dejun.
6. Raceala, bronsita, pneumonie, astm bronsic
- Se consuma 3 lingurite de dulceata de flori de salcam si se beau 2-3 cani de infuzie de flori de salcam pe zi.
- Se pun la macerat intr-um litru de pa 6 linguri de flori de salcam proaspete sau uscate, se lasa 10 ore apoi se strecoara. Se bea intraga cantitate pe parcursul zilei.
Flori de salcam: mod de utilizare
1.Ceai de flori de salcam: preparare
Pentru a prepara un ceai de salcam, este nevoie de o lingurita de flori de salcam uscate la o cana de apa. Apa se pune la fiert, si cand a dat in clocot, se opreste focul si se adauga florile. Se acopera si se lasa la infuzat 10-15 minute.
Se strecoara si se bea caldut, indulcit cu o lingurita de miere.
Se pot bea pana la 3 cani pe zi cu ceai de flori de salcam usacte , pe stomacul gol inainte de masa.
2. Macerat la rece
Se pot pune la macerat intr-o cana, de seara pana dimineata, doua linguri de flori proaspete sau uscate si turnati apa la temperatura camerei. Dimineata se strecoara si se bea lichidul pe stomacul gol.
3.Tinctura de flori de salcam: preparare
Tinctura de flori de salcam se poate achizitiona din magazinele de specialitate sau se poate prepara in casa din flori proaspete.
Se umple un recipient de sticla pe trei sferturi cu flori proaspete de salcam curatate de pe ciorchine. Se toarna peste ele alcool de 70 de grade pana le acopera,apoi se inchide vasul ermetic. Preparatul se lasa la macerat 2 saptamani, apoi se filltreza si se pune la pastrare la rece, in sticlute inchise la culoare. Se iau 10-15 picaturi de tinctura, de 2 ori pe zi cu putina apa.
- Tinctura se recomanda ca adjuvant in hiperaciditate gastrica, pirosis (arsuri la stomac), ulcer gastro-duodenal.
- Florile salcamului au proprietati expectorante si calmante in cazul tusei. Sunt utile si in astm bronsic, bronsita, viroza.
- In caz de migrena, tinctura se poate administra atat intern ( se face o cura de o luna), cat si externm sub forma de comprese. Salcamul este bun si pentru inlaturarea starilor de greata care insotesc crizele de migrena.
- Pentru nevralgia dentara, se tamponeaza gingia cu o bucativvca de vata inmuiata in tinctura de salcam. Tot extern se recomanda tinctura de salcam si ca adjuvant in tratarea vaginitei si a cadidozei, folosindu-se in bai de sezut cu apa calda.
Mod de utilizare:
Intern– 30 picaturi de 3 ori pe zi diluate in 50 ml de apa sau ceai.
Extern– solutie diluata in apa fiarta si racita in proportie de 1:5 , sub forma de comprese.
4. Apa de salcam pentru ten
Apa de salcam calmeaza, tonifica si catifeleaza tenul.
Se pun la macerat de seara 2 linguri cu flori de salcam in jumatate de cana de apa. Se filtreaza a doua zi si peste macerat se toarna o jumatate de ceasca de apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat 20 de minute apoi se strecoara. Se amesteca infuzia cu maceratul si se pastreza la frigider pana la 2 saptamani.
Se lotioneaza fata, gatul si decolteul proaspat spalate in fiecare seara, sau se aplica comprese calde pe fata si gat timp de 15 minute.
5.Masca cu flori de salcam impotriva imbatranirii
Are efect antiinflamator, regenerator si impotriva imbatranirii. Se amesteca pulberea de flori cu apa, pana se obtine o textura cremoasa. Se aplica pe fata si dupa 20 de minute clatiti cu apa calduta.
6. Masca cu miere si flori de salcam impotriva ridurilor
Aceasta masca confera elasticitate si suplete oricarui tip de ten si estompeaza ridurile.
Se amesteca mierea cu florile si se lasa la macerat timp de 3-4 zile.
Preparatul obtinut se aplica pe fat si gat, cu masaj usor. Se lasa sa actioneze 30 de minute apoi se spala cu apa rece.
Alte beneficii si utilizari traditionale in lume
Salcamul (Robinia pseudoacacia L.), este o specie de arbore originar din America de Nord, dar care a fost introdus și s-a răspândit în multe alte țări, inclusiv în Europa.
În afara utilizării sale ca plantă ornamentală, salcamul are și alte beneficii și utilizări tradiționale, în alte țări, printre care:
- Vindecarea rănilor – În medicina tradițională chineză, salcamul este folosit pentru a trata rănile și a accelera vindecarea acestora.
- Fabricarea hainelor – În Turcia, scoarța de salcâm este utilizată pentru a produce fire pentru țesutul tradițional numit „kilim”.
- Tratarea afecțiunilor respiratorii – În medicina populară din Mexic și America Centrală, florile de salcâm sunt folosite pentru a trata afecțiuni respiratorii cum ar fi tusea și bronșita.
- Alimente – În Bulgaria și România, florile de salcâm sunt utilizate pentru a face dulceață și alte produse alimentare.
- Vinificatie – În Franța, salcamul este utilizat pentru a face vin de calitate superioară, numit „vin de acacia”.
- Cosmetice – În cosmetica tradițională indiană, florile de salcâm sunt utilizate pentru a face măști de față și alte produse de înfrumusețare.
- Combustibil – În Africa, salcamul este utilizat ca sursă de combustibil pentru gătit și încălzire.
- Fabricarea hârtiei – În Japonia, salcamul este folosit pentru a face hârtie tradițională numită „washi”.
Acestea sunt doar câteva exemple de beneficii și utilizări tradiționale ale salcamului în alte țări
Salcam- contraindicatii
Salcamul (Robinia pseudoacacia L.) poate avea și anumite contraindicații, care includ:
- Alergii – Unele persoane pot fi alergice la polenul de salcâm sau la alte componente ale plantei, cum ar fi florile sau scoarța. Alergia poate provoca simptome precum erupții cutanate, mâncărime, umflături, probleme respiratorii și chiar șoc anafilactic.
- Interacțiuni cu medicamente – Salcamul poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cu cele care afectează tensiunea arterială sau cu cele utilizate pentru tratamentul afecțiunilor cardiace.
- Toxicitate – Frunzele și semințele de salcâm pot fi toxice pentru animalele de companie și pentru alte animale, cum ar fi caii.
- Probleme gastro-intestinale – Consumul de flori de salcâm sau de alte părți ale plantei poate cauza probleme gastro-intestinale, cum ar fi diareea și greața.
- Probleme respiratorii – Consumul de miere de salcâm poate cauza probleme respiratorii la persoanele cu astm.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în plante medicinale înainte de a utiliza salcamul ca supliment alimentar sau pentru tratamentul unei afecțiuni medicale
Citeste si : Ghid de plante medicinale; lista completa a plantelor medicinale