Rachitan: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Rachiteanul (Lythrum salicaria), este cunoscut din evul mediu datorita proprietatilor sale antidiaretice. In paragrafele ce urmeaza vom descoperi care sunt efectele benefice ale rachitanului pentru sanatate, modul de utilizare, cum se prepara un ceai de rachitan, contraindicatiile si multe alte informatii despre rachitan.
Rachitanul este conform specialistilor, cea mai frumoasa si mai aspectuoasa dintre plantele medicinale care cresc pe meleagurile noastre. Impresioneaza prin tabloul cromatic pe care il formeaza cand isi deschide florile rosii-violete.
De-a lungul timpului, istoricii au mentionat de proprietatiile cicatrizante si emoliente ale florilor de rachitan. Planta era utilizata de razboinicii greci si romani pentru a-si trata ranile sangerande.
In evul mediu a fost una dintre plantele utilizate pentru tratarea holerei. Strabunii romani considerau planta un dar oferit de zane si o puneau in apa de scalda a copiilor mici, pentru a atrage norocul asupra lor .
In zilele noastre pulberea fina de frunze de rachitan este utilizata pentru stoparea hemoragiilor cutanate, dar si pentru oprirea sangerarilor interne.
In paragrafele ce urmeaza vom descoperi care sunt efectele minunate ale rachitanului si cum trebuie utilizate organele acestuia in terapiile naturiste.
Rachitan planta medicinala: caracteristici generale
Planta cunoscuta in popor sub numele de iarba zanei, floarea zanei, braileanca, lemnus sau lemnusca, iubeste in mod special apa, deci se dezvolta foarte bine in preajma acesteia.
In apropierea mlastinilor si a baltilor se formeaza adevarate colonii care in perioada de inflorire ne impresioneaza cu tablouri vizuale impresionante.
In Romania este mai des intalnita in Delta si Lunca Dunarii. Creste inalta, uneori pana la doi metri si este acoperita cu peri scurti.
Tulpina prezinta crestere erecta de cele mai multe ori, este simpla insa uneori este si ramificata.
Frunzele sunt lanceolate, ascutite spre varf si cresc in perechi opuse.
Florile cresc in varful tulpinilor sub forma de inflorescenta asemeni unor spice. Au cate sase petale si au culoare intensa, impresionanta.
De la rachitan, in scop terapeutic sunt utilizate partile aeriene, adica inflorescentele si frunzele fragede .
Acestea trebuie recoltate in lunile iunie-septembrie, cand florile se deschid.
Partile aeriene ale rachitanului sunt bogate in taninuri si substante salicarine; contin cantitati impresionante de hidroxid feric (fier), substante de natura flavonoidica si heterozide.
Din compozitia rachitanului nu lipsesc pigmenti anticianici si diglicozide, colina, glucoza, amidonul, colina si elementele cu activitate antibiotica.
Pectinele, carotenoizii, substantele minerale si uleiul volatil se gasesc din plin in compozitii acestei plante minunate.
Rachitan: proprietati
Aceste elemente chimice ofera proprietati antidiareice, antihemoragice, antiseptice si cicatrizante. De asemenea preparatele terapeutice cu rachitan inhiba dezvoltarea florei microbiene patogene si impiedica fenomenul de fermentatie intestinala.
Rachitan: beneficii
1.Trateaza diareea si dezinteria.
Proprietatile antidiareice ale ceaiurilor din rachitan sunt cunoscute inca din timpul Evului Mediu. Preparatele cu aceasta planta au fost intens utilizate si de soldatii care au luat parte in cele doua razboaie mondiale.
Proprietatile bactericide si astringente ale rachitanului sunt foarte intense. Pulberea cu rachitan trateaza si diareea produsa de rotavirus la bebelusi si copii mici.
2.Trateaza hemoragiile menstruale puternice.
Dozele soc de pulbere de rachitan trateaza hemoragiile puternice din timpul menstruatiilor.
Sangerarile sunt ameliorate cu acest preparat special.
Si sangerarile nazale sunt rapid oprite cu ajutorul rachitanului ce are efecte puternice, vasoconstrictoare si cicatrizante care se manifesta aproape instantaneu.
3.Trateaza sindromul de colon iritabil.
Pacientii care sufera de aceasta afectiune se bucura de efecte deosebite cu preparatele teraputice obtinute din rachitan. Efectele astringente si antiinflamatoare sunt vizibile in scurt timp de la inceperea tratamentului.
4.Ajuta la controlul glicemiei din corp.
Pacientii care sufera de diabet de tip II, care urmeaza tratamente cu infuzia de rachitan au manifestat efecte pozitive, scazand doza de insulina injectata, pe masura ce organismul se obisnuieste cu actiunea antidiabetica a rachitanului.
5.Trateaza infectiile cu stafilococ auriu.
Preparatele cu rachitan trateaza infectiile cu stafilococ auriu.
Efectele bactericide ale aceste plante sunt extrem de puternice, si pot lua locul in perioada de inflorire cu usurinta antibioticelor .
Studiile realizate in tarile Europene au demonstrat ca preparatele concentrate cu rachitan contin o substanta eficienta importiva Stafilococului auriu.
6.Actiune antiinflamatoare si antialergica.
Persoanele care sufera de alergii respiratorii se pot bucura de efectele calmante ale acestor plante.
Deopotriva preparatele cu rachitan ajuta la intarirea sistemului imunitar. Deci organismul este fortifiat si lupta mai eficient impotriva alergenilor si a virusurilor.
Rachitan: mod de utilizare
Tinctura, pulberea, infuzia, cataplasma si baile cu rachitan sunt doar cateva dintre preparatele terapeutice utilizate in terapiile naturiste pentru diferite afectiuni.
1.Tinctura de rachitan
Tinctura de rachitan ,preparat complex ce este foarte eficient din pricina alcoolului care este rapid absorbit de organism, este poate cea mai rapida cale de administrare a plantei.
Numeroase studii realizate de specialistii din tara si strainatate au demonstrat ca taninurile si substantele flavonoide sunt mai bine extrase si absorbite prin aceasta planta.
Tincturile se pot obtine prin combinarea a 400 g rachitan uscat si maruntit, cu 500 ml alcool fructe (secara). Preparatul se agita foarte bine si se pune la macerat pentru 15 zile. La final se strecoara si se depoziteaza in recipiente sterile.
2.Pulberea de rachitan
Pulberea este un alt preparat complex si foarte eficient. De asemenea are o mare eficacitate in tratarea hemoragiilor.
Se obtine prin macinarea foarte fina a organelor recoltate. Pulberea poate fi dizolvata in apa si consumata inainte de mesele principale.
3. Ceai de rachitan
Infuzia se obtine foarte usor astfel: peste 300 ml apa clocotita se adauga 20 g ( doua linguri ) de rachitan uscat.
Amestecul se acopera si se pune la infuzat pentru 10 minute.
Se strecoara si se consuma cand ajunge la temperatura agreata de pacient.
4.Cataplasma
Cataplasma este un preparat destinat utilizarii externe.
Se obtine din flori proaspat culese si zdrobite. Acestea se presara pe zona afectata (taietura, zgarietura, etc.) si se lasa sa actioneze pentru 20 minute.
5.Baile si gargarele
Baile si gargarele sunt preparate destinate pentru uz extern. Au ca efect stoparea sangerarilor si grabirea vindecarii.
Alte beneficii si utilizari traditionale in lume
Răchitanul (Lythrum salicaria) este o plantă perenă care crește în zonele umede din Europa, Asia și America de Nord.
În trecut, planta a fost utilizată în mod tradițional în diferite moduri în alte țări. Iată câteva exemple:
În medicina tradițională chineză, rădăcinile de răchitan erau utilizate pentru a trata sângerările, diareea și afecțiunile pielii.
În medicina populară rusă, planta era folosită pentru a trata răcelile, febra și durerile de cap.
În medicina tradițională indiană (Ayurveda), se credea că răchitanul ajută la tratarea afecțiunilor gastro-intestinale și ale ficatului.
În Germania, planta era folosită în mod tradițional pentru a trata problemele digestive și reumatismul.
În Norvegia, se credea că răchitanul ajută la tratarea inflamațiilor și a durerilor de gât.
Pe lângă utilizările tradiționale, răchitanul mai are și alte beneficii și utilizări:
Este o plantă meliferă importantă pentru apicultori, datorită florilor sale bogate în nectar.
Este utilizată în peisagistică, datorită florilor sale atrăgătoare și a faptului că poate fi cultivată și în zone umede.
În alimentație, frunzele și tulpinile de răchitan pot fi utilizate pentru a aromatiza salate și mâncăruri.
Răchitanul este utilizat și în industria cosmetică, datorită proprietăților sale astringente și antiinflamatorii. Este adesea utilizat în produsele pentru îngrijirea pielii și a părului.
De asemenea, răchitanul este utilizat în industria textilă, datorită faptului că conține substanțe colorante naturale care pot fi folosite pentru a vopsi fibrele textile.
În general, răchitanul este o plantă cu multiple utilizări și beneficii, atât în medicină, cât și în alte domenii.
Este important să se consulte întotdeauna un specialist înainte de a utiliza răchitanul în scopuri medicinale sau cosmetice.
Rachitan: contraindicatii
Deși răchitanul are multe beneficii și utilizări, există și câteva contraindicații și precauții asociate cu consumul sau utilizarea sa. Acestea includ:
- Interacțiuni cu medicamentele – Răchitanul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, anticonvulsivantele și anumite medicamente pentru inimă. Prin urmare, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza răchitanul dacă luați orice medicament.
- Alergii – Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la răchitan, mai ales dacă sunt alergice la plante din familia Lythraceae.
- În timpul sarcinii și alăptării – Nu există suficiente cercetări pentru a determina siguranța utilizării răchitanului în timpul sarcinii și alăptării. Prin urmare, este mai bine să evitați utilizarea sa în aceste situații.
- Consum excesiv – Consumul excesiv de răchitan poate provoca diaree și alte probleme gastro-intestinale.
- Trebuie utilizat cu precautie de pacientii care sufera de constipatie.
- Tinctura trebuie folosita cu grija de personele care sufera de intoleranta la alcool.
În general, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza răchitanul în scopuri medicinale sau cosmetice și să urmați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă sau sfaturile specialistului.