Prune: proprietati, beneficii, contraindicatii
Pruna (Prunus Domestica) apartine familiei Rosaceae. In continuare vom descoperi proprietatile, beneficiile pentru sanatate ale prunelor, contraindicatiile, si multe alte informatii despre prune.
Acest fruct delicat cu coaja neteda se poate savura in perioada estivala.
Arborele sau, prunul, poate ajunge la o inaltime de 5-6 metri si apreciaza regiunile insorite.
Cu totii cunosc renglota insa exista numeroase alte varietati de prune, in culori diferite precum pruna Mirabelle sau quetsche.
Acest fruct gustos si dulce este o veritabila mina de aur, atat in farfurie cat si pentru piele sau pentru sanatatea noastra.
Prunele sunt originare din Caucaz, Anatolia (Turcia) si Persia si putem gasi diferite prune, de culori diferite in piata locala: exista prune galbene, prune violet, prune rosii si prune verzi.
Pruna este un fruct cunoscut pentru continutul bogat in fibre si pentru actiunea laxativa care este de un real ajutor in caz de constipatie sau pentru reglarea tranzitului intestinal.
Insa, pruna are numeroase alte beneficii pentru sanatate, previne numeroase afectiuni si ne ajuta sa avem grija de corpul si organismul nostru.
Prune: proprietati terapeutice
- Prunele sunt bogate in vitamine: vitamina A, C, B1, B2, B3, E si K;
- Contin minerale precum fosforul, fierul, sodiul, magneziu, cupru, calciu sau zinc;
- Flavoinoidele continute de prune au o actiune antioxidanta care combate radicalii liberi;
- Au un continut bogat de fibre si contin o cantitate importanta de apa;
- Sunt diuretice si previn retentia de apa;
- Ne intaresc sistemul imunitar datorita continutului bogat de antioxidanti;
- Prunele ne protejeaza de bolile cardiovasculare;
- Previn hipertensiunea;
- Faciliteaza digestia alimentelor;
- Faciliteaza buna functionare a sistemului nervos;
- Sunt recomandate in dieta;
Prune: beneficii
1.Prunele ideale in caz de constipatie sau tulburari digestive
Extrem de bogate in fibre, prunele reprezinta un laxative deosebit de puternic. Cu alte cuvinte, sunt ideale in caz de constipatie sau tulburari digestive pentru a accelera tranzitul. Prunele uscate sunt in egala masura recomandate pentru a purifica caile digestive.
Datorita unui continut ridicat de fibre si de sorbitol, stimleaza miscarea intestinala si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Din acest motiv, prunele sunt recomandate persoanelor care sufera de constipatie ocazionala. Daca este vorba despre o problema lejera sau moderata, beneficiile prunelor sunt ideale pentru a remedia aceasta problema.
2.Pruna un diuretic eficient
Pruna este in egala masura un diuretic eficient. Cu un continut de 83% apa, hidrateaza si previne afectiunile urinare.
3. Bune pentru inima
Regleaza tensiunea arteriala datorita prezentei potasiului intr-o cantitate ridicata.
Prunele reduc in egala masura nivelul de colesterol rau, pentru sanatatea arterelor noastre.
Astfel, prunele limiteaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Consuma zilnic prune pentru a-ti face plinul cu antioxidanti.
Prunele au un continut ridicat de antioxidanti, ne protejeaza celulele de pagubele cauzate de radicalii liberi: dezvoltarea celulelor canceroase, imbatranirea prematura a pielii si celulelor.
4.Prunele au un continut ridicat de minerale
Prunele contin potasiu, magneziu, calciu si fier. Toate aceste minerale sunt excelente pentru organismul nostru si au un efect pozitiv asupra sanatatii noastre. In acest caz, prunele sunt indicate persoanelor care sufera de anemie si care au tendinta de a avea un nivel scazut de minerale in organism.
5. Efect antioxidant
Prunele contin vitamine din grupa C. Prin urmare, au un continut bogat de antioxidanti. Este un fruct care ne ajuta sa ne mentinem tineri si sa evitam procesul de imbatranire al pielii. Daca vei consuma prune in mod regulat vei remarca ca pielea ta este mai neteda si plina de vitalitate.
6.Previne retentia de apa
Daca ai observat in ultima perioada ca retii apa si iti simti picioarele din ce in ce mai grele, prunele te pot ajuta sa atenuezi aceasa problema suparatoare.
Datorita unui continut ridicat de potasiu, acest fruct ne permite sa evacuam rapid lichidele si impiedica acumularea acestora in organism.
7. Impotriva anemiei
Pruna ne confera o cantitate interesanta de de vitamine (A,B,C si E) care ne stimuleaza memoria si ne apara organismul de virusi, bacterii si de radicalii liberi.
Se recomanda consumul de prune in caz de anemie si de oboseala persistenta.
Prune: mod de utilizare
Cum poti profita de toate beneficiile prunelor?
Pruna este un aliment destul de polivalent. Prin urmare, se poate consuma sub diferite forme. Astfel, nu te vei plictisi consumand aceleasi lucruri si o poti combina cu alte alimente.
Iata cateva modalitati simple de a profita de acest fruct sanatos:
In stare naturala. In plin sezon, cel mai bine este sa consumi pruna in stare naturala. Astfel, te vei asigura de faptul ca profiti de toate beneficiile sale. Pana si copiii adora prunele deoarece sunt dulci.
In dulceata. Dulceata de prune este cel mai popular tip de dulceata. Textura si savoarea sa este incredibila. Se poate consuma cu unt pe paine prajita cu o cana de lapte sau cafea la micul dejun.
Sucul de prune. Sportivii adora sucul de prune. Pruna este o veritabila sursa de energie. Cu toate acestea, diabeticii nu ar trebui sa abuzeze de consumul de prune. Pruna este un fruct destul de dulce.
Prune: contraindicatii
- Exista situatii in care prunele, chiar daca sunt fructe atat de sanatoase, sunt totusi contraindicate. Asta deoarece contin oxalati care se pot cristaliza si sa se depuna, provocand probleme la nivelul vezicii biliare sau probleme renale.
- Persoanele cu afectiuni renale ar trebui sa evite consumul de prune.