Porumbar: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Porumbar ( Prunus spinosa), este una din cele mai cunoscute plante din cele mai vechi timpuri, care are proprietati terapeutice si alimentare deosebite. In acest articol veti descoperi principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare in terapiile naturiste, contraindicatiile si multe alte informtii despre porumbar.
Porumbarul este un arbust salbatic ce face parte din familia Rosaceae.
Este cunoscut de toti romanii pentru efectele curative deosebite.
Pomisorul cu spini ascutiti creste in mod natural in zonele inalte din Europa, Asia de Sud – Vest si America.
Pe celelalte continente arbustii au fost aclimatizati de om, datorita efectelor terapeutice si din pricina aspectului decorativ deosebit.
Se pare ca fructele acestei plante au fost sursa principala de hrana a oamenilor din neolitic.
Frunzele au fost utilizate de pionerii medicinei si apoi de spiterii evului mediu.
Preparatele cu porumbar erau folosite pentru a imbunati functiile stomacului, digestia si pentru a elimina apa din organism.
Studiile moderne au confirmat ca planta de porumbar are efecte curative deosebite.
De la acest arbust sunt utilizate in terapiile naturiste florile, frunzele si fructele.
Florile trebuie recoltate in zile insorite, cand sunt bine deschise iar frunzele se pot recolta odata cu acestea.
Se recolteaza lastarii tineri ce trebuie pusi rapid la uscat.
Fructele (porumbele), drupele globuloase trebuie recoltate la sfarsit de toamna cand sunt bine coapte si bogate in substante nutritive.
Porumbar planta medicinala: caracteristici generale
Porumbarul creste in flora spontana din Romania la altitudine montana inferioara – 800-1000 m, insa poate fi intalnit si in zonele de deal si podis.
Arbustii sunt putin pretentiosi fata de conditiile de sol, insa le prefera pe cele argiloase, lutoase si nisipoase.
Vegeteaza bine in marile orase, deci poate fi intalnit in gradini si parcuri.
Inaltimea porumbarului poate atinge aproximativ 3 m, insa in unele cazuri poate ajunge si la 5 m.
Creste sub forma de tufa deasa si spinoasa, lastarii – lujerii , se termina cu spini.
In partea superioara se pot remarca concentratii ridicate de muguri.
Florile au culoare alb, cresc solitare si au diamentru de 1 -1.5 cm cand se deschid.
Au mireasma suava si sunt placute de insecte si albine melifere.
Florile se deschid in lunile aprilie-mai, inainte de aparita frunzelor.
Frunzele au culoare verde inchis sunt ovale si cad in timpul iernii.
Fructele (porumbe) sunt drupe cu diametrul mai mic de 2 cm, au culoare negru-albastrui si sunt acoperite de strat gros de pruina.
Sunt comestibile, zemoase si au gust puternic astringent.
Porumbar: proprietati medicinale
Organele porumbarului sunt bogate in cumarin si substante flavonglicozide, au cantitati ridicate de tanin, polifenoli, vitamina C, acizi fructici, calciu, potasiu si magneziu.
Organele acestei plante au efecte sedative, laxative, diuretice, astringente, imunomodulatoare, tonice si stimulente asupra productiei hormonale.
Porumbar: beneficii pentru sanatate
Fitoterapeutica modernă recomandă porumbarul ca plantă medicinală, in tratarea multor afectiuni.
1.Imbunatateste functia rinichilor si previne instalarea infectiilor urinare.
Efectele diuretice ajuta la buna functionare a rinichilor si la detoxifierea organismului.
Cantitatea ridicata de urina eliminata impiedica inmultirea bacteriilor care produc infectiile urinare, si acumularea de calculi renali.
2.Laxativ moderat.
Preparatele din porumbar au efecte laxative si stimulatoare a digestiei.
Sunt bine absorbite de organism si usureaza digestia.
Porumbarul este recomandat in cazurile de constipatie.
3.Calmeaza tusea si grabeste vindecarea virozelor.
Cantitatile ridicate de vitamina C si substante sedative ajuta organismul sa lupte impotriva afectiunilor sezoniere, precum guturai, raceli, gripe si imunitate scazuta.
Ceaiurile din flori si frunze de porumbar au in acelasi timp efecte hidratante si calmante.
4.Mineralizeaza organismul.
Carentele de minerale sunt resimtite de organism in special la sfarsitul iernii.
Aceasta problema poate fi usor remediata cu ajutorul preparatelor terapeutice de porumbar, bogate in saruri de magneziu, potasiu si calciu.
5.Ajuta la stimularea secretiei de hormoni de crestere.
Favorizeaza secretia de hormoni in mod natural in perioada de crestere si dezvoltare. Mugurii au proprietati tămăduitoare datorită actiunii imunomodulatoare şi tonice generale, stimulând mecanismele de crestere si dezvoltare,
De asemenea are actiune asupra normalizarii menstruatiei, din punct de vedere al periodicitatii.
6.Are efecte usor sedative asupra sistemului nervos.
Ajuta la relaxarea creierului suprasolicitat. Imbunatateste circulatia sangvina la nivelul creierului si stimuleza memoria.
Porumbar: mod de utilizare
Planta poate fi utilizat in tratamentele terapeutice sub numeroase forme: infuzie, decoct, tinctura, extracte din muguri, suc proaspat.
1.Ceai de porumbar
Infuzia de porumbar se obtine din florile si frunzele fragede ale lastarilor se porumbar.
Organele uscate se pun intr-un vas cu apa clocotita.
Se acopera si se lasa sa lucreze pentru 15 minute.
Se filtreaza si se consuma cand ajunge la temperatura camerei. Infuzia este remediul ideal pentru rinichi, infectii urinare si tensiune nervoasa.
2.Ceai de porumbe, preparare
Decoctul din fructe uscate de porumbar se obtine astfel: 20 g fructe uscate de amesteca cu 300 ml de apa rece, se pune pe foc mare pana atinge punctul de fierbere.
Dupa ce a clocotit se lasa la foc mic pentru 7-8 minute.
Se filtreaza si se consuma neindulcit cand atinge temperatura potrivita.
Decoctul este un puternic mineralizant si un stimulator eficient.
3.Tinctura de porumbe, preparare
Tinctura este un preparat usor de asimilat de organism.
Se obtine prin amestecarea a 30 g organe uscate cu 100 ml alcool de fructe (secara) cu concentratie alcoolica ridicata.
Preparatul se agita bine si se lasa la macerat pentru 15 zile.
Se filtreaza si se depoziteaza in recipiente sterile.
Tinctura astfel obţinută se administrează câte o linguriţă de 3 ori pe zi inainte de masa.
Efectul este de reducere a nivelului colesterolului, acţionând în acelaşi timp ca remediu împotriva stărilor excesive de oboseală”
4.Extractul de porumbar; beneficii
Extractul de muguri este un preparat complex ce poate fi achizitionat din magazinele specializate.
Recomandări principale:
- Tonic: fortifiant în stări astenice, în convalescenţe; ajută la creşterea poftei de mâncare.
- Sistem imunitar: ajută la corectarea dizarmoniilor de creştere.
- Ochi: ajută la ameliorarea nevralgiilor şi a spasmelor oculare.
- Alte beneficii: efect antispastic şi la nivel cardiac, pulmonar, muscular, genito-urinar
5.Sucul de porumbe
Sucul proaspat este un preparat excelent pentru digestie, stomac si alte afectiuni ale stomacului.
Se obtine prin stoarcerea fructelor la aparatele speciale.
Sucul proaspat de porumbe este si un bun mineralizant pentru organism.
Alte beneficii si utilizari traditionale ale porumbarului in lume
Porumbarul (Prunus spinosa) este o specie de tufă sau arbust din familia rozaceelor, originar din Europa și Asia.
Fructele sale mici, de culoare neagră-albăstruie, sunt cunoscute pentru proprietățile lor medicinale și nutritive.
În plus față de utilizările tradiționale, precum prepararea de gem, dulceață sau băuturi alcoolice, există și alte beneficii și utilizări ale porumbarului în alte țări.
În medicina tradițională chineză, porumbarul este folosit pentru a reduce inflamația, a ameliora durerea și a spori circulația sângelui.
De asemenea, se consideră că are proprietăți antioxidante și antitumorale.
În India, fructele de porumbar sunt folosite pentru a trata infecțiile respiratorii și pentru a îmbunătăți digestia.
În Franța, porumbarul este cunoscut sub numele de „prunele sălbatice” și este folosit în principal pentru a produce o băutură alcoolică tradițională numită „sloe gin”.
Această băutură este realizată prin macerarea fructelor de porumbar în gin timp de câteva luni, adăugându-se zahăr și alte arome.
În Regatul Unit, porumbarul este cultivat în principal ca plantă ornamentală, dar fructele sale sunt utilizate și pentru prepararea unor băuturi alcoolice tradiționale, cum ar fi „sloe gin” sau „sloe vodka”.
De asemenea, se crede că consumul regulat de fructe de porumbar poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge.
În concluzie, porumbarul este o plantă cu multiple beneficii și utilizări, fiind utilizat în mod tradițional în multe țări pentru proprietățile sale medicinale și culinare
Porumbar: contraindicatii
Chiar dacă fructele de porumbar sunt cunoscute pentru proprietățile lor benefice, există și anumite contraindicații în ceea ce privește consumul lor.
Unele dintre acestea includ:
- Alergii: Persoanele alergice la alte fructe de padure, cum ar fi căpșunile sau afinele, pot dezvolta reacții alergice la fructele de porumbar.
- Diabet: Fructele de porumbar conțin zahăr natural, ceea ce le face o sursă bună de energie, dar poate fi o problemă pentru persoanele cu diabet, deoarece poate crește nivelul de zahăr din sânge.
- Probleme gastro-intestinale: Consumul excesiv de fructe de porumbar poate duce la probleme gastro-intestinale, cum ar fi diareea sau constipația.
- Interacțiuni medicamentoase: Persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau medicamentele pentru tensiunea arterială, ar trebui să evite consumul de fructe de porumbar sau să discute cu medicul lor despre consumul acestora.
- Toxicitate: Frunzele și ramurile de porumbar conțin substanțe toxice, cum ar fi acidul cianhidric, și nu trebuie consumate.
Este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga fructele de porumbar în dieta dumneavoastră, mai ales dacă aveți probleme de sănătate preexistente sau luați medicamente