Portocale: proprietati nutritive, beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Portocalele sunt fructele portocalului dulce (Citrus sinensis), care este un arbore fructifer din genul Citrus si face parte din familia Rutaceae. In continuare vom descoperi proprietatile nutritive ale portocalelor, beneficiile pentru sanatate, cum se prepara ceaiul din frunze de portocal, sucul de portocale, contraindicatiile si multe alte informatii despre portocale.
Portocalul este o planta care isi are originea în India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei și a fost adus de arabi în occident.
Portocalele sunt legate de fructele aurii ale Gradinii Hesperidelor din mitologia greaca.
In China este sunt considerate un semn al norocului si se consuma de obicei in a doua zi dupa petrecerea de Anul Nou, iar in Vietnam portocalele sunt date tinerilor casatoriti ca simbol al fertilitatii.
Cultivarea portocalului s-a raspandit in tot estul, iar arabii au introdus-o in Europa in secolul 10.
Columb insusi a dus semintele in America, pe insula Haiti.
Portocal (Citrus sinensis): descriere si caracteristici generale
Portocalul dulce ( Citrus sinensis) este un pom care atinge o inaltime cuprinsa intre 9-12 m.
Ramurile prezinta spini scurti si ascutiti de 10 cm.
Frunzele de portocal sunt oval-eliptice au o lungime de 7-12 cm si o latime de 3-6 cm cu marginea intreaga si neteda, de culoare verde inchis lucioase si au un parfum specific.
Florile portocalului sunt hermafrodite, cresc solitare sau grupate, de culoare alba si placut parfumate.
Inflorirea are loc de primavara pana toamna (septembrie), la 3-5 ani de la plantare.
Fructul (portocala) este rotund sau oval, cu dimensiuni variabile 4-12 cm, cu coaja de 6 mm pulpa zemoasa si dulce de culoare galben – portocalie cand e coapta, sau rosie, cu sau fara seminte.
Portocale: proprietati nutritive
Portocalele sunt bogate in vitamina C , 100 de grame acopera 60% din DZR ( doza zilnica recomandata).
Acest nutrient este esential pentru rezistenta la infectii ( nu degeaba sucul de portocale este cea mai utilizata resursa naturala pentru prevenirea racelii si gripei), creste absorbtia fierului, calciului si are proprietati antioxidante.
Dar vitamina C nu este singura componenta interesanta, fibrele ofera proprietati digestive portocalelor iar flavonoidele colaboreaza cu vitaminele pentru intarirea sistemului imunitar.
Portocalele sunt de asemenea bogate in tiamina si acid folic, doua vitamine B esentiale pentru sanatatea sistemului nervos.
Portocale calorii; informatii nutritionale
Iată substanțele nutritive din aproximativ jumătate dintr-o portocală mare (100 de grame) (4):
- Calorii: 47
- Apă: 87%
- Proteine: 0,9 grame
- Carbohidrati: 11,8 grame
- Zahar: 9,4 grame
- Fibra: 2,4 grame
- Grăsime: 0,1 grame
Despre beneficiile portocalelor pentru sanatate
Beneficiile pe care portocalele le ofera organismului nu pot fi contestate.
In afara de faptul ca vitamina C din compozitia acestora este esentiala pentru intarirea sistemului imunitar, consumul lor reduc colesterolul, previn bolile renale, regleaza tensiunea, intaresc vederea, energizeaza organismul si previn imbatranirea prematura.
Acestea sunt principalele beneficii:
1.Intaresc sistemul imunitar
Datorita proprietatilor si beneficiilor pentru sanatate portocalele ar trebui sa fie in dieta tuturor, dar in special ar trebui consumate de persoanele cu un nivel de aparare scazut si mai predispusi la raceli, gripa, alergii respiratorii sau infectii cu herpes.
Portocalele sunt antivirale, antibacteriene si neutralizeaza actiunea radicalilor liberi.
2.Anemie
Portocala este recomandata persoanelor anemice si femeilor tinere care sufera de menstruatii abundente, deoarece vitamina C favorizeaza absorbtia fierului.
3.Regleaza colesterolul
Pectina din portocale ajuta la scaderea colesterolului din sange.Studii recente (realizate din compusi izolati din coaja portocalei) au oferit rezultate mai bune in reducerea colesterolului LDL decat unele medicamente prescrise pentru acesta, cu avantajul ca nu au efecte secundare.
In plus, subtiaza sangele si previne formarea cheagurilor, protejeaza impotriva riscului de tulburari cardiovasculare si accident vascular datorita bogatiei sale in magneziu.
Consumul regulat de portocale este de asemenea recomandat pentru a preveni varicele si hemoroizii, deoarece acestea protejeaza vasele de sange si favorizeaza o circulatie buna.
4.Imbunatatesc functia sistemului digestiv.
Un alt beneficiu pentru sanatate al portocalelor este ca acestea actioneaza ca un regulator stomacal si intestinal pentru ameliorarea spasmelor gastrice si a digestiilor lente sau a dispepsiei.
Au efect carminativ la persoanele predispuse la gaze, balonare si flatulenta.
Deoarece este usor laxativ, este potrivit si pentru probleme de constipatie.
5. Pentru oase puternice
Ca sursa de calciu si viatamina C , acestea sunt foarte potrivite pentru protejarea oaselor si a dintilor. Sunt recomandate pentru intarirea articulatiilor si reducerea inflamatiei artritei reumatoide si osteoartritei.
6.Elimina toxinele
Portocalele favorizeaza eliminarea acidului uric prin urina si sunt detoxifiante. Aceste previn formarea de pietre la rinichi si infectii ale tractului urinar, cum ar fi cistita. Sunt recomandate persoanelor cu probleme de artrita si guta.
Prin stimularea functiilor de detoxifiere a ficatului si a rinichilor si datorita valorii lor calorice scazute, portocalele sunt ideale in cura de slabire.
7. O sursa buna de energie de calitate
Portocala este bogata in zaharuri cu absorbtie rapida, de aceea este excelenta pentru activitatile in aer liber, drumetii, ciclism..
Nu numai ca este bine tolerata de diabetici, este chiar recomandata.
8. Anticancer
Datorita efectului sau antioxidant, unele studii leaga consumul regulat de portocale de posibilitatea de areduce riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac si colon.
Unele dintre motive ar fi ca acest fruct impiedica transformarea nitritilor furnizati de alimente in nitrozamine carcinogene.
Portocale: mod de utilizare
1.Portocale intregi sau suc de portocale?
Sucul de portocale este o bautura populara in intreaga lume.
Diferenta dintre sucul pur de portocale si portocalele intregi este ca sucul este mult mai scazut in fibre.
Un pahar de suc ( 250 ml) de suc de portocale are o cantitate similara de zahar ca 2 portocale intregi.
Consumul sucului de portocale poate deveni adesea excesiv si poate contribui la cresterea in greutate si la probleme de sanatate.
Acest lucru se aplica in special sucului care contine zahar adaugat.
Desi sucul de portocale de calitate poate fi sanatos cu masura, portocalele intregi sunt in general o alegere mult mai buna.
2. Ceai din frunze de portocal: beneficii si mod de preparare
Ceaiul din frunze de portocal este benefic in tratarea depresiei, apatiei.
Infuzia se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat, se strecoara si se cosuma 3 cani pe zi.
3. Uleiul de portocale: proprietati si beneficii
Se achizitioneaza din magazinele de specialitate.
Uleiul esential de portocale este obtinut din coaja portocalelor si are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, sedative si diuretice.
Este folosit in industria cosmetica, si pentru a da aroma prajiturilor.
In aromaterapie, acesta este un bun calmant si relaxant pentru sistemul nervos.
Alte utilizari si beneficii traditionale ale portocalelor
- Fructul este considerat un minunat aperitiv si purificator de sange.
- Este folosit pentru atenuarea setei la persoanele cu febra.
- Coaja fructelor este carminativa si tonica.
- Coaja proaspata este frecata pe fata ca remediu pentru acnee.
- Coaja uscata este utilizata in tratamentul anorexiei, racelilor, tusei, etc.
- Sucul sau reduce riscul de boli renale si previne formarea pietrelor la rinichi.
- Este o sursa bogata de fier si vitamina C si ajuta la tratarea anemiei.
- Sucul extras din frunzele de portocale dulci este folosit pentru a controla ulcerele, ranile etc.
- Este folosit in medicina populara pentru tratarea tulburarilor neurologice.
- Consumul zilnic de portocale dulci ajuta la minimizarea formarii de oxalat de calciu care cauzeaza pietre la rinichi.
- Portocalele protejeaza pielea de daunele cauzate de radicalii liberi, mentinand pielea stralucitoare.
- Uleiul obtinut din coji de portocale, flori, crengute si frunze poate fi folosit ca ulei esential pentru fabricarea parfumurilor, detergentilor si cremelor de corp.
- Datorita continutului sau bogat in vitamina C, portocala poate fi consumata in mod regulat pentru a tine la distanta febra si raceala.
Portocale: contraindicatii si efecte adverse
- Portocalele nu au multe efecte adverse cunoscute.
- Unele persoane pot fi alergice la portocale, insa acest lucru este foarte rar.
- Pentru persoanele care sufera de arsuri la stomac, consumul de portocale nu este recomandat deoarece poate agrava simptomele.
Portocalele sunt printre cele mai populare fructe din lume , deoarece sunt atât de gustoase și hrănitoare; sunt o sursa excelenta de vitamina C si alte cateva vitamine, minerale si oxidanti.
Din acest motiv va pot reduce riscul de boli de inima si pietre la rinichi si pur si simplu sunt un plus excelent pentru o dieta sanatoasa.
Iarna e sezonul portocalelor si consumul lor ca fructe sau suc este una dintre cele mai bune optiuni pentru a va umple de energie si a va proteja impotriva infectiilor, deoarece datorita proprietatilor sale nutritive, portocala este un aliment cu multiple beneficii pentru sistemul imunitar.