Podbal: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Podbal (Tussilago farfara), are proprietati antiinflamatoare cunoscute de veacuri. In randurile urmatoare vom descoperi care sunt proprietatile medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiile si multe alte informatii despre podbal.
Florile podbalului galben, sunt printre cele mai comune si mai accesibile dintre toate plantele naturiste.
Primii invatati, preocupati de medicina, au utilizat florile, frunzele si rizomii de podbal. Hipocrate, Plinius, Avicena sunt poate printre pionerii care au introdus aceste plante in tratamentele naturiste.
Batranii nostrii cunosc floarea de podbal sub numele de cenusoara, limba vecinii sau chiar gusa gainii si o utilizau pentru a trata afectiunile plamanilor, pentru a calma tusea.
Studiile recente au demonstrat ca planta are proprietati tonice, antispastice, secretolitice și antiinflamatoare deosebite fapt pentru care sunt utilizate in fitoterapie.
Descoperiti caracteristicile deosebite ale plantei si ce efecte minunate are asupra sanatatii.
Podbal planta medicinala: caracteristici generale
Plantele de podbal cresc in toata Europa, in Asia si in America.
Se dezvolta foarte bine in zonele necultivate cu umiditate crescuta, deci pot fi intalnite in parcuri, pe campuri, campii, poieni, in preajma baltilor si in gradini.
Plantele sunt micute, ating la maturitate 15 cm, au tulpina ierboasa delicata, care poarta in partea superioara florile dispuse in capitule.
Prezinta in sol rizomi bine dezvoltati ce pot atinge adancimea de 100 cm.
Frunzele bazale sunt lung petiolate si cresc direct din rizomi.
In scop medicinal, de la planta sunt recoltate florile, atunci cand sunt bine deschise frunzele bazale, iar toamna tarziu, rizomii.
Aceste organe sunt bogate in mucilagii, tanin, acizi grasi, inulina, substante amare, triterpenice si saruri minerale. Mai contine cantitati mari de steroli, dextrina si substante cu efect bactericid.
Podbal: proprietati terapeutice
Substantele chimice ce abunda in aceasta planta ofera proprietati emoliente, tonice, secretolitice, antiinflamatoare, colagoge, diuretice si antispastice.
Podbalul este una dintre cele mai eficiente plante medicinale utilizate pentru tratarea afectiunilor respiratorii.
Podbal: beneficii
1.Secretolitic foarte eficient.
Substantele active care se gasesc in podbal ofera preparatelor naturiste efecte secretolitice puternice, fapt ce ajuta la fluidizarea secretiilor bronhice care devin mai usor de eliminat.
Podbalul are actiune eficienta in tratarea laringitei, faringitei, pleureziei si bronsitei.
2.Usureaza respiratia.
Podbalul contine tanin, substanta cu efect antiinflamator si cicatrizant.
Aceste efecte sunt minuntate in afectiunile respiratorii. Prepraratele cu podbal ajuta la eliminarea incarcaturii secretolitice, calmeaza si cicatrizeaza arborele bronsic, usureaza respiratia si grabesc vindecarea.
3.Stimuleaza pofta de mancare si trateaza afectiunile gastrice.
Principiile amare si mucilagiile care se regasesc din plin in florile si rizomii podbalului imbunatatesc functia digestiva reduc inflamatiile gastrice si atenueaza durerile stomacale.
Preparatele naturiste cu podbal au si efect diuretic deosebit, fapt ce impiedica acumularea substantelor toxice in organism.
4.Reduce inflamatia si simptomele provocate de afectiunile inflamatoare.
Numeroase studii au demonstrat ca efectul puternic antiinflamator poate fi resimtit de persoanele care sufera de sindromul picioarelor umflate. Consumat cu regularitate podbalul atenueaza durerile si senzatia de greutate a picioarelor umflate.
5.Ajuta la cicatrizarea si vindecarea rapida a leziunilor cutantate.
Cataplasmele de podbal au actiune emolienta, cicatrizanta si actioneaza eficient asupra ranilor minore ale pielii.
6.Mineralizarea organismului
Preparatele de podbal sunt eficiente in mineralizarea organismului, impiedica instalarea starii de slabiciune si astenie la final de iarna.
Podbal: mod de utilizare
1.Suc proaspat de podbal
Frunzele proaspat culese pot fi trecute prin storcatorul de fructe.
Lichidul obtinut este eficient in tratarea afectiunilor aparatului digestiv.
Cantitatile ridicate de saruri minerale ajuta la remineralizarea organismului si intaresc sistemul imunitar.
2.Ceai de podbal
Infuzia, poate fi obtinuta din flori, frunze si rizomi uscati. In 300 ml de apa clocotita se toarna 10 g plante uscate de podbal.
Vasul se acopera si se lasa la infuzat pentru 10 minute, dupa care se strecoara.
Infuzia se indulceste cu miere si se serveste cand ajunge la temperatura camerei.
Infuzia are efecte deosebite in afectiunile respiratorii.
3.Tinctura de podbal
Tinctura se obtine prin amestecarea a 100 g flori si rizomi de podbal cu 100 ml alcool alimentar sau palinca de prune, cu concentratie ridicata de alcool.
Amestecul se agita foarte bine si se pune la intuneric pentru doua saptamani.
Se filtreaza si se depoziteaza in recipiente sterile. Se consuma 20-25 picaturi inainte de mesele principale.
Tinctura de podbal reduce iritatiile inflamatorii ale mucoasei bucofaringiene, este utilizata in laringite, calmeaza tusea uscata si astmul bronsic (acut sau cronic).
Uz intern :laringite, astm bronsic (acut sau cronic), traheobronsite, emfizem pulmonar, silicoza pulmonara;
In afectiunile respiratorii se iau cate 30 – 40 de picaturi diluate in apa sau ceai de doua – trei ori pe zi, inainte de masa.
Uz extern: tratarea plagilor, ulceratiilor si eruptiilor tegumentare, rani, tenuri uscate si ridate.
Tinctura se poate gasi si in magazinele specializate.
4.Cataplasma de podbal
Cataplasma este utilizata extern pentru cicatrizarea ranilor pielii.
Pe zona afectata se pun flori bine zdrobite de podbal, se lasa sa actioneze 30-40 de minute.
Cataplasma ajuta la tratarea leziunilor pielii si a eruptiilor provocate de herpesul zoster (Zona Zoster).
5.Sirop de podbal
Siropul se obtine prin amestecarea a 200 ml apa cu 100 ml de zahar si 200 g de organe uscate.
Amestecul se da la foc mic pana prinde o consistenta usor vascoasa, dupa care se lasa la odihnit pentru 24 de ore.
Se filtreaza si se depoziteaza in recipiente speciale.
Se bea cate o lingurita de trei ori pe zi, la raceala.
Siropul creste si apetitul, deci este recomandat copiilor si pacientilor care nu au pofta de mancare.
6.Sirop de podbal cu ridiche negra
Siropul se poate găsi la magazinele naturiste.
Acesta este recomandat în:
- stări gripale
- viroze respiratorii
- sinuzită
- faringită
- amigdalite,
Sau ca adjuvant în:
- tuse tabagică
- astm bronşic
- tuberculoză în fază incipientă
- afecţiuni hepato-biliare
- afecţiuni urinare
Siropul de podbal şi ridiche neagră se administrează la copiii peste 3 ani câte o linguriţă pe zi, iar la adulţi, câte o lingură de pe zi.
Alte beneficii si utilizari ale podbalului in lume
Podbalul (Tussilago farfara) este o planta medicinala originara din Europa, Asia si America de Nord, care a fost folosita in medicina traditionala de secole pentru tratarea diferitelor afectiuni.
In afara de proprietatile sale expectorante si antiinflamatorii, care il fac util pentru tratarea tusei, podbalul are si alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari:
In Japonia, podbalul este cunoscut sub numele de kogane-uri si este folosit pentru a trata astmul si bronsita, precum si pentru a calma durerile de stomac si de cap.
In China, podbalul este folosit pentru a trata diverse probleme respiratorii, precum bronsita, astmul si tusea cronica.
De asemenea, este folosit pentru a ameliora durerile de cap si de stomac.
In Turcia, podbalul este folosit pentru a trata raceala si gripa, precum si pentru a calma durerile de gat.
In Rusia si Europa de Est, podbalul este folosit pentru a trata problemele respiratorii, precum si pentru a ameliora durerile articulare si musculare.
In America de Nord, podbalul este folosit pentru a trata astmul, bronsita si alte afectiuni respiratorii, precum si pentru a calma durerile de stomac.
De asemenea, podbalul este folosit si in industria cosmetica, in special pentru ingrijirea parului, fiind recunoscut pentru proprietatile sale de a preveni caderea parului si a-i da stralucire.
Este important sa consultati un medic sau un specialist inainte de a utiliza podbalul sau orice alt remediu natural pentru tratarea unei afectiuni medicale
Podbal: contraindicatii
esi podbalul are multiple beneficii si utilizari terapeutice, acesta poate avea si contraindicatii, astfel incat trebuie utilizat cu precautie.
Iata cateva dintre contraindicatiile podbalului:
- Sarcina si alaptarea: Podbalul poate avea efecte adverse asupra sarcinii sau alaptarii, de aceea este important sa se evite consumul acestuia in aceste perioade.
- Alergii: Daca sunteti alergic la plante din familia Asteraceae (precum ambrozie, galbenele sau margarete), este posibil sa aveti si o reactie alergica la podbal.
- Boli de rinichi: Daca suferiti de boli renale, este recomandat sa evitati consumul de podbal, deoarece acesta poate afecta functionarea rinichilor.
- Boli hepatice: Persoanele cu boli hepatice trebuie sa evite consumul de podbal, deoarece acesta poate afecta functionarea ficatului.
- Interventii chirurgicale: Podbalul poate creste riscul de sangerare in timpul sau dupa interventii chirurgicale, de aceea trebuie evitat cu cel putin 2 saptamani inainte de orice interventie chirurgicala.
- Interactiuni cu medicamente: Podbalul poate interactiona cu anumite medicamente, precum anticoagulantele sau medicamentele pentru diabet, de aceea trebuie sa se consulte medicul inainte de utilizare.
In concluzie, daca aveti oricare dintre aceste probleme de sanatate sau daca luati medicamente, este important sa va consultati cu medicul inainte de a utiliza podbalul sau orice alt remediu natural