Patrunjel: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Patrunjel (Petroselinum crispum) este foarte cunoscut datorita proprietatilor sale aromate, care da savoare multor mancaruri. In urmatoarele randuri vom descoperi care sunt proprietatile curative ale patrunjelului, beneficiile pentru sanatate, contraindicatiile si multe alte informatii despre patrunjel.
Patrunjelul este o planta aromatica si medicinala extrem de apreciata in toate culturile, de toate popoarele.
Aceasta planta este cultivata pentru frunzele si radacinile carnoase care au efecte minunate asupra papilelor gustative si asupra starii de sanatate.
Aceasta planta este in prezent mai mult cunoscuta pentru calitatile aromatice decat pentru propietatile curative, insa cei ce ii cunosc calitatile nu ezita sa consume si din acest dar oferit de natura.
Patrunjelul este un membru al familiei de plante Apiaceae, rudele acestei plante medicinale comune includ legumele de gradina morcovul, pastarnacul si telina.
Patrunjelul este originar din zona sudica a Europei si bazinul Marii Meditarana.
Este cultivat in regim organizat de mai bine de 2000 de ani, dar in acea perioada era utilizat mai mult pentru proprietatile curative.
In cultura greaca patrunjelul avea conotatii sacre, fiind utillizat pentru impodobirea eroilor si a invingatorilor la competitiile Olimpice.
Frunzele de patrunjel decorau mormintele celor mai mari si apreciati dintre conducatori.
In tara noastra patrunjelul este un condiment traditional, si cea mai utilizata dintre plantele aromatice.
Este cunoscut si sub numele de gagaut, petersil si patrunjica.
Patrunjel planta: caracteristici generale
Patrunjelul este o planta bienala, putin pretentioasa fata de conditiile climatice si pedologice.
In sol dezvolta, in primul an, radacina pivotant, carnoasa, comestibila cu gust dulce si intens aromat.
Tot in primul an se dezvolta si rozeta de frunze.
Frunzele sunt lung petiolate, compuse, formate din mai multi lobi.
Tulpina florifera se formeaza in anul al doilea.
Florile de patrunjel sunt mici albe si cresc in umbrele terminale.
De la patrunjel in scop terepeutic sunt utilizate frunzele, tulpinile si radacina.
Frunzele au culoare verde viu, sunt parfumate si bogate in uleiuri esentiale, uleiuri eterice, vitamine (C, A, E, B, K) saruri minerale ( fier,calciu, potasiu).
Organele patrunjelului au continut ridicat de betacaroten, clorofila si glucide.
Patrunjel: proprietati curative
Frunzele si tulpinile patrunjelului au proprietati antioxidante, detoxifiante, vitaminizante, antitumorale, tonice, antispastice, vasodialtatoare, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, vermifunge si diuretice.
Patrunjel: valori nutritionale
Rădăcina de pătrunjel se mândrește cu o cantitate bogată de nutrienți. O porție (100 de grame) conține ( 2 ):
- Calorii: 55
- Carbohidrati: 12 grame
- Fibra: 4 grame
- Proteine: 2 grame
- Grăsime: 0,6 grame
- Vitamina C: 55% din valoarea zilnică (VZ)
- Vitamina B9 (folat): 45% din VZ
- Potasiu: 12% din VZ
- Magneziu: 11% din VZ
- Zinc: 13% din VZ
- Fosfor: 10% din VZ
- Fier: 7% din VZ
Patrunjel: beneficii
Preparatele naturiste cu patrunjel au efecte deosebite asupra sanatatii.
Deoarece patrunjelul este incarcat cu antioxidanti, beneficiile pentru sanatate sunt numeroase. Este eficient impotriva artritei, iar substantele fitochimice gasite in patrunjel care protejeaza planta de virusi, bacterii si ciuperci pot scadea riscul anumitor tipuri de cancer, diabet, hipertensiune arteriala si boli de inima, potrivit Societatii Americane De Cancer.
1.Patrunjelul combate anemia.
In frunzele acestei plante legumicole se gasesc cantitati impresioante de fier si vitamina C.
Curele cu patrunjel imbogatesc organismul cu acest element mineral si vitamina C, este esentiala pentru sintetizarea fierului.
Patrunjelul ajuta la purificare sangelui.
2. Necesar pentru par, piele si ochi sanatosi
Studiile au demonstrat ca patrunjelul are efecte antioxidante exceptionale.
Elementele chimice din aceasta planta ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, care sunt toxici pentru organism, si imbunatatesc sanatatea celulara ale corpului uman.
Deci consumul constant de patrunjel previne imbatranirea celulara si a pielii.
Este necesara o cantitate suficienta de cupru pentru ca organismul sa creeze pigmentul si textura naturala a pielii, parului si ochilor.
Patrunjelul joaca un rol important in dezvoltarea melaninei, care este responsabila pentru a oferi pielii noastre culoarea, precum si parului si ochilor nostri pigmentul unic, deoarece patrunjelul este format dintr-o cantitate considerabila de cupru.
Cercetarile au aratat, de asemenea ca cuprul ajuta la formarea colagenului, care este substanta responsabila pentru mentinerea aspectului tineresc si elasticitatii pielii. in plus cuprul este implicat in productia de elastina, o substanta care se gaseste in tesutul conjunctiv al pielii care mentine intacta flexibilitatea pielii.
3.Curele cu patrunjel au efect bactericid.
Impiedica dezvoltarea bacteriilor in organism si ajuta la intarirea sistemului imunitar.
4.Patrunjelul utilizat in curele naturiste are actiune deosebita asupra digestiei.
Faciliteaza digestia lenta; mucilagiile care se gasesc in cantitati impresioante in frunzele de patrunjel stimuleaza productia sucurilor gastrice si protejeaza mucoasele stomacale si intestinale.
5.Preparatele naturiste cu patrunjel au efect diuretic.
Favorizeaza producerea de urina si impiedica dezvoltarea pietrelor la rinichi si a infectiilor urinare.
Deci patrunjelul are grija de sanatatea aparatului urinar si previne litiaza renala.
6.In medicina naturista patrunjelul este utilizat pentru reducerea colesterolului din organism.
Preparatele terapeutice cu patrunjel impiedica depunerea de grasimi pe vasele sangvine, de asemenea stimuleaza si imbunatatesc circulatia sangvina.
7.Patrunjelul are efecte afrodisiace.
Frunzele acestei plante stimuleaza virilitatea masculina si feminina.
Imbunatatesc apetitul sexual si este utilizat ca adjuvant in tratarea infertilitatii masculine.
8.Amelioreaza crampele musculare produse in timpul menstruatiei.
Patrunjelul este un suport hormonal deosebit de eficient; stimuleaza productia de hormoni estrogeni si restabileste circulatia sangvina slabita de la nivelul uterului.
Vitamina K prezenta in patrunjel ajuta la reducerea crampelor si a altor dureri menstruale prin reglarea functiei hormonilor. Deoarece vitamina K este o vitamina care coaguleaza sangele, ajuta la sangerarea excesiva in timpul ciclului menstrual si ofera ameliorarea durerii.
Sangerarea excesiva duce la mai multe crampe si dureri in timpul ciclului menstrual. Mai multe cercetari arata ca vitamina K poate ajuta cu simptomele sindromului menstrual, opusul este de asemenea, adevarat – o deficienta de vitamina K duce la inrautatirea acestor simptome.
9.Controleaza artrita reumatoidala
De asemenea, patrunjelul a fost descoperit eficient impotriva artritei reumatoidale. VItamiana C si beta- carotenul gasit in patrunjel au proprietati antiinflamatorii care ajuta la controlul artritei. Se crede cxa aconsumul regulat de patrunjel accelereaza procesul de eliminare a acidului uric, care a fost legat de simptomele artritei.
10. Insomnie
Patrunjelul este format din Fier, care este util in tratarea insomniei si, de asemenea inbunatateste calitatea somnului prin reglarea ritmurilor circadiene. Numarul adecvat de celule rosii din sange poate duce, de asemenea, la o fluctuatie mai mica a tensiunii arteriale, ceea ce poate tine oamenii trezi noaptea.
11. Proprietati anti-diabetice
Patrunjelul a fost folosit in mod traditional ca medicament pentru diabet in Turcia. Pentru a legaliza stiintific aceasta afirmatie, au fost facute cercetari la Universitatea marmara din Istambul, Turcia.
Cercetarea a demonstrat ca soarecii diabetici carora li s-a administrat patrunjel au prezentat o scadere a nivelului de zahar din sange pe o perioada de o luna. Cercetarea precizeaza ca patrunjelul poate fi folosit pentru controlul diabetului.( 2 )
Patrunjel: mod de utilizare
Frunzele ,tulpinile si radacinile de patrunjel pot fi utilizate in curele naturiste sub diferite forme: proaspete, uscate, transformate in infuzii, uleiuri, decoct sau suc proaspat.
1.Patrunjelul proaspat
Proaspat indeparteaza halena, imbunatateste digestia si vitaminizeaza organismul.
Poate fi consumat in diferite preparate culinare sau pur si simplu mestecat.
2.Ceai de patrunjel, preparare
Infuzia preparata prin amestecarea a 10 g de frunze uscate de patrunjel cu 250 ml apa clocotita este un preparat hidratant cu efecte deosebite asupra digestiei, sistemului nervos si cu proprietati antioxidante excelente.
Pentru a beneficia de efectele deosebite, amestecul trebuie lasat la infuzat pentru 10 minute, dupa care se strecoara.
Se consuma cand atinge temperatura agreata de pacient.
3.Ceai de patrunjel verde, preparare
O mana de patrunjel verde se adauga intr-o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 5 minute, se strecoara si poate fi consumat cu miere si lamaie.
Ceaiul de patrunjel verde este bun pentru detoxifierea organismului, ajută în curele de slăbire, stimulează metabolismul, purifică sângele si intărește sistemul imunitar.
3.Uleiul de patrunjel
Uleiul este un preparat cu efecte detoxifiante, anti-reumatice si bactericide puternice.
Uleiul din patrunjel poate fi achizitionat in magazinele specializate.
Poate fi utilizat pentru tratarea infectiilor bacteriene, pentru reglarea tensiunii arteriale si pentru eliminare toxinelor din organism.
4.Decoctul de patrunjel
Decoctul este un stimulent digestiv exceptional, imbunatateste functia aparatului urinar si previne aparitia pietrelor la rinichi.
Decoctul se obtine prin fierberea la foc mic a frunzelor de patrunjel uscate.
Preparatul este extrem de aromat si de placut la gust.
Decoctul din planta are efecte depurative, vitaminizante si mineralizante deosebite.
5.Suc proaspat de patrunjel
Preparatul are efecte laxative deosebite, este un aliat de nadejde in curele de slabit si detoxifiere.
Poate fi obtinut prin amestecarea a 20 g frunze proaspete cu 200 ml apa rece.
Preparatul se mixeaza bine la blender si se consuma dimineata pe stomacul gol.
Alte utilizari traditionale si beneficii ale patrunjelului:
- Patrunjelul mestecat poate ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare, in special dupa consumul de usturoi.
- Ceaiul de patrunjel imbunatateste circulatia sangelui.
- Frunzele pot fi folosite in tratamentul ranilor superficiale, iar sucul stors din radacina reducea umflarea.
- Sucul de patrunjel previne si secretia de histamina; este beneficin tratarea urticariei si ameliorarea simptomelor de alergie.
- Decoctul de radacina de patrunjel poatea ajuta la eliminarea balonarii si scaderea greutatii prin eliminarea aportului suplimentar de apa.
- Patrunjelul a fost folosit in mod traditional ca tonic hepatic si ca mijloc de distrugere apietrelor la rinichi.
- Continutul de saponina din planta poate ajuta la ameliorarea tusei.
- Radacina de patrunjel este laxativa si actiunea sa carminativa poate ameliora flatulenta si colicii.
- Frunzele de patrunjel proaspat adunate au fost folosite ca si cataplasma pentru a ameliora sensibilitatea sanilor la femeile care alapteaza.
- Cataplasmele de patrunjel pot calma, de asemenea, ochii obositi si iritati si pot accelera vindecarea vanatailor.
- Sucul va ameliora mancarimea si intepatiura muscaturilor de insecte si serveste bine ca un repelent pentru tantari.
- Un tampon de tifon imbibat cu suc poate fi aplicat pentru a calma durerea de urechi sau de dinti, sau folosit pentru spalarea fetei impotriva pistruilor.
- Semintele macinate , presarate pe par si masate pe scalp timp de trei zile, sunt un remediu popular despre care se spune ca stimuleaza cresterea parului.
- Patrunjelul a fost folosit si pentru clatirea parului, pentru a elimina paduchii.
Patrunjel: contraindicatii
Patrunjelul este o planta medicinala si culinara populara, dar poate avea si anumite contraindicatii, cum ar fi:
- Hipersensibilitatea la patrunjel: unele persoane pot fi alergice la patrunjel sau la alte plante din familia Apiaceae (cum ar fi morcovii, telina sau feniculul). Acest lucru poate provoca reactii alergice, cum ar fi mancarimea, umflarea sau erupții cutanate.
- Probleme de rinichi: patrunjelul poate contine o cantitate mare de oxalati, care pot cauza formarea de pietre la rinichi. Daca aveti probleme de rinichi sau ati avut in trecut, ar trebui sa evitati consumul excesiv de patrunjel.
- Probleme de sangerare: patrunjelul poate avea un efect de subtiere a sangelui si poate creste riscul de sangerare in cazul in care sunteti deja pe medicamente care subtiaza sangele, sau aveti probleme de coagulare a sangelui. Este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a consuma patrunjel in cantitati mari.
- Femei insarcinate: patrunjelul poate provoca contractii uterine, ceea ce poate fi periculos in timpul sarcinii. Este recomandat ca femeile insarcinate sa evite consumul excesiv de patrunjel.
- Probleme digestive: patrunjelul poate irita tractul digestiv si poate agrava problemele digestive existente, cum ar fi ulcerul gastric sau refluxul gastroesofagian.
- Curele cu patrunjel sunt binevenite, insa trebuie sa aveti grija la cantitati. Adultii nu au voie sa consume mai mult de 200 ml. de suc pe zi, iar copiii 60 ml. pe zi . In caz contrar, vor aparea tulburari digestive si stari avansate de nervozitate.
Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice planta medicinala, inclusiv patrunjel, mai ales daca aveti o afectiune medicala preexistenta sau luati medicamente.
Cultivarea patrunjelului
- Se pot planta seminte sau rasaduri. Adancimea la care se seamana semintele este de max. 1-2 cm.
- Iubeste soarele si se dezvolta bine in locuri insorite, sau partial umbrite si ferite de vant.
- Trebuie udat regulat, insa trebuie evitat excesul de apa.
- Se dezvolta mai bine cu cat rupi mai mult din el.
- Planta creste pana la 15-25 cm.
- Atentie: dupa ce face flori, din iunie pana in august , planta devine necomestibila.