Paste cu sos de rosii si busuioc: reteta pas cu pas cu poze si explicatii
Reteta de paste cu sos de rosii si busuioc este una dintre cele mai des intalnite retete de mancare italiana pentru ca este usor de preparat, iar ingredientele sunt usor de gasit si ieftine.
Nimic nu este mai rapid de facut si mai gustos de o farfurie de paste cu sos de rosii si busuioc, daca doriti sa va satisfaceti dorinta de a manca ceva sanatos, dar in acelasi timp si consistent.
Reteta sosului de rosii cu busuioc face parte din condimentele traditionale ale bucatariei italiene, apoi daca acest sos il preparati cu rosii proaspete (si mai bine cu rosii cherry, ciorchine) gustul este asigurat.
Dupa cum am spus deja, acest prim fel de mancare se prepara foarte repede, in aproximativ 20 de minute, depinde cat de repede incepe sa fiarba apa in care fierbeti pastele.
Paste cu sos de rosii si busuioc: reteta pas cu pas
Ca sa pregatiti acesta reteta aveti nevoie doar de cateva ingrediente (pentru 4 persoane):
- 500 gr de paste (penne, rigatoni sau spaghetti)
- 500 gr de rosii cherry sau rosii autohtone proaspete
- o jumatate de ceapa (daca e mare sau una intreaga daca e mica)
- un catel de usturoi
- ulei de masline
- busuioc proaspat
- parmigiano ras
- sare
- piper
Mod de preparare paste cu sos de rosii si busuioc
1. Puneti pe foc o oala cu apa, aproximativ 4-5 litri. In general se calculeaza un litru de apa la 100 de grame de paste. Adaugati putina sare si acoperiti cu un capac sa fiarba repede.
2. Taiati ceapa marunt si o puneti la calit cu putin ulei de masline intr-o tigaie incapatoare. Adaugati si catelul de usturoi taiat in jumate.
3. Pana se caleste ceapa si usturoiul, spalati bine rosiile si le taiati in cubulete. Daca folositi rosii cherry, precum in acesta reteta, este indeajuns sa le taiati in jumatati.
4. Daca ceapa si usturoiul s-au calit, scoateti afara din tigaie cele doua jumatati de usturoi si adaugati rosiile taiate. Cu un polonic, adaugati putina apa fierbinte din oala de la paste. Adaugati putina sare, putin piper dupa gust, adaugati si frunzele de busuioc intregi, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba sosul la foc mic. Din cand in cand amestecati si daca este nevoie mai adaugati putina apa fierbinte din oala.
5. Daca apa fierbe adaugati pastele in oala si le fierbeti cate minute scrie pe ambalaj.
6. Radeti putin parmigiano intre timp. Este mai bine sa aveti o bucata intreaga de parmigiano si sa radeti cand va trebuie cate putin, astfel isi pastreaza mai bine aroma.
7. Cand pastele sunt fierte, le strecurati si le adaugati in tigaia unde fierbe sosul de rosii cu busuioc. Amestecati bine cateva secunde, astfel sosul de rosii patrunde in paste, opriti focul si cu o paleta faceti portiile pe farfurii.
8. Dupa ce ati facut portiile pe farfurie, presarati putin parmigiano ras pe deasupra, decorati cu o frunza (sau mai multe) de busuioc si serviti fierbinte.
Dupa cum vedeti reteta paste cu sos de rosii si busuioc are un mod de preparare foarte simplu si rapid. Cantitatea ingredientelor poate sa difere in functie de gustul si foamea fiecaruia, de exemplu eu in acesta reteta pentru 4 persoane am folosit 500 de grame de penne rigate, dar in general o portie de paste este de 80-100 de grame.
Sosul de rosii se poate face si cu rosii in suc de rosii in conserva, dar daca doriti sa simtiti cu adevarat o aroma deliciosa va sfatuiesc sa folositi rosii proaspete romanesti sau rosii cherry care sunt mai aromate.
La acest fel de paste in general se foloseste parmigiano ras, dar daca va place puteti sa folositi si pecorino romano (branza de oaie).
In ceea ce priveste pastele se pot folosi paste scurte (penne, rigatoni, fusilli) sau paste lungi (spaghetti, linguine sau bucatini). Important este sa alegeti paste de calitate, care nu se lipesc si nu se destrama cand le fierbeti.
Pofta buna!