Paine cu cartofi; reteta simpla pas cu pas
Paine cu cartofi facuta in casa. Cum poti face o reteta simpla de paine cu cartofi ?
Painea reprezinta unul dintre alimentele principale ale omului, si se consuma aproape la fiecare masa. Exista multe sortimente de paine, realizate cu multa fantezie, din diferite cereale. Am ales sa scriu in acest articol reteta mea de paine cu cartofi, pe care o fac periodic, pentru ca in afara de faptul ca este foarte gustoasa, spre deosebire de alte sortimente de paine, se pastreaza proaspata 4 zile fara sa se usuce sau sa se faramiteze.
Ingrediente necesare pentru paine cu cartofi
- 1 kg faina
- 600 gr. cartofi fierti
- 700 ml apa calduta
- 50 gr. drojdie
- 3 lingurite rase de sare
- 1 lingurita de zahar
Paine cu cartofi – Mod de preparare
Cartofii bine spalati se fierb in apa clocotita cu putina sare aprox. 30-40 minute, iar cand furculita intra cu usurinta in ei se scurg de apa.
Se curata cat sunt inca fierbinti apoi se rad pe razatoarea cu gauri mici sau se zdrobesc cu presa de cartofi.
Intr-un castron se freaca drojdia cu sarea si cu zaharul pana cand se lichefiaza, apoi se adauga peste faina.
Se amesteca intai cu o lingura, apoi se framanta cu pumnii stransi, cca. 10-15 minute, aducand aluatul de la margine spre mijloc, ca sa se incorporeze cat mai mult aer.
Aluatul nu trebuie sa fie prea tare (dens), sa se poata framanta usor, dar nici prea moale altfel va curge cand se modeleaza painea.
Aluatul framantat, se acopera si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul, aprox. 40 min.
Se adauga cartofii fierti, apoi se framanta din nou pana se incorporeza cartofii in aluat, aprox. 2-3 minute.
Se rastoarna aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina, se aplatizeaza si se da o forma ovala, apoi se ruleaza pana la jumatate iar pe cealalta jumatate se presara faina.
Se da bucatii de aluat o forma cat de cat rotunda, se lasa pe blatul de lucru inca 10 minute, apoi se rastoarna in tava acoperita cu hartie de copt cu imbinarea in sus.
Cuptorul electric se incinge la 220 grade Celsius , si se da painea la copt pentru 45 de minute.
Painea se scoate din cuptor, se aseaza pe un gratar de bucatarie, iar cand sa racit complet se poate taia.