Paducel: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Paducel (Crataegus monogyna), este unul dintre arbustii care fac minuni asupra starii de sanatate, insa se remarca si prin aspectul deosebit, fapt pentru care este cultivat in gradini si parcuri. Vom descoperi in urmatoarele randuri care sunt caracteristicile arbustilor de paducel, cum pot fi recunoscuti, beneficiile pentru sanatate, contraindicatiile, cum pot fi utilizate organele recoltate in terapiile naturiste si multe alte informatii despre paducel.
Planta de paducel impresioneaza in primul rand prin florile albe sau rosii puternic inmiresmate, prin frunzele carnoase lobate si datorita fructelor rotunde de culoare rosu intens.
Pomii de paducel au o lunga istorie datorita proprietatilor curative deosebite.
Despre efectele speciale ale paducelului mentiona la inceputul secolului I chiar Discorides, unul dintre cei mai renumiti medici ai Greciei Antice.
In spatiul carpato-danubiano-pontic, paducelul era utilizat inainte de cucerirea romana pentru tratarea bolilor de inima si de ficat.
Efectele benefice ale acestei plante indigene au fost recunoscute si de studiile moderne, organele de paducel fiind utlizate cu succes si in zilele noastre in terapiile naturiste.
Paducel planta medicinala: caracteristici generale
Paducelul este cunoscut in popor si sub numele de maracine, gherghinar sau gherghin.
Creste cu precadere in zonele cu clima temperata din Europa, Asia si America de Nord.
In Romania este intlanit in zonele deluroase, subcarpatice si montane.
Poate fi intalnit in parcuri si gradini, liziere si poieni.
Este unul dintre pomii care isi deschide florile la sfarsit de primavara, acestea sunt foarte apreciate de insecte si albine.
Arbustii ating in general inaltimea de 3-5 m, insa pomii batrani pot atinge uneori si 10 m.
Tulpina este acoperita cu scoarta de culoare gri – verzui si este prevazuta cu tepi foarte ascutiti ce pot creste pana la 5 cm.
Frunzele sunt lobate si cresc in spirala pe lastarii tineri dar si pe ramurile batrane si ghimpoase.
Florile sunt frumoase, au cate cinci petale, numeroase stamine roz si miros discret, dar imbatator.
Florile sunt bogate in uleiuri eterice, care au actiune sedativa asupra inimii.
Fructele sunt poame marunte, cu diametrul de aproximativ 1 cm.
La maturitate au culoare rosu intens.
Pulpa acestora este carnoasa si delicata, deci fructele sunt foarte atractive consumului.
In interior, fructele adapostesc 1-5 seminte marunte.
In scop terapeutic de la paducel sunt utilizate florile ce trebuie recoltate cand sunt bine inflorite, adica in lunile mai, iunie, frunzele si fructele trebuie culese in toamna, pentru ca atunci sunt mai bogate in principii active.
Aceste organe contin substante flavonoide, uleiuri eterice, acizi (triterpenic, crategic si ursolic), pectine, tanin si substante sterolice.
De asemenea au in compozitie cantitati generoase de vitamina C.
Paducel: proprietati terapeutice
Boabele de păducel sunt o sursă bogată de polifenoli , care sunt compuși puternici antioxidanți găsiți în plante (2).
Elementele chimice mentionate mai sus, au proprietati sedative, vasodilatatoare, antispasmodice, astringente, antiasmatice, hipotensive si tonic cardiace.
Paducel: beneficii
Preparatele cu paducel sunt indicate in terapiile naturiste pentru a trata afectiunile cardiace, palpitatiile, angina, starile de anxietate, insomnia si alte boli ale aparatului circular.
1. Paducelul actioneaza ca tonic asupra inimii.
Imbunatateste capacitatea acestui muschi de a se contracta, ameliorand astfel modul de pompare a sangelui in organism.
Preparatele cu frunze si flori de paducel sunt indicate pentru prevenirea afectiunilor cardiace.
2. Preparatele de paducel sunt bune vasodilatatoare si ajuta la dilatarea arterelor coronare.
In acest mod inima este mai bine irigata.
Ceaiurile din paducel nu trebuie sa lipseasca din trusa naturista a batranilor si a persoanelor predispuse la afectiuni cardiace.
Glicozidele din frunze sunt substante foarte complexe si actioneaza ca tonic asupra vaselor sangvine.
3. Actioneaza ca antioxidant si reduce riscul de degenerare a vaselor sangvine.
Substantele flavonoide din compozitia frunzelor de paducel actioneaza asupra permeabilitatii membranelor vaselor sangvine, impiedicand deteriorarea si distrugerea acestora.
De asemenea aceste substante au actiune antioxidanta eliminand radicalii liberi din organism.
Paducelul actioneaza profund, la nivelul celulelor si previne imbatranirea prematura a acestora.
4. Ajuta la calmarea sistemului nervos.
Uleiurile volatile din florile de paducel favorizeaza producerea de hormoni, care inlesnesc relaxarea sistemului nervos.
Preparatele cu flori de paducel sunt foarte apreciate in cazurile de surmenaj nervos, astenie si hiperactivitate nervoasa.
O cana de ceai de paducel consumata seara induce somn linistit si odihnitor.
5. Paducelul imbunatateste memoria si activitatea neuronala.
Preparatele cu paducel imbunatatesc oxigenarea celulelor nervoase, fapt pentru care sinapsele se realizeaza mai rapid.
Acest fenomen se observa rapid asupra functionarii memoriei si a activitatii de invatare.
Paducelul este un supliment bun pentru adolescentii care sunt supusi unor examene riguroase si studentilor aflati in sesiune.
Paducel: mod de utilizare
Paducelul este utilizat in terapiile naturiste sub forma de ceai, decoct, pulbere, tinctura, extract sau suc de fructe.
1. Ceai de paducel, preparare
Ceaiul este un produs intens utilizat in tratamentele naturiste in special in curele de preventie.
Poate fi obtinut prin amestecarea florilor si frunzelor uscate de paducel cu 250 ml de apa aflata la punctul de fierbere.
Preparatul trebuie acoperit si lasat sa lucreze pentru 15-20 de minute dupa care poate fi filtrat.
Se consuma cand atinge o temperatura placuta.
2. Pulberea de paducel
Pulberea se obtine prin macinarea fina a frunzelor uscate a fructelor deshidratate.
Pulberea este eficienta in tratarea afectiunilor cardiace si vasculare.
Poate fi consumata inmuiata in apa rece.
Este important ca pulberea sa fie lasata sa actioneze pentru 8-10 ore inainte de a fi bauta.
Pulberea este recomandata pentru tratarea durerilor articulare, anxietate, nevroza si insomnie.
3. Tinctura de paducel
Tinctura preparata din flori si frunze amestecate cu alcool alimentar, este un preparat complex, ce este rapid acceptat si asimilat de organism. Tratamentele de 3 – 4 saptamani cu tinctura de paducel erau utilizate si de batrani pentru calmarea simptomelor de arteroscreloza, insomnie, dar si pentru prevenirea preinfarctului miocardic.
4. Decoctul de paducel
Decoctul este de asemenea un preparat complex, bogat in substante chimice benefice pentru organism.
Decoctul se obtine prin amestecarea a 20 g frunze si flori maruntite, cu 300 ml apa rece.
Preparatul se pune la foc mic si se lasa sa fiarba pentru 10 minute, se lasa la racorit si se strecoara prin sita fina.
Se consuma indulcit sau simplu, dupa preferinta pacientului.
5. Sucul de paducel
Sucul poate fi obtinut din fructe proaspat stoarse.
Are efect tonic, energizant si detoxifiant asupra organismului.
Este si un preparat savuros ce transforma tratamentul intr-o activitate placuta.
6. Extractul de paducel
Extractul este un preparat obtinut din muguri si lastari fragezi de flori si frunze.
Poate fi achizitionat din magazinele de specialitate.
Extractul de păducel are o actiune tonică asupra muschiului inimii, ducând la o crestere a capacitătii acestuia de a contracta si a pompa sângele în organism.
Contribuie la dilatarea arterelor coronare, ceea ce duce la o mai bună irigare a inimii si la reducerea consumului de oxigen de către miocard si diminuează tensiunea arterială:
Este indicat in tratarea afectiunile neuronale, înlătură oboseala după masă, creste permeabilitatea vaselor sanguine, ajută la dilatarea bronhiilor, contribuie la scăderea colesterolului si reduce problemele care apar în perioada de menopauză.
Alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari
Paducelul (Crataegus monogyna) este un arbust care face parte din familia rozaceelor si este originar din Europa, Asia si Africa de Nord.
Fructele sale, cunoscute sub numele de fructe de paducel, sunt bogate in antioxidanti si au fost utilizate in mod traditional pentru a trata o serie de afectiuni.
In alte tari, paducelul este utilizat in mod traditional pentru a trata probleme cardiovasculare, inclusiv tensiune arteriala ridicata, insuficienta cardiaca, arterioscleroza si angina pectorala.
De asemenea, este folosit pentru a reduce nivelul de colesterol si pentru a imbunatati circulatia sangelui.
In medicina traditionala chineza, paducelul este utilizat pentru a trata insomniile, anxietatea si problemele digestive.
Este considerat un tonifiant cardiac si este utilizat pentru a trata tulburari ale ritmului cardiac si pentru a imbunatati functia sistemului cardiovascular.
In India, paducelul este utilizat in mod traditional pentru a trata probleme digestive, inclusiv diareea si dispepsia.
Este de asemenea utilizat pentru a reduce inflamatiile si pentru a imbunatati functia sistemului imunitar.
In plus fata de utilizarea sa medicinala, paducelul este uneori folosit in bucatarie pentru a face gemuri, sucuri sau ceaiuri.
De asemenea, este utilizat ca si ingredient in unele bauturi alcoolice, cum ar fi ginul.
Este important sa consultati un medic inainte de a utiliza paducelul in scopuri medicinale, deoarece poate interactiona cu anumite medicamente sau poate provoca reactii adverse la unii pacienti
Paducel: contraindicatii si reactii adverse
Deși paducelul este utilizat în mod tradițional pentru tratarea anumitor afecțiuni, există unele contraindicații și precauții care trebuie luate în considerare:
- Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul de paducel, deoarece nu există suficiente cercetări pentru a stabili siguranța acestuia în aceste situații.
- Persoanele care iau medicamente pentru afecțiuni cardiace ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a începe să ia suplimente de paducel, deoarece poate exista un risc de interacțiune cu medicamentele prescrise pentru aceste condiții.
- Persoanele care au alergii la plante din familia rozaceelor (cum ar fi merele, perele sau trandafirii) ar trebui să evite consumul de paducel sau suplimente care conțin paducel.
- Paducelul poate provoca dureri de cap, amețeli sau somnolență, în special la doze mari, deci ar trebui să fie consumat cu precauție înainte de a conduce sau de a utiliza utilaje grele.
- Paducelul poate reduce tensiunea arterială, deci persoanele care au tensiunea arterială scăzută sau care iau medicamente pentru tensiune arterială ar trebui să fie precauți înainte de a consuma paducel sau suplimente care conțin paducel.
- Este important să consultați întotdeauna un medic înainte de a lua suplimente de paducel sau orice alt supliment pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră și nu va interacționa cu medicamentele pe care le luați deja