Nucsoara: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Nucsoara (Myristica fragrans) este cunoscuta mai ales din cauza proprietatilor alimentare, si nu numai. In urmatoarele randuri vom trece in revista principalele caracteristici, proprietati, modul de utilizare in tratamentele naturiste, beneficiile pentru sanatate, contraindicatiile plantei si multe alte informatii despre nucsoara.
Nucsoara este samanta fructului unui arbore numit Myristica Fragrans.
Desi este cunoscut ca fiind un ingredient ce da savoare preparatelor culinare, aceasta este utilizata inca din vechi timpuri in tratarea diferitelor afectiuni.
In medicina chineza se foloseste pentru reducerea durerilor articulare si in eliminarea durerilor stomacale stimuland digestia, precum si in tratarea afectiunilor pulmonare, iar romanii si grecii o foloseau ca tonic.
Cei mai mari producatori de nucsoara sunt India, Indonezia si Sri Lanka.
Nucsoara planta medicinala: caracteristici generale
Arborele face parte din familia Myristicaceae, ajunge la inaltimi de 18-20 m, are frunze lucioase, groase, ce isi mentin culoarea verde pe tot parcursul anului si infloreste dupa 7 ani de la plantare; are flori mici, galbene.
Florile produc fructe de culoare galben deschis, carnoase, oleaginoase, ce se culeg in perioada iulie-august.
In interiorul membranei portocalii si a invelisului lemnos se afla samanta, numita nucsoara.
Nucsoara: proprietati medicinale
Are o aroma puternica, gust piperat si usor amar, datorat continutului de ulei eteric si a uleiului gras aromatic.
Planta este bogata in antioxidanti, uleiuri esentiale, vitaminele A, B si C, calciu, magneziu, zinc, piridoxina, potasiu, acid ascorbic, riboflavina tiamina, eugenol, acid folic.
Aceasta are proprietati antiinflamatorii, antimicrobiene, antibacteriene, antispasmodice, afrodisiace, stimulente, carminative, detoxifiante, calmante, excitante, vermifuge, antireumatismale, antinevralgice, tonice, antiseptice.
Nucsoara: beneficii
1.Dureri abdominale
Datorita proprietatilor carminative,aceasta calmeaza durerile abdominale si favorizeaza eliminarea gazelor intestinale; amelioreaza diareea, greata, balonarea, combate lipsa poftei de mancare si stimuleaza digestia; consumata preventiv impiedica fermentatiile intestinale.
2.Sistemul cardiovascular
Stimuleaza sistemul cardiovascular, este un bun tonic si are rolul de a combate stresul, de a inlatura starile aferente anxietatii; fiind bogata in potasiu, scade tensiunea arteriala si are rol de imbunatatire a circulatiei sangelui.
3.Detoxifiere
Joaca un rol important in procesul de detoxifiere al organismului in principal la nivelul ficatului si al rinichilor.
4.Efect antibacterian
Aceasta contine substante cu efect antibacterian, astfel ca poate lupta impotriva cariilor (prevenirea acestora), distrugand bacteriile localizate in cavitatea bucala; combate respiratia neplacuta.
5.Dureri musculare
Are efecte benefice in durerile musculare si articulare, reumatice, cat si in leziunile musculare.
Preparatele curative cu nucsoara pot vindeca diferite rani, eczeme, leziuni ale pielii.
Acestea au efecte cicatrizante si hemostatice.
6.Astm bronsic
Poate fi utilizata in tratarea afectiunilor tractului respirator si al astmului bronsic.
Are efect antiinflamator, expectorant si antibacterian puternic.
Ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor bronhice si pulmonare.
7.Faciliteaza eliminarea pietrelor la rinichi.
Contribuie la buna functionare a ficatului si faciliteaza eliminarea pietrelor la rinichi.
Preparatele cu nucsoara au in compozitie cantitati importante de principii amare si uleiuri eterice care favorizeaza dizolvarea calculilor biliari.
8.Are efecte bune in cazul hipotermiei si al transpiratiilor reci.
9.Sistem nervos
Este un tonic al sistemului nervos ce ajuta la inlatura starilor de oboseala si ameteala, combate raul de mare, creste rezistenta organismului la infectii bacteriene si virale.
10.Colesterol
Ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) si a depozitelor de grasime din jurul inimii, aortei si ficatului; impiedica formarea de cheaguri de sange.
Nucsoara: mod de utilizare
Nucsoara este utilizata sub forma de pulbere, unt de nucsoara si ulei esential de nucsoara.
1.Ulei de nucsoara
In tratarea si ameliorarea durerilor musculare si articulare se foloseste uleiul esential de planta (3-4 picaturi) in combinatie cu 50 ml de ulei din salvie, rozmarin, muscata, piper negru, chiparos, portocale.
Se aplica pe zona afectata de trei ori pe zi.
Uleiul este destinat utilizarii externe si poate fi procurat din magazinele de specialitate.
2.Pulberea de nucsoara
Pulberea, poate fi obtinuta prin macinarea fina a semintelor de nucsoara.
Se poate aplica pe rani si cicatrici pentru a grabi cicatrizarea acestora.
Tot pulbere se foloseste si pentru masaj, in cazul paraliziilor faciale ori generale, cat si a frictionarii intregului corp, pentru combaterea transpiratiilor reci, a hipotermiei.
Pulberea este benefica si persoanelor ce au rau de mare.
Pentru a preveni acest disconfort se consuma un varf de cutit de nucsoara pudra inainte de calatorie.
3.Decoctul de nucsoara
Decoctul este folosit pentru gargara, pentru reducerea durerilor de dinti, halitozei, in vederea intaririi gingiilor, cat si in ameliorarea tusei, fiind un bun expectorant, pentru ameliorarea durerilor de dinti si a gingiilor.
Decoctul se obtine prin fierbere la foc mic a pulberei de planta.
4.Pasta medicinala de nucsoara
Pasta medicinala obtinuta prin combinarea mierii de albine si nucsoara se aplica pe ten pentru indepartarea punctelor negre, pentru combaterea inflamatiei, a rosetei, a cosurilor.
Preparatul poate fi obtinut in casa si are efecte cicatrizante si antiinflamatorii deosebite.
5.Combaterea insomniei.
Laptele cald amestecat cu pulbere de nucsoara ajuta la combaterea insomniei.
Acest preparat are efecte relaxante si calmante asupra sistemului nervos si muscular.
6.Ceai de nucsoara, preparare
Infuzia de nucsoara este eficienta in cazurile de deshidratare.
Infuzia pregatita din jumatate de masura de nucsoara cu 250 ml de apa clocotita, trebuie consumata incet, atunci cand ajunge la temperatura agreata de pacient.
Alte beneficii si utilizari in lume
Nucșoara (Myristica fragrans) este o plantă originară din Insulele Moluce din Indonezia, iar în prezent este cultivată și în alte țări tropicale, cum ar fi India, Sri Lanka, Grenada și Jamaica.
Este recunoscută în special pentru utilizarea sa ca și condiment, dar are și o serie de alte beneficii și utilizări tradiționale în alte țări.
Unele dintre aceste beneficii și utilizări includ:
Proprietăți afrodisiace: Nucșoara este utilizată în multe culturi pentru proprietățile sale afrodisiace. În India, este considerată un afrodisiac puternic și este adesea inclusă în tratamentele ayurvedice pentru disfuncții sexuale.
Proprietăți antiinflamatorii: Uleiul de nucșoară este utilizat în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Este utilizat pentru tratarea durerilor de cap, a durerilor musculare și a artritei.
Proprietăți antiseptice: Uleiul de nucșoară are proprietăți antiseptice și antifungice și este utilizat în multe țări pentru a trata infecțiile fungice și bacteriene.
Utilizare culinară: Nucșoara este un condiment popular în multe bucătării din întreaga lume și este folosit pentru a da gust diferitelor preparate, cum ar fi prăjituri, prăjituri, budinci, sosuri și curry-uri.
Utilizare în parfumerie: Uleiul de nucșoară este utilizat în producția de parfumuri și arome pentru că are un miros cald și dulceag.
Utilizare în industria cosmetică: Uleiul de nucșoară este utilizat în produsele cosmetice pentru că are proprietăți antioxidante și hidratante.
Utilizare în tratamente dentare: Uleiul de nucșoară este utilizat în multe țări pentru a trata problemele dentare, cum ar fi gingivita și durerile de dinți.
În concluzie, nucșoara are o serie de beneficii și utilizări tradiționale în multe țări din întreaga lume.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza nucșoară ca supliment alimentar sau pentru tratarea unei afecțiuni medicale
Nucsoara: contraindicatii
Nucșoara (Myristica fragrans) este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene și antitumorale, dar există și anumite contraindicații pe care ar trebui să le cunoașteți:
- Sarcina și alăptarea: consumul de nucșoară în timpul sarcinii și alăptării este contraindicat. Acest lucru se datorează faptului că nucșoara poate provoca contracții uterine și poate afecta dezvoltarea fătului sau poate fi transmisă prin laptele matern.
- Alergii: unele persoane pot prezenta reacții alergice la nucșoară. În cazul în care observați simptome precum erupții cutanate, mâncărime sau umflături după consumul de nucșoară, este important să evitați consumul acesteia.
- Boli hepatice: nucșoara conține substanțe care pot fi toxice pentru ficat. În cazul în care aveți probleme hepatice sau luați medicamente pentru aceste probleme, trebuie să evitați consumul de nucșoară.
- Boli renale: nucșoara poate provoca acumularea de fluide în organism și poate agrava simptomele unor afecțiuni renale. Persoanele care suferă de boli renale ar trebui să evite consumul de nucșoară.
- Boli cardiovasculare: consumul excesiv de nucșoară poate afecta tensiunea arterială și poate agrava simptomele anumitor afecțiuni.