Mango: proprietati, beneficii si contraindicatii
Mango este fructul arborelui Mangifera indica, din aceeasi familie botanica (Anacardiaceae) ca si caju si fistic. In urmatoarele randuri vom descoperi principalele proprietati, beneficii pentru sanatate, valorile nutritionale, contraindicatiile si multe alte informatii despre mango.
Este originar din regiunea de la poalele Himalaya, din nord-vestul Indiei, desi a gasit pamant fertil in toata Asia de Sud-Est, unde este cultivat de peste 4000 de ani.
De acolo s-a raspandit in toate zonele calde ale planetei prin mana calugarilor budisti, a comeciantilor persi, portughezi, spanioli si englezi.
Aproape toate limbile au incorporat in vocabularul lor o derivatie a tamilului (limba din sud -estul Indiei) „mangkay”, pe care portughezii l-au transformat in „manga” si englezii in „mango”. Cu toate acestea, in India este cunoscut prin termenul hindi „aam” care inseamna „comun”.
Mango este fructul national al Indiei, deoarece este un fruct omniprezent in continent, unde se produc tot atatea mango ca si restul fructelor combinate.
Se estimeaza ca India produce doua treimi de mango din lume, aproximativ 14 milioane de tone anual. Este asadar fructul national si este legat de multe legende.
Cel mai faimos este cel care il leaga de Siddharta Gautama, Buddha, care aproape intotdeauna este reprezentat la umbra unui mango perpetuu proaspat (arborele poate ajunge la 40 de metri inaltime si 10 metri in latime).
Motivul este ca Buddha a atins iluminarea sub un mango, care de atunci a fost cunoscut drept „pomul intelepciunii”sau „bodhi”.
Mango: valori nutritionale
Cate calorii are un mango? Daca analizam valorile nutritionale ale acestui fruct tropical, la fiecare 100 de grame gasim:
- Calorii: 65 kcal
- Proteine: 0,6 g
- Grasimi: 0,5 g
- Carbohidrati: 12,8 g
- Fibre: 1,7 g
Mango: proprietati
Care sunt proprietatile mango-ului?
Fructul se remarca prin setul de nutrienti si substante antioxidante care se afla in compozitia sa.
1.Sursa de vitamine C si A
Un singur fruct de 200 g asigura cantitatea zilnica recomandata de vitamina C ( aprox. 60 mg) si 60% vitamina A, sub forma de beta -caroten.
Mango este una dintre cele mai importante surse ale acestui nutrient.
2. Bogat in vitamina E
Desi vitamina E, unul dintre cei mai eficienti antioxidanti si protectori ai inimii, se gaseste de obicei in principal in alimentele grase, mango-ul are o cantitate extraordinara pentru un fruct. O bucata de 200 g asigura 2,3 g, adica 23 % din cantitatea zilnica recomandata.
3. Contine magneziu si potasiu
In ceea ce priveste continutul de minerale, se remarca proportiile de magneziu si potasiu ( in ambele cazuri, un mango asigura 10% din necesarul zilnic).
4.Contine acizi de curatare
Pe langa nutrienti, fructul ofera si alte substante cu efecte benefice asupra sanatatii. Acizii tartric si malic ajuta la contracarea efectului reziduurilor metabolice de natura acida.
Mango: beneficii pentru sanatate
Care sunt beneficiile fructului mango?
Compozitia particulara a fructului previne bolile degenerative, in special afectiunile cardiace, cancerul, si diabetul ( este bogat in carbohidrati, dar nu ofera atat de multe calorii pe cat ar putea sugera gustul sau dulce: 100 g contin doar 65 de calorii cu o doza buna de fibre).
1.Protejeaza pielea si mucoasele
Datorita continutului sau de beta -caroten, este util pentru a proteja pielea, mucoasele, ochii si inima impotriva radicalilor liberi.
2. Mentine oasele si muschii in forma
Combinatia de magneziu si potasiu face ca fructul sa fie indicat pentru a mentine sistemul musculo-scheletic in forma buna (previne de la osteoporoza pana la crampe musculare).
De asemenea, aceste minerale participa la controlul tensiunii arteriale, favorizeaza eliminarea lichidelor si buna functionare a rinichilor.
3. Alcalinizeaza si fluidizeaza sangele
Acizii organici slabi furnizati de mango, odata asimilati in organism, se combina cu mineralele si dau nastere la saruri care au capacitatea de a fluidiza si alcaliniza sangele.
4.Favorizeaza asimilarea nutrientilor
De asemenea, poseda enzime cu proprietati asemanatoare cu cele ale papainelor din papaya sau ale bromelainei din ananas.
Aceste enzime promoveaza asimilarea macronutrientilor si sunt partial responsabile pentru ca fructul sa fie atat de usor de digerat incat se spune ca „inmoaie” si „purifica” stomacul si intestinele. De aceea este recomandat persoanelor care sufera de probleme digestive.
5. Intareste sistemul imunitar
Vitaminele si mineralele antioxidante, impreuna cu compusii fenolici, ajuta sistemul imunitar sa previna si sa lupte impotriva bolilor.
Quercetina, izoquercetina, astragalina, fisetina acidul galic si metigalatul au efecte antioxidante.
6. Aportul de fibre
Mango, ca toate fructele in general, ofera si o doza semnificativa de fibre, care ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul digestiv, previne constipatia si scade colesterolul rau, care protejeaza inima si sistemul circulator.
Indicatii conform Ayurveda
Mango fiind fructul care domneste in India, este interesant de cunoscut proprietatile pe care medicina traditionala Ayurveda, le atribuie acestuia.
Conform acestei intelepciuni stravechi, mango mareste cei sapte dhatus sau nutrienti corporali, care sunt esenta alimentelor, muschilor, grasimilor, maduvei, spermei si sangelui.
Aceasta inseamna ca este util pentru functionarea generala a organismului. Mai exact in India este folosit pentru intarirea inimii, oprirea sangerarii, tratarea anemiei si a menstruatiei grele, purificarea ficatului si pierderea in greutate.
Terapeutii ayurvedici folosesc chiar si samburele fructului, al carui decoct astringent este un remediu popular impotriva diareei, cistitei, hemoroizilor si inflamatiilor uretrei, printre alte tulburari.
Mango: precautii si contraindicatii
Fructul mango poate fi consumat în siguranță de majoritatea oamenilor, dar poate exista un risc de reacție alergică la mango pentru unii indivizi.
Mai jos sunt enumerate câteva contraindicații ale fructului mango:
- Alergie la mango: Unele persoane pot fi alergice la fructul mango, mai ales dacă au alergii alimentare la alte fructe tropicale. Alergia la mango poate provoca simptome precum mâncărime, umflarea buzelor și a limbii, erupții cutanate sau dificultăți de respirație.
- Diabet: Mango este bogat în zaharuri și poate crește nivelul de zahăr din sânge. Persoanele cu diabet ar trebui să consume mango cu moderație și să ia în considerare valoarea sa nutrițională în planificarea dietelor lor.
- Boli renale: Persoanele care suferă de boli renale ar trebui să limiteze consumul de mango, deoarece fructul conține o cantitate semnificativă de potasiu, care poate fi dăunător în cazul acestor afecțiuni.
- Intoleranță la fructoză: Mango conține fructoză, un tip de zahăr, și poate fi problematic pentru persoanele care suferă de intoleranță la fructoză.
- Interacțiuni cu medicamente: Mango poate interacționa cu unele medicamente, precum cele pentru tensiunea arterială sau diabet. Persoanele care iau astfel de medicamente ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a consuma mango.
- Ingestia de mango poate provoca eruptii cutanate similare cu iedera otravitoare la persoanele sensibile.
- Evitati consumul excesiv al acestui fruct.
- Daca este consumat in exces, creste nivelul de zahar din sange, provoaca diaree si crestere in greutate.
- O substanta alba gasita in mango crud poate provoca alergie la unele persoane.
- Unele persoane pot prezenta curgerea nasului, lacrimarea ochilor si soc anafilactic.
- Seva de mango provoaca alergii si vezicule.
Este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a introduce orice aliment nou sau neobișnuit în dieta dumneavoastra.