Macese: beneficii, proprietati, mod de utilizare, contraindicatii
Macesul sau trandafirul salbatic (Rosa canina) este unul dintre arbustii nativi ce isi gasesc utilizarea in numeroase industrii. In acest articol vom discuta despre principalele proprietati, descrierea plantei, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare si multe alte informatii despre macese.
Macesul este cunoscut si sub denumumirile de trandafir salbatic, rug, cacadâr, sau ruja.
Este in primul rand un arbust decorativ, care impresioneaza prin forma si culoare, o planta medicinala cu numeroase beneficii asupra organismului.
Macesele sunt un ingredient de baza in cosmetica si industria farmaceutica, in plus, este o planta cu proprietati melifere deosebite.
Bobitele rosii de macese recoltate in plina toamna sunt printre cele mai puternice imunostimulatoare.
Acesta au fost utilizate de bunicii nostrii pentru a-si mentine starea de sanatate impecabila in timpul iernii, si inainte de acestia au fost utilizate si de bunicii bunicilor…
Gemurile si sucurile din macese aveau proprietatea de a tonifia organismul si de a-l feri de raceli.
Proprietatile curative ale trandafirului salbatic au fost confirmate si reconfirmate in numeroase studii medicale, fapt pentru care organele acestei plante sunt utilizate in terapiile naturiste sub diferite forme.
Maces: caracteristici generale
Tufele de maces sunt foarte raspandite in Europa, Asia si Africa de nord.
Deoarece nu suporta umbra, macesul se instaleaza in rarituri de paduri de foioase sau pe marginea acestora, in poieni, pe coaste cu expunere insorite, parcuri, campii, gradini sau chiar intre arbustii decorativi ce infrumuseteaza marginea drumurilor.
Creste raspandit pe tot teritoriul tarii noastre.
Trandafirul salbatic nu este pretentios fata de sol, se dezvolta bine in solurile compacte sau chiar in cele degradate.
Prezinta rezistenta buna la ger si seceta, si creste frumos in aglomerari urbane.
Macesul atinge inaltimea de 1-3 m.
Tulpina este verde, acoperita cu tepi mici in forma de carlige, lastarii proaspeti au culoare brun roscat, si se inverzesc pe masura ce se dezvolta. De-a lungul tulpinii cresc frunzele penate, formate din 5-7 frunzulite dintate, acestea cad in timpul iernii.
Florile sunt roz pal sau albe, au diametrul de 5-6 cm, cresc fie solitare fie grupate cate doua sau trei, si emana miros puternic foarte placut.
Florile trandafirului salbatic sunt foarte atractive pentru albine si alte insecte.
Macesele ( Fructus Cynosbati): caracteristici
Macesele sunt de fapt fructe false, au forma ovala si culoare rosu-portocaliu intens.
Ele nu sunt adevaratele fructe ale macesului , ci numai receptaculul transformat al florii, are o forma globuloasa, putin alungita si se numeste enduvie.
Macesele sunt comestibile, foarte cautate de gospodine datorita gemului sanatos si delicios care se prepara din ele, au gust acrisor si sunt foarte bogate in elemente nutritive si substante chimice ce ofera numeroase beneficii organismului.
Macesele se recolteaza in lunile august-octombrie in functie de altitudinea terenului, cand sunt inca in parg si capata culoarea rosu-inchis.
Fructele recoltate trebuie sa fie sanatoase, intregi, portocalii sau rosii si sa aiba o consistenta ferma.
Se pot pastra in lazi sau cosuri, in locuri aerisite si racoroase pana va avea loc procesul de uscare.
Uscarea maceselor se face cu aer cald (85-105 grade C).
Acestea sunt ingrediente de baza pentru numeroase preparate naturiste.
De la arbustul de maces in scop terapeutic mai sunt recoltate si petalele bogate in uleiuri eterice si semintele care au continut bogat de acizi grasi esentiali si vitamine.
Macese: proprietati si beneficii pentru sanatate
Macesele sunt bogate in acizi esentiali – acid malic, acid nicotinic, acizi citric, vitamina C si vitaminele B1, B2, K, P, E, F si PP.
In compozitia acestora se gasesc si cantitati importante de pectine, zaharuri, proteine, lecitina, celuloza si alti compusi precum betulina si licopen (ofera culoare protocaliu intens).
Aceste substante chimice si nutritice actioneaza asupra organismului oferindu-i proprietati vitaminizante, tonice, imunostimulatoare, oxido-reducatoare, relaxante.
De asememea preparatele cu macese actioneaza in cel mai profund mod asupra organismului accelerand metabolismul celular.
Valoarea nutrițională (la 100 grame):
Calorii: 109 g
Carbohidrati: 22,9 g
Proteine: 1,9 g
Grăsime: 0,7 g
Fibră: 4 g
Fosfor: 8 mg
Potasiu: 23 mg
Iata care sunt principalele beneficii ale maceselor:
Vitaminizeaza organismul.
Cel mai important beneficiu al maceselor, se regăsește în aportul mare de vitamina C.
Acest lucru ajută la întărirea sistemul imunitar împotriva agenților externi, previne si combate infectiile respiratorii si digestive.
Decoctul sau sucul de macese este un remediu bun pentru ameliorarea gripei si a racelilor de sezon.
Pulberea de măceşe se utilizeaza în cazul febrei; infuziile, decocturile, sucul şi tincturile sunt un remediu bun în cazul gripelor, răcelilor, răguşelii, faringitei, pneumoniei, astmului bronşic, şi chiar a tuberculozei.
Ceaiul de măceşe calmează tusea şi revigorează organismul.
Cura de măceşe se recomandă mai ales în sezonul rece, asociată cu cătina, miere,propolis, si polen.
Cantitatile generoase de vitamine ce se regasesc in „fructele” macesului ajuta la vitaminizarea organismului.
In avitaminoza (deficit de vitamine), se administreaza câte sase linguriţe de pulbere de maceşe pe zi, timp de 60 de zile.
Maceşele au conţinut ridicat de vitamina C şi de alte vitamine (în special vitaminele din complexul B și provitamina A).
In caz de gripa sau guturai, pulberea de maceşe administrată câte 6 linguriţe pe zi, ajută la vindecare în timp mai scurt, organismul rezista mai bine la accesele de febra și efectele secundare ale bolii sunt mult diminuate.
De asemenea, permite o mai bună absorbție a fierului.
Pacientii care urmeaza cure terapeutice cu macese in timpul sezonului rece, nu sufera de senzatie de neputinta, anemie, insomnie, migrene, astenie, amnezie, nevroze, anxietate, oboseala.
Preparatele din macese ajutǎ organismul să se adapteze la condiţiile de stres, suprasolicitare si să reziste mai bine în faţa emoţiilor negative.
Tonic pentru sistemul circulator.
Celulele vaselor sangvine capata elasticitate si permeabilitate deosebita, in urma tratamentelor naturiste cu macese.
Capilarele nu se mai sparg usor, impiedicand formarea varicelor inestetice.
Preparatele cu macese sunt eficiente si in prevenirea dezvoltarii hemoroizilor.
Actiunea tonica este resimtita chiar si de radacinile sensibile ale firelor de par, fapt ce impiedica instalarea fenomenului de alopecie.
Accelereaza metabolismul.
Substantele chimice din macese actioneaza in cel mai profund mod asupra celulelor, inlesnind schimbul de gaze.
Procesul metabolic la nivel celular este accentuat si functiile intregului organism sunt imbunatatite.
Detoxifiant hepatic si biliar.
Elementele chimice din bobitele portocalii de macese au puternic efect antioxidant si detoxifiant.
Ficatul si bila sunt curatate de ramasitele toxice si in acelasi timp sunt vitaminizate.
Astfel functiile hepato-biliare sunt imbunatatite.
Imunostimulator.
Vitamina C (acidul ascorbic) se gaseste din plin in fructele trandafirului salbatic.
Aceasta molecula organica este esentiala in sintetizarea colagenului, cu putin efort din partea organismului.
Diuretic care favorizeaza buna functionare a rinichilor
Preparatele din macese sunt utilizate în inflamarea căilor renale, a formarii calculilor la nivelul rinichilor, a insuficienţei renale, a pierderii involuntare de urina, în caz de pielonefrite si cistite.
Măceşele au efect diuretic, antiinflamator şi calmant asupra mucoaselor tractului urinar, astfel consumul regulat de ceai din macese impiedica dezvoltarea bacteriilor la nivelul vezicii urinare, impiedicand astfel aparitia infectiilor urinare.
Maceşele nu produc iritaţii, astfel ca utilizarea lor este permisa în cure prelungite cu infuzii și decocturi.
Colică renala
Pentru colica renala se recomanda infuzia din măceşe, stigmate și matase de porumb, herba de la creţuşca și lamâiţă, frunze de cimbru, flori de nalba de padure si radacina de pir.
Plantele se amesteca, se pun 5 linguri într-un vas peste care se toarnă apă fierbinte, se acoperă vasul, se lasă 10 minute, apoi se strecoară și se bea cel putin un litru de infuzie.
Obezitate
Măceşele sunt eficiente si impotriva obezitaţii, ele inhibând procesul de depunere a ţesutului adipos și de asemenea eliminarea acidului uric care este o substanta toxica.
O cura de 45 de zile cu un litru de infuzie de măceşe pe zi este recomandata in obezitate.
Alergii
La sfârşitul iernii – începutul primaverii, se recomanda cure de 45 de zile, cu o 1/2 l de infuzie de măceșe pe zi, pentru ca efectul sa fie maxim în luna aprilie-mai, când florile încep să înflorească.
Afecţiuni gastrointestinale
Preparatele din macese măceşele sunt recomandate în caz de crampe, senzaţie de voma, gastrite, hemoragii stomacale ,intoxicaţii, enterocolite, inflamaţie intestinala, dar şi pentru eliminarea viermilor intestinali.
Fructele crude sau uscate amestecate cu miere de albine ,2 parți fructe / 1 parte miere, se consuma înainte de mese, câte 2 – 3 linguriţe pe zi, pe stomacul gol.
În cazul intoxicaţiilor stomacale se prepară decocturi, infuzii concentrate, macerate la rece şi pulberi.
Macesele au rolul de a stimula pofta de mâncare şi digestia, au proprietăţi astringente, diuretice, dar şi uşor laxative.
In caz de dizenterie atat florile, frunzele, cât şi pseudofructele reprezinta un adjuvant.
Diabet
Deoarece au un efect antidiabetic, hipoglicemiant, si de stabilizare a glicemiei, macesele au un conţinut crescut de antociani si sunt recomandate si in diabetul de tip 2.
Afecţiuni cardiovasculare
Macesele previn puseele de tensiune si ajuta adaptarea aparatului cardiovascular la conditiile de stres.
Preparatele din macese sunt folosite ca adjuvant în cazul tromboflebitei, varicelor, si aterosclerozei.
Primăvara şi toamna, este recomandata câte o cură de 30 zile cu sirop de maceşe, infuzii, pulbere de măceşe, şi decoct de maceşe.
Constipaţie
In compoziţia măceşelor se gasesc si acizii pectici care ajuta la normalizarea florei intestinale şi regleaza tranzitul intestinal, având un efect laxativ de intensitate medie.
Se utilizeaza câte o jumatate de litru de infuzie de măceşe îndulcită cu miere, băută dimineaţa, pe stomacul gol.
Diaree
Se utilizeaza un decoct din 30-50 g de macese măcinate la un litru de apă clocotită, infuzate 15 minute şi apoi strecurate.
Decoctul se bea in tot cursul zilei, dar mai ales la micul dejun.
Aparatul genital
Se recomanda folosirea infuziei sau a tincturii de macese in oprirea hemoragiilor uterine, sau in caz de dismenoree, gonoree, leucoree.
Este recomandat consumul a cate 6 linguri de pulbere de macese pe zi, in cazul hemoragiilor menstruale.
Se previn in acest fel crampele, activitatea hormonalǎ se regularizeaza şi se compenseaza pierderile de sânge care pot provoca anemie şi stari de slabiciune.
Articulatii
Maceşele conţin o reala colecţie de substanţe antioxidante şi antiinflamatoare, care au rolul de a împiedica degradarea cartilagiilor din articulaţii si ajuta la menţinerea elasticitaţii membrelor şi a coloanei vertebrale.
Preparatele din macese cresc rezistenţa organismului la frig şi împiedica apariţia crizelor de reumatism.
Flavonoidele, vitaminele şi alte substanţe antioxidante aflate în măceşe incetinesc procesele degenerative de la nivelul ţesuturilor articulare.
La începutul toamnei şi iernii, este recomandata o curǎ de o luna, cu o jumătate de litru de infuzie de măceşe pe zi.
Ajuta la reducerea inflamatiilor
Măceșul este bogat atât în polifenoli, cât și în antocianină, care pot ajuta la reducerea inflamației . De asemenea, conține vitamina E, un antioxidant cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare.
Având în vedere acest lucru, uleiul de măceșe poate ajuta la calmarea iritațiilor rezultate din:
Alte beneficii si utilizari in lume
In alte țări, planta este utilizată și apreciată pentru beneficiile sale. Iată câteva exemple:
În Turcia, trandafirul sălbatic este folosit pentru a face un ceai aromat și parfumat, care are proprietăți calmante și antiinflamatorii.
În Norvegia, fructele de trandafir sălbatic sunt utilizate în prepararea dulciurilor și gemurilor, iar infuzia de trandafir sălbatic este adesea folosită pentru a trata tusea și răceala.
În Suedia, fructele de trandafir sălbatic sunt utilizate pentru a face un sirop dulce și parfumat, care poate fi adăugat la băuturi sau deserturi.
În Maroc, trandafirul sălbatic este folosit pentru a face un ulei esențial, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și este adesea utilizat în cosmetică.
În Iran, fructele de trandafir sălbatic sunt utilizate pentru a face o băutură răcoritoare numită „sharbati”, care este foarte populară în timpul verii și este considerată a avea proprietăți răcoritoare și hidratante.
Acestea sunt doar câteva exemple de utilizări și beneficii ale plantei Rosa canina în alte țări.
În general, această plantă este apreciată în întreaga lume pentru proprietățile sale nutritive și medicinale.
Macese: mod de utilizare si remedii
1.Ceai de macese
Ceaiul obtinut din macese uscate si maruntite, infuzate in apa clocotita este foarte apreciat.
In primul rand vitaminizeaza organismul, in al doilea ajuta la hidratarea corespunzatoare a acestuia.
2.Tinctura din macese
Tinctura este un preparat concentrat care ofera organismului cele mai pure substante extrase din fructele de trandafir.
Patru lingurite de fructe fara samburi si maruntite( aprox. 25 g macese proaspete sau uscate ) se pun in 100 ml alcool alimentar.
Compoziția se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, recipientul fiind foarte bine închis și lăsat în camara sau alt loc întunecos timp de 10 zile, agitându-se zilnic.
Apoi se strecoară prin tifon de câteva ori, și se păstrează în recipientul de sticlă la frigider.
Mod de utilizare: 10 picături în apă sau ceai de 3 ori pe zi, timp de 1-3 luni, cu pauză 2-3 luni.
Pentru că este un preparat pe baza de alcool, întrebați medicul dacă aveți voie să consumați acest preparat.
Tinctura obtinuta din macese zdrobite si imbaiata in alcool din fructe trebuie consumata cu precautie, de preferat diluata in apa.
Tinctura este indicata pentru afectiunile renale, pentru intarirea vaselor sangvine, în unele tulburări intestinale (balonări, crampe intestinale, diaree), în unele viroze (răceli, gripă), în cistite, cefalee și migrene, în amigdalita si lipsa poftei de macare.
3.Pulberea din macese
Pulberea este un preparat ce se obtine simplu prin macinarea fina a boabelor bine uscate.
Pulberea trebuie depozitata in spatii uscate pentru a-si pastra proprietatile curative.
4.Siropul de macese
800 ml de apă fierbinte se adauga peste 200 grame de pulbere de măceşe, acest amestec ce se lasă la macerat pentru 12 ore.
După macerare, se adaugă 500 grame de zahăr brun, se amestecă, se fierbe la foc foarte mic pana ce fructele isi lasa in sosul format toate elementele nutritive şi apoi se pune în borcane mici, sterilizate.
Se recomanda sa se bea 4 – 6 linguri zilnic din acest sirop.
5.Sirop natural de macese la rece
Siropul natural se obtine din măceşe proaspete, zdrobite şi puse în apă rece la macerat timp de 12 ore.
Se strecoarǎ apoi printr-o pânză şi se îndulceşte cu miere.
6.Decoctul de macese
este un preparat concentrat care abunda in acizi esentiali si substante antiinflamatoare.
Decoctul se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita (o cana), se fierbe timp de 5 minute, iar apoi se strecoara.
Se consuma cand atinge temperatura agreata de pacient, se beau 3 cani cu decoct pe zi.
In cazul utilizarii indelungate, la fiecare 6 saptamani se fac 10 zile de pauza.
7.Sucul de macese
Sucul se obtine dintr-un kg de macese salbatice, spalate si taiate in bucati mai groase si 350 g zahar tos.
Intr-o oala se pun macesele, si se toarna 2 litri de apa clocotita peste ele.
Se lasa pe foc pana incepe sa fiarba, se stinge focul si se lasa la infuzat timp de 15 minute.
Amestecul se strecoara prin tifon dublu, storcand cat de mult lichid, apoi se pune deoparte.
Pulpa rezultata se pune in oala, se toarna inca 1,5 l de apa si se aduce la punctul de fierbere.
Se stinge focul si se lasa la infuzat 10 minute.
Procesul de strecurare se repeta, apoi pulpa ramasa in tifon se arunca.
Zeama de macese strecurata se toarna intr-o cratita curata si se fierbe la foc mare, pana scade la aprox. 1 litru.
Impuritatile care se ridica la suprafata se curata, apoi se amesteca zaharul, pana se dizolva.
Se toarna siropul in sticle spalate si sterilizate.
Sucul se pastreaza cel mult trei luni, la frigider.
8.Lichior de macese
Un kg pulpa de maceşe cu 1 kg zahăr se pune la macerat si se lasa pâna se formeaza sucul.
Se adauga 1-2 litri de alcool si se lasa la macerat timp de 3 – 4 saptamâni amestecând în fiecare zi.
Se strecoara şi se pastreaza în sticle.
9. Măceşe cu miere
Doua parti macese se amesteca cu o parte de miere, acest amestec se utilizeaz împotriva viermilor intestinali, consumându-se zilnic câte 2 – 3 linguriţe din acest amestec.
Macese: contraindicatii si reactii adverse
- Ceaiul de macese este unul dintre preparatele naturiste care poate fi utilizat fara restrictii, de orice persoana, pe o perioada intinsa de timp.
- Preparatele din pulpa de macese sunt printre cele mai bine tolerate de organism.
- Pot fi utilizate si de copii si de femeile insarcinate si de mamicile care alapteaza. Doar tinctura trebuie folosita cu precautie de aceste categorii de persoane.
- Preparatele care contin seminte de macese trebuie utilizate cu precautie de persoanele alergice. Pot produce iritatii sau chiar crize se astm bronsic.
- Datorită conținutului de tanin, se recomandă utilizararea cu moderatie, persoanelor predispuse la iritații gastrice , personelor care sufera de ulcer gastroduodenal sau gastrita.
Diverse
Un brevet recent al Universitatii din Extremadura (Spania) sustine proprietatile antioxidante ale extractului de macese, in produsele alimentare.
Procedura de obtinere a extractului de macese, precum si utilizarea lui in produsele din carne fac obiectul unui studiu, care vizeaza evaluarea utilizarii diferitelor fructe salbatice, ca sursa de antioxidanti naturali in alimente.
Extractul de macese, inhiba sau incetineste reactiile de oxidare ale carnii, prelungind termenul de valabilitate si stabilitatea oxidativa.
De asemenea , imbunatateste valoarea nutritionala a carnii deoarece oxidarea provoaca o scadere a nutrientilor produselor din carne.
Acest extract, s-a dovedit a fi un antioxidant in produsele din carne, cum ar fi carnatii din Frankfurt, hamburgerii cruzi sau semipreparati si sunca gatita.
De asemenea, are avantajul ca este un antioxidant de origine naturala, nesintetica.
Antioxidantii sintetici, nitritii si acidul ascorbic, au fost folositi de multi ani ca aditivi alimentari, pentru a prelungi termenul de valabilitate.
Comportamentul recent al consumatorilor indica clar o tendinta in favoarea conservantilor naturali, deoarece prezinta mai putine riscuri si intolerante.
Descoperiti si beneficiile altor plante medicinale in: Ghid de plante medicinale; lista completa a plantelor medicinale.