Leustean: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Leustean (Levisticum officinale) este o planta minune cunoscuta datorita proprietatilor de detoxifiere cat si pentru gustul sau minunat. In acest articol veti putea descoperi beneficiile leusteanului, modul de utilizare, ceaiul, contraindicatiile si multe alte informatii despre leustean.
Leusteanul este o planta mediteraneana, ce a fost utilizata ca aliment, prima data, pe actualul teritoriu al Italiei.
Ulterior, planta a inceput sa fie folosita si in Franta si Grecia .
Este recunoscuta atat ca planta aromatica (apreciata in mancare), cat si ca planta medicinala, avand beneficii asupra afectiunilor aparatului respirator, al sistemului endocrin si imunitar, al aparatului reno-urinar.
Leustean planta: descrierea plantei, caracteristici generale
Leusteanul, cunoscut si sub denumirile de buruiana lingoarei, lustrean, pascanat, buruiana de lungoare, libistoc, liustean, lustereag este o planta perena din familia Apiaceae.
Are o tulpina tubulara ce poate ajunge pana la 2-2,5m inaltime, ramificata in partea superioara; planta are o radacina pivotanta, de mari dimensiuni (poate atinge lungimea de 1m).
Frunzele sunt compuse, de culoare verde-inchis, lucitoare, cu teci membranoase si flori (in timpul verii) mici, galbene, grupate ca niste umbrele, din care se formeaza semintele.
Leusteanul este rezistent la temperaturi mari sau inghet si, daca este cultivat in gradina, poate trai 7-10 ani.
Recoltarea frunzelor se realizeaza pe toata durata verii (la nevoie), iar toamna se fac manunchiuri ce se pun la uscat, pentru a fi utilizate in timpul iernii.
Se pot pastra atarnate in spatii curate, ferite de umezeala sau in saci de panza.
O alta varianta ar fi presarea frunzelor verzi in borcane si adaugarea de sare, pentru conservare.
Leustean: proprietati medicinale
Leusteanul este bogat in ulei volatil, taninuri, saruri minerale, grasimi, gumirezine (h1).
- Proprietăți digestive. Leusteanul este cunoscut pentru proprietățile sale digestive și este folosit în multe țări pentru a trata probleme digestive cum ar fi indigestia, flatulența, greața și constipația.
- Proprietăți antiinflamatorii. Leusteanul este utilizat în multe țări pentru proprietățile sale antiinflamatorii și este folosit pentru a trata diverse afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita și reumatismul.
- Proprietăți diuretice. Leusteanul este utilizat ca diuretic pentru a ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism, fiind benefic în tratarea edemelor.
- Proprietăți antispasmodice.Leusteanul este folosit în multe țări pentru proprietățile sale antispasmodice și este folosit pentru a trata spasmele musculare și durerile menstruale.
- Proprietăți expectorante. Leusteanul este folosit pentru a ajuta la eliminarea mucusului din tractul respirator, fiind benefic în tratarea tusei și a altor afecțiuni respiratorii.
Leustean: beneficii pentru sanatate
1.Cure de detoxifiere
Este benefic in curele de detoxifiere a organismului, in special in cazul fumatorilor, consumatorilor de fast-food, conserve, carne.
Se consuma suc de leustean cu scopul eliminarii metalelor grele din organism, precum mercurul, cadmiul, plumbul.
Curele cu leustean sunt benefice ficatului (isi recapata morfologia normala, pigmentatia pielii isi revine) si are efecte pozitive asupra gutei.
2.Tulburari de pigmentare a pielii
In ceea ce priveste tulburarile de pigmentare ale pielii (inclusiv petele datorate interactiunii pielii cu substante chimice), acestea pot fi tratate cu ajutorul frunzelor proaspete de planta.
Se freaca zona afectata (de doua ori pe zi, timp de o saptamana) cu frunze strivite si se lasa sa actioneze 5 minute, iar in timpul tratamentului se evita expunerea la soare.
Daca este vorba de pete datorate unor afectiuni interne, atunci, pe langa tratamentul extern se face si unul intern, cu suc de planta, iar durata este de 2 saptamani.
3.Efecte antihistaminice
Leusteanul are efecte antihistaminice directe, fapt ce il recomanda contra reactiilor alergice de la nivelul pielii, reusind sa reduca mancarimile si sa diminueze inflamatiile.
Este foarte bun si in tratarea arsurilor de gradul I si II, avand rolul de a preveni infectia si de a grabi refacerea tesuturilor afectate.
4.Afectiunile aparatului digestiv
Planta este recomandata in afectiunile aparatului digestiv, avand rezultate excelente in cazul pancreatitei si a colecistitei.
Este folosit pentru cresterea poftei de mancare si in vederea reducerii starii de greata, precum si contra gastritei hiperacide si hipoacide, fierei lenese, dispepsiei.
5.Boli renale
Consumul leusteanului este benefic si in cazul bolilor renale (pietre la rinichi, in cazul retentiei de urina, pentru prevenirea/tratarea cistitei).
6.Efect antispastic
Leusteanul are efect antispastic, diuretic, de aceea este recomandat in retentiile de urina (ce apar post operator) sau in unele afectiuni tumorale.
7.Actiune diuretica
Radacina de leustean are actiune diuretica si este folosita atat in tratarea infectiilor urinare, cat si in cazul pneumoniilor.
Utilizari traditionale si beneficiile leusteanului
- Ceaiul de leustean poate fi aplicat pe rani ca antiseptic sau poate fi baut pentru a stimula digestia.
- Leusteanul este o planta incalzitoare si tonica pentru sistemul digestiv si respirator.
- Se foloseste in primul rand in tratamentul indigestiei, poftei de mancare, colicilor si bronsitei.
- Radacinile, frunzele si fructele sunt antispastice, aromatice, carminative, diaforetice, digestive, diuretice, usor expectorante si stimulante.
- Sunt utilizate intern in tratamentul stomacului dezordonat, in special cazurile de colici si flatulenta la copii, pietre la rinichi, cistite, menstruatii dureroase si travaliu lent.
- Extern, radacina de leustean este folosita in tratamentul durerilor de gat si al ulcerelor aftoase.
- Frunzele, fie consumate in salate, fie uscate si infuzate sub forma de ceai, au fost folosite ca emenagog (medicament care provoaca menstruatia).
- Uleiul esential din seminte de leustean este folosit de aroterapeuti pentru a indeparta petele si pistruii de pe fata.
- Planta este utilizata pentru infectii ale tractului urinar, pietrelor la rinichi si vezicii urinare.
- In secolul al XII-lea, a fost folosit pentru a calma durerile abdominale, afectiunile cardiace si afectiunile digestive, tusea si congestia.
- A fost folosit in mod traditional pentru a reduce flatulenta si ca remediu natural pentru durerile abdominale cauzate de gaze.
- De asemenea a fost folosit pentru a trata copii care sufera de colici.
- A fost folosit de Scoala din Salerno ca remediu natural pentru sustinerea ficatului si tratarea icterului.
- Lipsa poftei de mancare poate fi tratata in mod natural cu leustean, si este folosit in multe retete de bitter din plante.
Alte beneficii si utilizari ale leusteanului in lume
Europa Centrală și de Est: Leusteanul este foarte popular în această regiune, fiind utilizat atât în medicina tradițională, cât și în bucătărie.
În medicina tradițională, este utilizat pentru a trata afecțiuni digestive, cum ar fi flatulența, colica și diareea, dar și pentru afecțiuni respiratorii, cum ar fi tusea și bronșita.
În bucătărie, leusteanul este utilizat în rețete de supe, sosuri și mâncăruri tradiționale.
Turcia și Orientul Mijlociu: Leusteanul este folosit în această regiune pentru proprietățile sale digestive și pentru a trata afecțiuni respiratorii.
De asemenea, este folosit în bucătărie, fiind utilizat în rețete de mâncăruri tradiționale și în rețete de dulciuri.
Italia: În Italia, leusteanul este utilizat în rețete de mâncăruri tradiționale, cum ar fi risotto și pizza.
De asemenea, este utilizat în medicina tradițională pentru a trata afecțiuni digestive și pentru a ajuta la eliminarea excesului de apă din organism.
Grecia: Leusteanul este utilizat în Grecia pentru proprietățile sale digestive și diuretice.
Este folosit în rețete de mâncăruri tradiționale, cum ar fi salata grecească și spanacopita, și este utilizat și în medicina tradițională pentru a trata afecțiuni digestive.
India: Leusteanul este folosit în medicina Ayurvedică pentru a trata afecțiuni digestive, cum ar fi flatulența și constipația, dar și pentru a trata afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul.
Este utilizat și în bucătăria indiană, fiind utilizat în rețete de curry și în diverse condimente.
China: Leusteanul este utilizat în medicina tradițională chineză pentru a trata afecțiuni digestive, cum ar fi diareea și flatulența.
De asemenea, este folosit pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul.
Este important să se consulte un specialist înainte de a utiliza leusteanul în scopuri terapeutice, pentru a evita posibile reacții adverse sau interacțiuni cu alte medicamente
Leustean: mod de utilizare
Leusteanul este utilizat cu succes atat in stare proaspata (frunze, suc natural), ca si in infuzie sau ca pulbere din planta uscata.
1.Cataplasma de leustean
Cataplasma (zdrobirea frunzelor proaspete) este folosita in caz de psoriazis si ulceratii.
In cazul arsurilor de gradul I si II se aplica frunze de leustean proaspete, strivite; se lasa sa actioneze minim o ora.
2.Suc de leustean
In vederea detoxifierii si a purificarii sangelui se consuma suc natural, obtinut prin mixarea plantei (o mana de frunze proaspete se mixeaza cu 100 ml apa, apoi se filtreaza); se bea cate 100-200ml pe zi, timp de 2 saptamani.
Atat sucul cat si infuzia ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si impiedica formarea acestora.
3.Infuzia de leustean
Infuzia se face astfel: se pune o lingura de pulbere de leustean intr-o cana cu apa fierbinte, se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara; se consuma 2-3 cani pe zi.
In tratarea cistitei se consuma cate 3 cani pe zi de infuzie combinata de planta; aceasta se bea la doua ore dupa masa.
Infuzia scade tensiunea arteriala si are efect benefic in edeme cardiace.
4.Ceaiul de leustean
Infuzia se poate prepara dintr- o lingurita de planta uscata sau doua lingurite de leustean verde la o cana de apa clocotita.( 250 ml).
Se lasa la infuzat 10 -15 minute si se consuma zilnic doua cani timp de 14 zile, pentru o cura de detoxifiere a organismului.
Ceaiul din seminte de leustean amelioreaza si durerile de stomac.
5. Decoctul din radacina de leustean
Decoctul se prepara dintr-o radacina de leustean care se fierbe timp de 20-30 de minute in 0,500 l apa.
Se consuma pe parcursul zilei.
Decoctul este eficient in tratarea reumatismului, afectiunilor urinare, anemii, in pielonefrita, migrene si pneumonii.
6.Pulberea de leustean
Pulberea, obtinuta prin rasnirea frunzelor uscate de planta poate fi folosita asa: (jumatate de lingurita de pulbere se tine sub limba timp de 10 minute, apoi se inghite cu apa, ajutand in bolile digestive, avand rol de stimulare a apetitului si reglare a digestiei) sau in infuzie.
7.Frunze proaspete de leustean
Contra senzatiei de greata si pentru marirea poftei de mancare, cat si in diverse afectiuni digestive.
Se recomanda consumul a doua frunze proaspete de leustean inainte de mese.
8.Uleiul de leustean
Uleiul stimuleaza diureza si scade tensiunea.
9.Baie medicinala cu leustean
Pentru tratarea umflaturilor sau a unor tumori, se fierbe radacina ori frunzele si semintele, si se adauga in apa de baie.
Leustean: precautii si contraindicatii
Desi leusteanul este utilizat in general pentru proprietatile sale medicinale benefice, exista anumite situatii in care poate fi contraindicat.
Acestea includ:
- Alergii. Persoanele alergice la anumite plante, cum ar fi morcovii, ardeiul gras sau patrunjelul, pot prezenta o reactie alergica la leustean.
- Ulcer gastric sau duodenal. Leusteanul poate irita mucoasa stomacului si a duodenului, astfel incat poate fi contraindicat la persoanele care sufera de aceste afectiuni.
- Hipertensiune arteriala. Leusteanul poate creste tensiunea arteriala, astfel incat poate fi contraindicat la persoanele care sufera de hipertensiune arteriala.
- Sarcina si alaptare. Nu exista suficiente date despre siguranta leusteanului in timpul sarcinii si alaptarii, astfel incat este mai bine sa se evite utilizarea acestuia in aceste situatii.
- Medicamente. Leusteanul poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, diureticele sau medicamentele pentru diabet, astfel incat este important sa se consulte un medic inainte de a utiliza leusteanul daca se ia deja un medicament.
- Copii.Nu exista suficiente date despre siguranta leusteanului la copii, astfel incat este mai bine sa se evite utilizarea acestuia la copiii mici.
Este important sa se tina cont de contraindicatii si sa se evite utilizarea acestuia in cazul in care se prezinta una dintre situatiile mentionate mai sus.
De asemenea, inainte de a utiliza leusteanul in scopuri terapeutice, este intotdeauna indicat sa se consulte un medic sau un specialist in fitoterapie