Ipeca: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Ipeca (Cephaelis ipecacuanha) este cunoscuta dintotdeauna datorita proprietatiilor expectorante si beneficiile pe care le aduce intregului organism. In acest articol veti putea citi care sunt proprietatiile si beneficiile plantei, modul de utilizare, cum se prepara ceaiul de ipeca, contraindicatiile si multe alte informatii despre ipeca.
Ipeca mai este cunoscuta si sub denumirile stiintifice de Cephaelis ipecacuanha sau Psychotria ipecacuanha, este o planta originara din America de Sud tropicala, ce face parte din familia Rubiaceea.
Aceasta nu poate fi intalnita decat in zonele temperate din Brazilia si sudul Asiei, neputand fi aclimatizata in restul zonelor. Ipeca este folosita ca ingredient principal in fabricarea unor produse medicale, fiind eficienta in numeroase afectiuni.
Ipeca planta medicinala: caracteristici generale
Ca si descriere, ipeca este un arbust mic ce are radacina cilindrica ramificata, formata din inele de diferite culori si marimi, in functie de varsta acesteia.
Tulpina sa are o linie serpuitoare, culminand in varf cu inflorescenta, iar frunzele cresc alternant, sunt ovale si au culoarea verde inchis cu nervuri evidentiate.
Florile ipecai sunt albe si mici, compuse din cinci petale.
Ipeca: proprietati terapeutice
In scop terapeutic se foloseste doar radacina plantei, ce se poate recolta tot timpul anului, desi in timpuri stravechi indienii faceau asta numai in lunile ianuarie si februarie.
Radacinile arbustului de ipeca are in compozitie numeroase substante chimice cu influente asupra organismului uman, printre care cefelina, emetina, psihotropina, acidul citric, acidul malic, ascorbic si saponina.
Principalul efect al substantelor continute este acela de iritare a tractului digestiv si de stimulare a creierului in vederea usurarii aparitiei varsaturilor.
Ipeca: beneficii
In tratamentele medicale, ipeca este utilizata in principal datorita proprietatilor sale expectornte, fluidificante, stimulatoare, amoebicide.(h1)
1.Fluidifica secretiile mucoaselor arborelui bronsic si au efecte expectorante deosebite.
Preparatele naturiste cu radacini de ipeca sunt extrem de eficiente in tratarea afectiunilor respiratorii. Ajuta la eliminarea mucozitatilor bronhice si pulmonare si favorizeaza curatarea cailor respiratorii.
2.Trateaza afectiunile digestive.
Preparatele naturiste cu Ipeca sunt eficiente in calmarea afectiunilor stomacale. Imbunatatesc secretia sucurilor digestive si favorizeaza producerea sucurilor gastrice.
3.Radacinile de Ipeca sunt eficiente in tratarea alcoolismului.
Preparatele naturiste ajuta la echilibrarea organismului in dereglarile produse de aceasta boala. Dozele recomandate de Ipeca au efect atat la nivel fizic cat si psihic.
4.Ajuta la vindecarea parazitozelor.
Elementele chimice complexe din radacinile de plantet ucid viermii intestinali in special pe cei din clasa cestodelor.
Preparatele naturiste sunt eficiente si in tratarea abcesului pulmonar determinat de chisturile de cestode.
Tratamentele cu aceasta planta impotriva parazitozelor trebuie combinate cu alte plante medicinale cu efect laxativ (sena, crusin) care favorizeaza eliminarea viermilor morti din organism.
5.Efect vomitiv in cazuri de intoxicatie.
Radacinile de ipeca au efect vomitiv si sunt indicate in cazurile de intoxicatie.
Pentru a beneficia de acest efect este necesar ca preparatul sa fie extrem de concentrat.
Alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari.
Ipeca este o plantă medicinală originară din America de Sud, care este folosită în mod tradițional pentru a trata o varietate de afecțiuni.
Unele dintre utilizările și beneficiile tradiționale ale ipecacuanhei în alte țări includ:
Brazilia – Ipeca este folosită în Brazilia pentru a trata infecțiile respiratorii, bronșita, astmul și tusea.
India – În India, ipeca este utilizată pentru a trata diareea, dizenteria și problemele gastrointestinale.
China – Ipeca este folosită în medicina tradițională chineză pentru a trata problemele digestive, inclusiv greața, vărsăturile, diareea și disconfortul abdominal.
Africa – În Africa, ipeca este folosită pentru a trata paraziții intestinali, precum și pentru a ajuta la eliminarea viermilor intestinali.
America de Nord – În America de Nord, ipeca este utilizată în principal ca un emetic, adică un agent care induce vărsături.
Acesta este utilizat în cazurile de supradozaj sau ingestie accidentală de toxine.
Este important să menționăm că utilizarea ipecacuanhei în mod tradițional nu a fost evaluată suficient din punct de vedere științific și că, în prezent, utilizarea sa este limitată în multe țări din cauza riscului de efecte secundare și a potențialelor complicații.
Prin urmare, este întotdeauna recomandat să discutați cu un profesionist medical înainte de a utiliza ipecauanha pentru orice afecțiune
Ipeca: mod de utilizare
Planta se poate utiliza in terapiile naturiste sub forma de tinctura, decoct, infuzie, sirop.
1.Ceai de ipeca
Planta este foarte puternica, astfel incat se folosesc cantitati foarte mici (0,01-0,25 g).
Se toarna o cana de apa fierbinte peste planta uscata (cat un bob de mazare) si se lasa la infuzat 5 min.
Se bea de trei ori pe zi.
Daca se foloseste ca vomitiv, se pun 1-2 g de planta (1/4-1/2 dintr-o lingurita).
2.Tinctura de ipeca
Tincturile se prepara in mod normal de persoane avizate sau in laboratoare specializate, si se administreaza in concordanta cu greutatea corporala si afectiunile suferite.
Pentru prepararea tincturii in casa, se utilizeaza 20 de grame de pudra din radacina de ipeca si 100 ml acool concentrat 70 %.
Intru-cat tinctura are in compozitie alcool, aceasta se poate consuma numai de adulti, in dozaj de 5-10 picaturi de maxim 3 ori pe zi.
3.Decoct de ipeca
Pentru a prepara decoctul se foloseste o lingurita de planta maruntita ce se adauga peste 250 ml de apa.
Amestecul se va fierbe 5 minute, la foc mic. Inainte de folosire se va strecura pentru a consuma lichidul curat.
Planta se poate folosi si in doza concentrata pentru a omora parazitii ce determina chisturile hidatice, insa find o substanta toxica, nu se poate administra in cantitati mari.
4.Siropul de ipeca
Siropul, este un preparat ce poate fi achizitionat din magazinele de specialitate.
Doza pentru inducerea starii de voma in situatiile de intoxicare este de 15 ml sirop de ipeca alaturi de 2 pahare cu apa, doza ce se poate repeta la 20 de minute.
Acest remediu se poate folosi numai in caz de urgenta.
In astfel de situatii se impune avizul medicului specialist care este in masura sa stabileasca dozele tratamentului corespunzator.
Ipeca: contraindicatii
- Folosirea plantei este contraindicata cardiaticilor, batranilor, femeilor insarcinate, alcoolicilor, persoanelor suferinde de ulcer, infectii ale tractului digestiv, boala Crohn, precum si persoanelor diagnosticate cu tuberculoza cavitara.
- Datorita substantelor toxice pe care le contine, contactul plantei cu mucoasele poate fi iritant.
- De asemenea, copiii sub varsta de 3 ani nu trebuie sa consume planta. Tratamentele copiilor mai mari de 3 ani trebuie avizate de medicul specialist.
- Aceasta planta poate fi prescrisa in siguranta pentru copii doar pentru inducerea starii de voma, daca acesti sufera de intoxicatii cu substante corozive, stricnina sau petrol.
- In cazul persoanelor care si-au pierdut constiinta, nu se administreaza ipeca, indiferent de substanta care a produs intoxicarea.
- De asemenea, nu se consuma ipeca in cazul in care persoana a inghitit un obiect dur, mic sau ascutit si in cazul diatezei hemoragice.
- De altfel, aceasta planta nu trebuie aplicata direct pe piele sau inhalata, pentru ca produce dificultati respiratorii si iritatii cutanate. Intoxicatiile cu ipeca se manifesta prin convulsii, sange in urina, soc, leziuni ale esofagului coma si in ultima instanta, deces.
- Folosirea acestei plante pe termen scurt pe cale orala nu prezinta riscuri majore pentru organism, iar efectele secundare ce se pot resimti in cazul supradozajului sunt varsaturile, greata, starea de ameteala, iritatii stomacale, cresterea tensiunii, dificultati respiratorii si cresterea ritmului cardiac.