Ienupar: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Ienuparul (Juniperus Communis) este foarte bine cunoscut mai ales datorita proprietatilor naturale ale boabelor sale din a caror esenta se obtine ginul, o bautura alcoolica foarte cautata. Citind acest articol veti descoperi proprietatiile medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, cum se prepara ceaiul de ienupar, contraindicatiile si multe alte informatii despre ienupar.
Ienuparul este un arbust conifer cu numeroase intrebuintari.
Pomul de ienupar se dezvolta pe un spatiu foarte intins de pe culmile inalte ale Alpilor pana pe crestele inalte ale muntilor Himalaya.
In Romania creste in mod spontan in padurile de foioase si conifere de la 700 m altitudine pana la 1500 m altitudine.
Poate fi zarit in parcuri dese, in tufarisuri sau chiar in parcuri ca arbore decorativ.
Se intalneste in zona Transilvaniei, in padurile dese din judetele Arges, Buzau, Maramures, dar si in zonele impadurite ale Moldovei si Olteniei.
Ienuparul, este cunoscut in popor si sub alte denumiri; jneap, bradisor sau chiparos.
Numeroase izvoare arheologice au aratat ca boabele de ienupar erau utilizate de mai bine de 3000 de ani in medicina naturista.
Locuitorii din podisul Tibet utilizau micile boabe pentru tratarea afectiunilor pulmonare.
In India erau utilizate pentru ritualurile de purificare si pentru alungarea duhurilor rele.
Popoarele nordice preparau din boabe de ienupar bauturi tonice, care le sporea puterile in lupte.
Stramosii nostiri dacii, oferau boabele de ienupar persoanelor care sufereau de raceala, dar si femeilor carora li se apropia sorocul; se pare ca micile bobite declansau nasterea.
Olandezi au descoperit in perioada evului mediu ca din boabele de ienupar se obtinea o bautura alcoolica cu proprietati curative deosebite: ginul.
Si in zilele noastre boabele mari, negre si zbarcite ale ienuparului sunt utilizate in gastronomie, in terapiile naturiste si ca materie prima pentru obtinerea ginului.
Ienupar planta medicinala: caracteristici generale
Ienuparul este un arbust rasinos indigen, care prezinta rezistenta ridicata la ger si seceta, ce se dezvolta bine si in solurile calcaroase, putin bogata in elemente nutritive.
Arbustul are insa necesar ridicat de lumina.
Este unul dintre putinii pomi ce nu necesita tunderi, iar aspectul de tufa al acestuia este deosebit.
Frunzele sunt persistente, cresc grupate cate trei, sunt aciforme si ajung la 1.5 cm lungime.
Au culoare verde placut si prezinta cate o dunga albastruie pe partea inferioara.
Fructele ienuparului sunt utilizate in gastronomie si medicamentele naturiste.
Acestea sunt pseudobace, carnoase cu forma sferica.
Au culoare albastrui spre negru, au gust dulceag foarte placut si prezina un parfum specific deosebit.
Perioada optima de recoltare a fructelor incepe din luna octombrie si dureaza pana la finalul lunii decembrie.
Recoltarea se poate face prin scuturarea usoara a ramurilor, in acest mod cazand doar fructele ajunse la maturitate, nu si cele verzi.
Ienupar: proprietati terapeutice
Fructele marunte ale ienuparului contin cantitati ridicate de ulei volatil, substante glucidice, acizi organici, substante flavonoide, pectine, cantitati generoase de rasini, tanin si o substanta amara numita, iuniperina.(h1)
Principiile active ce se regasec in boabe au proprietati diuretice, sudorifice, stomahice, antiseptice, expectorante si abortive.
De aceea sunt indicate in tratarea si ameliorarea simptomelor a unui numar ridicat de afectiuni.
Ienupar: beneficii
1.Trateaza bolile renale.
Litiaza renala, cistita cronica, uremia, prostatita, edemele renale, leucorea, sunt doar cateva dintre afectiunile ce sunt tratate cu ajutorul acestor bobite magice.
Preparatele terapeutice actioneaza ca diuretice si antiseptice asupra rinichilor si a vezicii urinare.
Este dezinfectant natural ce impiedica dezvoltarea bacteriilor si a microorganismelor in zona genitala.
2.Este expectorant natural si ajuta in calmarea simptomelor bolilor pulmonare.
Tratamentele naturiste cu ienupar sunt indicate in cazurile de guturai, bronsita, gripa, TBC.
Principiile active favorizeaza fluidificarea secretiilor bronsice si grabesc expectoratia.
De asemenea are actiune bronhodilatatoare si calmanta asupra aparatului respirator.
3.Calmeaza afectiunile digestive.
Terapiile cu planta sunt indicate in cazurile de pancreatita, hepatita, ciroza hepatica, enterocolita, colici, crampe stomahale si afectiuni gastro-intestinale (diaree, dezintarie, voma).
Efectele curative ale boabelor de ienupar sunt imediat resimtite de pacientii cu stare alterata.
4.Trateaza tulburarile nervoase.
Ienuparul actioneaza ca un tonic asupra sistemului nervos central.
Ajuta la imbunatatirea legaturilor sinaptice si totodata imbunatateste concentratia si functiile cognitive.
5.Atenueaza simptomele reumatismului.
Pentru a reduce simptomele neplacute ale reumatismului sunt indicate baile locale cu infuzie concentrata de fructe de ienupar, urmate de masaj cu ulei esential.
Aceste preparate sunt indicate si in cazurile de spondiloza si artroza.
Efectele tonice, calmante si antiinflamatoare sunt rapid resimtite de pacienti.
Alte beneficii si utilizari traditionale in lume
Este cunoscut de secole pentru proprietatile sale medicinale si aromatice, fiind utilizat in diferite moduri in diferite culturi si traditii.
Iata cateva dintre beneficiile si utilizari traditionale ale ienuparului in alte tari:
Scandinavia – Ienuparul este foarte popular in Scandinavia si este utilizat in mod traditional pentru a aromatiza diferite preparate culinare, precum carnea de porc, mielul si somonul.
De asemenea, ienuparul este cunoscut pentru proprietatile sale diuretice si antiseptice, fiind utilizat pentru tratarea infectiilor urinare si a altor afectiuni ale tractului urinar.
Rusia – Ienuparul este folosit in Rusia pentru a trata afectiuni ale sistemului respirator, precum bronsita, tusea si raceala comuna.
De asemenea, ienuparul este utilizat pentru a imbunatati digestia si pentru a trata tulburarile digestive, cum ar fi balonarea si constipatia.
Tibet – In Tibet, ienuparul este utilizat pentru a trata diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele si dermatitele.
De asemenea, se crede ca ienuparul are proprietati de calmare si este folosit pentru a reduce stresul si anxietatea.
Romania – In traditia populara romaneasca, ienuparul este folosit pentru a trata afectiuni ale sistemului respirator, precum bronsita, tusea si astmul.
De asemenea, se crede ca ienuparul are proprietati de purificare si este folosit pentru a proteja impotriva energiilor negative.
India – Ienuparul este folosit in Ayurveda, medicina traditionala indiana, pentru a trata diferite afectiuni, precum diabetul, hipertensiunea arteriala si reumatismul.
De asemenea, ienuparul este utilizat pentru a imbunatati functia renala si pentru a reduce inflamatia.
In concluzie, ienuparul este un arbust cu proprietati medicinale si aromatice valoroase, care a fost folosit in mod traditional in multe culturi si traditii din intreaga lume.
De la tratarea afectiunilor respiratorii si a infectiilor urinare la aromatizarea preparatelor culinare si imbunatatirea digestiei, ienuparul este un ingredient versatil si valoros pentru oricine doreste sa beneficieze de proprietatile sale benefice.
Ienupar: mod de utilizare
Planta este foarte eficienta in terapiile curative.
Preparatele din ienupar au numeroase forme de utilizare si sunt indicate de medicul specialist in functie de gravitatea bolii.
1.Ceai de ienupar
Este un preparat indicat in cazurile de boli renale, reumatism si artroza.
Se obtine prin infuzarea a 2-3 linguri de boabe uscate si maruntite cu 300 ml de apa clocotita.
Preparatul se lasa infuzat, dupa care se strecoara si se bea in dozele recomandate.
In cazul bailor locale infuzia poate fi mai concentrata, obtinuta din 5-6 linguri de boabe.
2.Uleiul de ienupar
Uleiul pentru masaj este un preparat ce face minuni in afectiunile reumatoidale.
Are efecte aniinflamatoare, tonice si relaxante.
Este mai greu de obtinut in casa, deci poate fi achizitionat din magazinele naturiste.
3.Extractul de ienupar
Extractul din mladite de ienupar.
Este un preparat complex, indicat in tratarea afectiunilor ficatului, a bolilor renale si digestive.
Se obtine din mugurii tineri ai arbustilor de ienupar.
Preparatul poate fi achizitionat din farmacii sau magazine naturiste.
4.Pulberea de ienupar.
Este un produs ce poate fi obtinut prin macinarea fina a fructelor bine uscate.
Pulberea poate fi pastrata in borcane din sticla sau pungi din hartie, in spatii ferite de umiditate.
Pulberea este un diuretic excelent, ce ajuta in curele de detoxifiere si slabit.
De asemenea pulberea imbunatateste digestia.
5.Fructe proaspete.
Curele cu fructe proaspete de ienupar sunt recomandate pentru detoxidiere, vitaminizarea si tonifierea organismului.
Pentru efecte maxime se recomanda consumul de fructe pe stomacul gol.
Ienupar: contraindicatii
Desi ienuparul are multe proprietati benefice pentru sanatate, exista si cateva contraindicatii care trebuie luate in considerare inainte de utilizarea acestuia. Iata cateva dintre contraindicatiile ienuparului:
- Sarcina si alaptarea – Nu se recomanda utilizarea ienuparului in timpul sarcinii sau alaptarii, deoarece acesta poate fi toxic pentru fat si poate afecta productia de lapte.
- Probleme renale – Ienuparul poate fi contraindicat in cazul unor afectiuni renale, cum ar fi insuficienta renala sau calculii renali, deoarece poate agrava aceste probleme.
- Alergii – Persoanele care au alergii la plante din familia ienuparului (Cupressaceae) ar trebui sa evite utilizarea ienuparului, deoarece pot dezvolta reactii alergice.
- Hipertensiune arteriala – Ienuparul poate creste tensiunea arteriala, astfel ca persoanele care sufera de hipertensiune arteriala ar trebui sa evite utilizarea ienuparului sau sa discute cu medicul inainte de a-l utiliza.
- Boli hepatice – Ienuparul poate fi contraindicat in cazul unor afectiuni hepatice, deoarece poate afecta functia hepatica.
- Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza ienuparul, mai ales daca aveti orice probleme de sanatate sau daca luati medicamente prescrise.
- Este important sa respectati dozele recomandate si sa evitati utilizarea excesiva a ienuparului, deoarece acesta poate fi toxic in doze mari