Ginseng: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Ginseng (Panax Ginseng) este o plantă care aparține familiei Araliaceae. In continuare vom trece in revista principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiile si multe alte informatii despre ginseng.
Cunoscuta mai mult pentru proprietatile sale adaptogene sau ca inlocuitor de cafea, planta ofera multe alte beneficii sanatatii care sunt cunoscute de medicina traditionala chineza inca din cele mai vechi timpuri.
Ginsengul este, probabil, cel mai cunoscut si mai folosit adaptogen.
Se numesc adaptogene acele elemente care prin actiunea lor sunt in masura sa aduca organismul la o stare ideala, ajuta la restabilirea echilibrului in situatiile de stress fizic si psihic si normalizeaza functiile metabolice.
Partea utilizata a plantei in medicina este radacina.
Acesta poate fi folosita proaspata, uscata sau macinata.
De-a lungul timpului plantele au fost utilizate pentru a spori randamentul fizic si mental, pentru a creste rezistenta la stres si pentru a creste imunitatea organismului in fata bolilor si a germenilor patogeni.
Radacinile plantei care se aseamana cu forma corpului uman au adus plantei reputatia de medicament universal, care trateaza orice afectiune.
Ginseng planta medicinala: caracteristici generale
Plantele de Ginseng, Panax Ginseng, cresc in nordul Chinei dar si pe suprafete intinse din Siberia.
Pentru ca radacinile acestei plante sunt extrem de apreciate in medicina naturista, culturile au fost aclimatizate si in alte regiuni precum: Corea, Japonia, Rusia si Vietnam.
In afara de aceasta variatiune numita si ginseng chinezesc mai sunt intalnite si alte variatiuni: ginseng-ul american ( Panax quinquefolius); ginseng-ul japonez (Panax japonicus) si siberian (Eleutherococcus senticosus) care au compozitie chimica asemanatoare si proprietati curative deosebite.
Plantele se dezvolta foarte bine in zone de umbra, in soluri bogate in apa si substante nutritive de calitate inalta.
Nu tolereaza bine temperatuile scazute si inghetul.
Radacinile sunt bine dezvoltate in sol, pot atinge adancimea de 1m si grosimea de 5-10 cm.
Frunzele plantelor sunt compuse, mici ovale si dintate pe margini.
Sunt dispuse inspre varful tulpinii.
Florile au culoare galben, si se deschid in lunile iulie-august.
Fructele sunt marunte si rosii.
In terapiile naturiste sunt utilizate radacinile mature, care au mai mult de 5 ani de la plantare.
Ginseng: proprietati
Radacinile plantelor de Panax Ginseng sunt cunoscute si sub numele de „radacinile vietii”, au cantitati impresionante de vitamine ( A, B1, B3, B5, B12, E), minerale (fier, potasiu, siliciu, calciu, magnziu, zinc).
In acestea se mai gasesc si substante saponine, tanin, principii amare, steroizi, nicotiamide, mucilagii si substante steroide care intaresc sistemul imunitar.
Proprietatile radacinilor plantei sunt deosebite: tonice, afrodisiace, imuno-stimulatoare, stimulatoare de producerea interferonului, echilibrante, vitaminizante, mineralizante, au efecte antiinflamatoare, anticelulitice si stimulente asupra sistemului nervos.
Ginseng: beneficii
1. Ginsengul imbunatateste memoria si concentrarea.
Acidul folic din compozitia radacinilor de ginseng actioneaza asupra celulelor neuronale, imbunatatesc functionarea si impiedica degenerearea.
In plus preparatele ajuta la relaxarea si detensionarea nervoasa.
2.Ginseng, beneficii sexuale
Stimuleaza libidoul si virilitatea.
Radacinile si preparatele cu planta sunt afrodisiace, fiind foarte eficiente in tratarea disfunctiilor erectile si a altor afectiuni de natura sexuala. Preparatele ajuta la relaxarea neuronala, musculara si imbunatatesc circulatia sangvina in zona organelor genitale.
Ajuta la remedierea rapida a afectiunilor de natura sexuala.
3.Trateaza obezitatea.
Persoanele cu probleme de greutate care urmeaza cure de slabire cu ginseng se bucura de rezultate deosebite, pentru ca radacinile plantei stimuleaza arderile metabolice si inhiba senzatia de foame.
In plus impiedica retentia de apa din organism.
4. Calmeaza durerile menstruale si diminueaza simptomele sindromului premenstrual.
Preparatele cu planta au actiune relaxanta asupra musculaturii, deci durerile specifice acestei perioade sunt calmante.
De asemenea actioneaza si asupra starii de spirit, inducand calm, liniste si buna dispozitie.
5. Ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Preparatele complexe cu radacina imbunatatesc circulatia sangvina.
Efectele tonice ale acestora sunt rapid resimtite de pacientii care sufera de tulburari ale sistemului circular.
6. Impiedica dezvoltarea celulelor canceroase.
Studiile medicale au demonstrat ca preparatele ce au in compozitie radacina de Panax Ginseng au actiune asupra functionarii celulare.
Impiedica dezvoltarea si replicarea celulelor tumorale.
Ginsenozidele din planta par să regleze inflamația, să ofere protecție antioxidantă și să mențină sănătatea celulelor, ceea ce ar putea ajuta la scăderea riscului anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.
7.Ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.
Ginsengul poate întări sistemul imunitar .
Conform unor studii medicale, consumul de radacina ajuta la producerea unor celule ale sistemului imunitar numite limfocite T care previn si combat raceala si gripa.
Fiind imunostimulant, este recomandabil sa consumati ginseng inainte si in timpul sezonului rece pentru a consolida sistemul imunitar.
Alte beneficii si utilizari ale ginsengului in lume
In afară de beneficiile menționate mai sus, ginsengul are și alte utilizări tradiționale în alte țări, printre care:
Coreea – ginsengul este considerat a fi un tonic general pentru sănătate și este utilizat pentru a îmbunătăți performanța fizică și mentală, pentru a reduce oboseala și pentru a ajuta la tratarea diabetului.
Japonia – ginsengul este utilizat în mod tradițional pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a reduce tensiunea arterială.
Rusia – ginsengul este utilizat pentru a crește rezistența la stres și pentru a trata oboseala și epuizarea.
India – ginsengul este utilizat pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv febra, diabetul și bolile de inimă.
Statele Unite ale Americii – ginsengul este utilizat ca supliment alimentar pentru a îmbunătăți performanța fizică și mentală, pentru a reduce oboseala și pentru a spori imunitatea.
Este important să rețineți că utilizările tradiționale ale ginsengului nu au fost întotdeauna validate de studii științifice riguroase și că utilizarea sa în tratamentul unor afecțiuni trebuie să fie discutată cu un profesionist medical înainte de a fi încercată
Ginseng: mod de utilizare
In terapiile naturiste radacinile sunt utilizate sub numeroase forme: ceai, extract, tinctura, capsule.
1. Ceai de ginseng, preparare
Ceaiul, este un preparat capabil sa revigoreze si sa tonifieze organismul.
Ceai de ginseng beneficii: de pe urma curelor cu ceai din ginseng ficatul, inima, splina, plamani si rinichii au doar de castigat.
In 250 ml se adauga 4-5 feliute de radacina de planta uscata.
Amestecul se lasa la infuzat pentru 15 minute dupa care se strecoara.
Se consuma cand ajunge la temperatura camerei.
Se pot bea 2-3 cani de ceai in fiecare zi.
2. Siropurile cu extract de ginseng
Siropurile sunt medicamente naturale tonice, relaxante si ofera organismului un plus de energie.
Aceste preparate pot fi achizitionate din magazinele de specialitate si consumate conform prospectului.
3. Tinctura de ginseng
Tinctura, este un preparat cu efecte curative deosebite, poate fi obtinuta prin amestecarea a 20 g radacina uscata si maruntita de planta cu 100 ml palinca de pruna.
Preparatul se agita foarte bine si se pune la macerat pentru 14 zile.
Se strecoara si se depoziteaza in recipiente sterile.
Se consuma 20-25 de picaturi inainte de mesele principale.
Tinctura este eficienta in tratarea obezitatii, reglarea tensiunii arteriale si combaterea durerilor menstruale.
4. Capsulele cu ginseng
Capsulele sunt suplimente alimentate extrem de concentrate, care ajuta in curele de slabit, trateaza disfunctile erectile, afectiunile nervoase, imbunatatesc memoria si capacitatea de concentrare.
Capsulele pot fi achizititonate din magazinele de specialitate.
5. Cafeaua cu ginseng
Cafeaua este o bautura originara din Asia, cu un aspect similar cafelei cu lapte, deoarece contine lapte vegetal praf, cafea instant, zahar si extract de radacina de ginseng.
Acest tip de cafea se poate gasi in aproape orice bar, la supermaket sau on-line sub forma de pulbere care se dizolva in apa sau lapte.
Care este cel mai bun ginseng
Extractul de ginseng coreean rosu este foarte concentrat si are un continut bogat in substante active; intareste sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului, imbunatateste memoria si concentrarea.
Conform unor studii recente, extractul de ginseng coreean negru contine mult mai multe substante active decat ginsengul rosu si este recomandat persoanelor care doresc in special sa-si mareasca performanta sexuala sau care au o problema de sanatate de mai mut timp.
Ginseng: contraindicatii si reactii adverse
Chiar dacă ginsengul are o serie de beneficii pentru sănătate, există și unele contraindicații importante care trebuie luate în considerare.
- Interacțiuni medicamentoase – ginsengul poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cu medicamentele pentru diabet, anticoagulantele, medicamentele pentru tensiunea arterială și medicamentele pentru depresie. Prin urmare, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ginseng dacă luați orice medicament.
- Reacții alergice – unele persoane pot dezvolta reacții alergice la ginseng, inclusiv erupții cutanate, mâncărime, dificultăți de respirație și umflături. În cazul în care observați orice reacție alergică după ce ați luat ginseng, opriți imediat utilizarea și solicitați asistență medicală de urgență.
- Insomnie – ginsengul poate duce la tulburări de somn sau insomnie în unele cazuri, astfel încât persoanele care au probleme cu somnul ar trebui să evite utilizarea sa înainte de culcare.
- Tensiune arterială ridicată – ginsengul poate crește tensiunea arterială în anumite cazuri, deci persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să consulte un medic înainte de a lua ginseng.
- Probleme de coagulare a sângelui – ginsengul poate încetini coagularea sângelui și poate crește riscul de sângerare în cazul utilizării împreună cu medicamente anticoagulante sau înaintea intervențiilor chirurgicale. Prin urmare, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ginseng dacă aveți probleme de coagulare a sângelui sau luați orice medicament anticoagulant.
În general, este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ginseng sau orice alt supliment alimentar, pentru a evalua beneficiile și riscurile și pentru a determina doza potrivită și durata utilizării
Relaxare cu ginseng
- Puteti adauga in briosele cu ciocolata, o lingurita de praf de radacina si sa le savurati intr-o seara de weekend, alaturi de o ceasca de ceai de ginseng.
- Pentru relaxare completa, puteti pune radacina infuzata intre doua bucatele de tifon, pe care le lasati pe pleoape 5 minute.Oboseala din jurul ochilor va fi inlocuita de prospetime.