Ghimbir: proprietati, beneficii, mod de folosire si contraindicatii
Ghimbirul (Zingiber officinale) este o planta originara din Orientul Îndepărtat, cunoscuta și folosita de mii de ani în medicina populara din aceste tari pentru proprietățile și beneficiile sale. In acest articol vom discuta despre principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiile si multe alte informatii despre ghimbir.
Este, de asemenea, cunoscut și sub numele de „rădăcina sănătății”, iar extractul de ghimbir este considerat a fi un analgezic mai puternic decât cortizonul și ibuprofenul, în plus este foarte recomandat în tratamentul artritei și reumatismului.
Datorita aromei sale intense și gustului un pic picant, ghimbirul și-a găsit un loc de frunte ca și condiment în bucătăriile diferitelor tari din Asia.
Haideți sa descoperim în acest articol proprietățile ghimbirului, ce beneficii poate sa aducă sănătății, modul de folosire și eventualele contraindicații.
Ghimbir: caracteristici generale
Ghimbirul este o planta ierboasa, care aparține familiei Zingiberaceae, aceeași familie din care face parte Cardamomul si Turmericul (Curcuma longa).
Cultivat în toate zonele tropicale și subtropicale, ghimbirul prezintă o rădăcina cărnoasă și ramificata, numita și rizom, care are un gust specific aromat și putin picant.
Aroma sa seamănă de departe cu cea a lămâii.
Culoarea rădăcinii este maro deschis în afara și galbenă pe dinauntru.
Tulpina poate ajunge pana la o înălțime de un metru și jumătate, frunzele sunt lungi în forma de lance, iar florile sunt galbene spre verde cu pete violete.
Fructul este o capsula cărnoasă unde se găsesc semințele.
Ce conține ghimbirul?
100 g de ghimbir conține
- 80 de calorii
- Carbohidrați – 17,8 g
- Fibre – 2 g
- Proteine – 1.8 g
- Fibre dietetice – 2 g
- Zaharuri – 1.7 g
- Sodiu – 13 mg
- Vitamina B6 – 0.16 mg
- Calciu – 16 mg
- Fier – 0.6 mg
- Vitamina C – 5 mg
- Potasiu – 415 mg
- Magneziu – 43 mg
- Fosfor – 34 mg
- Zinc – 0.34 mg
Ghimbir: proprietăți și beneficii
De la ghimbir se folosește doar rădăcina, numita rizom, proaspăta sau uscata și măcinată.
Rădăcina de ghimbir conține apa, carbohidrați, proteine, aminoacizi, diferite săruri minerale, printre care magneziu, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, fier, zinc, vitamine din grupa B, vitamina C și ulei esențial.
Preparate terapeutice cu ghimbir, pot fi utilizate pentru combaterea vărsăturilor, grețurilor, meteorismului, răului de mișcare sau de mare și pentru stimularea poftei de mâncare.
Au proprietăți sudorifice, vasodilatatoare, revigorante, calmante, relaxante, afrodisiace.
Iată care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ghimbirului:
1. Calmează grețurile
Numeroase studii științifice au demonstrat o reala eficacitate a ghimbirului împotriva grețurilor, și în special a grețurilor din timpul sarcinii, răului de mare și a răului de mișcare (mașina, autobuz, etc.).
2. Ajuta la vindecarea gripei, răcelii și calmează tusea
Ghimbirul ajuta la întărirea sistemului imunitar, prin urmare este un remediu foarte eficace împotriva răcelilor sau gripei.
Datorita proprietăților sale antiseptice și anti-inflamatoare, ghimbirul este de mare ajutor în cazul durerilor de gat (faringita, laringita, etc.).
În plus, ceaiul de ghimbir va ajută sa calmați tusea sa eliminați mucozitățile și să eliberați căile respiratorii.
3. Ghimbirul ajuta la slăbire
Pornind de la premisa ca nu exista alimente miraculoase care sa poată topi grăsimile din corp și ca pierderea kilogramelor în plus se poate obține doar cu o dieta specifica și cu activitate fizica, ghimbirul, dacă este inclus în alimentația de zi cu zi va ajuta la slăbire.
De ce ghimbirul slăbește? Constituentul principal al ghimbirului este gingerolul, un compus chimic care are proprietăți termogenice, astfel, dacă este consumat, acesta ridica temperatura corpului și reușește sa accelereze metabolismul.
În plus, ghimbirul ajuta la slăbire și pentru ca blochează senzația de foame și contribuie la digestia carbohidraților și proteinelor, astfel se elimina gazele intestinale ajutându-vă sa nu mai aveți o burta umflata.
4. Este miraculos împotriva durerii și a inflamației
Rizomul de ghimbir conține compuși anti-inflamatori foarte puternici, care blochează producerea de citokine inflamatorii, mesagerii chimici ai sistemului imunitar.
Este foarte des folosit ca un remediu natural pentru pacienții cu osteoartrita sau artrita reumatoida, în plus este foarte eficient și pentru a diminua disconfortul cauzat de sindromul pre menstrual.
5. Ajută împotriva tulburărilor gastrointestinale
Ghimbirul este renumit pentru capacitatea sa de a calma durerile de stomac și durerile abdominale, în plus, stimulează producția de suc gastric care ajuta digestia și fiind un carminativ natural va ajuta la eliminarea gazelor din tractul intestinal, prin urmare este un aliat de nădejde pentru a obține un abdomen plat și tonifiat.
6. Ajuta la eliminare toxinelor din corp.
Curele cu preparate din ghimbir ajuta la detoxifierea organismului.
În curele detox se folosește ceaiul de ghimbir dar și rădăcina proaspătă.
Consumând zilnic putin ghimbir se îmbunătățește metabolismul, arderile celulare și ajuta la eliminarea toxinelor prin transpirație.
7. Are efect de liniștire și de reechilibrare interna a organismului.
Preparatele cu ghimbir favorizează relaxarea musculara și nervoasă, mineralizează și vitaminizează organismul.
8. Rădăcina de ghimbir ajuta la echilibrarea circulației sanguine periferice deficitare.
Este un vasodilatator extrem de eficient cu acțiune rapida și puternică.
9. Ghimbirul restabilește pofta de viata în cazuri de depresie.
Preparatele cu aceasta planta exotica sunt foarte apreciate de persoanele care suferă de depresie astenie și alte afecțiuni nervoase.
Ajuta la detensionarea nervoasa și îmbunătățesc fluxul sangvin la nivelul creierului.
Alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari
Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă cu rădăcini cărnoase, originară din Asia de Sud-Est, utilizată de mii de ani în medicina tradițională din India și China pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene și antivirale.
Iată câteva alte beneficii și utilizări tradiționale ale ghimbirului în alte țări:
Japonia: în Japonia, ghimbirul este utilizat ca tratament natural pentru răceală, tuse și gripă.
De asemenea, este adăugat în băuturi și alimente pentru a îmbunătăți digestia și pentru a preveni greața și vărsăturile.
Coreea de Sud: în Coreea de Sud, ghimbirul este folosit ca remediu natural pentru a trata durerea de cap, durerile menstruale și problemele digestive.
Este, de asemenea, adăugat în ceaiuri și alte băuturi pentru a spori imunitatea și pentru a reduce inflamația.
Thailanda: în Thailanda, ghimbirul este utilizat ca ingredient cheie în multe preparate culinare, inclusiv curry-uri și supe.
Este, de asemenea, adăugat în băuturi tradiționale thailandeze, cum ar fi numtok, o băutură de ghimbir răcoritoare.
Africa de Sud: în Africa de Sud, ghimbirul este utilizat ca un remediu tradițional pentru a trata durerile de stomac, durerile de gât și tusea.
De asemenea, este adăugat în mâncăruri și băuturi pentru a îmbunătăți gustul și aroma.
Arabia Saudită: în Arabia Saudită, ghimbirul este folosit pentru a trata durerea de stomac, diareea și alte probleme digestive.
De asemenea, este adăugat în băuturi și alimente pentru a îmbunătăți gustul și aroma.
În plus, ghimbirul este adesea utilizat în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi artrita, diabetul, colesterolul ridicat și tensiunea arterială crescută.
De asemenea, este utilizat pentru a îmbunătăți circulația sanguină, pentru a reduce inflamația și pentru a îmbunătăți sănătatea pielii și a părului
Ghimbir: mod de folosire
Acest condiment se poate folosi în bucătărie proaspăt ras sau uscat sub forma de pulbere.
Pulberea de ghimbir se folosește ca sa aromatizați diferite feluri de mâncare, băuturi naturale sau deserturi.
Iată câteva moduri de folosire a ghimbirului proaspăt ca sa beneficiați de toate proprietățile sale:
1. Mestecați ghimbirul proaspăt fără sa-l înghițiți
Suferiți des de grețuri, rău de mașină sau rău de mare?
Este îndeajuns să mestecați o bucățică de ghimbir și imediat aceste simptome vor dispărea.
Se poate folosi și împotriva grețurilor din timpul sarcinii, dar în acest caz este mai bine sa întrebați medicul dumneavoastră mai întâi. Mestecatul rădăcinii de ghimbir este, de asemenea, util și împotriva respirației urat mirositoare.
2. Mâncați o bucățica de rădăcina de ghimbir
Pentru probleme digestive mâncați o bucată mica de ghimbir după o masa copioasa și va veți simți imediat mai bine, mai lejeri și mai activi.
3. Preparați un ceai de ghimbir
Ceaiul de ghimbir se prepara cu 5 grame de rădăcina rasa la 500 ml de apa.
Puneți apa pe foc, când fierbe adăugați ghimbirul, luați de pe foc și lăsați în infuzie aproximativ 5 minute acoperit cu un capac.
Dacă doriți, puteți sa îndulciți ceaiul cu o linguriță de miere.
Ceaiul de ghimbir este foarte util împotriva răcelilor, durerilor de gat și gripei.
Ca sa mărească beneficiile ceaiului, unele persoane adaugă și un cățel de usturoi.
Ceaiul de ghimbir are și proprietăți carminative și antispastice, de aceea este recomandat sa beți o ceașcă înainte de mese pentru a îmbunătăți digestia.
Pentru o acțiune detox, ghimbirul se poate adăuga și în apa cu lamaie.
4. Consumați ghimbirul sub forma de decoct
Decoctul, spre deosebire de ceai, se prepara fierbând pentru câteva minute rădăcina la foc mic.
Tăiați o bucățică de ghimbir de aproximativ 3 cm și o fierbeți timp de 3-5 minute în 250 ml de apa.
Filtrați și beți decoctul după mese pentru a îmbunătăți digestia sau pe tot parcursul zilei pentru a învinge bolile sezonului rece, cum ar fi răceala și durerea de gat.
5.Tinctura de ghimbir
Tinctura din ghimbir este recomandata pentru tratarea reumatismului, o lingurița de tinctura de ghimbir se dizolva în 100 ml de apa și se consuma de trei ori pe zi.
6. Sucul de ghimbir
Sucul proaspăt din rizomii de ghimbir este eficient în calmarea crizelor de astm, se poate prepara un suc din ghimbir amestecat cu suc de morcovi.
7. Adăugați ghimbirul ras pe diferite feluri de mâncare
Un alt mod de folosire al ghimbirului este sa radeți putin în supe, salate, garnituri de legume, feluri de peste și carne.
Ghimbirul proaspăt adăugat în preparate, este un mod ușor de a aduce aroma mâncării fără a adăuga prea multă sare.
Datorită aromei sale puternice este folosit de obicei în cantități mici, deci nu aduce un aport semnificativ de macronutrienți sau calorii.
Pe lângă faptul ca acest condiment aromatizează plăcut mâncarea, aduce și unele beneficii sănătății noastre.
Ghimbirul adăugat în mâncăruri, întărește imunitatea, diminuează simptomele asteniei și aduce organismului un plus de energie!
După cum s-a spus deja acest condiment stimulează metabolismul și datorita proprietăților termogenice ajută sa ardeți mai ușor caloriile.
În plus, consumat în timpul meselor, facilitează digestia și potrivit unor studii ajuta la reducerea colesterolului.
Chinezii au descoperit cu mult timp în urma beneficiile curative ale ghimbirul și l-au introdus intre principalele ingrediente pentru terapiile prin dieta, alături de sare, vin de orez, miere și oțetul de orez.
8.Ghimbir murat
O știm mai ales în bucătăria japoneză unde se servesc de obicei felii de ghimbir roz .
Nu este necesar să adăugați niciun colorant, unele soiuri de ghimbir conțin pigmenți care reacționează în funcție de pH-ul mediului (cum ar fi varza roșie și sfecla) și își schimbă culoarea.
Ghimbirul murat se servește nu numai pentru a curăța cerul gurii între degustari, se mai poate servi ca un ingredient în preparate proaspete și impreuna cu alte muraturi ca un aperitiv.
Îl puteți cumpăra în supermarketuri orientale și magazine specializate sau va puteti face propriul ghimbir murat.
După ce ați decojit și tăiat ghimbirul foarte fin, lăsați-l timp de 10 minute înainte de a-l pune în borcanul pe care urmează să îl folosim.
Pentru o aromă mai asemănătoare murăturilor chinezești și japoneze, folosiți oțet de orez , un vârf de zahăr și sare și, opțional, piper negru boabe.
9. Ca marinata pentru carne
Una dintre utilizările ghimbirului în bucătăria asiatică este ca un aditiv de carne.
Daca nu folosim carne, se pare că această proprietate este „irosită”, dar nu este așa.
Putem să marinăm soia seitan sau texturată cu suc de ghimbir (ras și strecurat) timp de câteva minute pentru a-l înmuia puțin mai mult, sau îl putem adăuga la sote, tocană sau tocană pe care le facem pur și simplu pentru aroma sa.
10.Condiment
În bucătăriile din toată Asia , ghimbirul este un condiment la fel de simplu ca și usturoiul pentru noi.
În India, (cel mai mare producător mondial de ghimbir) este folosit atât uscat, cât și măcinat și proaspăt, pentru multe feluri de mâncare, în special legume și leguminoase.
Cu el puteți face, de asemenea, dulciuri precum ghimbir confitat , ghimbir de gătit în zahăr și băuturi precum ceai de ghimbir.
Este, de asemenea, prezent în multe murături pentru aromă dar si conservant.
În China, combinația usturoi-ghimbir este foarte frecventă , de fapt puteți găsi borcane de paste din aceste două ingrediente gata de utilizare.
Aromele și ușoara iuteala ale ambelor sunt foarte apreciate în special în bucătăria Sichuan.
În bucătăria cantoneză este, de asemenea, utilizată în cantități mai mici pentru a aromă cartofilor prăjiți, supelor și legumelor .
În timp ce în Indonezia este, de asemenea, un condiment important care este prezent în aproape toate felurile de mâncare picante, la fel ca în bucătăria thailandeză.
Amestecurile de ghimbir, turmeric, chimen și lemongrass sunt semnele distinctive ale bucătăriei din Asia de Sud-Est.
În Europa și Statele Unite a devenit foarte popular ca si condiment „nici sărat, nici dulce”, motiv pentru care este utilizat pe scară largă în toate tipurile de preparate.
Unele dintre cele mai emblematice sunt fursecurile de turtă dulce și ginger ale .
De asemenea, îl putem găsi uscat sau pudra pentru a face infuzii , deși aromele sunt mai plăcute și mai complexe dacă infuzăm câteva felii de ghimbir proaspăt, mult mai bun decât pulberile.
Ghimbir: contraindicații și reacții adverse
Deși ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate, există câteva contraindicații și precauții pe care trebuie să le luați în considerare:
- Chiar dacă acest condiment aduce multe beneficii sănătății, nu este bine sa abuzați.
- Chiar dacă este foarte recomandat împotriva grețurilor, consultați medicul înainte de a folosi ghimbir în timpul sarcinii.
- Evitați sa consumați acest condiment în caz de alergie la una sau mai multe componente.
- Alergia la ghimbir se recunoaște cu apariția de pete roșii pe piele și erupții cutanate.
- De asemenea, nu trebuie sa se abuzeze de acest condiment, o utilizare masiva de ghimbir poate provoca gastrite, ulcere și inflamații intestinale în loc sa le vindece.
- Dacă suferiți de aceste tulburări gastrointestinale, ar trebui sa consultați medicul înainte de a consuma acest condiment, care va evalua posibilitatea dacă este cazul sau nu, sa introduceți în alimentația voastră ghimbir.
- Evitați sa consumați ghimbirul simultan cu medicamente anti-inflamatorii și hipotensive.
- Având în vedere efectul sau fluidificant asupra sângelui este întotdeauna recomandabil sa se consulte medicul înainte de a consuma ghimbir dacă luați medicamente anticoagulante sau antiplachetare.
În general, ghimbirul este considerat sigur în cantități moderate și pentru perioade scurte de timp.
Dacă aveți orice îngrijorări sau afecțiuni de sănătate, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați ghimbir ca supliment sau pentru a trata o afecțiune.