Gheara diavolului: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Gheara diavolului (Harpagophytum Procumbens) isi are originile in sudul continentului african. In continuare vom trece in revista principalele proprietati, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiisi multe alte informatii despre gheara diavolului.
Este o planta ierboasa ce creste pe terenuri aride, nisipoase, la altitudini de 500-1000 m; este raspandita in Africa de Sud, Madagascar si Namibia.
Se numeste asa datorita formei mai putin obisnuite a fructului: o capsula acoperita cu multe carlige miniaturale.
Este utilizata de sute de ani pentru vindecarea mai multor boli, printre care febra, indigestia, cancerul de piele si artrita( 1 ).
In scop terapeutic se folosesc atat tuberculii, cat si frunzele si florile.
Se recolteaza dupa inflorire.
Gheara diavolului: caracteristici generale
Gheara-diavolului face parte din familia Pedaliaceae.
Planta are radacini puternice, tulpina taratoare, acoperita de frunze de culoare verde-gri, care au perisori fini ce secreta mucilagii.
Are flori cu o coloristica placuta (nuante de roz, violet ori purpuriu pe margini, iar spre interior, galben), in forma de trompete.
Fructul plantei este oval, capsulat intr-o coaja lemnoasa, are doi spini mari si mai multi tepi; (doua randuri de 12-16 brate acoperite de tepi) in forma de gheara; aceste brate cu spini sunt mai lungi decat fructul.
Gheara-diavolului are seminte negre, alungite.
Planta contine flavonoide, fitosteroli, acid oleanolic, beta-sitosterolul, acizi aromatici, zaharuri, harpagide, harpagozide, procumbide etc.
Gheara diavolului: proprietati
Gheara-diavolului are proprietati antiinflamatorii, diuretice, antioxidante, spasmolitice, analgezice.
Gheara diavolului: beneficii
Artrita, reumatism
Artrita si afectiunile cauzate de reumatism pot fi tratate cu ajutorul acestei plante datorita continutului de fitosteroli si harpagozida ce au efecte antiinflamatorii.
Reduce durerile articulare, rareste crizele reumatice si imbunatateste mobilitatea.
Avand proprietati antioxidante poate incetini sau chiar opri procesul degenerativ la nivelul articulatiilor.
Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită.
Apare atunci când învelișul protector de la capetele oaselor articulare – numit cartilaj – se uzează.
Acest lucru face ca oasele să se frece împreună, rezultând umflături, rigiditate și durere.
Cercetările actuale sugerează că gheara diavolului poate fi eficientă în reducerea durerii asociate osteoartritei.
Dureri de spate
Poate fi folosita pentru ameliorarea durerilor de spate, (spondiloza, sciatica) si reducerea inflamatiilor de la nivelul coloanei vertebrale.
Cercetătorii atribuie acest lucru unui compus vegetal din gheara diavolului numit harpagozid.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte.
Migrene, dureri de cap
Avand efecte analgezice, poate reduce si elimina durerile de cap, poate reduce efectele migrenelor provocate de oboseala si stres psihic.
Dismenoree
Datorita proprietatilor antiinflamatoare sedative, antispastice (date de cele doua substante active ale plantei: beta-sitosterolul si harbagozida), planta este foarte utila in tratarea dismenoreei, reducand simptomele, pana la disparitie.
Dureri de dinti
Durerile de dinti pot fi ameliorate folosind gheara-diavolului:
Fiind un bun antiinflamator, aceasta poate fi utilizata si dupa diverse tratamente stomatologice sau dupa extractiile dentare.
In plus, ajuta la intarirea smaltului, prevenind aparitia cariilor dentare.
Febra, dureri musculare
Reduce febra si simptomele asociate ei, precum durerile musculare, stare de ameteala, durere de cap.
Ghera-diavolului este un leac bun in ameliorarea simptomelor racelii; accelereaza procesul de vindecare si intareste sistemul imunitar.
Hipertensiune arteriala
Are un puternic efect hipotensor si diuretic, astfel ca poate fi folosita contra hipertensiunii arteriale (de gravitate redusa).
Tahicardie
In tahicardie este recomandat tratamentul cu aceasta planta deoarece are rolul de a scadea frecventa ritmului cardiac si de a creste puterea contractiilor cardiace.
Diabet
Gheara-diavolului stimuleaza secretia endocrina si exocrina a pancreasului; are efect hipoglicemiant direct (scade concentratia zaharului din sange cu 5-7%), fiind un bun adjuvant in diabet.
Cistite, infectii renale
In cistite si infectii renale joaca un rol important avand efect antiinflamator, ameliorand durerile si usturimea, ca si un puternic efect antidiuretic.
In plus, alcalinizeaza urina, fapt ce favorizeaza tratamentele cu antibiotic sau cu plante antibacteriene.
Tromboflebita
Este un bun adjuvant in cazul tromboflebitei, prevenind formarea cheagurilor de sange.
Luxatii, entorse, fracturi
Adjuvant in luxatii, entorse si fracturi, precum si in cazul metastazelor osoase si chiar al cancerului (avand ca efect imbunatatirea digestiei, cresterea poftei de mancare).
Constipatie, balonare
Avand efect carminativ, este folosita pentru prevenirea balonarii si a constipatiei.
Alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari
Gheara diavolului (Harpagophytum Procumbens) este o plantă cu multiple utilizări tradiționale și beneficii în diverse părți ale lumii.
În afară de Africa, Europa și America de Nord, plantei i s-au atribuit diverse proprietăți terapeutice în alte țări, cum ar fi:
America Latină
Gheara diavolului este utilizată în medicina tradițională a populațiilor indigene din America Latină pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi inflamația, artrita, durerile de cap, febra și afecțiunile digestive.
India
În Ayurveda, gheara diavolului este utilizată pentru a trata afecțiuni cum ar fi artrita, reumatismul, tulburările digestive și dispepsia.
China
Gheara diavolului este folosită în medicina tradițională chineză pentru a trata afecțiuni cum ar fi durerea, inflamația și tulburările digestive.
Australia
Planta este folosită de populațiile indigene din Australia pentru a trata afecțiuni cum ar fi durerea și inflamația.
Rusia
În medicina tradițională rusă, gheara diavolului este utilizată pentru a trata afecțiuni cum ar fi inflamația, artrita și durerile de cap.
Este important de reținut că multe dintre utilizările tradiționale ale ghearei diavolului nu au fost încă confirmate prin cercetare științifică și că plantele pot interacționa cu anumite medicamente.
Înainte de a utiliza gheara diavolului în scopuri terapeutice, este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră.
Gheara diavolului – mod de folosire
Planta este utilizata sub forma de capsule (500mg pulbere sau extract de gheara-diavolului acoperita de o membrana ce se dizolva rapid in sucul gastric), infuzie, tinctura, cataplasme sau decoct.
1.Ceai de gheara diavolului
Infuzia se prepara din 2 g de planta la 200ml de apa fierbinte; se lasa la infuzat 10 minute dupa care se strecoara.
In afectiunile reumatice si dureri articulare se consuma o cana de infuzie de 2-3 ori pe zi sau cate o capsula de trei ori pe zi, intre mese.
2.Capsule de gheara diavolului
In cazul alergiilor se administreaza capsule de gheara-diavolului conform indicatiilor oferite de terapeut.
Curele cu capsule de gheara diavolului pot fi urmate timp de 1-2 luni; reduc inflamatiile si intensitatea reactiilor de la nivelul pielii.
3.Decoct de gheara diavolului
Decoctul poate fi obtinut prin fierberea la foc mic pentru 10 minute a radacinilor de la acesta planta.
Decoctul poate fi utilizat intern sau extern.
Tratamentul extern pentru artrita consta in aplicarea compreselor cu decoct pe zonele afectate.
4.Tinctura de gheara diavolului
Tinctura se administreaza de trei ori pe zi, cate 10 picaturi.
Pentru prevenirea balonarilor si a indigestiei se recomanda tratamentele cu tinctura de ghiara diavolului consumata cu 15 minute inainte de masa.
Gheara-diavolului – precautii si contraindicatii
Gheara diavolului este o plantă care poate fi benefică pentru sănătate în anumite cazuri, însă există și contraindicații în utilizarea acesteia. Iată câteva dintre acestea:
- Alergii:.Persoanele care sunt alergice la plantele din familia Pedaliaceae (cum ar fi sesamul sau oleaginoasele) ar trebui să evite utilizarea ghearei diavolului, deoarece aceasta poate provoca reacții alergice.
- Afecțiuni gastro-intestinale. Gheara diavolului poate agrava afecțiunile gastro-intestinale, cum ar fi ulcerul gastric sau duodenal, gastrita sau boala inflamatorie intestinală (cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă).
- TrombocitopeniePlanta poate scădea numărul de trombocite din sânge, astfel încât nu ar trebui să fie utilizată de persoanele care suferă de trombocitopenie .
- Utilizare prelungită. Utilizarea pe termen lung a ghearei diavolului poate avea efecte secundare nedorite, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și creșterea nivelului de acid uric din sânge.
- Interacțiuni cu medicamente. Gheara diavolului poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele și medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale, astfel încât persoanele care iau astfel de medicamente ar trebui să consulte un medic înainte de a utiliza gheara diavolului.
- Gheara diavolului pare a fi sigură atunci când este administrată în doze de până la 2.610 mg pe zi, deși efectele pe termen lung nu au fost investigate ( 29 ).
- Reacțiile adverse raportate sunt ușoare, cele mai frecvente fiind diareea.
- Efectele adverse mai rare includ reacții alergice, cefalee și tuse (30).
- Este intezis consumul plantei de catre femeile insarcinate in alaptare, cat si copiilor mici.
- Persoanele ce urmeaza sa faca o interventie chirurgicala (incetineste procesul de coagulare al sangelui), cat si cele care sufera de aritmii cardiace, coagulopatii, cele care au ulcer gastric (deoarece mareste secretia de sucuri acide) sau duodenal nu trebuie sa utilizeze gheara-diavolului.