Dulceața de caise: rețeta simpla fără conservanți
Dulceața de caise este ușor de preparat și o modalitate foarte bună de a ne bucura chiar și în timpul iernii de aceste fructe de vară dulci și aromate. Veți găsi mai jos rețeța simpla fără conservanți de dulceața de caise, cu un timp redus de fierbere.
Odată cu sosirea verii, este păcat să ratăm bunătatea fructelor de sezon, și care dintre noi putem renunța la caise?
Dulci, aromate și colorate, caisele se pretează perfect la multe preparate, în special deserturi delicioase precum plăcinte, prăjituri și poate smoothie-uri proaspete.
Dacă aveți mai multe și doriți să le păstrați, ce metoda mai buna ar fi decât să pregătiți un gem de caise sau o dulceață de caise?
Acest preparat este aproape un ritual care ne amintește adesea de bunici, un moment dulce în care o aromă intensă de fructe proaspete si aromate se simte în toată casa.
Dulceața de caise este perfecta pentru a fi savurată la micul dejun sau ca o gustare.
Ea poate fi întinsă pe o felie de pâine prăjită unsă cu unt, dar ideală și pentru îmbogățirea deserturilor.
Pe lângă bunătatea acestui preparat, efectul pe care il are asupra sănătății noastre e inestimabil.
De fapt, caisele sunt bogate în proprietăți benefice datorită substanțelor nutritive pe care le dețin și care au un efect antioxidant pentru organismul nostru, deoarece apără organele și pielea noastră de efectele negative ale radicalilor liberi.
Găsiți mai multe informații despre proprietățile și beneficiile caiselor accesând linkul acesta, Caise; proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete.
Dulceața de caise – rețeta
Ingrediente necesare
- 4 kg de caise
- 3,2 kg zahar
- zeama de la 2 lamai
Cât zahar se pune la dulceața de caise?
Pentru dulceața de caise, sau dulceața făcută din orice fel de fructe, se pune intre 0,800 g și 1 kg de zahar la 1 kg de fructe, iar fructele rămân întregi.
Pentru gemul de caise, se pune zahar mai putin intre 200-500 g iar fructele se pasează sau rămân parțial întregi.
Cum se prepara dulceața de caise?
Caisele mai tari dar coapte, se spală, se înlătura sâmburii, și se taie în jumătăți.
Într-un castron mai mare se pun cele 3,2 kg de zahar , 300 ml de apa și sucul stors de la cele 2 lamai.
Sucul de lămâie are rolul de a păstra culoarea frumoasa a dulceții, și a nu permite a se zaharisi.
Se fierbe siropul de zahar la foc mare, aprox. 5-6 minute după ce a început fierberea.
Trebuie supravegheat atent, sa nu treacă peste timpul de fierbere, pentru ca se poate carameliza foarte repede.
Siropul va rămâne limpede și alb, nu gălbui .
Se pun caisele în cratița și se amesteca cu delicatețe, ca ele sa se incorporeze în sirop.
Din momentul în care începe sa fiarbă, se ia spuma și apoi se fierbe încă 45-50 de minute.
Dacă preparați o cantitate mai mica de dulceață, de ex. dintr-un kg de fructe, și timpul de fierbere este mai scurt, în aprox. 15 -20 de minute dulceața se leagă.
Se ia oala de pe foc, se acoperă cu un șervet ud și se lasă sa se răcească, chiar pana a doua zi.
A doua zi se pune dulceața de caise în borcane curate și sterilizate.