Dud alb: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Dud alb (Morus Alba) este un arbore fructifer din familia Moraceae, originar din China. In urmatoarele randuri vom trece in revista principalele proprietati, beneficii, cum se prepara un ceai din frunze de dud, contraindicatiile si multe alte informatii despre dud si dude.
Dudul alb este cultivat de peste 5000 de ani pentru frunzele sale, care sunt un aliment pentru viermele de matase. Frunzele sale au fost folosite mai apoi pentru a se prepara un ceai cu efecte terapeutice si fac parte azi din medicina chinezeasca traditionala.
Povestea dudului alb este strans legata de cea a mirodeniilor. A fost adus la noi pe aceeasi ruta, pornindu-se din China, arabii fiind cei care l-au raspandit mai apoi in intreg Bazinul Mediteranean.
Dud alb: proprietati terapeutice
Partile care se pot folosi: frunzele, ramurile, fructele sau scoarta de la radacini.
Constituentii sai chimici- flavonoizi, antocianine si artocarpi in frunze, iar in fructe vitaminele A, B1, B2 si C.
Uneori confundat cu dudul negru, dudul alb are proprietati medicinale interesante pe care medicii traditionali chinezi le cunosc deja de mii si mii de ani.
Este o planta folosita in scopuri terapeutice pentru efectul sau tonic (poate facilita digestia), depurativ (ajuta organismul sa se debaraseze de toxine si de alte deseuri sau impuritati), febrifug (ajuta la scadera febrei), analgezic (alunga durerile) si sudorific (provoaca transpiratia).
Este indicat in tratarea problemelor digestive, atunci cand te confrunti cu o digestie dificila, pentru febra sau pentru dureri de dinti.
Dudul alb este si un anxiolitic natural care poate sa actioneze foarte eficient pentru a trata anxietatea, nervozitatea, vertijul sau problemele legate de insomnia.
Dudele albe, fructele dudului alb sunt eficiente in tratarea racelii, a tusei productive, a secretiei bronsice, sau a insomniei. Sunt indicate si pentru a trata febra, vertijul, iritarea ochilor sau durerile de cap si gat.
Sucul de fructe este reputat pentru proprietatile sale tonice si purificatoare.
Elixirul si siropul de fructe sunt remedii antianemice, care pot fortifia acuitatea vizuala.
Siropul de fructe coapte se poate folosi pentru a trata angina sau stomatita ulceroasa.
Scoarta de la radacinile dudului alb se poate folosi pentru a trata durerile de dinti. Are si un efect laxativ.
Ramurelele se pot folosi pentru a combate retentia de apa si pentru a trata durerile articulare.
Care sunt beneficiile frunzelor de dud alb?
Frunzele dudului alb sunt foarte bogate in calciu, magneziu, potasiu, vitaminele A, B1, B2 si C, dar si in aminoacizi. Acestea contin si fitosteroli si steroli care sunt folositi de catre medici pe post de suplimente
Medicina traditionala chinezeasca foloseste frunzele de dud alb de secole pentru a controla nivelul de zahar din sange.
Frunzele de dud alb au si proprietatea de a favoriza pierderea de greutate, ceea ce este probabil rezultatul proprietatii sale de a controla zaharul care este absorbit de catre organism.
Frunzele dudului alb, preparate sub forma de ceai se pot folosi in urmatoarele cazuri:
Diabet.
Gripa insotita de febra, de dureri de gat, de tuse sau de dureri in piept.
O stare de sete importanta.
Ochi rosii.
Ochi care dor.
Gura si gatul uscate.
O raceala comuna cu dureri de gat, cu ochi rosii si eventual si febra.
Dud alb: beneficii pentru sanatate:
Dudul alb (Morus alba) este o plantă originară din Asia, răspândită acum în întreaga lume, și este utilizată în medicina tradițională din multe culturi.
Aici sunt 10 beneficii pentru sănătate asociate cu consumul de dud alb:
1.Ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge.
Extractul de dud alb a fost asociat cu reducerea nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.
2.Îmbunătățește sănătatea inimii.
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, dudul alb poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza și hipertensiunea arterială.
3.Reduce inflamația.
Extractul de dud alb are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației cronice din organism.
4.Îmbunătățește sănătatea sistemului imunitar.
Datorită conținutului de antioxidanți și alte substanțe nutritive, dudul alb poate ajuta la întărirea sistemului imunitar.
5.Ajută la menținerea sănătății oaselor.
Datorită conținutului de calciu și alte minerale, consumul de dud alb poate ajuta la menținerea sănătății oaselor.
6.Îmbunătățește digestia.
Frunzele de dud alb sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a îmbunătăți digestia și de a ajuta la eliminarea toxinelor din corp.
7.Ajută la menținerea sănătății pielii.
Extractul de dud alb a fost utilizat în produsele de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.
8.Reduce stresul oxidativ.
Datorită conținutului de antioxidanți, dudul alb poate ajuta la reducerea stresului oxidativ din corp.
9.Ajută la menținerea sănătății rinichilor .
Extractul de dud alb poate ajuta la protejarea sănătății rinichilor și la prevenirea unor boli renale.
10.Promovează pierderea în greutate .
Extractul de dud alb a fost asociat cu scăderea în greutate la persoanele obeze sau supraponderale.
Este important de menționat că consumul de dud alb sau suplimentele care conțin extract de dud alb ar trebui să fie utilizate doar după consultarea cu medicul dumneavoastră.
Dude albe: proprietati si beneficii
Dudele albe, fructele dudului alb uscate sunt extrem de delicioase si de nutritive si au o multime de beneficii. Cel mai adesea, acestea se compara cu Goji sau cu Physalis. Sunt foarte bogate in antioxidanti care ajuta la prevenirea bolilor legate de imbatranire.
Dar, dudele albe sunt populare si datorita faptului ca sunt foarte bogate in vitamina C si in fier, adica elemente cu o multime de beneficii pentru sanatate. Contin si cupru, fosfor sau magneziu.
Pot avea deci un efect benefic asupra oboselii, anemiei sau stresului.
Dudele albe sunt excelente deci fie natur, fie uscate pe post de cea mai sanatoasa gustare.
Te vor ajuta sa iti regasesti fortele fara sa consumi insa prea mult zahar.
Contin proteine deci iti vor aduce o energie mai durabila decat un aport de zahar.
Dar, vor aduce si un aport important de fibre de care ai nevoie in fiecare zi pe langa antioxidantii care sunt foarte buni pentru inima.
Fructele de dud alb ar putea deveni deci fara probleme vedete in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa.
Contin foarte putin zahar, sunt foarte bogate in proteine si antioxidanti, mai ales, si sunt si foarte bogate in fibre.
Contin astfel jumatate zahar fata de struguri si mult mai putin fata de alte fructe uscate precum curmalele, merisoarele, ananasul sau mango.
Contin si antioxidanti de tip fenoli care protejeaza organismul de radicalii liberi si protejeaza sistemul cardiovascular.
Dud alb: mod de utilizare
1.Ceai de frunze de dud
Ceai de frunze de dud : Frunzele se prepara sub forma de infuzie; 250 ml (1 cană) de apă clocotită se toarnă peste 1 linguriță de frunze de dud, se acoperă 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni/zi.
Extern, infuzia concentrata din frunze sau sucul proaspat de dude, au proprietati dezinfectante si astringente ale afectiunilor bucale si ale faringelui (afte, stomatite).
2. Sirop de dude
- 1 kg dude
- 700 g zahar
- sucul de la o lamaie
Dudele se spala si se lasa la scurs, se amesteca fructele apoi cu zaharul si sucul de lamaie si se lasa acoperit 24 de ore.
Dupa acest timp se pune la fiert pentru 10 minute, apoi se strecoara si se lasa la racit.
Citeste si despre beneficiile altor alimente in: Ghid alimentar: beneficiile si contraindicatiile alimentelor
Dud alb: contraindicatii.
Chiar dacă dudul alb este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, există și câteva contraindicații care ar trebui luate în considerare:
- Interacțiuni cu medicamente. Extractul de dud alb poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cele pentru diabet sau anticoagulante. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza suplimente sau extracte de dud alb dacă luați orice medicamente.
- Reacții alergice. Unele persoane pot fi alergice la dudul alb sau la produsele derivate din acesta. Simptomele pot include mâncărime, erupții cutanate, umflături sau dificultăți de respirație. În cazul apariției acestor simptome, se recomandă întreruperea utilizării produselor care conțin dud alb și consultarea medicului.
- Probleme de coagulare a sângelui. Extractul de dud alb poate afecta capacitatea de coagulare a sângelui, ceea ce poate fi problematic în cazul persoanelor care iau anticoagulante sau care au probleme de coagulare a sângelui. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza extracte de dud alb dacă aveți probleme de coagulare a sângelui.
- Interacțiuni cu alte plante medicinale. Dudul alb poate interacționa cu alte plante medicinale sau suplimente alimentare. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza extracte de dud alb împreună cu alte suplimente sau plante medicinale.
- Nu este recomandat pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Nu există suficiente studii pentru a determina siguranța extractului de dud alb pentru femeile însărcinate sau care alăptează. De aceea, aceste femei ar trebui să evite utilizarea produselor care conțin dud alb.
În general, consumul moderat de dud alb este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor.
Cu toate acestea, persoanele care iau medicamente, au probleme de sănătate sau au alergii ar trebui să consulte medicul înainte de a utiliza produsele care conțin dud alb.
Daca vrei sa consumi altceva in afara de ceaiul verde sau de cafea, ceaiul din frunze de dud alb poate sa fie cea mai buna alternativa.
Este cea mai buna alegere atat pentru sanatate, cat si pentru papilelele gustative.
Are virtuti calmante, este ideal pentru silueta deci cea mai buna alegere.