Dracila: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Dracila (Berberis vulgaris) este un arbust spinos care apartine familiei Berberidaceae si regnului Plantae. In urmatoarele randuri vom descoperi principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare a preparatelor din dracila, contraindicatiile si multe alte informatii despre dracila.
Dracila este un arbust de gradina popular si este cultivat pentru frunzele sale ornamentale si florile galbene.
Proprietatile terapeutice ale dracilei sunt cunoscute de mii de ani, in Grecia antica aceste fructe erau folosite pentru curatarea sangelui; in manastirile din Tibet se credea ca extrasul de dracila prelungeste tineretea.
In zilele noastre specialistii recunosc valoarea terapeutica a fructelor de dracila si recomanda folosirea lor pentru a combate bolile de ficat, infectiile urinare, reumatismul, hemoroizii si alte afectiuni.
Denumirile populare ale dracilei sunt acris-rosu, agris-rosu, dragina, lemn galben, macris de rauri, macris iepuresc, macris spinos, catina de rauri, glojan, draghina.
In fitoterapie este folosita scoarta de pe radacini si tulpini care se recolteaza in aprilie-mai.
De asemenea se utilizeaza fructele si frunzele.
Dracila planta medicinala: caracteristici generale
Dracila este un arbust originar din Europa si Asia, si apoi introdusa in America de Nord. In Romania creste la marginea padurilor, in zone insorite dar este si cultivata pentru aspectul ei.
Planta are aspect de nuiele, care pornesc din aceeasi radacina cu un diametru de 5-6 cm si ajunge la inaltimi de maxim 2 metri.
Aceste nuiele au ramurile acoperite cu ghimpi tripli, divergenti, ramurile au culoarea rosie cand sunt tinere, apoi pe masura ce imbatranesc culoarea se schimba in gri cenusiu.
Frunzele sunt simple, ovale de culoare verde, adesea rosii si sunt grupate sub forma de rozeta.
Florile sunt de culoare galbena, grupate in formatiune racemoasa (ciorchine), au miros neplacut si atarna in jos.
Fructele care apar in octombrie sunt boabe ovoide, de culoare rosie si au un gust acrisor, placut si astringent.
Dracila: proprietati medicinale
Scoarta de dracila contine un numar mare de alcaloizi; berberina, berbamina, oxiacantina, palmatina, iotrorizina, taninuri, rasini, vitamina C.
Preparatele si extractele din planta au actiune colagoga, hemostatica, diuretica, febrifuga, vasodilatatoare hipotensiva, antispastica, citostatica.
Uz intern: se utilizeaza sub forma de infuzie sau decoct din radacina si scoarta de dracila, tinctura sau infuzie din bobite pentru icter, constipatie, dureri de stomac, anorexie, guta, colicistica, afectiuni hepato-biliare, metroragii, nefrite, tuberculoza, boli ale vaselor sanguine si adjuvant pentru persoanele care fac chimioterapie.
Uz extern: sub forma de infuzie, tinctura, gargara, spalaturi sau bai locale se utilizeaza pentru intarirea gingiilor, ulcere ale pielii, varice, gingivite, herpes.
Dracila: beneficii pentru sanatate
Dracila este cunoscuta pentru utilizarile sale medicinale de mai bine de 200 de ani.
Este o planta care contine proprietati de stimulare si sedative care ajuta la combaterea mai multor organisme cauzatoare de boli
Puteti consuma preparatele de dracila pe cale orala si pot fi utilizate extern pentru tratarea mai multor probleme de sanatate.
1.Amelioreaza inflamatia
Cercetarile au demonstrat ca dracila contine potentiali agenti antibacterieni si antifungici; acest lucru face din fruct o solutie excelenta pentru a lupta impotriva infectiilor.
2. Controleaza zaharul din sange
Zaharul prezent in dracila ar putea fi daunator pentru persoanele cu diabet; cu toate acestea cercetarilee au aratat ca, din cauza berberinei, consumul de fructe in cantitati moderate ar putea ajuta efectiv la scaderea nivelului de zahar din sange intr-un mod eficient.
3. Detoxifica sangele
Un beneficiu important pentru sanatate al dracilei este acela ca ajuta la curatarea sangelui. Dracila ar putea ajuta la imbunatatirea functiei ficatului care la randul sau imbunatateste detoxifierea sangelui in organism.
4. Trateaza infectiile gastrointestinale
Datorita prezentei unor puternici agenti antibacterieni si antifungici, dracila poate ajuta la tratarea infectiilor gastrointestinale.
5.Sanatatea ochilor
Planta este cunoscuta a fi benefica pentru sanatatea ochilor. Berberina prezenta in dracila poate promova sanatatea ochilor. Acest lucru inseamna ca este capabila sa imbunatateasca vederea si pote preveni orice degerescenta maculara care este legata de vedere.
6. Stimuleaza productia de leucocite
Compusul chimic al barberinei prezent in planta ajuta la acest lucru.Productia optima de globule albe este utila in promovarea cheagurilor de sange normale si in accelerarea vindecarii ranilor.
7. Echilibreaza problemele menstruale
Dracila a fost folosita ca remediu pe baza de plante, de secole, pentru nereguli in ciclul menstrual si poate echilibra lucrurile.
8. Scade tensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala nu este o afectiune usor de tratat. Planta ar putea ajuta la relaxarea vaselor de sange, acest lucru va imbunatati fluxul sanguin, si va ajuta inima sa functioneze corect.
9. Imbunatateste digestia
Aproape toate fructele contin o cantitate mare de fibre care sunt excelente pentru digestie. Dracila este de asemenea utila in imbunatatirea digestiei datoriota continutului bogat in fibre.
In afara de aceasta, efectele antibacteriene si antifungice ale dracilei ar putea ajuta la mentinerea digestiei sanatoase si fara infectii.
10.Trateaza anemia
Anemia apare atunci cand organismul sufera de deficienta de fier. Pot exista o multime de cauze pentru carenta de fier, cu toate acestea stim ca planta este bogata in vitamina C si prin urmarea ar putea fi de ajutor in rezolvarea acestei probleme.
11. Tratamentul tractului urinar
Dracila sustine sistemul urinar, vezica urinara si functia rinichilor si poate ajuta la atenuarea unor simptome precum crampe, inflamatii, iritatii si disconfort. Preparatele din dracila sunt excelente pentru pietrele la rinichi si problemele vezici urinare. Planta poate fi utilizata optional ca si componenta homeopatica sau componenta adjuvanta.
Dracila: mod de utilizare
1. Decoctul de dracila din scoarta
Decoctul se obtine dintr-o lingurita de scoarta la o cana cu apa, care se pune la fiert pentru 10-15 minute. Se administreaza de 3 ori pe zi.
2. Tinctura de dracila
Tinctura se prepara din 100 g de planta la 1 l le alcool de 40 grade. Se administreaza 10-15 lingurite amestecate cu apa de 3 ori pe zi.
3.Infuzie din fructe de dracila pentru artrita
Se toarna 0,5 l de apa clocotita peste 20 g de fructe. Vasul se acopera si se lasa 24 de ore la infuzat. Se consuma intreaga cana pe parcursul zilei. Tratamentul dureaza 10 zile , se face pauza 2 saptamani apoi se reia.
4.Vin de dracila pentru curatarea sangelui si intarirea imunitatii
Se toarna 1 l de vin rosu, peste 150 g de fructe zdrobite de dracila. Borcanul se acopera si se lasa la macerat o luna, intr-un loc intunecos, agitand periodic borcanul. Dupa aceasta perioada, lichidul se strecoara si se amesteca cu zahar (200 g). Se iau cate 2 linguri de vin de dracila, inainte de fiecare masa, timp de 21 de zile.
5. Decoct din fructe de dracila si macese pentru raceli si gripe.
Se pun la fiert 10 g de fructe uscate de dracila si 50 g de macese, intr-un litru de apa, 2 ore la foc mic. Se bea cate o ceasca de lichid pe zi, caldut, amestecat cu o lingurita de miere, timp de 7 zile.
6. Uz alimentar
Din fructe se poate face gem, dulceata sau sosuri pentru legume , carne si vanat.
Fructele se usuca si astfel pot fi adaugate in diferite preparate sau deserturi.
In Iran, fructele uscate sunt folosite la prepararea pilafului asemeni stafidelor, dar si pentru a spori savoarea preparatelor de pasare sau a chiftelelor din carne de miel.
Dracila: contraindicatii
- Planta este contraindicata femeilor insarcinate, a celor care alapteaza si copiilor su 12 ani.
- Fructele de dracila pot fi consumate doar cand sunt coapte, necoapte contin alcaloizi si in doze mari pot fi otravitoare.