Dovleac: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Dovleacul (Cucurbita maxima), apartine familiei Cucurbitacee. In continuare vom trece in revista principalele proprietati, beneficiile consumului de dovleac pentru sanatate, contraindicatiile si multe alte informatii despre dovleac.
Este un dovleac cu pulpa in nuante de galben- portocaliu cu forme si culori multilple, originar din America de Sud.
Importat din America in secolul XVI, dovleacului i se gasesc foarte repede proprietati vermifuge.
Se considera de asemenea ca semintele sale puteau calma inflamatiile cailor digestive si urinare.
Dovleacul este un aliment pretios, foarte sanatos.
De altfel, leguma este extrem de populara in medicina traditionala.
Are o bogata compozitie chimica si are un efect polivalent asupra corpului.
Poate normaliza metabolismul, poate ameliora functionarea tranzitului intestinal, poate intari inima si te ajuta sa scapi de depresie.
Dovleac: valori nutritionale
-amidon;
-caroten (5 mg la 100 g, adica de cinci ori mai mult decat in morcovi);
– vitaminele A, B, C, E, K, T, PP;
-pectina;
-celuloza;
-un acid nicotinic;
-oligoelemente: zinc, cupru, iod, fluor, cobalt;
-saruri de calciu, fier, magneziu.
Semintele de dovleac sunt bogate in uleiuri grase (pana la 40%) care contin acizi oleici, stearici si palmitici.
In plus, semintele contin petrol, aminoacizi, vitamine B1, C, steroli vegetali, substante rasinoase, caroten si acizi organici.
Frunzele plantei contin vitamina C, florile – flavonoide, carotenoide.
Medicina traditionala a folosit de mult dovleacul in scopuri medicinale. O leguma care o gama larga de actiuni:
-ajuta la tulburarile metabolice;
-previne sau faciliteaza cursul bolilor sistemului cardiovascular si anume – reduce riscul de a dezvolta boli precum ateroscleroza, boala coronariana, hipertensiunea arteriala, anemie; -imbunatateste functia ficatului si a rinichilor;
-are un efect calmant;
-formeaza mecanismul imunitatii antimicrobiene;
-inhiba cresterea celulelor canceroase;
– amelioreaza depresia.
Semintele de dovleac sunt eficiente impotriva bolilor cauzate de invaziile helmintice. Pentru bolile de piele purulente-inflamatorii, rani si arsuri, se foloseste o compresa din pulpa de dovleac.
Dovleac calorii
Valoarea nutritiva la 100 g de dovleac este urmatoarea:
- Calorii: 26 (109 kJ)
- Acizi grasi Omega 3: 3 mg
- Acizi grasi Omega 6: 2 mg
- Fibre: 0,5 g
- Vitamina A: 7386 UI
- Vitamina C: 9 mg
- Folati: 16 mg
- Calciu: 21 mg
- Fier: 0,8 mg
- Fosfor: 44 mg
- Potasiu: 340mg
Dovleac: proprietati terapeutice
Semintele de dovleac verzi au excelente proprietati diuretice. Inca din anii 1980 sunt folosite conta hiperplaziei benigne de prostata.
Dovleacul este deci o planta medicinala depurativa si anti-inflamatorie
Pulpa de la dovleac are proprietati diuretice si deconstipante.
Si este cel mai adesea recomandata in bolile stomacului si ale rinichilor, dar si pentru persoanele care sufera de artrita si de reumatism.
Dovleacul este o sursa de fosfor care joaca un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor.
Pulpa cruda de dovleac are virturi emoliente. Zdrobita, este o cataplasma calmanta pentru arsuri.
Dovleac: beneficii pentru sanatate
Datorita compozitiei sale nutritive, dovleacul este indicat in toate etapele vietii, mai ales in copilarie, deoarece contribuie la starea buna a pielii, oaselor si dintilor, precum si a sistemului nervos si a sistemului digestiv.
Beneficiile dovleacului sunt multiple: este foarte recomandat in timpul sarcinii si alaptarii.
Este si un aliment convenabil in caz de diabet, deoarece desi este dulce, zaharurile sale se resorb incet si nu suprasolicita pancreasul.
Consumat regulat poate fi benefic in multe tulburari de sanatate.
1.Dovleacul este sarac in calorii dar bogat in nutrienti.
Continand 90% apa, dovlecii au un continut scazut de calorii, oferind in acelasi timp o multime de nutrienti.
Contine mai multe fibre decat varza kale, mai mult potasiu decat bananele si este foarte bogat in magneziu, mangan si fier.
Dovleacul este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C si vitamina B2.
Semintele de dovleac au o puternica actiune anti-inflamatorie, fiind o gustare perfecta, care actioneaza, de asemenea, ca un anti-inflamator cu potentialul de a reduce simptomele inflamatiilor.
In plus, sunt delicioase si nu au efecte secundare!
2.Potential anti-cancer.
Dovlecii sunt foarte bogati in beta-caroten, un antioxidant care este asociat cu un risc mai scazut de cancer.
3.Bun pentru ochi.
Vitamina A este esentiala pentru ochi sanatosi, iar dovleacul contine aproximativ 245% din doza zilnica recomandata intr-o portie.
In plus, contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care ajuta la prevenirea aparitiei cataractei si pot incetini dezvoltarea degenerescentei maculare.
4.Bun pentru inima.
Cantitatea potrivita de potasiu din dovleac este benefica pentru inima, pentru a regla presiunea si pentru a sustine sanatatea cardiovasculara generala.
Studiile au aratat ca obtinerea unei cantitati bune de potasiu este importanta pentru sprijinirea persoanelor cu hipertensiune arteriala, la fel cum este important sa se reduca aportul de sodiu.
5.Dovleacul poate intari sistemul imunitar.
Consumand dovleac, iti vei face plinul de nutrienti antioxidanti, precum alfa-carotenul si beta-carotenul (vitamina A), despre care se stie ca au doar beneficii asupra anumitor functii ale sistemului imunitar.
6.Dovleacul este cel mai bun pentru tensiunea arteriala.
Cantitatea mare de potasiu din dovleac (340 mg de potasiu la 100 g de dovleac crud) ajuta la mentinerea unui nivel sanatos a tensiunii arteriale.
De asemenea, semintele sunt recunoscute pentru proprietatile lor care reduc riscul de boli cardiovasculare.
Alte beneficii:
- Sistemul urinar: cistita, prevenirea pietrelor la rinichi, retentie de lichide, insuficienta renala.
- Sistemul cardiovascular: hipertensiune arteriala, prevenirea anginei pectorale, mentinerea unui nivel adecvat de colesterol si anemie.
- Sistemul imunitar: infectii cronice, gripa, prevenirea bolilor degenerative.
- Sistemul digestiv: gastrita, ulcer gastroduodenal, constipatie, paraziti intestinali.
- Sistemul nervos: anxietate, stres, depresie, insomnie.
- Boli metabolice: obezitate si exces de acid uric.
- Sistemul respirator: faringita, laringita, bronsita, astm
- Sanatatea ochilor: fotofobie, orbire nocturna, cataracta.
- Sanatatea barbatilor: hipertrofie benigna de prostata, prevenirea cancerului de prostata, infertilitate(oligospermie)
- Prevenirea cancerului: in special de colon, vezica urinara, prostata, plamani si uter.
Dovleac: mod de utilizare
In medicina populara pulpa de dovleac este utilizata in forma bruta, decocturile sunt preparate din piele sau pulpa iar sucul de dovleac este utilizat ca produs independent sau in combinatie cu alte sucuri/fructe de legume.
Pe baza uleiului din seminte de dovleac, se prepara un agent hepatoprotector pentru administrare orala, unguent si frecare pentru uz extern.
Semintele de dovleac sunt folosite ca agent antihelmintic.
Alte efecte curative sunt- capacitatea de a suprima inflamatia, de a creste densitatea si elasticitatea tesutului osos si de a creste rezistenta acestuia.
Produsul este utilizat pentru a trata bolile reumatice, in special artrita si osteoartrita.
Uleiul din seminte de dovleac se poate folosi si pentru prostata. Pentru problemele urinare se poate asocia cu radacina de urzica.
Acest ulei se poate folosi si pentru ingrijirea parului avand un efect sebo-regulator si prevenind caderea parului.
Este bogat in acizi grasi, in vitamina E si seleniu.
Se poate folosi deci in masca capilara, asociat sau nu cu uleiuri esentiale.
Pentru un par plin de stralucire se poate folosi cu uleiul de grepfrut si de salvie iar contra alopeciei alaturi de cel de ghimbir si de rozmarin.
Alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari
- Pulpa dovleacului este folosita ca si cataplasma pentru carbunculi, furuncule si ulcere in India.
- Fructele sunt diuretice, tonice si potolesc setea. Pulpa dovleacului este ades folosita pentru a trata inflamatiile si arsurile.
- Semintele sunt antihelmintice, si sunt folosite ca vermifug, diuretic si tonic.
- Ca diuretic se administreaza in gonoree si boli urinare.
- Uleiul din seminte a fost folosit ca tonic pentru nervi.
- Problemele pielii, cum ar fi ranile si ulcerele, sunt tratate cu ajutorul uleiului de seminte in Amrica de Nord.
- Indienii folosesc in mod traditional semintele pentru a trata infectiile intestinale, problemele renale si pentru a elimina tenia.
- Florile sunt folosite local pentru a calma leziunile minore.
- Semintele sunt folosite ca antihelmintic in sudul Europei.
- Semintele de Cucurbita maxima sunt frecvent utilizate pentru durerile de stomac, ca antiinflamator, antipiretic si pentru tratarea viermilor in Brazilia.
- Dovlecii mari, galben portocalii din anumite soiuri sunt folositi pentru decorare.
- Cojile uscate ale dovlecilor sunt folositi pentru a face boluri.
- Din pulpa poate fi facuta o masca de fata hranitoare, care este eficienta pentru pielea uscata.
- Fructele maturate sunt folosite ca hrana pentru animale.
Dovleac: contraindicatii.
Dovleacul (Cucurbita maxima) este o legumă sănătoasă și nutritivă, cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, există și câteva contraindicații pentru consumul de dovleac, care includ:
- Alergii alimentare: Dacă sunteți alergic la alte legume din familia cucurbitaceelor, cum ar fi pepenele galben sau castraveții, este posibil să aveți o reacție alergică la dovleac. În acest caz, evitați consumul de dovleac și consultați medicul în caz de reacții alergice.
- Probleme digestive: Consumul de cantități mari de dovleac poate duce la probleme digestive, cum ar fi flatulența, diareea și balonarea. Aceste simptome pot fi exacerbate la persoanele cu sindromul de colon iritabil sau alte afecțiuni digestive.
- Interacțiuni cu medicamente: Dovleacul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet și medicamentele anticoagulante. În cazul în care luați astfel de medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma dovleac.
- Consumul în exces: Consumul excesiv de dovleac poate duce la acumularea de caroten, ceea ce poate duce la o afecțiune numită carotenemie. Această afecțiune este rară și apare atunci când cantități mari de caroten sunt consumate timp îndelungat.
Dovleacul nu ar trebui sa fie consumat atunci cand:
Suferi de colita si de ulcer gastroduodenal.
Suferi de gastrita cu diminuarea sucului gastric.
Colelitiaza cu niste calculi destul de mari.
Ai o tendinta inspre diaree.
- Daca suferi de diabet, nu se recomanda dovleacul preparat termic, dar poate fi consumat crud.
- Consumul excesiv de dovleac, poate duce la schimbarea culorii pielii intr-o nuanta portocalie, la balonare, dureri de stomac si inflamatii.
- De asemenea consumul in exces de dovleac poate duce la hipervitaminoza, care se manifesta prin dureri de cap, ameteli, astenie,dureri de oase, greata si varsaturi.