Cuisoare: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Arborele exotic (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata sau Syzygium aromaticum) din a carui muguri se obtin cuisoarele este originar din Insulele Moluce ale Indoneziei, iar in prezent este cultivat si in zonele ecuatoriale si tropicale, in special in Africa si Asia. Indonezia ramane insa principalul producator de cuisoare. In acest articol vom descoperi proprietatile terapeutice, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiile si multe alte informatii despre cuisoare.
Cuisoarele sunt cunoscute si utilizate atat in alimentatie pentru aroma, cat si in aromaterapie, in scop terapeutic.
In China, sunt cunoscute sub denumirea de condimentele limbii de pui, cuisoarele erau mestecate pentru a mentine o respiratie curata, cu miros placut.
Datorita proprietatilor anestezice si antiseptice, inca din cele mai vechi timpuri sunt folosite pentru ameliorarea durerilor de dinti.
In Indonezia se fac tigarete in a caror compozitie se adauga si cuisoare (inventia apartine lui Haji Jamahri si dateaza de la inceputul anilor 1880), ce amelioreaza simptomele astmului, datorita inhalarii eugenolului continut de cuisoare.
Mai mult de jumatate din productia de cuisoare se foloseste in prepararea acestor tigarete, care se pare, sunt preferate de aproximativ 90% dintre fumatorii din Indonezia.
Cuisoare: caracteristici generale
Este un arbore inalt ce poate atinge 20 m, are tulpina subtire, vesnic verde. Arborii maturi infloresc rar, deoarece mugurii sunt cultivati pentru obtinerea cuisoarelor (mugurii au forma unor mici cuie, acestia se pun la uscat, dupa recoltare).
Recoltarea se face in momentul in care mugurii sunt de culoare roz si au aproximativ 0,5-1cm; dupa uscare devin maro.
Cuisoarele au un gust picant si dulce.
Florile, in forma de mici clopotei alb cu rosu, sunt grupate in buchetele. Arborii ajung la maturitate la aproximativ 20 de ani de la cultivare si pot produce cuisoare timp de 50 de ani.
Acestea contin tanini, substante flavonoide (camferol, ramnetin), eugenol.
Cuisoare: valori nutritionale
- Calorii:6
- Carbohidrati: 1 gram
- Fibra: 1 gram
- Mangan : 55% din DZR doza zilnica recomandata
- Vitamina K: 2% din DZR
Manganul este un mineral esential pentru mentinerea functiei creierului si construirea oaselor puternice (5, 6).
In afara de faptul ca este o sursa bogata de mangan, cuisoarele sunt utilizate numai in cantitati mici si nu furnizeaza cantitati semnificative de nutrienti.
Cuisoare: proprietati
Cuisoarele au proprietati antiseptice, antioxidante, antibacteriene, antiparazitare, analgezice, antiinflamatorii, anticancerigene, antiulceroase, antitrombotice, carminative, antivirale, tonice, anestezice, antifungice.
Cuisoare: beneficii
1.Imbunatatesc circulatia sangvina
Datorita continutului de flavonoide si tanini (antioxidanti), cuisoarele sunt anticancerigene si ajuta la intarirea peretilor venelor.
Consumul de cuisoare previne imbatranirea prematura, formarea cheagurilor de sange, stimuleaza circulatia sangvina.
Deci curele terapeutice cu acestea imbunatatesc circulatia sangvina si scad riscul dezvoltarii de afectiuni ale aparatului circulator.
2.Inflamarea articulatiilor
Consumul de cuisoare, datorita continutului de eugenol, are rol de prevenire al cancerului tractului digestiv si al inflamatiilor articulatiilor.
3.Afectiuni reumatice, dureri musculare
Sunt folosite, cu rezultate deosebite, in afectiunile reumatice, dureri musculare, artrita, deoarece au un efect antiinflamator puternic.
4.Dureri de dinti
Cuisoarele, avand efect anestezic si proprietati antibacteriene, sunt folosite pentru reducerea durerilor de dinti, tratarea infectiilor cavitatii bucale, cat si pentru ameliorarea starilor de greata si voma.
5.Digestie sanatoasa
Ajuta la relaxarea musculaturii tractului gastro-intestinal, prevenind aparitia durerilor de stomac, balonarilor, diareei si amelioreaza simptomele acestor afectiuni; au si un efect puternic antiparazitar, asigurand o digestie sanatoasa.
6.Viroze, raceli, gripa, tuse
Cuisoarele sunt benefice in afectiunile tractului respirator, in viroze, raceli, gripa, tuse.
Au rolul de a combate disfunctiile biliare si proprietatea de a imbunatati sistemul imunitar, datorita efectelor antioxidante.
7.Eficiente impotriva bacteriilor
Datorita proprietatilor sale, cuisoarele sunt utilizate si in lupta cu diverse bacterii de temut, precum streptococul, stafilococul, pneumococul.
Un studiu a arătat că uleiul esențial de cuișoare a ucis trei tipuri comune de bacterii, inclusiv E. coli , care este o tulpină de bacterii care poate provoca intoxicații alimentare (15).
Mai mult, proprietățile antibacteriene ale cuișoarelor ar putea chiar ajuta la promovarea sănătății bucale .
Într-un alt studiu , s-a constatat că compușii extrasi din cuișoare opresc creșterea a două tipuri de bacterii care contribuie la boala gingiilor 16.
8.Combaterea disfunctiilor biliare
Cuisoarele sunt folosite si pentru combaterea disfunctiilor biliare.
Curele cu cuisoare sunt recomandate si persoanelor care sufera de bila lenesa.
9.Poate reduce ulcerul la stomac
Unele cercetari indica faptul ca compusii gasiti in cuisoare ar putea ajuta la tratarea ulcerelor de stomac .
Cunoscute si sub denumirea de ulcere peptice, ulcere stomacale sunt rani dureroase care se formeaza in mucoasa stomacului, duodenului sau esofagului.
Acestea sunt cel mai frecvent cauzate de reducerea mucoasei de protectie a stomacului, care se datoreaza unor faactori precum stresul, infectia si genetica.
Intr-un studiu pe animale sa demonstrat ca uleiul esential de cuisoare creste prosuctia de mucus gastric(28).
Mucusul gastric functioneaza ca o bariera si ajuta la prevenirea eroziunii mucoasei stomacului de la acizii digestivi (29).
Un alt sudiu efectuat pe animale a constatat ca extractul de cuisoare a ajutat la tratarea ulcerelor gastrice si aprezentat efecte similare cu cele ale mai multor medicamente anti -ulcer(30).
Desi efectele anti-ulcer ale cuisoarelor si ale compusilor acestora pot fi promitatoare, sunt necesare studii suplimentare cu privire la efectele lor la om.
10.Pierderea in greutate
Incărcate cu o aromă și un gust puternic, cuișoarele sunt un remediu util si pentru pierderea în greutate.
Ceaiul de cuisoare combinat si cu alte condimente, cum ar fi ghimbirul sau scorțișoara te pot ajuta să scapi de grăsime.
Alte beneficii si utilizari traditionale ale cuisoarelor in lume
Cuisoarele sunt un condiment popular, cunoscut pentru aroma lor puternica si proprietatile lor medicinale.
Acestea provin dintr-un arbore cu frunze perene din familia Myrtaceae, originar din Indonezia, dar acum cultivat in multe parti ale lumii.
Iata cateva beneficii si utilizari traditionale ale cuisoarelor in alte tari:
India: In medicina ayurvedica, cuisoarele sunt utilizate pentru a trata probleme digestive, cum ar fi balonarea, indigestia si diareea.
De asemenea, se crede ca acestea ajuta la imbunatatirea respiratiei si la reducerea durerilor de cap.
China: In medicina traditionala chineza, cuisoarele sunt utilizate pentru a ajuta la tratarea durerilor dentare si a durerilor de cap, precum si pentru a ajuta la reducerea inflamatiei.
Arabia Saudita: Cuisoarele sunt folosite in medicina traditionala saudita pentru a trata probleme digestive si pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar.
Turcia: Cuisoarele sunt utilizate in Turcia pentru a trata durerile de stomac si pentru a ajuta la stimularea apetitului.
Madagascar: In medicina traditionala malgasiana, cuisoarele sunt utilizate pentru a trata infectiile respiratorii si pentru a ajuta la reducerea inflamatiei.
Brazilia: Cuisoarele sunt utilizate in Brazilia pentru a trata probleme digestive si pentru a ajuta la reducerea durerilor de cap.
In general, cuisoarele sunt utilizate pe scara larga in bucataria internationala, fiind folosite in special pentru a da gust mancarurilor, dar si pentru proprietatile lor medicinale.
Acestea contin uleiuri volatile, cum ar fi eugenolul, care au efecte antimicrobiene si antiinflamatorii.
De asemenea, acestea sunt bogate in antioxidanti si vitamine, cum ar fi vitamina C si vitamina K.
Cuisoare: mod de folosire
Cuisoarele se folosesc sub diferite forme: ulei, ceai, decoct, cataplasme sau in stare naturala.
1.Ceai de cuisoare
Ceai de cuisoare pentru slabit
O lingura de cuisoare maruntite se adauga intr-un litru de apa clocotita.
Se lasa la infuzat 20 de minute, apoi se strecoara si se consuma o cana pe zi; pentru a pierde in greutate se bea 1/ 3 de cana de ceai de cuisoare inainte de mese.
Poate fi pastrat si cateva zile la frigider intr-o sticla.
2.Uleiul de cuisoare
Pentru ameliorarea simptomelor asociate reumatismului, artritei si reducerea durerilor de la nivelul muschilor, se foloseste uleiul pentru a masa zona afectata.
Uleiul se poate obtine prin amestecarea a 100 g cuisoare cu 200 ml ulei de masline.
Preparatul se agita bine si se pune la foc la bain marin pentru 60-80 de minute.
Amestecul se lasa la odihnit pentru 24 de ore, dupa care se strecoara si se depoziteaza in recipiente speciale.
Uleiul de cuisoare poate fi utilizat pentru a reduce durerile dentare si a inflamatiei gingiilor; tot pentru tratarea infectiilor de la nivelul cavitatii bucale este benefica si mestecarea efectiva a cuisoarelor intregi.
3.Cuisoare macerate la rece.
Acest preparat poate fi utilizat pentru reducerea starilor de voma si greata.
Se amesteca 10 cuisoare cu zahar sau pasta de tamarin si cu apa si lasa la macerat pentru 24 de ore; se consuma din acest produs de doua ori pe zi.
3.Decoct de cuisoare
In afectiunile tractului digestiv se foloseste decoctul, obtinut din 300 ml apa si 5-6 cuisoare.
Amestecul se fierbe la foc mic pentru 5 minute, dupa care se strecoara.
Decoctul se consuma simplu sau indulcit cand ajunge la temperatura optima pentru organism.
4.Pudra
Pudra fina obtinuta prin macinarea cuisoarelor uscate este eficienta pentru prevenirea balonarii.
Se ia un varf de cutit de cuisoare pudra inainte si dupa masa.
5.Maceratul
Maceratul cu miere si cuisoare este un preparat excelent in cazuri de gripa si de raceli.
Preparatul se poate obtine astfel: se amesteca zeama de la o lamaie cu 2-3 cuisoare pudra si doua linguri de miere.
Maceratul se lasa la odihnit pentru 10 -12 zile.
Acest amestec are si proprietati imunostimulatoare deosebite.
Cuisoare – precautii si contraindicatii
Deși cuisoarele au multe beneficii pentru sănătate, există și anumite contraindicații pe care trebuie să le luăm în considerare:
- Interacțiuni medicamentoase: Cuisoarele pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru coagularea sângelui sau pentru diabet. De asemenea, consumul de cuisoare poate afecta eficacitatea anumitor medicamente.
- Alergie: Persoanele care sunt alergice la cuisoare ar trebui să evite consumul acestora, deoarece pot provoca reacții alergice, cum ar fi umflarea limbii sau a gâtului.
- Sensibilitate dentară: Consumul excesiv de cuisoare poate provoca sensibilitate dentară sau durere dentară.
- Probleme digestive: Cuisoarele pot fi iritante pentru sistemul digestiv și pot provoca probleme gastrointestinale, cum ar fi arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian.
- Sarcină și alăptare: Femeile gravide sau care alăptează ar trebui să evite consumul de cuisoare, deoarece nu există suficiente cercetări pentru a evalua siguranța acestora în aceste condiții.
- Copii: Cuisoarele pot fi periculoase pentru copii, deoarece aceștia ar putea să înghită cuisoare întregi, ceea ce ar putea provoca sufocare sau alte probleme.
- Boli de inima: Cuisoarele pot crește tensiunea arterială și pot provoca probleme pentru persoanele care suferă de boli de inimă sau hipertensiune arterială.
- Persoanele ce au probleme cu coagularea sangelui trebuie sa evite acest condiment.
- Este necesara utilizarea moderata a uleiului de cuisoare, deoarece poate avea efect coroziv asupra mucoaselor, iar in cazul utilizarii externe, poate irita pielea.
- Persoanele ce sufera de ulcer sau colita trebuie sa evite consumul de cuisoare in scop terapeutic.