Coarne: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Coarnele sunt fructele arbustului corn (Cornus Mas) care la fel ca si alte fructe salbatice precum murele sau afinele, sunt fructe comestibile si au numeroase beneficii pentru organism. In urmatoarele randuri vom trece in revista principalele proprietati ale coarnelor, beneficiile pentru sanatate, contraindicatiile, cum se prepara un ceai din frunze de coarne si multe alte informatii despre coarne.
Cu siguranta ca am vazut cu totii arbustul corn in timpul plimbarilor noastre prin natura. Sunt arbusti cu flori in nuante de galben carora le plac foarte mult solurile calcaroase. Iar lemnul sau este la fel ca si solul unde creste- tare ca piatra.
De altfel, numele sau latin este Cornus Mas, Cornus insemnand corn in Latina. Cornul este un arbust care creste in stare salbatica si care se poate regasi cel mai adesea pe langa un gard viu. Una din calitatile sale, de altfel, este de a avea radacinile foarte groase, permitand stabilizarea solului.
Inflorirea acestui arbust este precoce, dar fructele sale sunt destul de tardive. La sfarsit de vara, apar astfel micile sale fructe, coarnele, la jumatatea drumului intre masline si cirese.
Coapte, coarnele sunt fructe rosii cu sambure.
Coarnele se culeg cand sunt bine coapte, de obicei in luna septembrie si apoi se pot pune la uscat, pentru a le folosi in lunile de iarna.
Gustul lor este foarte acidulat, chiar amar atunci cand nu sunt destul de coapte. Cel mai adesea, se savureaza pe post de dulceata sau jeleu. Se poate chiar sa se puna in storcatorul de fructe, fara samburi, alaturi de portocale sau de lamai.
Este destul de uimitor cum aceste fructe, coarnele au inceput sa fie incet incet uitate, avand in vedere faptul ca proprietatile lor erau recunoscute inca din Antichitate, pe cand se foloseau pentru a trata durerile de burta sau diareea.
Nivelul coarnelor de vitamina C este mult mai ridicat fata de o lamaie. Aceste fructe contin si antocianine, un antioxidant de mare ajutor in lupta contra cancerului.
Coarne fructe: proprietati medicinale
Coarnele sunt fructe minunate cu o multime de proprietati.
Sunt antidiareice si astringente.
Sunt tonifiante. Sunt cele mai bogate in calciu, potasiu, fier, cupru, mangan si sodiu.
Sunt hepatoprotectoare. Deci sunt excelente pentru a trata maladiile ficatului.
Sunt antivirale si antibacteriene.
Sunt antioxidante deci iti permit sa te tii departe de numeroase maladii cronice.
Coarne fructe: beneficii pentru sanatate
1.Coarnele sunt de mare ajutor pentru a trata durerile de burta.
In mod traditional, coarnele erau utilizate pentru a trata dezinteria si diareea. Actiunea lor astringenta este datorata unui nivel ridicat de tanini, un lucru pe care il au in comun cu alte fructe asemanatoare cu ele.
2.Coarnele au un efect tonifiant.
Coarnele au excelente proprietati reparatoare datorita nivelului lor ridicat de minerale. Sunt bogate in calciu, potasiu, cupru, fier, magan sau zinc, dar sunt si o sursa buna de sodiu deci pot favoriza si recuperarea dupa o maladie. Sa bei suc de coarne astfel poate sa fie cea mai buna modalitate de a te recupera dupa un episod de diaree.
3.Coarnele sunt un hepatoprotector natural.
Consumul regulat de coarne poate sa amelioreze functia hepatica, exersand o puternica actiune hepatoprotectoare. Citratul de betaina este un hepatoprotector.
4.Coarnele pot ameliora si functia renala.
Medicina traditionala chinezeasca a pus in lumina virtutile diuretice ale coarnelor. Consumul de suc de coarne este deci cel care poate stimula productia de urina. Deci poate sustine functiile renale normale.
Coarnele sunt deci cea mai buna idee pentru detox, pentru a diminua nivelul de sare si pentru a diminua hipertensiunea arteriala.
5.Proprietatile antibacteriene si antivirale ale coarnelor.
Vitamina C prezenta in fruct este ideala pentru a preveni raceala sau gripa. Este un puternic agent anti-inflamatoriu, antiviral si un antibacterian natural. Pentru a optimiza astfel virtutile sale, este important sa se consume crude.
Coarnele sunt excelente deci pentru cea mai sanatoasa alimentatie. Sunt cele mai bogate in vitamine si minerale. Nu numai ca favorizeaza functiile hepatice si renale, dar ajuta si la calmarea mucoaselor de la nivelului tractului gastro-intestinal.
Alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari
In afara de cele mentionate anterior, coarnele sunt utilizate in diverse moduri in alte tari, cu beneficii pentru sanatatea umana.
Iata cateva exemple:
Turcia – in Turcia, fructele de coarne sunt utilizate pentru a produce un amestec aromat si picant numit „nar eksisi”.
Acesta este un fel de otet obtinut prin fermentarea fructelor de coarne si are o aroma distincta si o gust dulce-acrisor.
Iran – in Iran, coarnele sunt utilizate ca si laxative naturale.
Fructele sunt consumate in cantitati mari pentru a ajuta la curatarea sistemului digestiv.
Serbia – in Serbia, coarnele sunt utilizate pentru a produce o bautura traditionala numita „rakija”.
Aceasta este o bautura alcoolica puternica, obtinuta prin distilarea fructelor de coarne.
Georgia – in Georgia, fructele de coarne sunt utilizate pentru a produce un amestec dulce-acrisor numit „tkemali”.
Acesta este un sos dens, cu o aroma distincta, care este adesea folosit ca si condiment in mancarurile traditionale georgiene.
Grecia – in Grecia, coarnele sunt utilizate pentru a produce o bautura alcoolica numita „tsipouro”.
Aceasta este o bautura traditionala, obtinuta prin distilarea unui amestec de coarne si alte fructe.
Coreea de Sud – in Coreea de Sud, coarnele sunt utilizate pentru a produce un tip de bautura numit „sikhye”. Acesta este un fel de bautura dulce, obtinuta prin fermentarea orezului si adaugarea de fructe de coarne.
In plus, coarnele sunt utilizate si in alte tari pentru a produce uleiuri esentiale, extracte si alte produse cu beneficii pentru sanatatea umana.
Aceste produse sunt adesea utilizate pentru a trata diverse afectiuni, cum ar fi probleme digestive, raceala si gripa, dureri de cap si inflamatii.
De asemenea, coarnele sunt bogate in antioxidanti, ceea ce le face o alegere buna pentru cei care cauta alimente cu proprietati de combatere a imbatranirii si prevenire a bolilor cronice
Coarne: mod de utilizare.
1.Coarne fructe proaspete sau uscate
Coarnele pot sa fie consumate crude sau sub forma de suc. Ajuta la aportul zilnic de antioxidanti deci ne protejeaza de radicalii liberi si de problemele cauzate de acestia.
Medicina traditionala recomanda consumul de coarne pe post de agent antidiabetic si antihistaminic natural.
Pe langa faptul ca sunt cele mai savuroase, coarnele sunt si cele mai sanatoase. Se pot consuma atat uscate, cat si proaspete. Se pot folosi pentru a prepara compoturi, jeleu, dulceata, dar si pentru a se prepara un excelent vin sau o delicioasa palinca.
2.Decoctul de flori de coarne
Decoctul de la arbustul corn s-a folosit foarte multa vreme pentru a trata febra. In medicina populara, se foloseste si pentru a se trata abcesele.
3.Decoctul de scoarta de corn
Decoctul are un excelent efect anti-inflamatoriu. Se poate folosi in cazul in care te confrunti cu sangerari ale gingiilor.
4.Ceai din frunze de coarne
Intern
In 250 ml se pune o lingura de planta si se lasa 15-20 minute vasul acoperit, se consuma 3 ceaiuri pe zi.
Ceaiul de frunze de coarne este adjuvant in boli de stomac, diaree, eczeme,enterite, gusa, icter sau alte boli de ficat, paraziti intestinali, vitiligo.
Decoctul sau infuziile de frunze de corn au un efect diuretic si sunt un ajutor benefic pentru a trata diferitele maladii ale intestinelor, ale ficatului sau vezicii biliare. Dar, te pot ajuta si sa tratezi durerile de cap.
Extern
Este cunoscuta folosirea frunzelor de corn impotriva miopiei; acest tratament anti-miopie s-a dovedit in multe cazuri foarte eficient.
Peste 1-2 lingurite de frunze maruntite se toarna o cana de apa clocotita.
Se fac comprese din tifon curat, impaturit, care se inmoaie in ceaiul caldut de corn si se pun pe ochi fara sa fie storse.
Se sta asa 15-30 de minute, clipind din pleoape, pentru ca lichidul sa patrunda si inauntru. Compresele se aplica in continu timp de o luna. In perioada tratamentului este interzis folosirea televizorului sau a calculatorului.
5. Sirop de coarne reteta
Sucul de coarne proaspat stors se amesteca cu zahar, 650 g zahar la 300 ml suc. Se pune la foc mic si dupa ce zaharul se topeste si siropul da in clocot, se completeaza cu putina apa, apoi se stinge focul.
Siropul se pune in sticle de culoare inchisa, se astupa si se pastreaza la rece, in camara sau beci.
Se consuma diluat in apa sau se poate indulci ceaiul cu el. Siropul de coarne combate anorexia, cand este administrat copiilor mici intre 1 si 5 ani..
Citeste si despre beneficiile altor alimente in: Ghid alimentar: beneficiile si contraindicatiile alimentelor
Coarne: contraindicatii.
In ciuda beneficiilor sale, exista cateva contraindicatii si precautii legate de consumul de coarne:
- Alergie – Unele persoane pot fi alergice la fructele de coarne si pot experimenta reactii alergice, cum ar fi eruptii cutanate, mancarime, umflaturi sau dificultati respiratorii. Persoanele care sunt alergice la alte fructe sau alimente din familia Cornaceae (cum ar fi murele sau zmeura de padure) ar trebui sa evite consumul de coarne sau produse pe baza lor.
- Diabet zaharat – Coarnele sunt bogate in zaharuri naturale si, prin urmare, pot avea un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat. Persoanele care au diabet zaharat sau care sunt predispuse la aceasta afectiune ar trebui sa consume coarne cu moderatie sau sa discute cu medicul lor inainte de a include fructele de coarne in dieta lor.
- Probleme digestive – Persoanele care sufera de probleme digestive, cum ar fi ulcerul gastric sau refluxul gastroesofagian, ar trebui sa evite consumul excesiv de coarne, deoarece acestea pot agrava simptomele acestor afectiuni.
- Interactiuni cu medicamente – Coarnele pot interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau medicamentele pentru diabet. Persoanele care iau aceste medicamente ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a consuma coarne sau produse pe baza lor.
- Coarnele sunt tonice deci nu ar trebui sa se conume inainte de culcare. Pot provoca insomnii sau o perturbare a sistemului nervos al corpului.
- Nu sunt bune nici pentru persoanele care sufera de constipatie.
- Si pentru ca sunt destul de bogate in acizi, nu se recomanda sa se consume de catre cei care au probleme precum ulcerul sau gastrita.
- Cazuri de intoleranta pot sa apara, desi sunt foarte rare.
- Trebuie de asemenea, sa se consume cu moderatie deoarece pot aparea probleme precum indigestia.
Coarnele sunt foarte utile deci atunci cand vrei sa ai o alimentatie sanatoasa, dar si cand ai nevoie de anumite remedii naturale pentru a trata mici probleme.