Coada racului: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Coada racului (Potentilla anserina), este o planta medicinala din familia Rosaceae. In randurile urmatoare va voi prezenta care sunt principalele caracteristici, proprietatile terapeutice,beneficiile pentru sanatate, modul in care poate fi utilizata, contraindicatiile si multe alte informatii despre coada racului .
Cunoscuta in popor si sub numele de argentina, argintel, argindeana, buboasa, buruiana-junghiurilor, coada-dracului, forostoi, iarba-gastii, scranteala, troscot, vintricea, zolotnic se remarca prin florile marunte de culoare galben-auriu.
In evul mediu partile aeriene ale plantei de coada racului erau folosite in scop terapeutic; in tarile nordice rizomii erau consumati in diferite preparate culinare.
Inca din secolul XVI lastarii tineri erau utilizati pentru tratarea diareei, a dezinteriei si a sangerarilor.
Cataplasmele cu planta erau utilizate pentru tratarea iritatiilor si curatarea pielii.
Coada racului, planta medicinala: caracteristici generale
Coada racului este o planta medicinala ce creste in zonele cu clima temperata.
Micile flori aurii pot fi zarite pe marginea drumului, in apropierea mlastinilor, in preajma apelor curgatoare, in poieni sau chiar pe pajisti montane.
Planta are tulpina ierboasa ce poate atinge inaltimea de 15-20 cm.
Tulpina acesteia nu este erecta, creste culcata.
De pe tulpina principala, pornesc numerosi stoloni din care cresc alte plante.
Frunzele sunt intrerupt-penatifide si sunt dintate pe margini si sunt dispuse sub forma de rozeta la baza tulpinii.
Pe fetele superioare, frunzele au culoare verde albicios, pe fetele inferioare se remarca nuante de verde-argintiu.
Florile cresc solitare sustinute de pedicel lung, au cinci petale de culoare galbe- auriu.
Planta infloreste din luna mai pana tarziu in septembrie.
In scop terapeutic sunt utilizate partile aeriene (frunzele si florile) si rizomii bogati in tanin si substante amare.
In scop gastronomic sunt utilizate frunzele proaspat culese, care ofera savoare special a salatelor si supelor de verdeturi.
Coada racului: proprietati terapeutice
Recoltarea tuturor organelor utilizate in scop terapeutic se face in timpul infloririi.
Lastarii tineri cu frunze proaspat culese si rizomii spalati, se usuca in spatii uscate, bine aerisite.
Se pastreaza in saculeti din material textil sau cutii din hartie in spatii speciale ferite de umiditate.
Frunzele si rizomii de coada racului sunt organe bogate in substante amare, tanin, flavone, colina, steroli, mucilagii, saruri minerale, uleiuri volatile si substante glucidice (t1).
Aceste substante ofera proprietati puternic astringente, antispastice, coagulante, hemostatice, spasmolitice.
Coada racului: beneficii pentru sanatate
1. Trateaza diareea si dezinteria,
indiferent de natura afectiunilor (infectioasa, neinfectioasa).
Substantele cu efect astringent ajuta la normalizarea tranzitului.
Impiedica eliminarea apei si de aceea este combate deshidratare si demineralizarea organismului.
2. Calmeaza spasmele stomacale si intestinale.
Ceaiurile si infuziile au proprietati antispastice.
Calmeaza si relaxeaza musculatura interna si alunga spasmele.
Preparatele din planta ajuta la indepartarea spasmelor provocate de indigestie, menstruatie sau infectii virale/bacteriene.
Combat durerile provocate de contractiile uterine.
3. Tonic natural pentru organism.
Planta nu doar ca lupta impotriva agentilor patogeni, dar ajuta la tonifierea organismului slabit dupa episoadele infectioase.
Substantele amare si sarurile minerale sunt usor absorbite si utilizate.
4. Ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.
Uleiul volatil ce se gaseste din plin in compozitia frunzelor si rizomilor de planta nu sunt pe placul parazitilor intestinali.
Inhiba dezvoltarea oualelor si larvelor si creaza un mediu neplacut pentru agentii patogeni.
5. Trateaza leucoreea si afectiunile genitale.
Nu doar ca amelioreaza efectele neplacute ale infectiilor genitale, ci ajuta la tratarea acestora si la oprirea hemoragiilor interne.
Preparatele cu coada racului sunt eficiente si in cazurile de menstruatie abundenta.
6. Trateaza eczemele, eruptiile cutantate si ulceratiile pielii.
Efectele cicatrizante, astringente si coagulante sunt vizibile si in cazul afectiunilor cutanate.
In astfel de situatii sunt eficiente cataplasmele cu frunze proaspat maruntite sau infuziile concentrate obtinute din frunze uscate.
7. Combate lacrimarea ochilor, amelioreaza simptomele gingivitei si improspateaza tenul seboreic.
Alte beneficii si utilizari traditionale in lume
Coada racului (Potentilla anserina) este o plantă medicinală răspândită în multe țări din lume, inclusiv în Europa, Asia și America de Nord.
În diferite culturi și tradiții, această plantă a fost folosită pentru diverse beneficii și utilizări.
În tradiția medicinii populare europene, coada racului a fost utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv diaree, probleme digestive, inflamații ale gâtului și ale mucoasei bucale, afecțiuni ale pielii, afecțiuni ale rinichilor și ale tractului urinar.
De asemenea, se crede că această plantă are proprietăți astringente, antispastice și antiinflamatorii.
În medicina tradițională chineză, coada racului este folosită pentru a trata afecțiuni precum diareea, hemoroizii, problemele renale și ale tractului urinar, hipertensiunea arterială și durerea de cap.
De asemenea, se crede că această plantă are proprietăți diuretice și antiinflamatorii.
În tradiția amerindiană, coada racului a fost folosită pentru a trata afecțiuni precum artrita, febra și diareea.
Se crede că această plantă are proprietăți astringente, antidiareice și antiinflamatorii.
În general, coada racului este considerată a fi o plantă medicinală sigură și eficientă, cu puține efecte secundare.
Cu toate acestea, este important să vorbiți cu un profesionist medical înainte de a utiliza această plantă pentru a trata orice afecțiune sau simptom
Coada racului: mod de utilizare si remedii
Preparatele din planta pot fi utilizate pentru tratamente interne si externe.
1. Ceai de coada racului, preparare
Ceaiul este eficient in tratarea crampelor, stimulare imunitatii in perioadele de convalescenta.
Ceaiul poate fi obtinut din frunze uscate si rizomi uscati si maruntiti.
Peste 200 ml de apa clocotita se adauga o lingura de frunze si/sau radacini.
Solutia se lasa la infuzat pentru 15 minute dupa care se strecoara.
Ceaiul obtinut poate fi baut cand ajunge la temperatura agreata.
Se recomanda sa fie consumat simplu.
2. Decoctul de coada racului
Decoctul este eficient pentru tratarea ulceratiilor cutanate, a gingivitei si pentru stoparea sangerarilor.
Poate fi obtinut in casa astfel: intr-o ceasca de apa rece se adauga o lingura generoasa cu frunze uscate si maruntite .
Preparatul se lasa la odihnit pentru 20 de minute, dupa care se pune la foc iute si se lasa la fiert pentru inca 20 de minute.
Solutia obtinuta se strecoara si se utilizeaza pentru spalaturi cutanate sau gargara.
3. Tinctura de coada racului
Tinctura are actiune asupra artritei, afectiunilor ginecologice si hemoragiilor.
Poate fi obtinuta prin amestecarea a 50 g de radacina macinata cu 150 ml de alcool obtinut de secara sau de fructe cu concentratie alcoolica de peste 70%.
Preparatul se lasa la macerat pentru 15 zile.
In final trebuie strecurat si depozitat in recipiente speciale.
Tinctura trebuie consumata imediat dupa mesele pricipale, cate o lingura pe zi.
4. Cataplasma de coada racului
Cataplasma are eficienta crescuta in tratarea ranilor si in stoparea hemoragiilor externe.
Frunzele proaspat culese si strivite pot fi puse direct pe zona afectata.
Peste zona cu pricina se aseaza un pansament steril.
Cataplasma se mentine pentru aproximativ 60 de minute.
Coada racului: contraindicatii si reactii adverse
Deși coada racului (Potentilla anserina) este considerată în general o plantă sigură, există anumite contraindicații și precauții care trebuie avute în vedere.
- Primul lucru important de menționat este că, din cauza efectelor diuretice ale coadei racului, aceasta poate crește cantitatea de urină eliminată din organism. Aceasta poate duce la pierderea excesivă de lichide și electroliți, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele cu probleme de sănătate precum insuficiența renală, hipotensiune arterială sau deshidratare. De asemenea, poate avea interacțiuni cu medicamente diuretice, cum ar fi furosemidul.
- În plus, planta poate avea efecte hemostatice și poate împiedica coagularea sângelui. Aceasta înseamnă că persoanele care iau medicamente anticoagulante, precum warfarina, trebuie să evite consumul de coada racului pentru a preveni posibilele complicații sângeroase.
- De asemenea, nu există suficiente informații cu privire la siguranța utilizării coadei racului în timpul sarcinii și alăptării, astfel că femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite utilizarea acestei plante.
- În cazul în care apare o reacție alergică la coada racului, cum ar fi erupții cutanate, mâncărime, dificultăți respiratorii sau umflarea buzelor sau a gâtului, este important să se oprească imediat utilizarea plantei și să se caute ajutor medical de urgență.
- Preparatele de planta destinate consumului intern trebuie utilizate doar dupa mesele principale, pentru ca pot provoca disconfort gastro-intestinal.
- Persoanele care sufera de afectiuni hepatice si ale rinichilor, nu trebuie sa consume preparate din coada racului – tinctura, ceai, infuzie.
- În general, pentru a evita posibilele complicații, este întotdeauna recomandat să discutați cu un medic sau cu un specialist în plante medicinale înainte de a utiliza coada racului pentru a trata orice afecțiune sau simptom.