Cicoare: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Cicoarea (Cichorium intybus), este o planta medicinala din familia Asteraceae utilizata in scop terapeutic si gastronomic inca din antichitate. Vom descoperi in acest articol descrierea plantei principalele proprietati, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiile si multe alte informatii despre cicoare.
Planta, cunoscuta in popor ca floarea secerei, scai voinicesc, incingatoare, sporis, scaluset de casa, era utilizata de egipteni ca tratament pentru bolile ficatului.
In alimentatie radacina de cicoare este inca utilizata ca inlocuitor al boabelor de cafea.
Cicoarea creste in flora spontana din tara noastra, insa poate fi cultivata in sistem industrializat pentru frunzele si radacinile bogate in principii amare, uleiuri volatile si complexul de elemente chimice cu proprietati excelente asupra sanatatii.
Plantele iubesc solurile usoare, nisipoase, permeabile, bine curatate de resturile vegetale din cultura anterioara.
Cultura poate fi infiintata devreme in primavara.
Ca plante premergatoare sunt recomandate cerealele paioase, pentru ca elibereaza terenul devreme si astfel lucrarile de pregatire a solului pot fi meticulos realizate.
Recoltarea frunzelor se face in vara, la inflorire si a radacinilor se realizeaza toamna pana la caderea primelor brume, chiar inaintea aparitiei cavernei sub colet.
Frunzele si radacinile recoltate trebuie trimise rapid catre centrele de procesare.
Cicoare planta medicinala: caracteristici generale
Cicoarea este o planta cu radacina pivotanta groasa, insotita de un mic rizom.
Are tulpina ierboasa, in prima parte de vegetatie.
In partea a doua, dupa inflorire, tulpina incepe sa se lemnifice usor.
Tulpina este ramificata si atinge inaltimea de 40-50 cm.
Frunzele de la baza sunt petiolate, oblanceolate, runcinate, aspre si paroase pe fata inferioara.
In partea superioara frunzele sunt sesile, cu margini dintate.
Florile sunt ligulate si sunt albastre; perioada de inflorire este iulie-septembrie.
Fructul cicorii este o achena muchiata.
Frunzele de cicoare sunt utilizate in scop terapeutic datorita continutului ridicat de substante chimice cu actiuni curative.
De asemenea florile, frunzele si radacinile de cicoare sunt utilizate in alimentatie.
Frunzele si florile au gust usor amar si sunt ingrediente de baza al salatelor din bucatariile franceza si italiana.
Din radacinile uscate si macinate se prepara cafeaua de cicoare, preparat nelipsit in bucatariile din Romania inainte de 1989.
Cicoare: proprietati
Frunzele de cicoare sunt bogate in cicorina, inulina, arginina, colina, acid cicoric, levuloza, minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu) si vitamine (A, B, C, E si K).
Radacina este bogata in substante, lactupireina, fructoza, tanin, ulei volatil si lactone sesquiterpenice amare.
Aceste substante ofera proprietati diuretice, laxative, hipoglicemiante, eupeptice-amare, colagoge, antitirodiane si depurative.
Cicoare : beneficii
Beneficiile preparatelor de cicoare asupra organismului sunt numeroase:
1.Cure de slabire
Cicoarea este un bun aliat al curelor de slabire.
Inulina este o substante care intensifica metabolismul si arderile celulare.
In acelasi timp fortifica organismul si il ajuta sa topeasca mai rapid celulele adipoase.
Aceasta substanta se gaseste din belsug in preparatele de cicoare (ceaiuri, cafea).
Principiile amare si inulina sunt doi aliati de baza in lupta cu surplusul de kilograme.
Deci ceaiul si cafeaua de cicoare nu trebuie sa lipseasca din dietele de slabit.
2.Tranzit intestinal
Preparatele terapeutice stimuleaza si imbunatatesc tranzitul intestinal.
Substantele chimice din cicoare favorizeaza secretia de sucuri gastrice, astfel ca procesul de digestie se desfasoara fara efort pentru organism.
Sucurile alimentare rezultate sunt mai usor absorbite la nivelul intestinului si practic intregul proces de digestie este imbunatatit.
3.Diabet, colesterol rau
Previne diabetul si ajuta la scaderea colesterolul rau.
Inulina este responsabila de protectia organismului impotriva acumularii de grasime.
Deci preparatele terapeutice cu cicoare sunt de ajutor impotriva acumularii de celule adipoase.
Planta are un continut ridicat de minerale si vitamine, care sunt usor absorbite de organism.
Rezervele mari de calciu, magneziu si fier ajuta la reglarea glicemiei din sange.
4.Afectiuni cardiovasculare
Ceaiul este eficient in tratarea afectiunilor cardiovasculare.
Pentru ca nu lasa sa se depuna colesterol rau pe vasele sangvine, ceaiul de cicoare mentine sanatatea sistemului circulator.
Mentinerea in limite scazute a colesterolului LDL si a trigliceridelor este un factor esential care ajuta la prevenirea principalelor afectiuni cardio-vasculare: ateroscleroza si hipertensiune arteriala.
5. Afectiuni ale ficatului
Curele cu cicoare sunt pansament pentru ficat! Studiile recente au demonstrat ca, continutul ridicat de antioxidanti ajuta la eliminarea rapida a toxinelor de la nivelul ficatului si a bilei.
Deci planta proaspata si preparatele cu cicoare sunt un adevarat aliat, care ajuta la regenerarea celulelor hepatice.
6.Inflamatii articulare
Tratament pentru inflamatiile articulare.
Aceasta planta a fost utilizata de mii de ani pentru tratarea inflamatiilor articulare.
Cea mai frecventa afectiune care este ameliorata datorita acestei plante este oseoartrita.
7.Detoxifiant
Terapia cu cicoare, detoxifiant eficient.
Antioxidantii si principiile amare din aceasta planta sunt eficiente in curele de detoxifiere.
Intensifica eliminarea toxinelor din organism si functiile digestive.
Cicoarea actioneaza ca detoxifiant vegetal al tuturor organelor (ficat, intestine, rinichi) si actioneaza ca tonic natural.
8.Acnee, furunculoza, plagi deschise
Compresele si cataplasemele sunt recomandate pentru tratarea afectiunilor pielii: acnee, furunculoza, plagi deschise.
Alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari
În plus față de utilizarea sa comună ca substitut pentru cafea, cicoarea are și alte beneficii și utilizări tradiționale în alte țări:
În medicina tradițională chineză, cicoarea este folosită pentru a trata tulburările hepatice, durerile de stomac și constipația.
În medicina tradițională indiană (Ayurveda), cicoarea este utilizată pentru a îmbunătăți digestia, pentru a elimina excesul de apă din corp și pentru a trata afecțiunile pielii.
În medicina tradițională iraniană, cicoarea este utilizată pentru a trata afecțiunile hepatice, inclusiv hepatita și ciroza.
În medicina tradițională africană, cicoarea este utilizată pentru a trata afecțiuni ale sistemului respirator, cum ar fi tusea și bronșita.
În Europa, cicoarea este utilizată în mod tradițional pentru a trata afecțiuni ale vezicii urinare și ale rinichilor, precum și pentru a reduce inflamația.
În Franța, cicoarea este folosită în salate și alte preparate culinare.
În Belgia și Olanda, rădăcina de cicoare este folosită pentru a produce o băutură alcoolizată numită jenever.
În general, cicoarea este considerată a fi o plantă medicinală cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și hipoglicemiante. De asemenea, cicoarea poate fi utilizată pentru a îmbunătăți digestia și pentru a stimula apetitul.
Cicoarea: mod de folosire
Cicoarea poate fi utilizata pentru tratarea afectiunilor interne dar si pentru afectiunile externe.
Frunzele proaspete de cicoare se pot manca crude in salata sau se pot prepara diferite garnituri pentru felurile de carne.
Ca sa beneficiati de toate proprietatile descrise este indicat sa consumati cicoarea proaspata.
1. Ceai de cicoare, preparare
Ceaiul este eficient in tratarea afectiunilor hepatice, stomacale si intestinale.
Se obtine prin amestecarea unei linguri cu frunze uscate si maruntite de cicoare cu 250 ml de apa clocotita.
Amestecul se lasa la infuzat pentru 10-15 minute, dupa care se strecoara.
Se consuma usor, cand ajunge la temperatura corpului.
Ceai din flori de cicoare
Infuzai se prepara din doua lingurite de flori la o cana de apa clocotita.
Se lasa 10 minute la infuzat se strecoara si se bea calduta cate 1-2 cani pe zi.
Este benefic in dureri de stomac.
2. Radacina de cicoare: decoctul
Decoctul poate fi utilizat pentru tratarea diabetului de tip II.
Terapiile concentrate cu decoct de cicoare trebuie urmate conform indicatiilor medicului curant.
Pulberea de radacina de cicoare poate fi amestecata cu 200 ml apa rece, preparatul se lasa la odihnit pentru 8-10 ore; apoi filtrat.
3.Pulberea de cicoare
Pulberea are proprietati depurative, hipoglicemiante si probiotice.
Este eficienta in tratarea constipatiei, digestiei dificile, racelilor sezoniere si a altor afectiuni digestive.
Pulberea poate fi obtinuta prin macinarea radacinilor uscate.
Pulberea obtinuta trebuie pastrata in spatii uscate, in pungi de hartie sau saci de bumbac.
4.Tinctura de cicoare
Tinctura, poate fi utilizata in mod extern in tratarea reumatismului si a plagilor deschise.
Tinctura cosumata intern este eficienta in tratarea afectiunilor cardio-vasculare.
Tinctura poate fi obtinuta prin amestecarea a 10 linguri de pulbere de radacina de cicoare cu 100 ml alcool de secara/fructe cu concentratie alcoolica 50 de grade.
Amestecul se lasa la macerat pentru 12-14 zile dupa care se filtreaza.
Tinctura poate fi pastrata si consumata pe perioade lungi, de pana la doi ani.
5.Cafeaua de cicoare
Cafeaua de cicoare este un preparat foarte cunoscut si foarte apreciat in curele de detoxifiere si slabit.
Cafeaua de cicoare intensifica arderile, elimina toxinele, scade apetitul si energizeaza organismul.
Radacina de cicoare trebuie curatata, spalata si prajita, dupa care trebuie macinata.
Pulberea obtinuta potate fi transformata in cafea.
6.Cataplasma de cicoare
Cataplasma poate fi obtinuta prin presarea frunzelor si a florilor proaspete.
Amestecul obtinut se poate aplica direct peste rani sau zone afectate de furuncul si acnee.
Cicoare: contraindicatii si reactii adverse
Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă sigură pentru majoritatea oamenilor, însă există câteva contraindicații importante pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a începe să o utilizați ca supliment alimentar sau medicament.
- Hipersensibilitatea la cicoare: Persoanele care sunt alergice sau sensibile la plantele din familia Asteraceae (margarete, ambrozie, mușețel, etc.) pot dezvolta reacții alergice la cicoare și ar trebui să evite utilizarea sa.
- Calculi biliari: Cicoarea poate crește producția de bilă, ceea ce poate duce la colici biliare la persoanele care au pietre la vezica biliară sau alte probleme ale căilor biliare.
- Ulcer gastric sau duodenal: Cicoarea poate stimula secreția de acid gastric și poate agrava ulcerele stomacale sau duodenale existente.
- Diabet zaharat: Cicoarea poate reduce nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza cicoare, deoarece poate fi necesar să ajustați dozele de medicamente antidiabetice.
- Alăptare și sarcină: Nu există suficiente date pentru a determina siguranța utilizării cicoare în timpul sarcinii și alăptării. Prin urmare, este mai bine să evitați utilizarea sa în aceste condiții.
- Interacțiuni cu medicamente: Cicoarea poate interacționa cu medicamentele pentru diabet zaharat, medicamentele anticoagulante (subțierea sângelui) și medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale. De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza cicoare, dacă sunteți sub tratament cu oricare dintre aceste medicamente.
În general, este important să vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați cicoare ca supliment alimentar sau medicament, pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră
semintede cicoare cu efect terapeutic