Ceai verde: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Ceaiul verde, Camellia sinensis, este cea mai consumata bautura in tarile orientale, unde exista o adevarata traditie a prepararii si degustarii. Ceaiul verde si-a castigat notorietatea datorita numeroaselor beneficii pe care le are asupra sanatatii dar si datorita efectelor antioxidante puternice. Frunzele acestei plante erau utilizate de mai bine de 4000 de ani pentru a trata durerile de cap si pentru a ameliora durerile dentare. In plus, infuzia calda de ceai verde are efect tonic, energizant si impiedica instalarea depresiei. In continuare vom trece in revista proprietatile, beneficiile pentru sanatate, cum se prepara un ceai verde, tinctura de ceai verde reteta, dar si contraindicatiile acestuia.
Ceai verde: caracteristici generale
Camellia sinensis este un arbust medicinal si ornamental care creste si se dezvolta in zonele muntoase din China si Japonia.
Frunzele acestui pom sunt verzi pe tot parcursul anului, de aceea sunt considerati arbusti ornamentali exceptionali de catre specialistii peisagisti.
In terapiile naturiste sunt utilizate frunzele proaspete sau uscate si mugurii.
Cultura de arbusti de camellia sinensis creste in conditii deosebite de umiditate.
Arbustii ajung la maturitate in la saptelea an de la plantare, iar atunci calitatea frunzelor este exceptionala.
Plantatiile de ceai verde pot fi exploatate neincetat pentru 30- 40 de ani.
Arbustii de Camellia sinensis pot creste pana la inaltimea de 2 m; insa in culturi sunt pastrati la dimensiunea de un m pentru a facilita recoltarea frunzelor.
Frunzele sunt mari au intre 3 si 17 cm lungime, sunt eliptice, ascutite in varf.
Sunt groase lucioase si au culoare verde intens.
Florile arbustului de Camellia sinensis sunt mari de aproximativ 10-12 cm cand se deschid, au aspect impresionant.
Culoarea petalelor variaza in functie de altoi, hibrid si soi de la alb, roz pal la rosu intens, sau chiar galben.
Fructele sunt capsule uscate impartite in mai multe compartimente, care adapostesc semintele.
Ceai verde: proprietati
Substantele chimice complexe ce se gasesc in frunzele de Camellia sinensis, au proprietati antiinflamatoare, antiseptice, antioxidante, diuretice, antivirale, tonic-nervoase.
De la Camellia sinensis sunt utilizate in scop terapeutic frunzele, bogate in principii active, antioxidanti, tanin, substante flavonoide, acizi polifenolcarboxilici, triterpene, zaharuri, alcaloizi, viamina C, cafeina, potasiu, aluminiu si alcooli liberi.
Ceai verde: beneficii pentru sanatate
Ceaiul verde este un preparat care are numeroase beneficii pentru sanatate si ajuta la tratarea afectiunilor digestive, cardiace, la reglarea greutatii corporale si intareste sistemul imunitar.
1. Ceaiul verde scade riscul dezvoltarii formatiunilor canceroase.
Studiile medicale au demonstrat ca, ceaiul verde consumat cu regularitate, impiedica formarea si dezvoltarea celulelor tumorale.
Substantele antioxidante din acest preparat neutralizeaza rapid elementele toxice din organism, astfel ca riscul de a aparea modificari la nivel celular sunt minimizate.
2. Scade riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare.
Ceaiul verde are in compozitie elemente care imbunatatesc circulatia sangvina si maresc elasticitatea vaselor sangvine, astfel ca persoanele care urmeaza cure cu ceai verde sunt mai putin predispuse sa dezvolte boli precum hipertensiune arteriala si infarct miocardic.
3. Ajuta la pierderea surplusului de kilograme
Ceaiul verde faciliteaza mentinerea greutatii corporale in parametrii optimi.
Consumul constant de ceai verde stimuleaza metabolismul celular si intereste arderile la nivelul acestora, astfel ca substantele nutritive sunt transformate mai rapid in energie.
Ceaiul verde este un preparat care ajuta la slabire si previne obezitatea.
4. Stimuleaza digestia si imbunatateste tranzitul intestinal.
Aceasta planta are proprietatea de a accelera metabolismul si de a facilita digestia.
Elementele chimice din frunzele de Camellia sinensis stimuleaza secretia sucurilor gastrice si procesele de digestie si absorbtie.
De asemenea ceaiul verde are efext laxativ si diuretic puternic.
5. Efect detoxifiant puternic.
Ceaiul verde este recunoscut pentru continutul ridicat de substante antioxidante, care ajuta la neutralizarea toxinelor la nivelul ficatului si le eliminarea resturilor metabolice prin transpiratie si urina.
Ceaiul verde ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor si pastreaza celule tinere pentru mai mult timp.
6. Impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange.
Ceaiul verde blocheaza absorbtia intestinala a colesterolului in proportie de 90%.
Consumul constant de ceai verde asigura protectie chiar si persoanelor care au dieta bogata in grasimi si carbohidrati.
Mentine colesterolul in limite normale chiar si cand dieta este constituita in proportii ridicate din proteina de origine animala.
7. Ceaiul verde este un tonic nervos excelent si imbunatateste sanatatea creierului.
Studiile medicale au demonstrat ca persoanele care consuma constant ceai verde sunt mai energice, mai fericite, au memorie mai buna si sunt mai putin predispuse la afectiuni precum astenia si depresia.
De asemenea s-a observat ca plantele de Camellia sinensis au efecte deosebite in stoparea evolutiei unor afectiuni precum Parkinson si Alzheimer.
Ceai verde: mod de utilizare si remedii naturale
Cele mai utilizate preparate naturiste cu ceai verde sunt: infuzia, extractul si tinctura.
1. Ceai verde: beneficii si mod de preparare
Infuzia de ceai verde poate fi obtinuta simplu din frunzele uscate si maruntite ale plantei.
Peste 250 ml de apa fierbinte se adauga 10 g frunze de Camellia sinensis.
Se lasa la infuzat pentru 10 minute dupa care se trece prin strecuratoare fina.
Infuzia se consuma inainte de mesele principale.
Ajuta la detoxifierea organismului si imbunatatirea digestiei.
2. Extract din ceai verde
Este un preparat concentrat complex care se poate achizitiona de obicei din farmacii sau drogherii.
Acest preparat este eficient in tratarea obezitatii, ajuta la mentinerea in stare impecabila a sistemului circulator si diminueaza riscul de a face infarct miocardic.
3.Tinctura de ceai verde; beneficii si mod de preparare
Tinctura de ceai verde fi achizitionata din magazinele naturiste sau poate fi obtinuta prin amestecarea a 30 g frunze uscate de Camellia sinensis cu 100 ml alcool de secara (70%).
Preparatul se agita bine si se lasa la macerat o perioada de 10-14 zile.
Se strecoara si se depoziteaza in recipiente sterile, din sticla.
Se consuma 10-15 picaturi conform indicatiilor terapeutului.
Ceai verde: contraindicatii si efecte adverse
- Curele terapeutice cu ceai verde nu trebuie urmate de persoanele cu predispozitie la lipotimie, de pacientii care sufera de gastrita, ulcer duodenal si femeile care alapteaza.
- Preparatele cu ceai verde trebuie consumate cu precautie de persoanele care au probleme de asimilare a calciului.
- Pacientii hipotensivi trebuie sa consume ceai verde doar sub supraveghere medicala stricta.
- Nu exagerati cu consumul de ceai verde, deoarece poate provoca insomnie, greata, anxietate, ameteli si nervozitate.