Cartoful: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii si remedii cu cartofi
Cartoful (Solanum tuberosum) face parte din familia Solanaceae, este originar din America de Sud si a fost introdus in cultura la noi in sec. XIX. In urmatorul articol vom afla principalele proprietati, beneficii, modul de utilizare,contraindicatiile, remedii cu cartofi si multe alte informatii despre cartof.
Cartoful este bogat in carbohidrati, fibre, proteine, vitamine si saruri minerale ceea ce il face nu numai sanatos ca aliment, ci si foarte bun ca… medicament.
Cartoful: descrierea plantei
Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă erbacee anuală din familia Solanaceae.
Este originară din America de Sud, fiind cultivată în principal pentru tuberculii săi comestibili.
Frunzele sunt mari, verzi, palmate și sunt dispuse alternativ pe tulpină.
Florile sunt albe sau mov, cu un diametru de aproximativ 5 cm, dispuse în ciorchini.
Fructul este o baca sferică, care conține mai multe semințe.
Tuberculii cartofului variază în formă, mărime și culoare, în funcție de soi.
Pot fi rotunzi sau alungiți, cu o coajă fină sau aspră, și pot fi de la galben la maro închis.
Interiorul este de obicei alb sau galben, dar poate fi și violet sau roșu în funcție de soi.
Cartoful este o cultură importantă în întreaga lume, fiind utilizată în principal pentru alimentație umană și animală.
Este bogat în carbohidrați, vitamine și minerale și este o sursă importantă de energie pentru mulți oameni.
De asemenea, cartoful este folosit și în alte domenii, cum ar fi industria alimentară, farmaceutică sau producția de alcool.
Cartoful: Calorii si valori nutritionale
Conform United States Department of Agriculture (USDA), cartofii fierti în coajă, fără adaos de sare, au următoarele valori nutriționale și calorice pentru o porție de 100 de grame:
- Calorii: 87 kcal
- Grăsimi: 0,1 g
- Proteine: 1,9 g
- Carbohidrați: 20,1 g
- Fibre: 1,8 g
- Zaharuri: 0,8 g
- Calciu: 12 mg
- Fier: 0,8 mg
- Magneziu: 23 mg
- Fosfor: 57 mg
- Potasiu: 421 mg
- Sodiu: 6 mg
- Vitamina C: 19,7 mg
- Tiamină: 0,11 mg
- Riboflavină: 0,03 mg
- Niacină: 1,44 mg
- Vitamina B6: 0,30 mg
- Folat: 10 μg
Este important de menționat că valorile nutriționale și calorice pot varia în funcție de modul de preparare și de adăugarea altor ingrediente, cum ar fi uleiul sau sarea.
Cartoful: beneficii si utilizare interna
Cartoful este bogat in suc alcalin, care neutralizeaza cu succes durerile de stomac.
Sucul de cartofi (dati prin storcatorul de fructe) este recomandat impotriva ulcerului, bolilor gastrointestinale, dar si insomniei si durerii de cap ( o jumate de pahar de suc de cartof inainte de culcare cheama somnul garantat).
1.Artrita
In artrita cartoful se utilizeaza sub forma de tinctura (20 de picaturi in putina apa, de 3 ori pe zi, inainte si in timpul mesei).
2. Ulcer duodenal si diabet
Cartoful sub forma de suc este folosit si in cazul ulcerului duodenal si diabet.
Se bea o jumatate de pahar de patru ori pe zi, timp de o luna.
3. Obezitate, diabet
Sucul de cartof se poate combina cu suc de morcov sau lamaie din care se bea o jumatate de pahar, o data sau de doua ori pe zi.
4. Sistem nervos
Sucul de cartofi, obtinut doar din tuberculi sanatosi, are actiune calmanta asupra sistemului nervos, fiind recomandat in insomnii si dureri de cap.
Se bea 1/2 – 1/3 de pahar cu aprox. o jumatate de ora inainte de micul dejun sau pranz.
5. Raceli
In cazul racelilor, inhalarea vaporilor obtinuti prin fierberea cartofilor are un rol benefic.
6. Paraziti intestinali
Contra parazitilor intestinali se recomanda salata de cartofi amestecati cu 60 g ulei de nuci, seara, timp de trei zile.
Pentru supraponderali si persoanele care au celulita se recomanda consumul de branza telemea si cartofi la masa de seara.
Cartoful: beneficii si utilizare externa
1. Cataplasme cu cartof
Cartoful crud are efect de racire si este un bun calmant al ochilor obostiti.
Sub forma de cataplasma, cartoful crud si ras este util in caz de arsuri, degeraturi, ulcere ale gambei, plagi atone, edeme ale pleoapelor, flegmoane si erizipel.
Se poate adauga ulei de masline.
Pentru vindecarea ranilor usoare si a inflamatiilor provocate de insecte, se razuie trei cartofi cruzi, se amesteca cu lapte, apoi se pune pasta pe o bucata de tifon dubla.
Se aplica pe zona afectata.
Pentru combaterea ridurilor se da un cartof pe razatoare, apoi timp de 15 minute se tine pe ochi o cataplasma.
2.Comprese cu cartof
Feliile de cartof crud se recomanda puse ca atare si fixate cu o fasa, impotriva artritei. Se tin pana se inmoaie , apoi se schimba.
Pentru ameliorarea durerilor de cap, se folosesc felii de cartofi cruzi puse pe frunte si fixate cu o fasa sau o basma.
3. Impachetari cu cartofi fierti
Cartofii retin caldura, ceeea ce il recomanda impotriva durerilor reumatice si musculare.
Se fierbe un kilogram de cartofi in coaja, se curata, se fac piure, apoi se unge o bucata de material textil cu pasta respectiva si se impacheteaza locul dureros.
Se inveleste cu o bucata de lana, apoi se schimba bandajul cand s-a racit complet.
Cartoful: un aliment care nu ingrasa!
Impreuna cu fructele, cerealele si alte legume cartofii sunt o sursa de nutrienti naturali, carbohidrati complecsi si in plus cartoful nu ingrasa!
Cartoful este o alternativa sanatoase la toate mancarurile care ingrasa sau sunt grase.
Se spune ca ar fi un aliment care ingrasa, insa nu este deloc asa.
Carbohidratii cresc nivelul energiei pentru ca ei sunt transformati in energie mult mai rapid si eficient decat proteinele sau grasimile.
Cartofii asigura un plus substantial de fibre dietetice, atunci cand sunt consumati cu putina coaja.
Cum alegem cartofii?
Nu cumparati cartofi care sunt moi sau au un numar mare de gauri, pete de culoare, lovituri sau taieturi.
Taiati acele parti care sunt verzi la un cartof si aruncati-le, gatite vor avea un gust amar.
Nu consumati cartofii incoltiti sau cu pete verzi!
Aceste caracteristici indica prezenta solaninei, care este un compus toxic si cauzeaza probleme circulatorii si respiratorii, crampe musculare, dureri de cap si diaree.
Cum se pastreaza cartofii?
Pentru a pastra cartofii o perioada cat mai indelungata, este bine sa-i depozitam intr-o camara rece, intunecoasa si bine aerisita.
Daca ii tinem la temperatura camerei, cartofii se vor pastra intre 7-10 zile maxim.
Temperaturile din frigider sunt prea scazute si de aceea, cartofii astfel pastrati vor avea un gust dulce, fiind afectate zaharurile din continutul lor.
Cum se consuma cartofii?
Modalitatile de preparare a cartofilor sunt nenumarate si sunt extrem de prezenti in dieta noastra zilnica.
Cartofii pot fi fierti, copti, piure, prajiti, gatiti ( tocanita, salata orientala, gratinati la cuptor cu branza).
Gasiti aici o reteta gustoasa de cartofi gratinati la cuptor: Cartofi gratinati la cuptor cu branza, cascaval, sunca, oua si smantana
Atunci cand sunt prajiti la peste 120 de grade, cartofii produc o substanta chimica, numita acrilamida.
Studii de specialitate au aratat ca acrilamida favorizeaza aparitia mai multor tipuri de cancer si are efecte negative asupra genelor si a sanatatii reproductive.
Cartofii prajiti au un continut ridicat de acrilamida asa ca ar fi de preferat sa ii evitam.
Cartoful: contraindicatii
Deși cartofii sunt o sursă importantă de nutrienți și au multe beneficii pentru sănătate, există și câteva contraindicații pentru consumul lor.
Iată câteva dintre acestea:
- Hipersensibilitate la solanină: Cartofii conțin solanină, o substanță toxică care poate fi daunătoare pentru sănătatea umană în cantități mari sau în cazul unei hipersensibilități la această substanță.
- Diabet zaharat: Deși cartofii pot fi benefici pentru controlul diabetului, consumul lor excesiv poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu diabet.
- Boli renale: Cartofii conțin o cantitate semnificativă de potasiu, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu afecțiuni renale, deoarece rinichii lor nu pot procesa cantitățile mari de potasiu.
- Probleme digestive: Consumul excesiv de cartofi poate duce la balonare, flatulență și alte probleme digestive, mai ales în cazul persoanelor cu sensibilitate la fibre sau cu sindromul colonului iritabil.
- Consumul de cartofi prăjiți: Cartofii prăjiți sunt adesea pregătiți în uleiuri cu un conținut ridicat de grăsimi saturate și calorii, ceea ce poate fi daunător pentru sănătatea cardiovasculară și poate crește riscul de obezitate.
- O dietă bazată în mod excesiv pe cartofi, poate genera aciditate pe termen lung.
- Consumul de cartofi este in general sanatos si sigur; dar in unele cazuri oamenii ar trebui sa-si limiteze consumul sau sa ii evite total.
- Cartofii pot contine o serie de compusi nesanatosi, in special cand sunt prajiti. Limitati consumul de cartofi prajiti si chipsuri, si nu mancati niciodata muguri de cartofi incoltiti.
- Mugurii care apar pe cartofi contin o substanta ce poate afecta sistemul nervos daca este consumata in exces, din aceasta cauza mugurii sunt considerati toxici.
- Pe măsură ce cartofii încolțesc, ei tind să conțină mai mult zahăr.