Bicarbonat de sodiu: beneficii pentru sanatate si utilizari
Hidrogenocarbonatul de sodiu (NaHCO3), mai bine cunoscut cu numele de „bicarbonat de sodiu”, este un compus chimic anorganic din categoria sărurilor care datorita numeroaselor proprietati este intrebuintat zilnic pentru curatenia casei, igiena personala, frumusete, in bucatarie sau ca remediu natural impotriva arsurilor de stomac, hiperaciditate stomacala sau indigestie.
In acest articol descoperiti proprietatile si beneficiile bicarbonatului de sodiu, utilizarile terapeutice si eventualele contraindicatii si reactii adverse.
Bicarbonat de sodiu: beneficii pentru sanatate si utilizari
Iata care sunt principalele beneficii si intrebuintari:
1. Antiacid digestiv
Pentru a ajuta digestia si sa eliminati hiperaciditatea stomacala, este recomandabil sa dizolvati o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa la care se adauga sucul unei jumatati de lamaie.
Rezultatul este un antiacid care calmeaza arsurile stomacalle si balonarile.
2. Pentru albirea dintilor
Cel mult o data la doua saptamani puteti sa folositi bicarbonatul pentru curatenia si albirea dintilor.
Stoarceti un pic de suc de lamaie intr-un paharel, adaugati putin bicarbonat de sodiu si amestecati bine.
Pasta obtinuta o folositi pentru spalarea dintilor ca pe o normala pasta de dinti.
Dupa cum am spus deja, acest procedeu de curatare a dintilor nu trebuie folosit mai mult de o data la doua saptamani pentru ca ar putea eroda smaltul dintilor prea tare.
3. Apa de gura
Pentru o buna igiena orala, dar si pentru eliminarea respiratiei urat mirositoare, cu ajutorul bicarbonatului puteti sa preparati apa de gura.
Trebuie doar sa dizolvati o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o jumatate de pahar cu apa si sa clatiti gura sau sa faceti gargara.
Eventual, daca doriti sa dati o aroma placuta apei de gura puteti sa adaugati putin suc de lamaie sau putina scortisoara.
4. Scrub pentru fata si corp cu bicarbonat
Bicarbonatul este un ingredient perfect pentru curatarea in profunzime a pielii.
Ca să preparați un scrub natural trebuie doar sa amestecati trei linguri de bicarbonat cu o lingura de apa calduta (daca trebuie mai adaugati putina apa) pana obtineti o pasta omogena care sa nu curga.
Acest exfoliant natural trebuie aplicat pe pielea umeda masand usor pielea cu miscari circulare. Cand terminati clatiti cu apa calduta.
5. Deodorant
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca un deodorant natural pentru picioare sau sub brat.
Prepararea deodorantului este foarte simpla, se amesteca bine trei lingurite de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa, se lasa sa stea timp de 24 de ore, filtrati lichidul si apoi se transfera intr-un recipient de pulverizare, eventual reciclati recipientul unui deodorant vechi.
In functie de gusturile voastre, puteti sa adaugati si cateva picaturi de ulei esential de levantica, menta, lamaie sau rozmarin.
6. Piscaturi de insecte si iritatii
Preparati un amestec cremos cu o lingurita de bicarbonat si putina apa apoi aplicati pe zona unde ati fost piscati de insecte.
In cateva secunde mancarimea pielii se va calma. In cazul unei usoare iritatii a pielii puteti sa aplicati un pic de bicarbonat pe zona afectata dupa dus pe pielea umeda.
7. Curatarea mainilor
Pentru a curata bine mainile si neutralizarea mirosurilor, frecati mainile cu un amestec compus din 3 parti de bicarbonat si una de apa.
Eventual puteti sa adaugati o lingurita de bicarbonat in cantitatea de sapun lichid utilizat in mod normal pentru a obtine o eficienta mai mare impotriva mirosurilor.
8. Pentru sanatatea parului
Impotriva parului gras, dar si pentru a avea un par mai moale si stralucitor puteti sa folositi bicarbonatul de sodiu. Sunt doua moduri de utilizare:
- Pieptanati bine parul, apoi presarati putin bicarbonat de sodiu la radacinile parului, in special in zonele mai uleioase, cum ar fi in spatele urechilor, frunte si centrul capului. Asteptati doua minute, astfel bicarbonatul absoarbe grasimea si excesul de sebum, apoi spalati parul cum faceti de obicei su samponul preferat.
- Al doilea mod consta in amestecarea unei lingurite de bicarbonat cu samponul pe care il folositi direct in palma, apoi spalati parul cum faceti de obicei.
Folosind bicarbonatul pentru spalarea parului se elimina matreata si parul ramane curat o perioada mai indelungata.
Bicarbonatul mai este util si pentru curatarea pieptenilor, periilor de par, agrafe si clipuri de par.
Trebuie doar sa le lasati o ora intr-un recipient cu apa calduta in care ati amestecat 2 linguri de bicarbonat.
9. Relaxarea picioarelor
Bicarbonatul va ajuta sa va relaxati picioarele obosite dupa o zi de alergatura la munca sau in oras. Intr-un lighean adaugati apa fierbinte pana la jumate si adaugati 3-4 linguri de bicarbonat.
Tineti picioarele in apa 15-20 de minute, timp in care le frecati intre ele pentru a imbunatati circulatia.
10. Bicarbonatul de sodiu pentru cistita
Apa cu bicarbonat de sodiu este, probabil, cel mai cunoscut remediu pentru cistita.
Trebuie sa dizolvati o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa, beti si apoi in urmatoarea ora trebuie sa mai beti 3-4 pahare cu apa simpla.
In acest mod bicarbonatul ajunge mai repede la vezica urinara fara sa se opreasca prea mult in stomac, regleaza pH-ul de la nivelul vezicii urinare impiedicand proliferarea bacteriilor care cauzeaza cistita.
11. Bicarbonat de sodiu pentru nas infundat si raceala
Daca suferiti de o raceala comuna si nas infundat, un remediu natural rapid si eficient il reprezinta inhalarea de aburi cu bicarbonat.
Trebuie sa puneti o oala mica cu apa pe foc, cand incepe sa fiarba adaugati 2 linguri de bicarbonat si amestecati bine.
Opriti focul, asezati oala pe masa si va aplecati deasupra acesteia ca sa respirati vaporii de apa care se elibereaza.
Atentie sa nu va ardeti! Este recomandat sa va acoperiti capul cu un prosop, astfel incat aburii sa nu se pierda.
Ideal ar fi sa adaugati in apa si 2-3 picaturi de ulei esential de eucalipt.
Cititi si articolul: Remedii naturiste pentru raceala.
Bicarbonatul de sodiu: efecte secundare și contraindicații
Bicarbonatul de sodiu nu este lipsit de contraindicații și, de asemenea, fiind un remediu natural ar trebui ca inainte de utilizare sa consultati parerea medicului.
Daca consumati prea mult bicarbonat puteti sa aveti urmatoarele efecte adverse:
- sete
- crampe
- meteorism
- stare de voma
- greață
- oboseală
- hipertensiune
- lipsa poftei de mâncare
- retenție de apă
Nu se recomandă consumul bicarbonatului persoanelor care sufera de hipertensiune arterială și acelor persoane care trebuie sa urmeze o dieta saraca in sodiu. In plus, nu este recomandat consumul în timpul sarcinii și alăptării.