Avocado: beneficii, proprietati si retete cu avocado
Sub coaja sa aspră, avocado ascunde o pulpă cremoasă și hrănitoare care, în afară de gustul captivant, ajută la reglarea colesterolului și la câștigarea vitalității. In aceste zile, avocado a devenit incredibil de popular in randul persoanelor constiente de importanta sanatatii. In urmatoarele randuri vom descoperi principalele proprietati, beneficii pentru sanatate, retete cu avocado, contrandicatiile si multe alte informatii despre avocado.
Este denumit adesea un superaliment, ceea ce nu este surprinzator avand in vedere proprietatile sale. 2
Avocado, fructul copacului de avocado ( Persea americana ), aparține familiei Lauraceae, formată din plante lemnoase care cresc în climă caldă și includ plante aromate precum dafin, camfor și scorțișoară.
Originea numelui sau sa se află în America Centrală, în zonele Mexicului, Guatemala și Antilelor.
Numele derivă din azteca ahuacatl, care înseamnă „testicul”, probabil datorită formei sale și de aici faima sa de afrodiziac.
De fapt, are o coaja în formă de pară, dură și întunecată, și găzduiește în interior un singur sambure mare, rotund.
Pulpa este cremoasă, verde sau galben pal, cu o aromă care amintește de alun.
Deoarece există atât de multe soiuri cu perioade de recoltare diferite, avocado poate fi găsit pe piață atât iarna, cât și vara.
Compoziția fructului de avocado îl face un aliment extraordinar care are din ce în ce mai mulți adepți în fiecare zi.
Avocado: proprietati
1.Avocado este bogat in grasimi sanatoase
Cel mai curios lucru nutrițional despre avocado este că, fiind un fruct proaspăt, componenta sa principală nu sunt carbohidrații, ci grăsimile, care reprezintă 23% din greutatea sa.
Fructul este apreciat pentru proprietatile lui, fiind cunoscut ca o sursa importanta de acizi grasi esentiali, care ajuta la reglarea nivelului colesterolului.
Și cea mai bună parte este că sunt grăsimi de cel mai sănătos tip: mononesaturate, ca cele din uleiul de măsline.
2.Bogat in vitamina E
La fel ca alte alimente grase, se remarcă mai ales pentru vitamina E, careprotejează membrana celulară și nucleul acesteia, care poate preveni dezvoltarea unor boli degenerative precum cancerul.
Aproximativ 100 g de avocado asigură 25% din ceea ce este necesar pe zi.
3.Avocado: minerale si vitamine
De asemenea, acestea asigură 22% din necesarul zilnic de vitamina C , puțină provitamină A și o varietate de minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru și zinc).
Avocado: Valori nutritionale
Nutriționiștii îl numesc un superaliment deoarece este bogat în fibre, antioxidanți, substanțe nutritive (vitaminele K, C, E, B6, B5, A), acid folic, magneziu, fier, zinc și potasiu.
În 100 de grame de avocado se găsesc 160 de calorii, 2 grame de proteine și 15 grame de grăsimi.
Cea mai mare parte o reprezintă grăsimile monosaturate, 10 grame, benefice pentru sănătate.
În plus, este unul dintre alimentele sărace în carbohidrați și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate.
Beneficii avocado
Datorită numeroaselor beneficii ale avocado-ului, se recomandă consumul său regulat. Acestea sunt principalele beneficii ale avocado:
1. Unt vegetal sanatos
Datorită cremozității pulpei care îi conferă bogăția în grăsimi, avocado se răspândește ușor, ceea ce îl face un unt vegetal sănătos, o alternativă excelentă la margarinele industriale.
Compoziția sa nutrițională îl face un aliment practic esențial în dietele bogate în grăsimi ale plantelor, cum ar fi ketogenice.
2. Sanatate cardiovasculara
Avocado nu numai că nu are colesterol, dar tinde să-l reducă dacă este ridicat.
De aceea consumul său este potrivit pentru a preveni apariția unor probleme precum ateroscleroza (lipsa flexibilității pereților arteriali) sau bolile coronariene (angina pectorală sau infarctul miocardic).
Grăsimile nesaturate din avocado normalizează colesterolul, reducând LDL sau „rău” și crescând HDL sau „bun”
Regleaza hipertensiunea arteriala, prin continutul bogat de potasiu.
3. Avocado este recomandat femeilor insarcinate si sportivilor
Este un aliment cheie pentru cei care practică sport, fie că sunt copii, tineri sau adulți.
Oferă substanțe nutritive foarte potrivite pentru cazurile de supraactivitate musculară precum și risipa de energie.
Femeile gravide sau care doresc să fie, pot apela la avocado ca sursă suplimentară de energie și acid folic.
Aceasta vitamină ajută la prevenirea nașterii premature, precum și a defectelor în formarea creierului și a măduvei spinării.
În plus, conținând vitamina A, întărește ochii, pielea și oasele viitorului bebeluș.
4.Avocado relaxeaza sistemul nervos
Datorită bogăției sale în acizi grași, magneziu și vitamine B, avocado este un excelent regulator alimentar al sistemului nervos, motiv pentru care este indicat în special în situații de stres fizic și mental.
5.Previne ridurile
Este, de asemenea, un prieten al pielii. Cu pulpa sunt pregătite măști care ajută la prevenirea ridurilor și la tratarea dermatitei sau chiar a arsurilor.
Pentru tenul gras , pregătește o mască cu două sau trei linguri de pulpă și sucul unei jumătăți de lămâie.
Se masează ușor pe față (în direcție ascendentă), se lasă să se usuce și se curăță cu apă caldă sau cu apă de trandafiri.
Uleiul verde închis este, de asemenea, extras din avocado, care hrănește și catifelează pielea.
6.Imbunatateste vederea
Cercetări recente evidențiază bogăția sa în luteina carotenoidă, al cărei efect protector asupra vederii reduce riscul dezvoltării cataractei.
7.Mentine sanatatea sistemului digestiv
Accelereaza metabolismul, datorita complexului de vitamine B.
Fructul de avocado, contine fibre insolubile (75%) si solubile (25%).
Fibrele insolubile curata colonul si previn constipatia si cancerul colorectal.
Cele solubile regleaza apetitul (prelungind senzatia de satietate mai mult decat alte alimente).
Cresc densitatea osoasa, prin continutul bogat in vitamina K.
Asadar, previn osteoporoza si ajuta sistemul osos al copiilor sa se dezvolte in mod optim.
8.Previne pierderea memoriei
Previne pierderea memoriei si accelerarea bolilor mentale in cazul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer.
Avocado este o sursa bogata de vitamina E, substanta care neutralizeaza radicalii liberi ce distrug celulele creierului si care stimuleaza procesul de alcatuire a proteinelor.
Cum se mănâncă avocado
Avocado este un fruct unic, cu caracteristici unice care îl fac un aliat excelent în bucătărie.
Acesta adauga netezime si consistenta multor rețete și poate fi utilizat la prepararea deserturilor dulci și a mâncărurilor sărate, fie ca fruct, fie ca legumă.
Utilizarea avocado în bucătărie este foarte simplă, dar are dezavantajul că pulpa se oxidează ușor atunci când este în contact cu aerul.
Cum se coace un avocado
Pentru ca fructele să se coacă complet, ar trebui lăsate într-un loc întunecat pentru câteva zile, între 15 și 24 ° C.
Nu ar trebui să fie introdus în frigider înainte de a se matura, deoarece acest lucru îl deteriorează și îl împiedică.
La temperatura camerei, avocado se coace în 3 până la 4 zile. Un truc pentru a accelera procesul poate fi plasat într-o pungă de hârtie lângă un măr sau o banană.
Avocado Hass sunt foarte inchise la culoare cand sunt coapte, dar alte varietati pot deveni moi chiar si cand sunt inca verzi.
Cum stim daca avocado este copt
Pentru a verifica daca un avocado este copt, se apasa usor langa codita ca sa vezi daca e moale.
Se trage afara codita si daca iese usor, si pulpa dedesubt e verde, atunci fructul este copt.
O altă modalitate de a spune este sa-l scuturam usor.
Dacă observați cum tremură samburele în interior, înseamnă că este gata de consumat.
Din acel moment poate fi păstrat în frigider pentru a opri maturarea și a-l păstra câteva zile.
Avocado, ca și celelalte fructe tropicale, nu rezistă la temperaturi foarte scăzute.
De aceea nu este recomandabil să îl congelați sau să îl refrigerați sub 4 ° C.
Impiedica oxidarea cu lamaie
Pentru a preveni înnegrirea sa din cauza oxidării, este necesar să adăugați un ingredient acid, cum ar fi sucul de lămâie .
Puteti să îl înfășurați într-o folie de plastic sau o folie de plastic care să nu permită trecerea oxigenului.
Pentru a-l curăța, fructul este tăiat longitudinal cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit până la atingerea semințelor.
Ambele jumătăți sunt întoarse una împotriva celeilalte, ca și cum ar fi deschis un recipient și separat.
Samburele este apoi îndepărtat și pulpa este scoasă cu o lingură.
Unt de avocado
Pulpa, zdrobită și amestecată cu un strop de ulei de măsline bun și câteva picături de lămâie sau grapefruit, se întinde excelent pe câteva felii de pâine integrală sau pe niște biscuiți sărați.
Se poate gati ?
Cel mai comun mod de a prepara și consuma avocado este crud, deși, cu unele obiecții, poate fi si gătit.
În multe cărți de bucate puteți găsi rețete care includ fructele de avocado sotate sau coapte.
Cu toate acestea, majoritatea bucătarilor preferă să o adauge crudă la sfârșitul gătitului (adesea în sosuri, tocănițe și supe), deoarece gătitul prelungit ajunge să îi ofere un anumit gust amar.
Pe de altă parte, temperaturile ridicate îi pot transforma consistența delicată, oferindu-i un aspect asemănător ouălor care nu este atrăgător.
Guacamole, cea mai de succes reteta de avocado
Un exemplu de combinare este guacamole, o rețetă de origine mexicană făcută cu avocado, ceapă, roșie, lămâie și câteva condimente picante, care pot varia în funcție de bucătar.
Această pereche de arome, foarte populară în America Centrală, a contribuit la răspândirea gustului pentru avocado în întreaga lume.
Poate fi servit în aperitive, însoțit de nachos sau tortilla prăjită din porumb sau ca garnitură la orice fel de mâncare care îți vine în minte.
În plus, avocado se combină foarte bine cu ouă, ciuperci, măsline (și uleiul lor) și legume precum praz și dovleac.
Diferite sosuri si creme
Cu avocado ca bază și oricare dintre aceste alimente, puteți prepara nenumărate creme foarte practice pentru a umple legumele și clătitele sau pentru a da consistență supelor calde sau reci.
Îl puteți condimenta cu chimen, usturoi, coriandru, busuioc sau piper care îi conferă personalitate, deși este indicat să nu abuzați de condimente sau plante aromate pentru a nu-i îneca aroma.
La prepararea sosurilor , avocado își desfășoară întregul potențial, deși în acest caz este indicat să le alegeți pe cele mai grase.
Pur și simplu adăugați puțină pulpă la o maioneză sau o vinegreta pentru a o ridica la o altă categorie.
Pot fi create sosuri foarte diferite, pentru a completa feluri de mâncare cu paste sau pentru salate, de exemplu.
Avocado: prietenul dulciurilor
Afinitatea sa mare cu nucile și fructele face lucrurile mult mai ușoare atunci când creezi deserturi.
Acestea sunt delicioase și foarte originale și pot fi îndulcite cu fructe uscate, o miere bună sau sirop de arțar.
În acest fel puteți pregăti înghețate, prăjituri, budinci și mai ales mousses, pentru care textura lor este ideală.
Un alt mod de a profita de avocado este să-l adăugați în sucurile de fructe, în special în cele tropicale.
Il puteti folosi ca bază pentru a prepara smoothie-uri cu lapte vegetal, soia, fulgi de ovăz sau, mai bine spus, cu migdale, deoarece avocado îi place compania fructelor uscate .
Achizitionarea si conservarea
Avocado este recoltat înainte de a fi copt.
În majoritatea cazurilor, ajunge în magazinele încă verzi și tocmai s-a copt acasă.
Când cumpărați un avocado, verificați dacă coaja nu prezintă puncte negre, pete sau orice semn care indică o coacere excesivă.
Cu toate acestea, este important să știm că o coaja crăpată nu înseamnă întotdeauna ca e trecut: unele soiuri au acest aspect în condiții normale.
Principalele soiuri de avocado
Se disting până la 500 de soiuri, dintre care principalele sunt:
1.Haas
Soiul cel mai comercializat, de dimensiuni ovale mici, cu coaja închisă la culoare și pulpa fructului galbenă, disponibil pe tot parcursul anului. Hass este printre cele mai ușor de recunoscut soiuri de avocado datorită cojii care își schimbă culoarea pe măsură ce fructul se coace.
La inceput, coaja unui avocado Hass este verde, dar nuanța aceasta se închide treptat, iar când fructul este copt bine va avea culoarea negru-violet.
Acest tip de avocado are dimensiuni medii, sâmburele are formă de ou, iar pulpa fructului copt este cremoasă și are un ușor gust de nuci.
Odată ce coaja s-a închis complet la culoare, pentru a testa dacă fructul este copt, se apasă ușor cu degetul pe coaja acestuia, iar dacă se constată că duritatea a scăzut și că pulpa este mai moale, atunci acel avocado este numai bun pentru consum.
2.Bacon
Disponibil de la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii, de mărime medie.
Acest soi de avocado poate fi recunoscut ușor după nuanța verde deschis și textura fină pe care o are coaja.
Fructul are dimensiuni medii, iar sâmburele este oval-ascuțit și are dimensiuni medii spre mari.
Coaja se închide foarte puțin la culoare pe măsură ce fructul se coace, aceasta fiind foarte subțire, pulpa se scoate cel mai ușor folosind o lingură.
3.Fuerte
Mediu sau mare, cu coaja subțire și pulpă cremoasă, cultivat în Africa și Spania.
Fructele de avocado Fuerte au formă de pară, iar spre deosebire de un avocado Hass, acesta este mai mare și are coaja mult mai fină, cu puține rugozități, păstrându-și culoarea verde.
La interior se află un sâmbure cu formă ovală, foarte ascuțit.
Coaja se curăță ușor, pulpa este cremoasă și pentru a descoperi dacă fructul e copt se apasă ușor cu degetul pe coajă.
4.Pinkerton
Soi de iarnă, alungit, cu pielea aspră și sămânță mică, cultivat în special în Israel.
Soiul Pinkerton este ușor de recunoscut după forma foarte alungită și după coaja verde închis, cu mici proeminențe.
În interior se găsește un sâmbure de mici dimensiuni, ceea ce contribuie la popularitatea acestui tip de avocado.
Gustul este asemănător cu cel de avocado Hass, dar coaja nu își schimbă culoarea în timp, aceasta având o grosime moderată și curățându-se cu ușurință.
5.Reed
Cele mai mari fructe de avocado aparțin soiului Reed și au o greutate medie de peste 400 de grame.
Atât fructele, cât și sâmburii au formă aproape sferică.
Coaja este verde și prezintă punctulețe proeminente, aceasta nu își schimbă culoarea, este groasă și se curăță ușor.
Pulpa de avocado Reed este foarte gustoasă și cremoasă, iar pentru a verifica dacă e coaptă se aplică presiune ușoară pe coajă.
Atât fructele de avocado Hass, cât și cele din soiul Reed au nevoie de aproximativ un an pentru a se dezvolta din momentul în care arborele înflorește și până când fructele pot fi culese.
Avocado: contraindicatii
- Preparatele cu avocado trebuie consumate cu precauție de persoanele care au alergii la acest fruct. Efectele pe care le are avocado-ul asupra pielii pot fi foarte grave și pot duce la probleme cu pielea, alergiile fiind una dintre ele.
- Nu este recomandat consumul de avocado femeilor însărcinate sau celor care alăpteaza deoarece poate reduce cantitatea de lapte produsă. Dacă o mamica care alăptează consumă avocado într-o cantitate mare, bebelușul poate risca să aibă probleme cu stomacul.
- Poate dăuna dacă este consumat în cantități excesive. Consumul exagerat de avocado are efecte negative asupra organelor interne, în special asupra ficatului.
- In cantități mari, acest fruct poate scădea efectul medicamentelor antiinflamatoare.
- Consumul exagerat, poate cauza iritații gastro-intestinale.
- De asemenea consumul în cantități foarte mari, poate afecta sănătatea deoarece este bogat în beta – sitosterol care absoarbe cantitatea necesară de colesterol din corp.