Ardei iute: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Ardeiul iute (Chilli), este cel mai popular condiment al tuturor timpurilor si de-a lungul vremii, ardeiul iute a imbogatit meniurile aducand savoare si un gust deosebit. Vom descoperi in acest articol proprietatile, beneficiile pentru sanatate, descrierea plantei, modul de intrebuintare, contraindicatiile si multe alte informatii despre ardei iute.
Ardeii iuți, cunoscuți și sub numele de ardei iuți sau chilli, sunt plante din genul Capsicum, originare din America de Sud, precum și din America Centrală și de Nord.
Aceste plante sunt cultivare în întreaga lume datorită gustului și aromei lor unice și picante.
Istoria ardeilor iuți se întinde pe mii de ani, fiind cunoscuți în America de Sud și Centrală încă dinaintea venirii europenilor.
Civilizația mayașă folosea ardeii iuți în alimentația zilnică, iar mai târziu, la sosirea spaniolilor în America, ardeii iuți au fost introduși în Europa și în cele din urmă în întreaga lume.
Ardeii iuți sunt utilizati în multe bucătării din lume, incluzând cea mexicană, indiană, thailandeză și chineză.
Aceștia sunt adesea folosiți pentru a adăuga un gust picant mâncărurilor și au și proprietăți medicinale, cum ar fi reducerea inflamației și a durerii.
Pe lângă utilizarea lor culinară și medicinală, există și câteva fapte interesante despre ardeii iuți.
De exemplu, există o scară de măsurare a iuțimii ardeilor, numită Scoville, numită după inventatorul său, Wilbur Scoville.
Această scară măsoară cantitatea de capsaicină din ardei, care este substanța responsabilă pentru iuțime.
Un alt fapt interesant despre ardeii iuți este că aceștia pot fi utilizati în alte scopuri decât cel culinar.
De exemplu, capsaicina din ardeii iuți este folosită în fabricarea unor spray-uri cu piper pentru autoapărare.
În plus, capsaicina este, de asemenea, utilizată în medicamente pentru a ameliora durerea musculară și artrită.
În concluzie, ardeii iuți au o istorie lungă și interesantă și sunt folosiți în multe bucătării din lume.
În plus, aceștia au și proprietăți medicinale și pot fi utilizati în alte scopuri decât cel culinar.
Ardei iute: descrierea plantei si caracteristici generale
Familia ardeilor iuti este foarte variata si cuprinde aproximativ 150 de tipuri.
Planta este asemanatoare cu un tufis si creste pana la inaltimea de 0,6 m.
Are flori albe care produc fructele (ardeii iuti).
Acestia pot avea diferite forme; pot fi lunguieti (cayenne), mici si lunguieti, mari cat sa poata fi umpluti sau mici cat o unghie.
Cel mai iute soi este habanero.
Planta de ardei iute nu este pretentioasa si creste incepand de la nivelul marii pana la altitudinea de 1800 m.
Ardei iute: Calorii si valori nutritionale
Valorile nutriționale și calorice ale ardeilor iuți variază în funcție de specia de ardei și de modul în care aceștia sunt preparați și consumați.
În general, ardeii iuți sunt săraci în calorii și conțin cantități mari de vitamine și minerale.
Conform United States Department of Agriculture (USDA), o linguriță (5g) de ardei iute uscat conține aproximativ 17 calorii, 0,9g proteine, 3,2g carbohidrați și 1,3g fibre.
De asemenea, aceasta conține o cantitate semnificativă de vitamina A, C și K, precum și de fier și potasiu.
În ceea ce privește ardeii iuți proaspeți, aceștia conțin și mai puține calorii.
Conform USDA, un ardei iute proaspăt de dimensiune medie (14g) conține aproximativ 4 calorii, 0,2g proteine, 0,9g carbohidrați și 0,4g fibre.
De asemenea, un ardei iute proaspăt conține și o cantitate semnificativă de vitamina C, precum și de vitamina A, B6 și K, fier și potasiu.
Este important de menționat că ardeii iuți pot fi adăugați în cantități mici la o varietate de alimente pentru a le adăuga o aromă și o iuțime suplimentară.
Cu toate acestea, consumul excesiv de ardei iuți poate irita mucoasa stomacului și poate provoca arsuri la nivelul tractului digestiv.
Prin urmare, este important să se consume în cantități moderate.
Ardei iute: proprietati si beneficii
1.Anticancerigen
Ardeii iuti sunt bogati in vitamina C, betacaroten si capsaicina.
Cercetari medicale recente au demonstrat rolul lor anticancerigen.
2.Digestie greoaie
Ardeiul iute consumat proaspat este folosit in caz de digestii greoaie.
Se poate adauga in ciorbe si mancaruri cu carne si otetul in care au stat la murat ardeii iuti.
3.Pofta de mancare
Ardeiul iute da rezultate bune daca este folosit in alimentatia celor fara pofta de mancare.
4.Raceala si gripa
Mancarea cu ardei iute ajuta si in cazurile de raceala sau gripa, pentru ca reduce temperatura, desfunda nasul si provoaca transpiratia.
5.Tensiune sanguina
Ardeii iuti regleaza tensiunea sanguina, fluidifica sangele si asigura o buna circulatie a acestuia.
6.Alcoolism
Tinctura de ardei iuti pusi in alcool natural, pastrat la intuneric timp de 2 saptamani este folosita in cazuri de alcoolism.
Se iau cate 10 picaturi in apa sau ceai amar inainte de fiecare masa.
7.Alopecie, chelie
Tinctura de ardei iuti este benefica si in cazul celor care fac tratament pentru alopecie, chelie.
Se unge capul cu tinctura de ardei iuti si se lasa 10-15 minute, apoi se spala si se unge cu crema de galbenele.
8.Reumatism, dureri musculare
Ardeii iuti au fost folositi in scop medicinal inca din vremuri vechi.
Durerile musculare, reumatismale sau osoase erau calmate cu cataplasme de decoct de ardei iuti.
Ardeii iuti sfaramati se puneau in alcool, ulei sau untura topita, se fierbeau si se pastrau la loc intunecos 10 zile, dupa care amestecul se reincalzea si se strecura.
Locurile afectate de durere se ungeau cu aceast decoct, sau se ungea o bucata de panza care se aplica pe piele.
Aceasta se tinea pe locul dureros doar cateva minute, pana pielea incepea sa usture.
Ardei iute – uz culinar si produse obtinute din ardei iute
1.Piperul de Cayenne
Acesta este un condiment , un praf foarte fin obtinut din pielita de care sunt prinse semintele si din semintele ardeiului.
Este extrem de iute si din acest motiv se foloseste in doze foarte mici.
Numele provine de la regiunea originara a ardeiului: regiunea Cayenne din Guyana Franceza.
Ardeii folositi astazi la prepararea piperului de Cayenne provin din India,Japonia si Africa de Est.
Este potrivit pentru mancarurile pe baza de branza sau oua si in sosurile curry.
2.Pudra de chilli- Cum se face?
Este mai dulce decat piperul de Cayenne si este preparata din ardei cu iuteala diferita.
Cele mai multe pudre de acest gen sunt combinate cu usturoi , ceapa, chimion si oregano.
Aceasta pudra se foloseste la prepararea celebrei „chilli con carne” .
Pentru cele mai bune rezultate este recomandat sa faceti singuri pudra de chilli.
Se scot semintele din ardei, se usuca si apoi se macina cat mai fin.
3.Sosul chilli- Cum se face?
Sosul Tabasco sau chilli de provenienta nord americana, este produs din ardeii tabasco sau cone, acestia fiind foarte iuti.
Ardeii macinati se amesteca cu otet, sare si apoi sunt pusi la maturat in recipiente din lemn de stejar pentru cativa ani.
Acest sos se foloseste in cantitati foarte mici, fiind foarte iute.
4. Pasta de chilli – Cum se prepara acasa?
Daca vreti sa o preparati acasa, nu trebuie decat sa curatati ardeii de seminte si sa-i puneti intr-un mixer impreuna cu o ceapa.
Pasta ramane proaspata la frigider timp de o saptamana, iar daca o pastrati intr-un borcan bine sigilat, poate fi pastrata 6 luni.
5.Ardeii pisati
Ardeii uscati foarte bine trebuie pisati cu seminte si pielita.
Rezultatul obtinut poate inlocui pudra de chili.
Ardei iute: contraindicatii
- Consumul de ardei iute nu este recomandat femeilor pe durata sarcinii si alaptarii.
- Nu se recomanda persoanelor cu afectiuni hepatice, ulcer gastric, hemoroizi si inflamatii intestinale pentru ca acestea sunt accentuate de consumul de ardei iute.
- E recomandat sa se evite contactul cu ranile deschise si zonele sensibile ale fetei(buze , nas si ochi).