Agrise: proprietati, beneficii, ceai de agrise si contraindicatii
Agrisul(Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia) este un arbust fructifer ce face parte din familia Grossulariaceae. In continuare vom trece in revista principalele caracteristici ale agriselor, proprietatile, beneficiile pentru sanatate, contraindicatiile si multe alte informatii despre agrise.
Agrisul are un areal larg de raspandire, intalnindu-se in Europa, Asia, America de Nord, iar in Romania creste spontan in zonele de deal si de munte din tara noastra.
În unele zone ale tarii, agrișele se mai numesc și cozmete, rișiță, strugur spinos, smârdar, bobiță sau agruț.
Agris planta medicinala: caracteristici generale
Se prezinta sub forma unui arbust rustic, cu aspect de tufa, cu numeroase tulpini ce cresc pana la o inaltime cuprinsa intre o,6-1,5 metri.
Scoarta are o culoare cenusie si poate sa prezinta sau nu spini, in functie de soi.
Pe tulpinile de 2-3 ani se formeaza ramuri de rod scurte, de tip buchet.
Tulpinile prezinta muguri vegetativi sau muguri micsti , de rod.
Mugurii sunt conici, dispusi altern, iar in partea superioara solzii sunt desfacuti.
Florile sunt hermafrodite, de mici dimensiuni si prezinta o culoare verzuie.
Inflorirea are loc primavara devreme, iar polenizarea se realizeaza cu ajutorul insectelor.
Frunzele sunt lobate, de 2 si 6 cm si pot fi glabre sau pot sa prezinte perisori.
Fructele (agrisele) sunt globuloase, au un gust acrisor si cântăresc în jur de 3-6 grame, iar culoarea lor poate varia de la verde, galben-alb, roz, roșu sau violet închis; ajung la maturitatea de consum in perioada iunie-iulie.
Au un conținut scăzut de calorii și grăsimi și sunt bogate în substanțe nutritive.
Fructele agrișului sunt comestibile și pot fi consumate crude sau în rețete de deserturi.
Agrise: proprietati terapeutice
Fructele contin minerale si oligoelemente precum potasiu, calciu, fosfor, fier, zinc, fluor.
Concentratia vitaminei C prezenta in agrise o depaseste cu mult pe cea a citricelor.
Actiunea vitaminei C este potentata de flavonoide, antioxidanti cu efect protector asupra vaselor de sange si care astfel favorizeaza circulatia.
Agrisele sunt bogate si in fibre astfel fiind recomandate persoanelor care au probleme cu tranzitul intestinal.
Datorita continutului bogat in vitamine si saruri minerale, sunt recomandate in alimentatia copiilor, agrisele sunt un bun digestiv si un excelent tonic-aperitiv.
Planta are urmatoarele proprietati terapeutice: tonic, digestiv, laxativ, depurativ si diuretic.
Agrise: beneficii
Agrisele sunt utilizate datorita calitatii lor laxative si depurative.
Au efecte benefice in guta, afectiuni cardiace, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, un diuretic natural si eficient.
Fructele sunt recomandate si in curele de slabire.
1.Protejeaza oasele
Proprietatile antiinflamatorii ale fructelor reduc durerea si inflamatia la pacientii cu artrita, agrisele incetinesc activitatea osteoclastelor, celulele responsabile cu distrugerea tesutui osos.
2.Mentin sanatatea sistemului nervos
Agrisele sunt o sursa naturala de acizi organici (11-14 mg de acid citric in 100 mg de fructe), acidul citric blocheaza acumularea de fier in celule si s-a constatat ca reduce riscul de boli precum Alzheimer si accident vascular cerebral daca sunt consumate in mod regulat.(1 ,33)
De asemenea consumul regulat de agrise contribuie la imbunatatirea functiei cognitive si la stimularea concentrarii si a memoriei.
3.Agrisele mentin sanatatea cardiovasculara
O dieta bogata in fructe precum agrisele este asociat cu un risc mai scazut de boli de inima.(47).
Fructele contin substante nutritive care previn blocarea fluxului sanguin catre inima, fortifiaza muschiul cardiac si reduc colesterolul rau, stimuland cresterea colesterolului bun.
De asemenea previn depunerea de grasimi pe artere, deci ateroscleroza.
4.Ajuta la pierderea in greutate
Consumul de agrise accelereaza metabolismul si ajuta la pierderea in greutate.
Persoanele supraponderale ar trebui sa le consume pentru imbunatatirea ratei metabolice bazale, care la randul ei reduce masa corporala, iar cel mai bine este ca sucul sa fie consumat dimineata.
5. Diabet
Agrisele lupta impotriva diabetului, sustine buna functionare a ficatului, pancreasului, iar un consum regulat de fructe poate reduce nivelul zaharului din sange si echilibreaza secretia de insulina.
6. Imbunatatesc digestia
Datorita concentratiei de fibre pe care le contin, agrisele stimuleaza tranzitul intestinal si mentin sanatatea sistemului digestiv imbunatatind capacitatea organismului de a absorbi nutrientii din alimente.
Gustul dulce acrisor al fructelor stimuleaza receptorii de gust, activand enzimele digestive.
7.Ajuta la prevenirea cancerului
Antioxidantii pot ajuta la prevenirea aparitiei acestuia si pot reduce inflamatiile si distrugerile celulare.
Acestia impiedica dezvoltarea celulelor tumorale in cancerele de stomac, piele si ficat.
De asemenea, sunt contracarate efectele secundare ale medicamentelor administrate in cancer.
8. Beneficii pentru piele si par
Trateaza acneea si reduc inflamatiile, redau stralucirea pielii, previn caderea parului, albirea prematura, stimuleaza cresterea parului, previn si trateaza problemele scapului.
Alte beneficii si utilizari traditionale ale agriselor in lume
Europa Centrală și de Est.
În această regiune, agrisele sunt folosite în principal în fabricarea de produse alimentare, cum ar fi gemuri, siropuri, băuturi răcoritoare și conserve.
În plus, în tradiția populară, se spune că agrisele au proprietăți antiinflamatorii și că pot ajuta la tratarea afecțiunilor respiratorii.
Rusia.
Agrisele sunt utilizate pentru a face compoturi și siropuri.
De asemenea, în tradiția populară, se crede că agrisele pot ajuta la prevenirea și tratarea răcelilor și a gripei.
Japonia.
Agrisele sunt cunoscute sub numele de „koshu” și sunt utilizate în special pentru fabricarea băuturilor alcoolice, cum ar fi vinul și sake-ul.
De asemenea, în tradiția populară japoneză, se crede că agrisele pot ajuta la reducerea inflamațiilor și la ameliorarea oboselii.
India.
În India, frunzele de agrise sunt folosite în medicina ayurvedică pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi durerea de cap, inflamația și tulburările digestive.
Africa de Sud.
În această țară, agrisele sunt utilizate în special în producția de băuturi răcoritoare și siropuri.
De asemenea, se crede că agrisele pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular.
Acestea sunt doar câteva exemple de beneficii și utilizări ale agriselor în alte țări.
În general, agrisele sunt apreciate pentru gustul lor dulce-acrișor și pentru proprietățile lor medicinale și nutriționale.
Agrise: mod de utilizare
1.Proaspete
Fructele proaspete sunt recomandate copiilor care sunt anemici sau nu au pofta de mancare.
Se recomanda consumul de agrise in timpul sarcinii, deoarece sunt o sursa buna de viatmina C, fibre alimentare, fier, caroten, osfor si calciu.
Datorita gustului dulce – acrisor, acestea ajuta la inlaturarea senzatiilor de greata.
2.Ceai de agrise
Ceaiul de frunze uscate de agris are aceleasi proprietati si contraindicatii ca si fructele.
Ceaiul are urmatoarele efecte asupara organismului: este antiinflamator, calmant, bactericid, detoxifiant, diuretic, coleretic, laxativ, hemostatic si antioxidant.
Infuzia se prepara dintr-o lingura cu frunze maruntite si uscate peste care se toarna 250 ml apa clocotita.
Se lasa sa fiarba un minut apoi se lasa la racorit.
Se poate indulci cu miere si se consuma 3 cani de infuzie pe zi.
Agrise: contraindicatii
- Fructele contin o cantitate importanta de fibre si sunt contraindicate persoanelor care sufera de boli ale tractului digestiv si anume: gastrita hiperacida, ulcere ale stomacului si duodenului, enterita, colita.
- Nu se consuma agrise cand corpul este deshidratat pentru ca fructele au usor efect diuretic si pot agrava starea pacientului.
- Agrisul este contraindicat in caz de alergii la fructele arbustului.