Paste (spaghete) carbonara: reteta originala italiana
Reteta spaghete carbonara (spaghetti alla carbonara) este una dintre cele mai cunoscute retete de paste din Italia. Este un prim fel de mancare simplu si foarte economic, care in versiunea originala se pregateste cu doar cateva ingrediente: spaghete, oua, falca de porc (guanciale), piper si pecorino romano ras (branza de oaie maturata, asemanatoare cu parmigiano ca si consistenta).
In general, la acest fel de paste se folosesc spaghete, dar destul de des in restaurantele din Italia se folosesc si bucatini sau rigatoni.
Paste carbonara: reteta originala italiana
Reteta este simpla si usor de facut, chiar si cei mai neindemanatici in bucatarie nu vor intalni dificultati cand vor pregati spaghete carbonara, iar ingredientele se gasesc foarte usor.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 500 grame de spaghete
- 200 grame de guanciale (falca de porc), dar este bun si bacon afumat
- 4 oua (1 ou de persoana)
- 120 grame de pecorino romano ras
- 2 linguri de ulei de masline
- Sare
- Piper
Spaghete carbonara: reteta originala pas cu pas
1. Se pune la fiert o oala cu apa, in general cam 1 litru de apa pentru 100 de grame de paste. Adaugati putina sare in apa.
2. Taiati falca de porc sau baconul afumat in cubulete sau fasii subtiri. Intr-o tigaie incapatoare rumeniti baconul cu doua linguri de ulei la foc mic. Baconul trebuie sa devina crocant, nu ars. Cand este rumenit indeajuns il dati deoparte de pe foc.
3. Cand apa fierbe, adaugati in oala spaghetele si le lasati la fiert timpul necesar cum este scris pe ambalaj. In general spaghetele au un timp de fierbere cuprins intre 9 si 11 minute, depinde de calitate.
4. Intre timp, pana fierb spaghetele, spargeti ouale intr-un castron, adaugati piper dupa gust si jumatate din cantitatea de pecorino. Bateti ouale cu o furculita sau cu un batator de oua pana cand devin cremoase.
5. Cand spagetele sunt fierte, le strecurati si le adaugati in tigaia unde ati rumenit baconul. Le tineti pe foc cateva secunde si amestecati bine.
6. Dupa ce ati amestecat bine spaghetele cu baconul, luati tigaia de pe foc si varsati peste ouale batute. Amestecati bine pana cand toate spaghetele sunt unse cu acesta crema de oua. Este foarte important sa luati tigaia de pe foc inainte sa adaugati ouale. Daca nu faceti acest lucru totul va deveni o omleta cu spaghete. Oul trebuie sa se coaca putin doar cu caldura degajata de spaghete.
Variate ale retetei
Fiecare reteta are mai multe variante, care difera de reteta originala in functie de regiune si acest lucru se intampla si in ceea ce priveste spaghetele carbonara. Varianta cea mai des intalnita este carbonara cu smantana: se pregateste inlocuind un ou cu aproximativ 100 ml de smantana. Pastele carbonara cu smantana devin astfel mai cremoase si oul se simte mai putin.
In ceea ce priveste branza rasa, in reteta originala se foloseste doar pecorino romano, dar in unele regiuni din Italia foarte des se intalneste carbonara facuta cu parmigiano sau se foloseste jumatate din cantitate parmigiano si jumatate de pecorino.
In ceea ce priveste falca de porc, in reteta originala se foloseste doar acesta, neafumata, dar in multe variante se foloseste si slaninuta afumata sau bacon afumat.
Sunt opinii diferite si in legatura pastele care se folosesc pentru carbonara: nu este rar sa intalniti, in afara de spaghete si bucatini, fettuccine, iar in zona Romei rigatoni.